Polski

GTA 5 - wiesz ze cos sie dzieje

Opisujemy tu "duchowne" przeżycia z grami z różnych platform.
Pamiętaj, że istnieją tematyczne podfora, dla zachowania porządku.
xittam Pewnie pamiętasz - albo nie :) - grę np. Green Beret na atari/spectrum/c64 (czy jakąkolwiek grę na 8 bitowce). Nie było checkpointów ani kodów do poziomów i dało sie przejść grę od kopa, ale trzeba było kuć umiejętności do bólu. Czasy się zmieniają i checkpointy są wszechobecne jak samouzdrawianie zamiast zbierania apteczek - pamiętasz jaka była o to zadyma? "pro masterzy" głównie płakali, a producenci trzepali kasę, bo się gry zaczęły sprzedawać - były łatwiejsze.
Stopień trudności w gta5 jest sztywno ustawiony, ale większość misji można przejść bez użycia checkpointów co gra premiuje złotym medalem tzn. brak chkpointu jest przeważnie jedną ze składowych złotego medalu.
Page 4 of 5 5 https://forum.thecompany.pl/gry/gta-wiesz-cos-sie-dzieje-t2287.html
2013-09-27T05:41:13+01:00

Re: GTA 5 - wiesz ze cos sie dzieje

Pewnie pamiętasz - albo nie :) - grę np. Green Beret na atari/spectrum/c64 (czy jakąkolwiek grę na 8 bitowce). Nie było checkpointów ani kodów do poziomów i dało sie przejść grę od kopa, ale trzeba było kuć umiejętności do bólu. Czasy się zmieniają i checkpointy są wszechobecne jak samouzdrawianie zamiast zbierania apteczek - pamiętasz jaka była o to zadyma? "pro masterzy" głównie płakali, a producenci trzepali kasę, bo się gry zaczęły sprzedawać - były łatwiejsze.
Stopień trudności w gta5 jest sztywno ustawiony, ale większość misji można przejść bez użycia checkpointów co gra premiuje złotym medalem tzn. brak chkpointu jest przeważnie jedną ze składowych złotego medalu.

2013-09-27T08:40:14+01:00

Tylko że teraz czasy się zmieniły i nie każdy chce się zarzynać 50 godzin przy jednym etapie żeby ginąc pierdyliard razy wreszcie zmasterować wszystkie ruchy i go przejść a chce się mieć czysty fun z grania. Wynikło to z tego, że teraz mamy masę gier, w które się czasami nie nadąża grać a lista tytułów do przejścia ciągle się wydłuża. W czasach gdy miałeś 10 tytułów na krzyż można było jeden katować latami, tak jak ja chociażby robię z Doomem :P

2013-09-27T15:06:09+01:00

xittam wrote:Pewnie pamiętasz - albo nie :) - grę np. Green Beret na atari/spectrum/c64 (czy jakąkolwiek grę na 8 bitowce).

Taka fajna gra, a nie miałem jej na moim Rambo :/ (klonie Atari 2600)

Dobra, ale co szkodzi dać użytkownikowi wybór w menu "Jestem promajsterem"?
Rozumiem, że słabsi gracze z pychy włączaliby maksymalny poziom "HARD", aby pokazać jacy twardziele z nich, a potem by płakali, bo dostaliby świry.
Ale jakby poziom nazwać np. "GTA Expert, Mad", albo jakoś inaczej, żeby nie razić delikatnego ego słabiaka, to i oni mieliby radochę i ja.
Najpierw przeszedłbym sobie grę na łatwym poziomie, a potem na mega trudnym :tuptup1:

2013-09-27T19:36:10+01:00

Tylko że teraz czasy się zmieniły i nie każdy chce się zarzynać 50 godzin przy jednym etapie żeby ginąc pierdyliard razy

Ja za to podam przykład gry warzone, ginąłem tysiące razy, może po jakiejś godzince w koncu przeszedlem pierwszy poziom ale w drugim ginąłem bez przerwy aż tak to wykułem, że kolejne poziomy przeszedłem na luzie choć i tak kilka razy ginąłem, choć nie tyle co na tym przeklętym drugim... W gta też by tak było, w końcu by przechodziło się na luzie poza tym gry dziś w połowie to samouczki.
A tak swoją drogą nie chcę aby gry były trudniejsze bo nie wiem, chcę poczuć się pro koksem bo wygrałem w grze kiedy inni nie mogą :-E :lol2: ale brakuje mi radochy kiedy za dzieciaka po przejściu gry a często poziomu w grze z radości skakałem po łóżkach i całym pokoju :tuptup1:

2013-09-27T21:21:39+01:00

GoliBroda wrote:ale brakuje mi radochy kiedy za dzieciaka po przejściu gry a często poziomu w grze z radości skakałem po łóżkach i całym pokoju :tuptup1:

szczególnie wtedy, gdy kilkadziesiąt minut tłukłem ostatniego bossa w eye of beholder 2 i ledwo wygrałem.

