Polski

Dyskusja o "Slender"

Opisujemy tu "duchowne" przeżycia z grami z różnych platform.
Pamiętaj, że istnieją tematyczne podfora, dla zachowania porządku.
tauri5 @Antuś jeżeli lubisz horrory to polecam Selendera - darmówka, i to świetna :) Page 1 of 2 2 https://forum.thecompany.pl/gry/dyskusja-slender-t2664.html
2013-06-01T14:12:04+01:00
@Antuś jeżeli lubisz horrory to polecam Selendera - darmówka, i to świetna :)

2013-06-01T14:15:42+01:00

Re: Darkwood - nowy sandboxowy survival horror

Slendera jak już, ale z ta świetnością nie przesadzałbym, zwykły debilny efpees - łazisz po lesie i nie możesz sie dać "zauważyć" bo game over i od nowa. Gierka nudzi się po 5 minutach chodzenia bez celu. To juz lepiej w Amnezje zagrać, chociaż jakaś fabuła jest.

2013-06-01T14:27:03+01:00

@szon teraz to już się czepisz :P
slender jest faktycznie trudny, i faktycznie trochę denerwuje częste zaczynanie gry od początku, ale jak na prostą darmówkę doję naprawdę kolosalną dawkę strachu, no chyba że Ty od horrou spodziewasz epickiej fabuły na miarę FF7, muzyki zagranej przez Filharmonię Berlińską i sandboxa jak w FarCry 3 :P:P
zdania nie zmienię - Slender jest świetny i już :-)

2013-06-01T14:34:28+01:00

Czemu czepiasz, ale co chodzi? Przecież taka jest mechanika w tej gierce. :-E
Spoko, ja Ci nie każe przecie nie lubić tej gry tylko mówię jaką mam na jej temat opinię, chyba mi wolno, nie? :-E
Łażenie po lesie za kartkami raczej nie nazwałbym horrorem, wystarczy mi zwykła zakręcona fabuła z niskobudzetowego Silent Hill czy wyskakujące potworki z FEARa.
Popostu rozwaliło mnie proponowanie takiej popierdółki w obliczu złożoności gry z pierwszego posta tego tematu, to jak proponować Tetrisa zamiast StarCrafta. :-E

2013-06-01T17:51:38+01:00

szon może i popierdółki, ale za to dającej nie zły fun, a przecież to chyba jest najważniejsze, nie ?? :)

2013-06-01T18:02:59+01:00

Sorry Gregory ale ja tego niezłego funu w tak prymitywnej mechanice jak "idź do przodu i szukaj kartek" nie widzę, ale spoko, każda potwora znajdzie swojego amatora, trza liczyć się z gustami innych.

EDIT: poza tym ta "gra" jest do ukończenia w 8 minut. bądźmy qzwa powazni, niektórzy tu na Call of Duty narzekają że tylko 8h grali... :-E

2013-06-01T20:13:03+01:00

Shoonay wrote:bądźmy qzwa powazni

Słusznie, dalsza dyskusja o "Slender" w temacie o "Darkwood" jest raczej zbędna.
Zrobił się offtop jak stąd do nie widać.

2013-06-02T01:32:52+01:00

Re: Dyskusja o "Slender"

Szon - a ukończyłeś Slendera w 8 minut że tak psioczysz ?? :P

2013-06-02T07:26:06+01:00

tauri5 wrote:Szon - a ukończyłeś Slendera w 8 minut
A co by to zmieniło jakbym skończył?

tauri5 wrote:że tak psioczysz ?? :P
Od kiedy nazywanie rzeczy po imieniu i wytykanie wad gry to psioczenie? Chcesz powiedzieć że to dla Ciebie gra idealna, która zasługuje na ocenę 10/10 i nie ma wad?

2013-06-04T16:36:10+01:00

@szon po pierwsze, przejście Slendera dałoby Ci prawo do psioczenia na jego długość, w tej chwili nie możesz narzekać na długość gry której nie przeszedłeś :)

Druga sprawa, Twoje wytykanie wad to nic innego jak odwet za to że wspomniałem o grze w Twoim temacie :P
Slender nie jest grą idealną, to fakt, gdyby była to gra wydana przez dużego wydawce gracze poumieraliby ze śmiechu to fakt, ale to przecież gra budżetowa, zrobiona przez grupkę ludzi, którzy nie dysponowali nawet ułamkiem budżetu, który duże firmy wydają na papierowe ręczniki dla pracowników podczas tworzenia gier.

