Polski

Indyjskie gry (niezależne)

Opisujemy tu "duchowne" przeżycia z grami z różnych platform.
Pamiętaj, że istnieją tematyczne podfora, dla zachowania porządku.
GoliBroda Siemano, może ktoś tak jak ja jest sfrustrowany tym co dzieje się na rynku gier a może ktoś po prostu lubi gry niezależne, robione z miłością :p

Głównie gram w te gry z Indii i napisze coś o kilku, nie potrafię pisać recenzji więc to jest po prostu takie POLECAM no i mam nadzieje, że i wy coś fajnego znacie.

SPELUNKY
Są dwie wersje spelunków, jedna jest z 2008 roku a druga (wersja HD która przypomniała mi o tej grze).
Można powiedzieć arcadowy dungeon crawler, chodzimy po jaskiniach, unikamy pułapek, zbieramy kasę, bomby, i liny, skarby lub ratujemy księżniczkę która da nam życie które jest bardzo cenne. Za kasę kupujemy różne przedmioty, mikstury i coś tam... Jest jeszcze więcej opcji np. księżniczkę za jakiś item oddajemy na ołtarzu w ofierze a sklep możemy okraść (co do łatwiejszych zadań nie należy) no i teraz co najlepsze, gra do krótszych ani prostszych nie należy a gdy umrzemy zaczynamy od nowa. Poziomy za każdym razem wyglądają inaczej więc tragedii nie ma ale można nieźle się nawkurwiać.

Stara, darmowa wersja - wygląda ładniej od nowej ale układ poziomów jest brzydszy:
Image

Nowa wersja - Brzydsza ale poziomy wyglądają ładniej.
Image
A tu trailer

Dodam jeszcze, że stara wersja też ma różne światy (w sensie lodowe, junglowe itd) a nowa wersja posiada więcej stworków, i wcale nie jest łatwiejsza a nawet ośmielę się powiedzieć, że trudniejsza więc twórców już lubię.
Polecam.
PS. Bez pada (na klawiaturze) gra się nieco do dupy :)
Page 1 of 2 2 https://forum.thecompany.pl/gry/indyjskie-gry-niezalezne-t2817.html
2013-08-10T20:23:36+01:00
Siemano, może ktoś tak jak ja jest sfrustrowany tym co dzieje się na rynku gier a może ktoś po prostu lubi gry niezależne, robione z miłością :p

Głównie gram w te gry z Indii i napisze coś o kilku, nie potrafię pisać recenzji więc to jest po prostu takie POLECAM no i mam nadzieje, że i wy coś fajnego znacie.

SPELUNKY
Są dwie wersje spelunków, jedna jest z 2008 roku a druga (wersja HD która przypomniała mi o tej grze).
Można powiedzieć arcadowy dungeon crawler, chodzimy po jaskiniach, unikamy pułapek, zbieramy kasę, bomby, i liny, skarby lub ratujemy księżniczkę która da nam życie które jest bardzo cenne. Za kasę kupujemy różne przedmioty, mikstury i coś tam... Jest jeszcze więcej opcji np. księżniczkę za jakiś item oddajemy na ołtarzu w ofierze a sklep możemy okraść (co do łatwiejszych zadań nie należy) no i teraz co najlepsze, gra do krótszych ani prostszych nie należy a gdy umrzemy zaczynamy od nowa. Poziomy za każdym razem wyglądają inaczej więc tragedii nie ma ale można nieźle się nawkurwiać.

Stara, darmowa wersja - wygląda ładniej od nowej ale układ poziomów jest brzydszy:
Image

Nowa wersja - Brzydsza ale poziomy wyglądają ładniej.
Image
A tu trailer

Dodam jeszcze, że stara wersja też ma różne światy (w sensie lodowe, junglowe itd) a nowa wersja posiada więcej stworków, i wcale nie jest łatwiejsza a nawet ośmielę się powiedzieć, że trudniejsza więc twórców już lubię.
Polecam.
PS. Bez pada (na klawiaturze) gra się nieco do dupy :)

2013-08-10T21:18:56+01:00

Re: Indyjskie gry (niezależne)

pamietam z nesa :D
wygladaja spoko te nowe spelunki. masz jakis download link ;) ?

