VirekTen gif ze skasowanej wersji jest super, właśnie tak to powinna dwójka wyglądać a nie te pomyje jakie chcą wypuścić. Pograłem w demko i jestem negatywnie nastawiony. Sterowanie było lepsze w oryginale niż to co w tym demie, system walki ogólnie lepszy, bo co z tego, że teraz dodali te bajery z otoczeniem jak zwyczajny oklep gęby ma masę błędów. Niby w pełnej wersji mają powrócić kwestie mówione przez przeciwników, bo póki co te dymki bez dźwięku to minus względem pierwowzoru. Fotka z tym dziadem co może być Klockiem niezła, też uważam, że ten dziad co się opiera o budynek to Klocek. Generalnie jestem na nie i nie przekonała mnie dość dobrze odnowiona oprawa muzyczna. Brak po prostu tego klimatu, który był we Franko. Zrobiono nowoczesną mordoklepkę dla milenialsów, którzy i tak w to nie zagrają, za bardzo androidowo ta gra wygląda i za mocno próbuje być Streets of Rage i Final Fightem zamiast być Frankiem.VirekPage 22 of 2424https://forum.thecompany.pl/gry/franko-powraca-t2680-420.htmlhttps://forum.thecompany.pl/gry/franko-powraca-t2680.html
Ten gif ze skasowanej wersji jest super, właśnie tak to powinna dwójka wyglądać a nie te pomyje jakie chcą wypuścić. Pograłem w demko i jestem negatywnie nastawiony. Sterowanie było lepsze w oryginale niż to co w tym demie, system walki ogólnie lepszy, bo co z tego, że teraz dodali te bajery z otoczeniem jak zwyczajny oklep gęby ma masę błędów. Niby w pełnej wersji mają powrócić kwestie mówione przez przeciwników, bo póki co te dymki bez dźwięku to minus względem pierwowzoru. Fotka z tym dziadem co może być Klockiem niezła, też uważam, że ten dziad co się opiera o budynek to Klocek. Generalnie jestem na nie i nie przekonała mnie dość dobrze odnowiona oprawa muzyczna. Brak po prostu tego klimatu, który był we Franko. Zrobiono nowoczesną mordoklepkę dla milenialsów, którzy i tak w to nie zagrają, za bardzo androidowo ta gra wygląda i za mocno próbuje być Streets of Rage i Final Fightem zamiast być Frankiem.
W oczekiwaniu na premierę twórcy gry zaktualizowali demko na Steam - poniżej changelog:
Demo Version Features: - play on a famous 'Rydla Street' level, packed with enemies, weapons and cringe taunts - try both Skinny and Franko and see how they play - learn the game in Tutorial mode - hand drawn, old-school animations - tons of humor and bad language in game - play solo or in 2-player coop mode
Patch Release Notes: - 'Degenerate' difficulty is now harder - In-game Voice Over added - New sound effects - New mid-boss music - New Tutorial - Small in-game fixes and balance adjustments
Uwaga, uwaga! Osoby, które grały w poprzednie demko prawdopodobnie będą musiały usunąć plik data.sav w katalogu:
Blue Sunset Games wrote:(...) you can manually delete old save file (C:\Users\ Account name \AppData\LocalLow\Console Labs\SkinnyAndFrankoFovDemo)
Miałem identyczny błąd jak zagraniczniak - w nowym tutku brakowało postaci Franko oraz po wystartowaniu gry i ubiciu pierwszego przeciwnika - ekran nie przesuwał się dalej...
skinny-and-franko-bug-data.sav.png
Gdyby ktoś z Was chciał sobie w ramach eksperymentu popsuć grę - załączam pliczek save, który tyle kłopotu narobił - należy go wypakować do folderu podanego wyżej:
data-sav-bugged-SkinnyAndFrankoForDemo.zip
Jestem już po ograniu nowszej wersji demo. W skrócie - szkoda, że na czas oczekiwania nie zdecydowali się wydłużyć pierwszego poziomu... ponoć gra ma trwać kilka godzin, to już by mogli coś extra dorzucić do demka. Poza dodaniem głosów widzę, że postacie ciut lepiej się bronią (zasłaniają) i to tyle.
[EDIT] Doszła opcjonalna/ukryta walka z drugim Bratem Sterydem:
Odniosę się teraz do poszczególnych wpisów changelog po kolei.