2013-06-04T16:53:08+01:00

tauri5 wrote:Slender nie jest grą idealną, to fakt, gdyby była to gra wydana przez dużego wydawce gracze poumieraliby ze śmiechu to fakt, ale to przecież gra budżetowa, zrobiona przez grupkę ludzi, którzy nie dysponowali nawet ułamkiem budżetu, który duże firmy wydają na papierowe ręczniki dla pracowników podczas tworzenia gier.

Slender: The Eight Pages to gra zrobiona przez jednego człowieka, który zwie się Mark Hadley. W dodatku była programowana w jeden dzień, na specjalny konkurs. Więc nie ma co oczekiwać cudów .
To horror na raz. Znacznie lepiej wypada jego sequel, który jednocześnie jest remake'iem, Slender: The Arrival. Bogatszy graficznie, dłuższy i z pewnym zarysem fabularnym, dalej pozostając jednak grą do przejścia na jeden raz.

2013-06-04T17:24:44+01:00

Rekkin dzięki za info, przyznam się że nie wiedziałem że za Slenderem stoi tylko jedna osoba :)
Więc tym bardziej można jej (grze) wybaczyć, jak to powiedział Szon "prymitywną mechanikę" i skupić się na tej dawce horroru, który niesie, a niesie nie mały, nawet jeżeli jak Rekkin zauważyłeś jest to gra do przejścia na jeden raz.

2013-06-04T17:56:26+01:00

tauri5 wrote:Twoje wytykanie wad to nic innego jak odwet za to że wspomniałem o grze w Twoim temacie :P
LOL :-E
Precież od początku mówiłem że mnie rozśmieszyło podawanie takiej prymitywnej gierki w temacie o gierce która ma zapędy na bycie "trochę" bardziej rozbudowaną, więc podałem Ci dokładnie jakie cechy DLA MNIE przekreślają grę Slender.
Nie rozumiem po co to bierzesz do siebie, ani nie jesteś autorem tej gry ani sprzedawcą, rozumiem że posiadasz własne zdanie na jej temat, ale BŁAGAM po raz trzeci już chyba w tym temacie, zrozum, postaraj się chociaż zrozumieć że mi TAKŻE wolno takowe posiadać niezależnie ile czasu na nią poświęciłem, bo wydaje mi się że mam prawo nie czarpać przyjemności z jej grania jeśli gra mi się nie podoba.
Czy nie? Jednak muszę mówić o niej ładnie bo tobie się podoba? :-E

EDIT: To może podamy sobie fajkę pokoju i zrobimy tak - pokażę ci jakąś moją ulubioną grę i powytykasz jej błędy, może to poprawi Ci humor skoro to jest kwestia honoru kto kogo grę lubi a kto nie? :-E

2013-06-04T18:41:37+01:00

Bądź co bądź, kto lubi Slendera a kto nie, to było pewnym zapalnikiem tej dyskusji Tauri .
Gra w poprzednim temacie jest, jak widać, bogatą i rozbudowaną pozycją i raczej niezbyt pasowała tam dygresja o Slenderze.

2013-06-04T19:28:23+01:00

A wracając do tematu Slendera, to geneza jego powstania też nie jest zbyt ambitna, ot w 2009 jakiś gość na pewnym forum wymyślił żeby obrabiać zdjęcia w fotoszopie żeby wyglądały na "paranormalne".
Potem ktoś tam wrzucił jakieś przerobione zdjęcie na którym było widać jakąś postać w garniturku w bliskiej odległości jakichś niczego nie podejrzewających dzieciaków i wymyślił że ten "patykowaty" (ang. Slender) pan z długimi ręcami czeka w lesie na niedobre dzieci i je porywa.
Tak się narodziła creepy-pasta.
Jedna ze słabszych, dodałbym - gdyby mi było wolno wyrazić swoją opinię, zdecydowanie wolę te mniej graficzne a bardziej tekstowe.
Chociaż, jeszcze zanim stała się memem to dawała rade, potem już ludzie doili Slendera jak krowę, aż wreszcie pojawiła się gra która przesadziła i zepsuła całą bajkę.
Ale powtarzam to tylko moja opinia.

Co do samej gry natomiast, to autor jechał ładnie po hajpie na tego typu horrory które pojawiły się wcześniej pod nazwą SCP - Containment Breach, i też były prymitywnymi efpeesikami w których się albo chodziło ciemnym korytarzem, albo po jakimś laboratorium i nie można było się ruszyć kiedy patrzy na nas jakiś stworek.
Ot giereczki dające pare minut zabawy ale szybko się nudzące, zdecydowanie lepsze były opowiadania na których bazowały bo działała nasza wyobraźnia.