2013-09-27T23:39:19+01:00

:gatorclap:

2013-09-29T10:48:16+01:00

xittam wrote:szczególnie wtedy, gdy kilkadziesiąt minut tłukłem ostatniego bossa w eye of beholder 2 i ledwo wygrałem.

Maj gad, to i u mnie jedno z najgorętszych wspomnień z gier ever :-) Te podchody... :hee:

2013-10-07T13:23:06+01:00

ketyow wrote:Maj gad, to i u mnie jedno z najgorętszych wspomnień z gier ever :-) Te podchody... :hee:

Jak mawiają nasi sąsiedzi: "to se ne wrati" :-(

-- 07 Paź 2013, 14:23 --

Z przykrością informuję, że ukonczyłem wątek fabularny gta5. Strasznie krótka gra w porównaniu do gta4 czy san andreas, które były ze dwa razy dłuższe (fabularnie). Teraz pozostało mnóstwo znajdziek do odkrycia w gra5 :)

2013-10-11T17:16:52+01:00

2013-10-12T10:47:05+01:00

hah zajebiste antek :D ale to nic nowego że w GTA i większości sandboxów jest masa takich glitchy z drugiej jednak strony wpompowali tyle kasy w ten tytuł i nie uniknęli takich baboli? to gdzie te pieniądze poszły? zupełnie jak w tuskolandii :D

2013-10-12T11:37:36+01:00

Czy ja wyglądam na administratora? Żeby mi jeszcze nick jakoś podkolorowali, a tu taki zwykły szaraczek :-P

Enyłej, czytałem dzisiaj gdzieś, chyba na PCLabie, że wersja pecetowa się prawdopodobnie opóźni, ale to jeszcze nic w porównaniu z tym, że wersje na PS4 i nowego Iksa są nadal niepotwierdzone :-E

2013-10-12T14:38:21+01:00

Qźwa no zaspany byłem pomyliło mi się :P Anyway filmik kozacki szkoda tylko jeśli będą takie krzaki w wersji pc :/ A co do piecykowego portu to już eurogamer i inne zachodnie serwisy potwierdzają że w pierwszym kwartale 2014 będzie na piecyka :)

2013-10-12T21:48:52+01:00

dla mnie to dalej wygląda sztucznie wszystko, dzięki bogu nie przyszło mi do głowy kupić nic poza PSX wzwyż :P

2013-10-13T00:40:58+01:00

Spox, scorpeus - ja tez linkowałem do tego filmiku keytowa :tuptup1:

2013-10-13T10:42:31+01:00

Aż tak wtrącę te swoje parę groszy...
Mam znajomych, którzy ciurają już w GTA5 i mówią co tam ciekawego jest do roboty. Tak ich słucham, słucham aż w końcu zadaję pytanie: a czego z tych rzeczy nie można było robić w San Andreas czy Vice City ? Z mojego punktu widzenia wychodzi na to, że tylko paroma dodatkami się różni nowe GTA od starych odsłon no i oczywiście wielkością mapy oraz grafiką. Pod kątem możliwości to jak stare GTA. No nie wiem gdzie ten fenomen jest... Jak dla mnie to ludzie nie kupują tego bo to coś nowatorskiego, tylko dlatego że to GTA. Tak samo z CoDem - nie kupują kolejnych części Call of Duty bo tam coś amazing wprowadzili, gdyż od czasów CoD 4 Modern Warfare praktycznie nic się w tej grze nie zmienia pod kątem mechaniki i możliwości - kupują to tylko dlatego BO-TO-JEST-Koll_of_Djuti :mur:

2013-10-13T15:32:12+01:00

Niekoniecznie - po prostu mamy nową przygodę.
Przykładowo - gdyby wyszła gra Mafia wyglądająca identycznie jak część pierwsza, ale z całkowicie nowym wątkiem fabularnym to bym kupił dla tego wątku fabularnego.

Moimi oczyma części wyglądają tak:
GTA 3 - przejście w 3D (z opcjonalnym patrzeniem z góry a'la GTA 2)
GTA VC - cały czas do przodu, więcej nowych rzeczy możemy robić
GTA SA - niesamowite, ale coś jeszcze lepszego od VC
GTA IV - cofnięcie się do GTA 3 (lepsza grafika, ale sporo innowacji z SA/VC wywalone np. możliwość podczepienia naczepy pod ciągnik siodłowy rzekomo kosztem zachowania większego realizmu)
GTA V - przywrócenie bajerów z GTA SA - czyli ponownie mamy do dyspozycji naczepy, holowniki itd. :tuptup1:

2013-10-14T19:19:37+01:00

Anthrox wrote:GTA V - przywrócenie bajerów z GTA SA - czyli ponownie mamy do dyspozycji naczepy, holowniki itd. :tuptup1:

oraz możliwość zakupu nieruchomości, ale akurat tych jest okrutnie mało..15? Jest sporo smaczków do odkrycia i zadań pobocznych do zrealizowania.

2013-12-23T14:22:57+01:00

Qwa... znowu czekanie... :killer: :killer:

2013-12-23T20:45:51+01:00

oj tak, oczekuję na DLC, które już niebawem.

Return to Gry