- 'Degenerate' difficulty is now harder
Brzmi grubo, ale poza nieco częstszym (?) zasłanianiem się - nie zauważyłem utrudnienia - zadyma jest taka, że jak dorzucili wrogów, to nie liczę ilu, bo skupiam się na walce. Subiektywnie nie odczułem utrudnienia.
- In-game Voice Over added
A to faktycznie nowość.
- New sound effects
Coś tam jest - miałem dłuższą przerwę i nie pamiętam już czy np. dźwięk zaciągania się papierosem był. Teraz jest.
- New mid-boss music
Chodzi o "Brata Steryd" - ukrytej walce. Rzeczywiście poprzednio muzyczka nie wyszła spod ręki Sławomira Mrozka i podniósł się hałas na discordzie.
- New Tutorial
Dodali listę wyboru - moim zdaniem taka lista powinna pojawić się dopiero po tym jak pierwszy raz przeszło się tutek.
SkinnyAndFrankoFovDemo_v0.9.9-samouczek-menu.png
- Small in-game fixes and balance adjustments
Trudno mi się odnieść - jakieś małe rzeczy.
Jak trochę pograłem to widać faktycznie troszkę smaczków - bodaj strażnicy miejscy zaczynają więcej gadać itd... takie drobne smaczki. Doszły też nowe bugi
O rany... mocno "zbuffowani" zostali Strażnicy Miejscy (trzeba dużo ciosów zadać) i drugi brat Steryd... wcześniej było bardziej wyważone... Na drugim bracie Steryd zrobiłem combo ponad 100 hits...
Zauważyłem, że doszedł młotek jako dodatkowa rzecz do podniesienia.
Wygląda nienajgorzej. Ruchy lekko kanciaste, ale cieszy możliwość interakcji z otoczeniem (chyba Franko napier-nicza typa o maskę auta). Był hałas o "wspieram.to". Ale swoje fanty dostałem.
Z radością informujemy, że proces tworzenia gry 'Skinny & Franko: Fists of Violence' dobiegł końca. W związku z premierą wyznaczoną na 28 kwietnia 2023, prosimy osoby, które wsparły swego czasu projekt "FRANKO 2" w niesławnej kampanii crowdfundingowej, a które chciałyby otrzymać obiecany klucz do pobrania z platformy STEAM, zgłaszały prośby na adres: [email protected].
Posiadamy listę osób wspierających, pozyskaną od inicjatorów zbiórki, według której będziemy weryfikować i rozsyłać klucze. W korespondencji prosimy podawać swoje imię, nazwisko lub ksywkę oraz email, którym posługiwaliście się Państwo uczestnicząc w owej zbiórce, oraz ew. nowy email, na który mamy wysłać klucz (lub wyślemy go w wiadomości zwrotnej jeśli nie będzie innego wskazania).
Proces rozsyłania rozpoczniemy w dniu premiery i może potrwać kilka dni, także prosimy o wyrozumiałość. Postaramy się, aby wszyscy uprawnieni, którzy chcą otrzymać klucz dostali go jak najszybciej.
Na chętnych czekamy 2 miesiące (do 30 czerwca 2023r.). Klucze rozsyłać będziemy do 1 lipca 2023 roku.
Z wyrazami szacunku
Mariusz Pawluk, Blue Sunset Games i Console Labs S.A.
Adrian Werner wrote:Franko nie podbił Steama, premiera polskiej gry przeszła bez echa
Franko.webp
Twórcy Skinny & Franko: Fists of Violence nie mają powodów do zadowolenia. Gra zaliczyła bardzo słaby debiut na Steamie.
Wczoraj na rynku zadebiutowała gra Skinny & Franko: Fists of Violence, czyli chodzona bijatyka będąca kontynuacją kultowego Franko: The Crazy Revenge.
Niestety, debiut produkcji przeszedł bez większego echa, przynajmniej na Steamie. Wczoraj w najgorętszym momencie dnia w Skinny & Franko: Fists of Violence na Steamie bawiło się tylko 35 graczy równocześnie. W chwili pisania tej wiadomości raptem sześć osób gra w tę produkcję. Na Steamie projekt ma tylko dziesięć recenzji. Wszystkie są pozytywne, ale to mała pociecha, gdyż tak skromna liczba recenzji graczy pokazuje, że gra zaliczyła katastrofalny wręcz debiut.