2013-06-04T20:22:23+01:00

Shoonay wrote:
tauri5 wrote:Twoje wytykanie wad to nic innego jak odwet za to że wspomniałem o grze w Twoim temacie :P
LOL :-E
Precież od początku mówiłem że mnie rozśmieszyło podawanie takiej prymitywnej gierki w temacie o gierce która ma zapędy na bycie "trochę" bardziej rozbudowaną, więc podałem Ci dokładnie jakie cechy DLA MNIE przekreślają grę Slender.
Nie rozumiem po co to bierzesz do siebie, ani nie jesteś autorem tej gry ani sprzedawcą, rozumiem że posiadasz własne zdanie na jej temat, ale BŁAGAM po raz trzeci już chyba w tym temacie, zrozum, postaraj się chociaż zrozumieć że mi TAKŻE wolno takowe posiadać niezależnie ile czasu na nią poświęciłem, bo wydaje mi się że mam prawo nie czarpać przyjemności z jej grania jeśli gra mi się nie podoba.
Czy nie? Jednak muszę mówić o niej ładnie bo tobie się podoba? :-E

EDIT: To może podamy sobie fajkę pokoju i zrobimy tak - pokażę ci jakąś moją ulubioną grę i powytykasz jej błędy, może to poprawi Ci humor skoro to jest kwestia honoru kto kogo grę lubi a kto nie? :-E

@Szon, zawsze liczyłem się i szanowałem Twoje zdanie, jak najbardziej możesz, a wręcz musisz mieć swoją opinie, całą tę dyskusję traktuje jako przyjacielską rozmowę, wymianę poglądów, więc nie musimy się godzić gdyż nie obraziłem się na Ciebie, w żaden sposób nie dałeś mi ku temu powodów - nie obraziłeś mnie, nie ośmieszyłeś moich poglądów i racji zdania - i tak dalej :)
Przecież nie raz już tak dyskutowaliśmy - chociażby temat o Mass Efect czy Diabolo 3 :P
Co do poprawy humoru - nie muszę się pastwić nad Twoją grą bo humoru mi nie zepsułaś, wręcz przeciwnie, zaglądałem do tego tematu wręcz z wypiekami na twarzy nie mogąc się doczekać co tym razem odpiszesz, przecież miło jest podyskutować z kimś na poziomie, kto potrafi przytoczyć sensowne i logiczne argumenty na potwierdzenie swojego zdania :D
btw. domyślając się Twojego gustu boje się że Twoja ulubiona gra spodobałaby się również mi :-E

Rekkimaru wrote:Bądź co bądź, kto lubi Slendera a kto nie, to było pewnym zapalnikiem tej dyskusji Tauri .
Gra w poprzednim temacie jest, jak widać, bogatą i rozbudowaną pozycją i raczej niezbyt pasowała tam dygresja o Slenderze.

Rekkin jeżeli chodzi Ci o przeniesienie tej dyskusji do osobnego tematu to słusznie zrobiłeś :D

2013-06-04T23:22:46+01:00

Slender jest tak samo straszny jak Doom 3, czyli w ogóle. :-)
Chociaż pooglądałem sobie let's playe z kilku z nich z ciekawości żeby wyrobić sobie o nich jakaś opinie, jednakże najlepiej byłoby w kilka z nich zagrać. :-)

2013-06-04T23:57:05+01:00

Slender jako tako jest dość straszny. Raczej nieco bardziej niż Doom 3. Jednak najbardziej za pierwszym razem. Zaskoczenie i świeżość jest największą siłą tej gry w tym przypadku. A szczególnie jego sequel "Arrival", jest dość solidny, spełnia swoje zadanie jako to czym jest, ma niekiepską muzykę i niezły klimat. Przy następnych rozgrywkach dalej można nie raz podskoczyć, ale to już na zasadzie "cholera nie! tak niewiele mi brakuje do końca".

2013-06-08T10:17:15+01:00

Wczoraj dobreprogramy dały fajną gierkę: http://www.dobreprogramy.pl/One-Late-Ni ... 41797.html
Oto czego oczekuję od niskobudżetowego horroru. Przygodówkowatego klimatu, a nie wykonywania jednej czynności w kółko do usranej śmierci, dość tego mam w realnym życiu.

Mini-solucja na dobry początek:
Ukryta treść:
Ukryta treść:
Ukryta treść:
Ukryta treść:
Ukryta treść:
Ukryta treść:
Ukryta treść:
Ukryta treść:
Ukryta treść:

2013-06-08T12:55:12+01:00