Opisujemy tu "duchowne" przeżycia z grami z różnych platform. Pamiętaj, że istnieją tematyczne podfora, dla zachowania porządku.
14 posts
• Page 1 of 1
ihtiusWitam Na czym waszym zdaniem ma polegać innowacyjność w grach i jakie gry są waszym zdaniem innowacyjne ? Czy chętnie sięgacie po tytuły wnoszące świeży powiew powietrza w tematykę gier ?
Jeśli chodzi o czasy niedawne to dla mnie osobiście bardzo innowacyjną grą jest/był Portal i Half Life 1/2. Dlaczego nie Doom czy Wolfenstein albo Quake ? Z prostego powodu kiedyś w nie nie grałem więc nie będę jak papuga powtarzał po kimś, że są innowacyjne Z gier które grałem w pierwszej połowie lat 90-ych to Lemmingi, Another World, trochę Flash Back, Benefactor, jak sobie więcej przypomnę to napiszę ihtiusPage 1 of 11https://forum.thecompany.pl/gry/innowacyjnosc-grach-na-czym-polega-t2306.htmlhttps://forum.thecompany.pl/gry/innowacyjnosc-grach-na-czym-polega-t2306.html
Witam Na czym waszym zdaniem ma polegać innowacyjność w grach i jakie gry są waszym zdaniem innowacyjne ? Czy chętnie sięgacie po tytuły wnoszące świeży powiew powietrza w tematykę gier ?
Jeśli chodzi o czasy niedawne to dla mnie osobiście bardzo innowacyjną grą jest/był Portal i Half Life 1/2. Dlaczego nie Doom czy Wolfenstein albo Quake ? Z prostego powodu kiedyś w nie nie grałem więc nie będę jak papuga powtarzał po kimś, że są innowacyjne Z gier które grałem w pierwszej połowie lat 90-ych to Lemmingi, Another World, trochę Flash Back, Benefactor, jak sobie więcej przypomnę to napiszę
Half Life jak najbaradziej w kategorii FPS; już sam początek mnie powalił gdy grałem w niego pierwszy raz z kumplem. Zaczynamy jazdę kolejką, rozmawiamy z postaciami, no no. Dobrze, że stało się to standardem.
Doom naturalnie też był wielki, w końcu ustanowił gatunek FPS; ba, nawet każdy następny tytuł nazywano Doom clonem.
Flashback bardzo mi się podobał, bo był rozbudowany jak na tamte lata. Już wtedy nudziły mnie zwykłe platformery w stylu zbierania punktów, dlatego nawet taki Prince of Persia wydawał się ciekawszy.
Command & Conquer. Niby wcześniej było Dune 2, ale tak naprawdę C & C powaliło ludzi na kolanach wprowadzjąc na salony ten nowy gatunek strategii. Masa ulepszeń w porównaniu do Dune, bardziej ciekawy świat, no i przerywniki FMV. Kiedyś to była jazda.
W Half Life 1 dosyć późno grałem bo gdzieś w 2003 roku bodajże w wakacje i nawet wtedy bardzo mnie urzekł, gdyż dopiero od kilku miechów miałem peceta. więc niemalże większość gier to była dla mnie nowość nieliczac oczywiście gier z Amigi 600. Współczesna innowacyjność gier polega raczej na upchaniu jak najwięcej efektów i gigatextur na danej planszy oraz kompletnemu zwaleniu optymalizacji na pecety żeby nvidia i intel mógł sprzedawać więcej swoich niedorobionych produktów, jak na przykład GeForce 550 ti czy karty tego pokroju za maksymalna cenę. Już mnie męczy napychanie im kieszeni. Gra, która na konsoli chodzi płynnie na pececie klika razy wydajniejszym chodzi tragicznie. Musiałem o tym napisać bo to jest niezłe sk***ysyństwo ze strony programistów bo optymalizacja polega na tym tylko żeby gra uruchamiała się a nie zapetła po uruchomieniu. Praktycznie co większa gra, nowy hit wymaga nowego kompa. Chyba przestanę grac Wracając do innowacyjności to chciałbym nie więcej efektów na teksturze (jak Carmack) tylko nowe doznania podczas gameplaya. Wszystko wygląda tak samo jakby te gry klonowali po prostu. Nie chciałem żeby ten wpis brzmiał jak tyrada ideologiczna ale niestety tak mi wyszło. Dobra więcej już nie będę o tym pisał w tym temacie. Post pisałem na Amikit w przeglądarce Netsurf więc miałem różne problemy i nie wiem jak to będzie wyglądało pod windowsem 7, sorry. Zrobiłem to z czystej ciekawości
!
Nie szkodzi Zrobiłem ile się dało, jednak nie mogłem rozgryźć tego "zapetła" - Rekkimaru
Po pierwsze mylisz nostalgię z innowacyjnością, rozumiem że Half-Life to był Twój pierwszy efppes który polubiłeś i wogóle, ale on nie był wcale czymś niezwykłym w świecie efpeesów, a już napewno nie w 2003, oprócz niego ukazały się wszelakie System Shocki, Thiefy, Siny i inne Unreale wszystkie które prezentowały na swój sposób innowacyjne rozwiązania w porównaniu z prymitywnym Doomem. Po drugie kolejny raz mylisz wygląd danej gry z innowacyjnością, są gry które świetnie przełożyły grafikę na mechanikę gry, chociażby wymieniony przez ciebie Portal czy Red Faction. Po trzecie skoro tak nienawidzisz efpeesy za ich brak innowacji, to czemu w nie ciągle grasz?