2013-08-10T21:20:08+01:00

pewnie Cię zdziwię ale i ja lubię indyki :) szczególnie polecam jeden :

2013-08-10T21:40:08+01:00

Limbo świetne, szkoda, że takie trudne ale zagadki były super. :tuptup1:
Spelunky starą wersję z torrentów a nową do zakupienia... odradzam steam, polecam [url]gog.com[/url] - polska strona, taniej o prawie połowę no i dostajemy tapety avatary plakaty itd

Garry's Mod
Moja ulubiona gra, teraz to już nie wiem czy indie czy nie ale...
Na początku była modem pozwalający na zabawy z fizyką mojego ulubionego silinika - source.
Image
Nie będę dodawał filmików, bo nie wiele osób potrafi w to grać tak na prawdę.
Gra to kwintesencja dobrej zabawy jeżeli ktoś ma wyobraźnie... Przy tych minecraftach mówią "Ogranicza cię tylko wyobraźnia" no a do minecrafta cholernie to nie pasuje za to do gmoda tak.
Kontynuując do tego są miliardy modów, ragdolle, modele, narzędzia, tryby gry itd. Od gry w single nie można się oderwać a co dopiero od multi. Wymienię kilka serwerów z lepszymi gamemodami:
-Zwykły sandbox w którym robimy co chcemy
Image

-Walki robotów - budujemy robota i rozwalamy roboty innych
-Wojny baz - bunkrujemy się i rozwalamy innych, bronimy naszej bazy oraz rozwalamy bazy innych a jeżeli się z kimś zakolegujemy (tworzymy party) włamania do innych baz są lepsze od niejednej operacji SWAT.
-Statki - budujemy statek który ma unosić się na wodzie i rozwalamy statki innych
-SpaceBuild - Budujemy statek kosmiczny, wsadzamy na niego maszyny trzymające temperature, dające powietrze lub utrzymujące grawitacje. Jeżeli dostosujemy statek do warunków panujących na jakiejś planecie lecimy na nią, wydobywamy sórowce i ulepszamy statek po czym lecimy dalej na inne planety nie wybierając klasy możemy być piratem handlarzem itd.
-Roleplay - bla bla bla
-Jest nawet RTSwydobywanie sórowców budowanie bazy itd
I o wiele wiele więcej: platformówki, deadmatche, dodgeball a nawet jakiś teleshow polegający na współpracy

Aaa no i jeszcze można przechodzić half lify, L4d2 itd tyle, że w stylu gmoda (możemy np zbudować wielkiego mecha i mieć wszystkich w dupie) o ile ma się to na steamie.

Albo łapcie trailer:

Koleś który to robi kocha to, dodaje updaty prawie co dwa dni a czasami codziennie.

2013-08-10T21:47:06+01:00

ja nie kupuje, ja kradne :D

download:

Code: Select all

https://kickass.to/spelunky-hd-2013-pc-final-t7713449.html

2013-08-10T22:03:05+01:00

Ja cię rozumiem, sam naściągałem się tyle, że dożywocie mi się należy ale kó**a...
Okradać biednych twórców gier niezależnych którzy nie mają co jeść i klepią bidę?? :-E

Ściągam wszystko oprócz gier niezależnych i muzyki której słucham.

2013-08-11T08:15:55+01:00

GoliBroda(Sam zobaczysz i pograsz te gierki)(miłośniku)

,

i

2013-08-11T21:16:03+01:00

Penumbre i amnesie znam a ta mulana, to zwykła platformówka?

2013-08-12T14:46:36+01:00

Golibrodo ta la-mulana jest bardzo trudną platformowa-rpg grą.

Polecam te gry :

i

2013-08-12T19:57:17+01:00

Cholera, zręcznościowa + RPG cóż za świetne połączenie. No i do tego trudna. Nie lubię tylko tego pegasusowego przewijania.

-- 12 Sie 2013, 20:51 --

Project Zomboid
Jedna z najlepszych gier, nie tylko niezależnych. Dayz może czyścić jej buty :)
Symulator apokalpisy zombie w 2D w rzucie izometrycznym.
Pojawiamy się w mieście, przeszukujemy je, zdobywamy broń, leki, jedzenie, picie i narzędzia.
Barykadujemy się w domu lub możemy nawet zbudować go sami.
Image
Tauri, miasto nie zniszczone. Specjalnie dla ciebie.
Gra może i rozwija się wolno ale porównując grę sprzed roku gdy grałem a teraz zmieniło się więcej.
Jest system craftingu czyli, że możemy np wbić gwoździe w bejspola itd.
Po jakimś czasie odłączają wodę i prąd więc musimy jakoś i z tym przeżyć, łapać wode z deszczu i zrobić sobie farme. Zombie do twojego domu chamsko bez powodu nie przyjdą, gdy nahałasujesz lub zabijesz jakiegoś niedaleko usłyszą lub poczują smród i nie dadzą ci spokoju.

