Ja siedzę na zwykłym filtrowaniu, czasami włączę scanlines bo mimo wszystko nieźle tworzą iluzję ostrości. Innych filtrów raczej nie ruszam bo jak na mój gust bardziej zniekształcają niż pomagają, ale to wszystko do CRT ma się to nijak.
Pomijając kwestię niepodrabialnego efektu ostrości, sam obraz jest przyjemniejszy dla oka, a odpowiednio poukładane piksele tworzą świetne efekty. Niektóre elementy błyszczą, inne są przezroczyste, przejścia tonalne są łagodne pomimo niewielkiej ilości kolorów. Te wszystkie bajery tworzone z myślą o starych sprzętach wyświetlone na LCD są surowe, sterylne i często wyglądają jak pół d..y zza krzaka (fotki ze strip pokerów dzisiaj - masakra

).
Fakt, że współcześni fani pikseli przy rysowaniu grafiki unikają takich sztuczek i pilnują żeby to wszystko jakoś wyglądało na nowym sprzęcie mnie nie przekonuje.
Patrzta jak wyglądają Braid, Aquaria, FTL. Da się zrobić normalną oprawę bez zatrudniania całego sztabu grafików? Da się! No to kurna zostawcie w spokoju te piksele... IMO nowe Franko wygląda ok.