Polski

Dead Space 1, 2, 3

Opisujemy tu "duchowne" przeżycia z grami z różnych platform.
Pamiętaj, że istnieją tematyczne podfora, dla zachowania porządku.
Shoonay Sequel najlepszego survival horroru w kosmosie ostatnich lat, co tu dużo gadać, podobała ci się jedynka to grać, grać GRAĆ! :-D
Strach, przerażenie, nagłe wyskoki dwumetrowych stworów zza winkla, genialny atmosferyczny podkład dźwiękowy, brak mjuzaka (jedynie coś w rodzaju dżingli przy niektórych zdarzeniach), kompletne schizy psychicznie chorej Izy. Genialne.
Grafika miodzio, mój 5-letni piecyk bez zająknięcia przyjął max detale na swe bary. Nie dziwota, w końcu większość akcji dzieje się w zamkniętych pokoikach i korytarzach a te w kosmosie mają rozmiar większej hali sportowej. Miłośnicy klaustrofobii posikają się z radości. Chociaż tekstury mogły by być trochę lepsze.
Raz zdarzyło mi się że po wczytaniu save przedmioty w specjalnym pokoju (tym co to otwierasz power node'ami) się zrestartowały, z czego z chęcią skorzystałem bo już apteczki mi się skończyły. Było to zaraz przed wyjściem w kosmos w celu nastawienia prodżektorów słonecznych.
Jestem w 10 epizodzie, jakieś 10h gry, jeszcze 5 epi, czyli... 5h? Całkiem ładnie.
Grać w ciemności i z głośnością na maxa a będziecie sr** pod siebie ze strachu - znaczy się, jeśli lubicie "filmowe" gry co to wszystko naskryptowane - zależne od tego gdzie gracz stoi,zazwyczaj te same i ta sama ilość monstrów wyskakuje co parę kroków. Ale co tam, znajomy motym z miliarda gier i KURNA DZIAŁA! :tuptup1:
Save Pointy lepiej rozstawione niż w jedynce, częściej, przez co nie możesz być na 100% pewny że zaraz się czeka walka z bossem lub większym stworem bo jest save. ;)
Przedmiotów jakby mniej, do 5 rozdziału miałem pełno syfu w małej kapsie a mało apteczek i nabojów.
Poprawiono świetny motyw z pokazywakrą checkpointu (dalszej drogi), teraz można także pokazać gdzie jest najbliższy sklep, save czy upgejdowalny stolik.
Zmieniono poruszanie się w przestrzeni kosmicznej, teraz se swobodnie latamy gdzie chcemy, nie jak w jedynce od powierzchni do powierzchni, jakoby pchły.
Ładowanie poziomów nie występuje, jedynie zaraz po rozpoczęciu gry czy ładowaniu save.
Backtrackingu brak, idziemy praktycznie cały czas przed siebie.
Historia świetnie wyreżyserowana (chociaż kolejny motyw ze zdrajcami oklepany), każda postać ma coś do powiedzenia, są nawiązania do jedynki.
Dobra no, to tyle, ide se pompke uspokoić jakąś komedią co by mi nie przestała krwi przelewać na stare roki, a jutro już chyba ją skończę.
Page 1 of 4 4 https://forum.thecompany.pl/gry/dead-space-t885.html
2011-02-02T20:58:14+01:00
Sequel najlepszego survival horroru w kosmosie ostatnich lat, co tu dużo gadać, podobała ci się jedynka to grać, grać GRAĆ! :-D
Strach, przerażenie, nagłe wyskoki dwumetrowych stworów zza winkla, genialny atmosferyczny podkład dźwiękowy, brak mjuzaka (jedynie coś w rodzaju dżingli przy niektórych zdarzeniach), kompletne schizy psychicznie chorej Izy. Genialne.
Grafika miodzio, mój 5-letni piecyk bez zająknięcia przyjął max detale na swe bary. Nie dziwota, w końcu większość akcji dzieje się w zamkniętych pokoikach i korytarzach a te w kosmosie mają rozmiar większej hali sportowej. Miłośnicy klaustrofobii posikają się z radości. Chociaż tekstury mogły by być trochę lepsze.
Raz zdarzyło mi się że po wczytaniu save przedmioty w specjalnym pokoju (tym co to otwierasz power node'ami) się zrestartowały, z czego z chęcią skorzystałem bo już apteczki mi się skończyły. Było to zaraz przed wyjściem w kosmos w celu nastawienia prodżektorów słonecznych.
Jestem w 10 epizodzie, jakieś 10h gry, jeszcze 5 epi, czyli... 5h? Całkiem ładnie.
Grać w ciemności i z głośnością na maxa a będziecie sr** pod siebie ze strachu - znaczy się, jeśli lubicie "filmowe" gry co to wszystko naskryptowane - zależne od tego gdzie gracz stoi,zazwyczaj te same i ta sama ilość monstrów wyskakuje co parę kroków. Ale co tam, znajomy motym z miliarda gier i KURNA DZIAŁA! :tuptup1:
Save Pointy lepiej rozstawione niż w jedynce, częściej, przez co nie możesz być na 100% pewny że zaraz się czeka walka z bossem lub większym stworem bo jest save. ;)
Przedmiotów jakby mniej, do 5 rozdziału miałem pełno syfu w małej kapsie a mało apteczek i nabojów.
Poprawiono świetny motyw z pokazywakrą checkpointu (dalszej drogi), teraz można także pokazać gdzie jest najbliższy sklep, save czy upgejdowalny stolik.
Zmieniono poruszanie się w przestrzeni kosmicznej, teraz se swobodnie latamy gdzie chcemy, nie jak w jedynce od powierzchni do powierzchni, jakoby pchły.
Ładowanie poziomów nie występuje, jedynie zaraz po rozpoczęciu gry czy ładowaniu save.
Backtrackingu brak, idziemy praktycznie cały czas przed siebie.
Historia świetnie wyreżyserowana (chociaż kolejny motyw ze zdrajcami oklepany), każda postać ma coś do powiedzenia, są nawiązania do jedynki.
Dobra no, to tyle, ide se pompke uspokoić jakąś komedią co by mi nie przestała krwi przelewać na stare roki, a jutro już chyba ją skończę.