Najlepsze jest to, że gdy zginiemy wszystko zaczynamy od nowa, wystarczy jedno ugryzienie i już po nas, na to nie ma lekarstwa. Uwzględniona też jest temperatura wg pór roku, biegając po deszczu możemy zachorować i wtedy cały czas przeleżymy w łóżku.

Cały czas nad grą pracują ale strasznie się ociągają, chyba od roku jest w wersji alfa.
tu macie linka http://www.desura.com/games/project-zomboid/ nie jest tania a warto kupić, kiedyś podrożeje no a będzie miała multiplayer.
Image
Gra jest świetna bo nie dzieje się w niej nic szybko, domek który widzicie wyżej jest mojego autorstwa (zanim po formacie PC usunęły mi się sejwy) a te kilka płotków budowałem 2 miesiące czasu który panuje w grze.

Gra ma takie super szczegóły jak np. Zasłanianie okien prześcieradłem czy robienie z niego liny by zejść z wysokości, uwzględnione jest nawet tynkowanie ścian. Gra ma elementy RPG, każdą umiejętność możemy rozwinąć.

A tu recenzja: http://youtube.com/watch?v=aaGfPR2oQbs

2013-08-13T11:34:33+01:00

Little Inferno

Ukryta treść:

Opis:

Ukryta treść:

Gameplay PL:

Ukryta treść:

Gra już jest dostępna na witrynie: https://thepiratebay.sx/torrent/7841036/

i jeszcze jedna gra twórców:

World of goo

Gameplay PL:

Ukryta treść:

2013-08-14T11:24:33+01:00

Image

http://www.ftlgame.com/

Gra niezależna która mnie po premierze zmiażdżyła możliwościami i ogromem rozgrywki i która wyrwała z życiorysu ładnych set godzin :P

Co tu dużo pisać. Kto nie słyszał o FTL ?
Najlepsze jest to, że jest wsparcie dla modów i można np. objąć dowodzenie nad Enterprise'em czy mało u nas znaną Serenity.

2013-08-23T21:35:42+01:00

Najlepsze jest to, że jest wsparcie dla modów i można np. objąć dowodzenie nad Enterprise'em czy mało u nas znaną Serenity.

No i jeszcze, że po porażce zaczynamy całą grę od nowa :-)

Cortex Command
Najlepszy RTS na świecie ;)
Mamy planete na której dostępnych jest kilkanaście lokacji, przejmujemy jedną z nich, budujemy na niej bazę taką na jaką pozwala nam budżet a potem staramy zajmować kolejne lokacje w celu szybszego wydobywania złota oraz aby utrudnić to naszemu wrogowi.
Image
Co najlepsze gra jest oryginalna i oferuje tylko widok 2D od boku. Walczyć będą przeróżne machiny, żołnierze a arsenał do wyboru jets całkiem całkiem spory, można zbudować nawet bombę atomową o ile kupimy hangar na rakiety...
Całą mapę można dowolnie zniszczyć, kopać jaskinie itd a widok odrywających się części ciała od kolesi to coś po prostu pięknego.
Image
Aby wygrać należy zniszczyć "mózg" wroga a nasz "mózg" ochronić, włamywanie się do bazy, wysadzanie drzwi jest świetne i choć nie ma masowych walk typu 300 jednostek na 300 to gra się świetnie a strategie (bo o to chodzi w grze strategicznej) trzeba obmyślać na każdym kroku.

-- 23 Sie 2013, 22:27 --

Dwarf fortress
Poznajcie jedną z najlepszych gier na świecie...
Słyszałem o niej jakiś rok jak nie 2 lata temu ale jakoś nie chciało mi się za nią zabrać, teraz gdy już to w końcu zrobiłem umieszczam tą grę wśród najlepszych jakie kiedykolwiek powstały (nie tylko indie)
Gram w nią 5 dni a nadal nie poznałem całej, ogrom tej gry, to jaka jest skomplikowana to coś świetnego jednak nie przestraszcie się grafiki której ta gra nie ma.
Image
Cały świat jest zbudowany z znaków tekstowych windowsa, grało się w rougelikowe gry dawno temu więc nie przeszkadza mi to jakoś za bardzo a sama gra ma z tamtymi wiele wspólnego, tyle, że to my budujemy Dungeony.

