Polski

Escape from Golditz

Opisujemy tu "duchowne" przeżycia z grami z różnych platform.
Pamiętaj, że istnieją tematyczne podfora, dla zachowania porządku.
ihtius Chciałbym zareklamować pewna grę na klasyczną amigę a mianowicie "Escape from Golditz" Niestety nie ma jej w spisie gier oczekujących na wydanie a trochę szkoda bo jest naprawdę fajną i trochę zabawną gierką. Kierujemy czterema postaciami a dokładniej żołnierzami uwięzionym w tytułowym zamku Golditz, są nimi Polak, Amerykanin, Anglik i bodajże Francuz. Naszym głównym celem jest wydostanie się w czwórkę z tego mocno strzeżonego więzienia dla trudnych więźniów którzy już wcześniej uciekali z obozów dla żołnierz. Akcje widzimy z pewnej perspektywy jakby z boku, ale jest to nadal gra w pełni 2D. Musimy tak kombinować aby nie dać się złapać/zabić i uciec z tego mocno strzeżonego kompleksu. Każda z nacji przez nas starownych zajmuje inne segmenty zamku, jeśli skończy się czas wolny to wtedy musimy wracać do swojej części mieszkalnej inaczej ryzykujemy możliwość złapania bądź jak będziemy wtedy się przechadzali po dziedzińcu zamkowym jest bardzo prawdopodobne, że nas zastrzelą - to często mi się zdarzało kiedy uciekałem przed strażnikami. Do pomocy w ucieczce z tego silnie strzeżonego kompleksu mamy do pomocy nas spryt i intuicje co należy dalej zrobić żeby popchnąć całą akcję dalej. Chodzimy po zamku zbieramy wytrychy, klucze, lampy, nawet możemy znaleźć mundur niemiecki czy przepustkę, ale tych rzeczy należy używać w odpowiednim czasie i momencie bo inaczej narazimy się na złapanie i wrzucenie do karceru. Powiem szczerze, że w grze trzeba się trochę nakombinować bo pokoi do otwarcie jest cała masa ja grając w ta grę miałem wrażenie,że jest ich niezliczona ilość. Nieraz miałem mnóstwo kluczy i wytrychów i nagle właziłem na niemieckiego strażnika i trafiłem do karceru a moje rzeczy które tak skrzętnie gromadziłem po prostu były mi wtedy zabierane bezpowrotnie. Jak zginą wszystkie cztery postacie czy znajdą się w karcerze to gra się kończy. Najlepszym sposobem na znalezione rzeczy było ich przechowywanie we własnej sypialni bądź w równie bezpiecznym miejscy w kościele zamkowym, gdzie hitlerowcy nie wchodzili. Przyznam się szczerze, że nie ukończyłem tej gry, ale kiedyś bym zagrał w exeka na PC :-)
Ale proszę tego nie traktować jako prośba o wydanie exeka raczej jako zwrócenie uwagi, ze kiedyś była takowa gra i moim zdaniem zasługuje na wydanie.
http://hol.abime.net/2867
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/gry/escape-from-golditz-t2116.html
2012-07-31T12:21:04+01:00
Chciałbym zareklamować pewna grę na klasyczną amigę a mianowicie "Escape from Golditz" Niestety nie ma jej w spisie gier oczekujących na wydanie a trochę szkoda bo jest naprawdę fajną i trochę zabawną gierką. Kierujemy czterema postaciami a dokładniej żołnierzami uwięzionym w tytułowym zamku Golditz, są nimi Polak, Amerykanin, Anglik i bodajże Francuz. Naszym głównym celem jest wydostanie się w czwórkę z tego mocno strzeżonego więzienia dla trudnych więźniów którzy już wcześniej uciekali z obozów dla żołnierz. Akcje widzimy z pewnej perspektywy jakby z boku, ale jest to nadal gra w pełni 2D. Musimy tak kombinować aby nie dać się złapać/zabić i uciec z tego mocno strzeżonego kompleksu. Każda z nacji przez nas starownych zajmuje inne segmenty zamku, jeśli skończy się czas wolny to wtedy musimy wracać do swojej części mieszkalnej inaczej ryzykujemy możliwość złapania bądź jak będziemy wtedy się przechadzali po dziedzińcu zamkowym jest bardzo prawdopodobne, że nas zastrzelą - to często mi się zdarzało kiedy uciekałem przed strażnikami. Do pomocy w ucieczce z tego silnie strzeżonego kompleksu mamy do pomocy nas spryt i intuicje co należy dalej zrobić żeby popchnąć całą akcję dalej. Chodzimy po zamku zbieramy wytrychy, klucze, lampy, nawet możemy znaleźć mundur niemiecki czy przepustkę, ale tych rzeczy należy używać w odpowiednim czasie i momencie bo inaczej narazimy się na złapanie i wrzucenie do karceru. Powiem szczerze, że w grze trzeba się trochę nakombinować bo pokoi do otwarcie jest cała masa ja grając w ta grę miałem wrażenie,że jest ich niezliczona ilość. Nieraz miałem mnóstwo kluczy i wytrychów i nagle właziłem na niemieckiego strażnika i trafiłem do karceru a moje rzeczy które tak skrzętnie gromadziłem po prostu były mi wtedy zabierane bezpowrotnie. Jak zginą wszystkie cztery postacie czy znajdą się w karcerze to gra się kończy. Najlepszym sposobem na znalezione rzeczy było ich przechowywanie we własnej sypialni bądź w równie bezpiecznym miejscy w kościele zamkowym, gdzie hitlerowcy nie wchodzili. Przyznam się szczerze, że nie ukończyłem tej gry, ale kiedyś bym zagrał w exeka na PC :-)
Ale proszę tego nie traktować jako prośba o wydanie exeka raczej jako zwrócenie uwagi, ze kiedyś była takowa gra i moim zdaniem zasługuje na wydanie.
http://hol.abime.net/2867