2011-02-02T22:17:33+01:00

Re: Dead Space 2

Czytałem recenzje w PSX Extreme. :-P

2011-02-04T18:26:32+01:00

A ja ukończyłem.

Final score:
Mjuzak 6/10 - tło. jest ale jej nie pamiętasz. brakuje mi epickiego tematu przewodniego, wejście stworów triggeruje konkretne motywy co stwarza zabawne sytuacje kiedy przechodzisz przez drzwi tam i z powrotem ;) ogólnie świetna jakość, nagrana w końcu przez znaną filharmonię, no ale brakuje tego kopa.
Story 7/10 - do ostatnich momentów gry czekałem co się stanie. ogólnie mogliby niektóre wątki rozwinąć, niektóre lepiej zaakcentować a inne dopowiedzieć ale nie sposób sie nudzić.
Czas gry 8/10 - 12h to tak w sam raz, bez dłużyzny, poczucie dobrze zorganizowanego czasu na gre.
Dźwięk 9/10 - genialny. schizy w tle, dialogi, efekty w próżni, chodzące maszyny, strzały, stwory...
Klimat 10/10 - dla kogoś kto lubi filmy o Obcych i ogólnie dziejące się w kosmosie/na statku kosmicznym polecam. jest kosmicznie :)

2011-02-04T18:40:22+01:00

Nosz kurde, chciołżech se profesjonalnóm recynzyje poczytać na gamikaze, ale jo nie wjym o jakim plusie na starce recynzynt godo wjync pasujym... :-E

Image

2011-02-04T21:34:29+01:00

Ślónzoki czy cuś ? :haha:

2011-02-05T18:09:20+01:00

oj szon, myslalem o sciagnieciu tego juz jakis czas temu ale jakos nie moglem sie do tego zabrac. nie widzialem jedynki ale jak mowisz (a raczej slodzisz ;) ) ze jest warta uwagi to zabieram sie do downloadu. mam nadzieje ze mi wlosy na tylku stana dęba z wrazenia ;)

2011-02-05T18:28:11+01:00

Tylko się
Pancio wrote:nie widzialem jedynki
Nawet nie próbuj grać w DS2 bez przejścia DS1, niech Cię BETA TANK broni! Anime możesz sobie darować czy strzelanke na szynach dostępna na Wii ;)

Nie twierdzę że to gra dla wszystkich, mi się podobała, napisałem dlaczemu i nawet próbowałem wypisać kilka wad, bo żadna gra nie jest bez wad... ale to tylko moja opinia. Obydwie mi się bardzo podobają i trudno mi jest pisać o nich źle.

2011-02-05T18:52:40+01:00

to chyba ma sie podobnie jak mass effect, zajebisty shooter i tez nalezy obowiazkowo przejsc jedynke co by nadazyc za scenariuszem w dwojce. mass effect ma jeszcze zajebista wlasciwosc. mozna importwac swoja postac z jedynki w drugiej czesci i rozwijac ja dalej (a nie od poczatku). osobiscie bardzo podoba mi sie mass effect, czekam na kolejnego ;)
a dead space juz w kolejce do sciagania, hehe

2011-02-05T19:04:39+01:00

W DS2 też podobno dostajesz coś extra, już nie pamiętam ale ktoś tam pisał że miał save z DS na hd i mu wczytało. Ja niestety skasowałem...
Jest też na warezach w wersji Extended czy cuś, z dodatkowym wdziankiem i spluwajką.

2011-02-05T19:21:09+01:00

no wlasnie pokusilem sie o wersje extended od GLOBE'a. wydaje sie ladny repack 6,7 gb eng. ludzie chwala

2011-02-06T14:03:53+01:00

Dead Space Downfall był fajny, klimat jak w Aliens. Kiedyś psioczyłem na 1, że to kicha, co to za bohater i ogólnie lipa, ale potem zmieniłem zdanie.

Dwójka jest spoks, nie jest jakoś specjalne straszna, i po jakimś czasie potwory eliminuje się mechanicznie jak w jedynce, przypomina mi to pracę na taśmie w fabryce azbestu hehe.

Bakuje mi nieco więcej cut scenek z załogą, ale plus za to, że Isaac zaczął wreszcie gadać, zrobienie z niego niemowy jak Doom marine, chyba nie wyszło najlepiej.

Ogółem gierka dobra jest.

2011-02-12T23:18:40+01:00

Hehe,a to dobry numer. EA wie jak robić szmal, frajery i tak to kupią przecież.

2011-02-12T23:58:23+01:00

A Polacy i tak znajdą na Torrentach. :haha: :haha: :haha:

Pobrałem nowe Test Drive Unlimited 2 ... tragedia.... moim zdaniem. W to się nie da grać.

2011-02-13T10:27:01+01:00

W mało którą samochodówkę ostatnich lat się da grać, ja skończyłem na Crash Team Racing na szaraka. :-E :lol2:

2011-02-13T10:29:21+01:00

A ja skończyłem na WRC 3 na czarnuli (pal licho że dostałem ją razem z konsolą...) :-D

2011-03-17T22:37:57+01:00

Moje pierwsze wrażenia z tej gry.

Akcja gry rozgrywa się trzy lata po Dead Space. Nasz główny bohater Issac trafia do bazy Sprawl, mieszczącej się na Tytanie a dokładnie do tamtejszego szpitala, gdzie budzi się ze śpiączki.

Nie napiszę na pewno nic odkrywczego jak stwierdzę, ze gra jest lepsza graficznie od swojej poprzedniczki pod wieloma względami. W sumie obie gry dzieli różnica prawie trzech lat i jest to w sumie jednocześnie dużo i mało. W tym wypadku wypada to na korzyść drugiej części gry.