W grze zarządzamy grupką krasnali która z biegiem czasu tak się powiększy, że grupką już tego nazwać nie będzie można, każdemu możemy nadać umiejętności a każda z nich się przyda. Gameplay jest przedni, budujemy nasze królestwo i urządzamy je np. ścinając drzewa musimy wyznaczyć miejsce na składowanie drewna itd. Cholera żeby opisać wszystko tutaj zajęłoby to 2 strony więc powiem tylko, że gra jest szczegółowa do tego poziomu że symuluje nawet ruch płyt tektonicznych a wciągająca do tego stopnia, że gdy rano musiałem wstać nocą przez 3 godziny mówiłem sobie "dobra za 5 min wyłączę".
Niestety polski youtube jest tak tępy, że potrafi grać w tylko te swoje prostackie majnkrafty i żaden z tych debili recenzji do tego nie zrobił, jeden jest porządny ale to raczej też nie recenzja:

Aaa no i on mi przypomniał, są przeróżne mody graficzne, przykładowo:
Lazy newb pack:
Ukryta treść:

Stone cośtam:
Ukryta treść:

Dwarf Fortress 3D Vizualizer
Ukryta treść:

Na każdym z modów gra ma niezły klimat i żaden z modów mi nie działa :-E

2013-08-23T22:43:23+01:00

Łukaszu, dziękuję Ci za spory opis! :ok1:

2013-08-23T23:57:41+01:00

nie ma za co Łukaszu :tuptup1:

2013-08-25T08:59:05+01:00

Reus

Screeny:
Ukryta treść:

i

Ukryta treść:

Opis:

Ukryta treść:

Recenzja PL:

Ukryta treść:

Ta gra nawiązuje do gry Black & White

Życzę miłego grania tejże gry

2013-08-30T23:24:22+01:00

Witam,
Na to forum trafiłem przypadkiem, ale widzę, ze jest tu temat w sam raz dla mnie.

Jestem programistą, w zawodzie pracuje już ponad 10 lat a od prawie roku tworzę niezależną grę. Tematyka może trochę oklepana - farma, ale betatesterom się bardzo podoba.
Gra polega na rozbudowie swojego własnego gospodarstwa, zarabianiu kasiorki i wykonywaniu zadań. Jest handel z innymi graczami, są kluby (odpowiednik sojuszy, gildii itp), rankingi. Nie ma napadania z widłami na sąsiadów, wykradania plonów ani podpalania stodoły gospodarzowi zza miedzy. To raczej taka klikanka dla ludzi, którzy nie poświęcają połowy życia na granie, nie ustawiają sobie w nocy budzików, tylko po to, żeby zalogować się o czasie do gry i coś tam zrobić. Gra się przez przeglądarkę, wymaga zainstalowanej javy.

Kilka screenów:

Image
Image
Image
Image

Aktualne informacje o postępie prac można zawsze znaleźć na fanpage: https://www.facebook.com/PGROnline

Cały czas szukam betatesterów. Im więcej opinii, testów, informacji, tym lepiej będzie się to prezentować w chwili premiery.
Osoby zainteresowane pomocą w testach proszone są o kontakt na email: game.pgr(at)gmail.com

Pozdrawiam.

2013-09-06T09:27:57+01:00

OutLast

OPIS:

Ukryta treść:

Wymagania sprzętowe:

Ukryta treść:

Gameplay pl

Ukryta treść:

Torrent:

i

Życzę zagrania tej strasznej-mrocznej-mrożącej grozy gry można ją grać tylko w nocy a nie w biały dzień

2013-09-06T11:50:51+01:00

Ciekawa, podobna do Penumbra. Ale wymagania sprzętowe zdecydowanie za duże :foch1:

2013-09-06T12:05:50+01:00

orhom
a czy grałeś gry Penumbrę lub Amnestię na linuksa bo ja czytałem część gier i programów działa na emulator wine . A ty jakie parametry sprzętowe swojego komputera

Return to Gry