2012-07-31T18:35:58+01:00

Re: Debata: Jaką wersję tcUAE preferowałbyś w exekach?

Pamiętam tę grę, ale w moje gusta całkiem NIE trafia.

A parafrazując pewne zdanie pewnego człowieka : Gra warta zagrania jest warta wydania.

2012-07-31T22:34:10+01:00

Re: Escape from Golditz

ihtius wrote:bla bla bla... Ale proszę tego nie traktować jako prośba o wydanie exeka raczej jako zwrócenie uwagi, ze kiedyś była takowa gra i moim zdaniem zasługuje na wydanie. ...bla bla bla

Dla mnie to ewidentny REQ, ale tak ładnie postarałeś się z opiso-recenzją, że post nie trafi do Archiwum Zakładowego, a po prostu jako recenzja gry ;)

2012-08-02T00:16:16+01:00

Anthrox wrote:
ihtius wrote:bla bla bla... Ale proszę tego nie traktować jako prośba o wydanie exeka raczej jako zwrócenie uwagi, ze kiedyś była takowa gra i moim zdaniem zasługuje na wydanie. ...bla bla bla

Dla mnie to ewidentny REQ, ale tak ładnie postarałeś się z opiso-recenzją, że post nie trafi do Archiwum Zakładowego, a po prostu jako recenzja gry ;)

Dziękuje bardzo :-)

-- 02 Sie 2012, 01:16 --

W sumie chciałem żeby ten "niby" REQ spełniał dwie role. :-)

2012-08-09T11:11:00+01:00

Polak się pewnie nie wydostał bo nie znał angielskiego :tuptup1:

2012-08-09T17:16:01+01:00

a który to polak??

2012-08-09T17:28:21+01:00

Bardziej przypomina mi to flagę Malty... :)

2012-08-09T18:16:35+01:00

bigbadcompany wrote:Bardziej przypomina mi to flagę Malty... :)

Widocznie twórcy nawet nie wiedzą jak wygląda nasza flaga, smutne to trochę bo znowu będą nas inaczej postrzegać w kolejnej kwestii.

2012-08-14T09:16:42+01:00

Widocznie to maltański komandos.

Return to Gry