Atmosfera w grze stała bardziej mroczniejsza i przytłaczająca z uwagi na to, ze wszędzie panuje półmrok a w niektórych lokacjach jest prawie zupełnie ciemno. Tworzy to dodatkowo klaustrofobiczną atmosferę zaszczucia i niepokoju. Takie były założenia autorów żeby z tej części gry uczynić prawdziwy survival-horror, gdzie będziemy odczuwać całą gamę uczuć od euforii, kiedy pokonamy jakiegoś większego przeciwnika do uczucia przerażenia i beznadziei, kiedy będziemy walczyć o życie. Przyznam szczerze, ze ten element udał się twórcom bardzo dobrze.
Czasami kiedy będziemy zwiedzać jakąś lokację może ona na pierwszy rzut oka wydawać się nam całkiem spokojna ale to tylko takie pozory. Bo wtedy na przykład sprężone powietrze w rurach znajduje sobie ujście i nagle raptownie eksploduje przed nami. Powoduje to zazwyczaj szybkie bicie serca.

Jak już wspomniałem wcześniej w większości lokacji panuje półmrok lub mrok rozświetlony jedynie przez leniwie świecące oświetlenie stacji kosmicznej. Bardzo dobrze wypada gra świateł i cieni, które w sugestywny sposób oddają atmosferę tego miejsca. Natomiast często słychać szum wolno i majestatycznie obracających się wentylatorów, które rzucają złowrogie cienie na podłodze. Także podczas naszej wędrówki po zabójczej stacji mijamy miejsca gdzie w powietrzu leniwie unosi się kurz i pył oraz miejsca zajęte przez ogień. Na ścianach i szybach w ambulatoriach widoczna jest zaschnięta krew a wszędzie walają się porozrzucane w nieładzie przedmioty oraz ciała zarażonych wirusem pracowników stacji oraz ludzi na których przeprowadzano eksperymenty badawcze. Niektórym nawet udało się przeżyć, ale tylko na krótki czas bo kiedy przychodzimy im z pomocą to zazwyczaj giną z rąk potwornych Necromorphów.

Fizyka gry uległa widocznej poprawie. Możemy większą ilość rzeczy podnosić i nimi operować. Możemy na przykład podnieść jakiś przedmiot lub ciało i rzucić nim w szybę aby dalej utorować sobie drogę.

Oprawa dźwiękowa również nie wypada gorzej od swojej poprzedniczki. Podczas naszej eksploracji bazy będą nam towarzyszyć dziwne odgłosy takie jak: stukoty, szumy, jęki i inne dźwięki działającej bazy kosmicznej, które będą budzić w nas niepokój i niepewność niemalże na każdym kroku. Często nie będziemy wiedzieli co się czai za następnymi drzwiami czy za następnym korytarzem. Dźwięki te często rozrywają nagle panująca ciszę. Tutaj także należą się autorom brawa, gdyż oprawie audio nic nie brakuje w tym względzie.

Moim zdaniem bardzo dobrze prezentuje się początek gry kiedy po obejrzeniu zaskakującego i przerażającego intra zostajemy zmuszeni do natychmiastowej reakcji i już od samego początku musimy ratować własną skórę uciekając przed straszliwymi Necromorphami. Przyznam szczerzę, że czułem co mnie czeka w tej grze, ale początek zupełnie mnie zaskoczył, gdyż nie spodziewałem się tak szybkiego rozwoju akcji juz na jej samym początku. W sumie jest to bardzo dobry prognostyk przed przechodzeniem kolejnych poziomów gry i uświadamia mi, że ucieczka z tej stacji będzie trudna, pełna wyzwań i niebezpieczeństw.

Jedynie co mi się nie spodobało to nadmiernie wyeksponowana brutalność i hektolitry lejącej się krwi. Poprzedniczka jak dobrze pamiętam nie była tak brutalna i ostra pod tym względem. Wychodzę z założenia, ze lepiej się straszy widza czy gracza nie pokazując takich szczegółów a jedynie lekko je akcentując tak, aby gracz czy widz w następstwie tego sam sobie je dalej wyobraził.