Dawno minęły czasy, gdy chodzone bijatyki znajdowały się wśród najpopularniejszych gatunków, ale nawet jak na standardy tej kategorii Skinny & Franko: Fists of Violence radzi sobie kiepsko. Nie ma co porównywać wyników tej produkcji do Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder's Revenge z rekordem aktywności na poziomie 11 tys. osób równocześnie, gdyż ten tytuł mocno skorzystał na popularnej marce. Jednak nawet super-niszowe River City Saga: Three Kingdoms ma rekord aktywności ponad dziesięciokrotnie wyższy niż sequel Franko.
Grze Skinny & Franko: Fists of Violence mogło mocno zaszkodzić udostępnione w ubiegłym roku demo, które zostało przyjęte słabo i ostudziło nastroje wielu graczy względem tej produkcji.
SoSlowGamer wrote:Franko nie zdobył serca graczy. Premiera polskiej gry nie wywołała emocji
Kontynuacja kultowej polskiej bijatyki Franko powstawała w bólach i oparach kontrowersji. Gdy projekt udało się zakończyć, okazało się, że nie interesuje on prawie nikogo, poza garstką fanów.
Wczoraj miała miejsce premiera Skinny & Franko: Fists of Violence, czyli kontynuacji Franko: The Crazy Revenge. Niestety debiut gry nie przyciągnął ogromnej liczby graczy. W szczytowym momencie w tytuł na Steam grało jednocześnie zaledwie 35 osób. Obecnie jest to 13 osób.
Pomimo tego, że recenzje gry są całkiem dobre, to jest ich zaledwie 10, a to nie pomaga. W sieci pojawiają się głosy, że winę za niskie zainteresowanie można obwinić udostępnione w zeszłym roku demo, które okazało się tragiczne i mogło zniechęcić wielu graczy. Kolejna sprawa to to, że chodzone bijatyki przestały być dla graczy atrakcyjne, a sama marka Franko nie jest znana. W sieci gra jest krytykowana również za słabą grafikę.
Skinny Franko Fists Of Violence Zwiastun Premierowy.mp4
Pierwotnie kontynuacja miała ukazać się jako Franko 2: Revenge is Back. Pieniądze na realizację projektu były zbierane w serwisie wspieram.to. Pomimo zebrania 39 tysięcy złotych, skończyło się tylko na obietnicach i poniższym teaserze. W projekcie dochodziło do ciągłych opóźnień i innych problemów.
FRANKO 2 Revenge is back TEASER_wspieram-to.mp4
Chociaż Skinny & Franko: Fists of Violence nie ma kompletnie związku z Franko 2 i osobami, które były odpowiedzialne za tamten projekt, wielu graczy nadal czuje niesmak i czuje obawy. Tak czy inaczej chyba warto dać szansę.
Tytuł dostępny jest na PC, Xbox One, PS4 i Nintendo Switch.
Po tylu latach od premiery Franko 1 sądziłem, że "druga" część będzie wyglądała co najmniej tak:
Na filmiku widać wspaniałe tekstury, tyle poligonów i ta oryginalna krew, zupełnie jak prawdziwa, fizyka postaci powala, te reakcje na uderzenia, oryginalne odzywki, doskonałe spolszczenie, a nawet nie-programowane combo i zaimplementowane zachowania bohaterów niezależnych, bezcenne, chwilowo brakuje jeszcze ciosów specjalnych ale podobno pojawić się mają w dodatku do gry:
Ostatnia scena nowego intra- strzał z kolana w szczękę i pozbawienie zębów- jest oczywistym nawiązaniem do wersji Amigowej:) Generalnie- póki co- mi się podoba, no ale ja znam to z oryginału i przez ten pryzmat patrzę. Chociaż gra jest trudna, sterowanie też nie poprawia odbioru. Muzyczka to też jest "original mix".
Właśnie ukończyliśmy z Antkiem, gra wypas ale coś się knoci jak gramy na Steam Remote i przenieśliśmy się na Parsec, nie sądziłem przedtem że mogłoby to jakąś różnicę zrobić... żeby wam nie spoilerować to nie będę za dużo pisał o fabule, powiem tylko tyle że jest ok i zobaczycie kilka znanych wam osób. Skopany tylko jeden segment jest ale biorąc pod uwagę że na bieżąco łatają błędy to prawdopodobnie jeszcze ulegnie poprawie, ogólnie warto było czekać tyle lat.