Jest tyle gier które zjadają na śniadanie gry AAA swoją innowacyjnością, żeby chociaż wymienić kilka tytułów z ostatnich miesięcy: Kerbal Space Program, Hotline Miami, Castle Story Prototype, FTL, Chivalry Medieval Warfare, Prison Architect, Tiny & Big, Reciever, Don't Starve, Mark of the Ninja...
Bo widzisz to jest tak, że ja bardzo lubię FPSy (w sumie bardziej taki widok niż ostatnio strzelanie w nich),tylko zaczyna mi w nich brakować powiewu świeżości i po prostu oczekuje że wreszcie się coś w tym temacie ruszy bo ile można to klepać (dopóki dopóty ludzie będą to kupować:)) Te gry, które wymieniłeś sprawdzę z ciekawości. Po prostu przyssałem się do nich strasznie i nie mogę się odessać Bo ciągle wierze, że pojawi się gra, która coś zrewolucjonizuje w tej tematyce.
Shoonay wrote:Po drugie kolejny raz mylisz wygląd danej gry z innowacyjnością, są gry które świetnie przełożyły grafikę na mechanikę gry, chociażby wymieniony przez ciebie Portal czy Red Faction.
moim zdaniem innowacyjnoscia w grze jest pomysl, jakiego jeszcze nie bylo. w miare rozwoju komputerow, grafika i efekty ida do przodu w zwiazku z czym nie mozemy mowic o grze, ktora ma zajebista grafike 3d, muze na wysokim poziomie i ogolnie strzela fajerwerkami, swieci, dzwoni, robi laske... ze nie jest innowacyjna. portal jest jak najbardziej gra innowacyjna, nie bylo jeszcze takiego pomyslu na rozgrywke.
gra nie musi byc "retro" zeby byc innmowacyjna, jak dla mnie hotline miami to pomysl sciagniety z GTA. nie wiem czy samo GTA jest innowacyjne (sadze ze tak ) ale hotline miami to tylko kolejna z tego typu
innowacyjnosc ... oto kilka z moich tetris world of goo benefactor portal wolfenstein 3d (stad macie halflajfy, doomy, hexeny, unreale i inne strzelane badziewia) dune 2
nie chce mi sie przypominac wiecej pamietajmy o tm ze gry z dnia na dzien beda wygladaly lepiej i lepiej ale innowacyjnosc skonczy sie jak skoncza sie pomysly.
ps weszly ekrany dotykowe na duza skale itd i bum, ktos wpadl na pomysl zeby palcem strzelac ptakami i juz mamy innowacyjne angry birds. przez brak technologi w latach wczesniejszych nie bylo mozliwe stworzenie takiej gry, i nie musi sie to podobac nikomu ale to wlasnie jest kolejna gra innowacyjna, na bazie ktorej internetowe markety sa juz zalane pochodnymi grami z tego typu
Zrób sobie przysługę i nie mieszaj wiary w duszki czy inne cuda do gier.
ihtius wrote:Half Life 3 ?!
Co z nim?
Pancio wrote:portal jest jak najbardziej gra innowacyjna, nie bylo jeszcze takiego pomyslu na rozgrywke.
Wybacz jeśli cytowany przez ciebie fragment mojej wypowiedzi brzmiał że twierdzę inaczej, ale to własnie miałem na myśli. Portal i Red Faction to gry zajebiście innowacyjne.
Pancio wrote:jak dla mnie hotline miami to pomysl sciagniety z GTA
Trudno żeby ktoś twierdził że jest inaczej. A pamiętasz jak zapowiadane było pierwsze GTA? Mieliśmy być brutalnym gangsterem który wykonywał dla mafii brudną robotę, a dostaliśmy chłopka na posyłki który 90% czasu gry spędzał na jeżdżeniu po mieście. Hotline Miami wywrócił ten pomysł do góry nogami, i mamy tylko napierdzielanie po mordach w lokalach złych facetów + fajny system masek, bez zbędnego jeżdżenia. Jasne że to klon GTA, nikt nie kryje że jest inaczej, tylko jeśli mamy porównywać która gra przypomina inną to do każdej można się przyczepić - wszystkie mają grafikę skłądającą się z pixeli, tak jak Pong, nieprawdaż?
Pancio wrote:pozdrawiam
A ja nie, nigdzie nie idziesz, czekam na następne posty na forum.
GTA było przed Hotline (swoją drogą jeszcze grałem), więc Rockstar zrobił coś nowego i teraz powstają gry, które bazują na tym pomyśle. Czy ktoś chce czy nie był to jednak powiew świeżości;, że reklama mówiła co innego niż się w grze robiło? W takim Rise of the Robots też obiecywano cuda na kiju, a wszyscy wiemy co z tego wyszło.
Super Mario Bros, także było innowacyjne, w końcu jak mają wyglądać gry platformowe czy tam zręcznościowe.
Wrzuciłbym jeszcze Street Fighter 2 i Mortal Kombat, które także doczekały się (zwłaszcza pierwszy tytuł) masy klonów co prawda i wcześniej były bijatyki jak IK, ale nie wywołały takiego szumu jak wspomniane przeze mnie tytuły.
PS: właśnie sprawdziłem to Miami Hotline; wujek, raczysz chyba żartować wyskakując z takim czymś
Amigowe gry zostały wcześniej przez Was wymienione, z pc/ps3 zgłosiłbym Max Payne oraz Heavy Rain. Obie były wyjątkowe i innowacyjne w swoim gatunku (choć HR ciężko jednoznacznie do jakiejś kategorii przypisać).
"Musiałem o tym napisać bo to jest niezłe sk***ysyństwo ze strony programistów, bo optymalizacja polega na tym tylko żeby gra uruchamiała się a nie zapętlała od razu po uruchomieniu"