Równie dobrze jak oprawa audio-wizualna i klimat wypada także optymalizacja gry. Ja na swoim niemalże pięcioletnim GeForce jestem w stanie grac na wysokich detalach (oczywiście bez Antyaliasing i Motion Blur) w rozdzielczości 1280 na 720. Chociaż w pomieszczeniach z duża ilością cieni potrafi zwolnić do dwudziestu kilku klatek na sekundę, ale jest to raczej zrozumiałe i tego się spodziewałem. Optymalizacja jest równie dobra jak w poprzedniczce. Warte odnotowania jest to, ze kiedy walczymy z przeciwnikami bądź używamy fizyki to klatki prawie nie spadają. Jeszcze nie wiem jak wygląda sprawa z tym kiedy znajdziemy się w przestrzeni kosmicznej, bo nie doszedłem do tego momentu, ale myślę że będzie podobnie.

Jeśli jesteś fanem takich klaustrofobicznych i pełnych wyzwań klimatów i spodobała ci się część pierwsza to nie możesz odpuścić sobie zagrania w tę część.

Więcej na moim blogu :
http://ihtius.blogspot.com/2011/01/dead ... nia-z.html
Do którego serdecznie zapraszam. :-)

2011-03-20T13:18:47+01:00

Wczoraj około północy TVP2 przypomniała prześwietny thriller sci-fi z 1997 roku o nazwie "Event Horizon" (dosłownie: "Horyzont Zdarzeń", według naszych tłumaczy natomiast "Ukryty Wymiar"), który kiedyś już tam oglądałem ale teraz już raczej mi uciekł z głowy.
Warto obejrzeć dla samej gry aktorskiej Lawrence'a Fishburne'a i Sama Neill'a, ale co mnie naprawdę zaciekawiło to fakt iż... twórcy gry Dead Space zerżnęli mocno z tego własnie filmu!
Mamy statek ratowniczy dokujący się na innym statku, mamy załogę która nieświadomie wchodzi nań a potem zaczyna pomału miewać psychotyczne epizody, tj. słyszy głosy, widzi różne sceny zabójstw. Mamy wreszcie główny artefakt, tytułowy Horyzont Zdarzeń który w filmie jest co prawda teleportem/bramą do innego wymiaru w którym ludzie doznają prawdziwego piekła, a w samej grze nie jest już TYM głównym artefaktem (tutaj twórcy trochę zmienili zarówno wygląd jak i jego cechy) ale w pewnym momencie w grze jest identycznie odwzrorowany jako kula z kręcącymi się naokoło pierścieniami antygrawitacyjnymi.
Mamy prawie że identyczne ujęcie przy pierwszym wejściu na nieznany statek kiedy w powietrzy latają martwe zwłoki jakiegoś nieszczęśnika, mamy identyczny skok antygrawitacyjny z powierzchni na powierzchnię jakich uzywa się w grze do przemieszczania w stanie nieważkości... takich smaczków jest pełno, polecam.
Film jest dość niskobudżetowy i dzieje się na dość małej powierzchni, nie ma takiego epickiego poczucia zaszczucia jak w grze gdzie gramy tylko jednym chłopkiem bo tutaj jest cała załoga a zakończenie i główny zły też w filmie jest imho dość średnie, ale warto obejrzeć. Toć to taki Dead Space Prequel The Movie sprzed 14 lat. :ok1:

2011-04-02T06:42:28+01:00

Film pamietam, że został nieźle zjechany, ale mnie się bardzo podobał. Polecam obejrzeć klatka po klatce nagranie jakie w pewnym momencie filmu oglądają bohaterowie, niezły hardkor (może dziś już nie, widziałem to z 10 lat temu).

Dead Space pod względem fabularny jest jak stary dobry kotlet, to wie chyba każdy. Anime to niemal Obcy, tyle że bez Alienów :)

2011-04-02T20:29:51+01:00

Mnie nawet podobał się ten film. Oglądałem go bodajże co najmniej dwa razy. Ot to taka fantastyka z dużą domieszką horroru.

Return to Gry