Polski

Jaro - Klasyczna polska przygodówka

Opisujemy tu "duchowne" przeżycia z grami z różnych platform.
Pamiętaj, że istnieją tematyczne podfora, dla zachowania porządku.
Rekkimaru Czas w końcu nadszedł choć pewnie niewiele ludzi się tego spodziewało.
Po wielu latach zwlekania i problemów, oto nadchodzi. Wielka premiera gry "Jaro".
Już lada dzień będziecie mogli zagrać w pełną przygód wyprawę tytułowego Jarka w tej przezabawnej, kultowej przygodówce!

Wstrzymajcie oddech i czekajcie!

Image
Page 12 of 13 13 https://forum.thecompany.pl/gry/jaro-klasyczna-polska-przygodowka-t2765.html
2017-03-31T23:36:12+01:00

Re: Jaro - Klasyczna polska przygodówka

Czas w końcu nadszedł choć pewnie niewiele ludzi się tego spodziewało.
Po wielu latach zwlekania i problemów, oto nadchodzi. Wielka premiera gry "Jaro".
Już lada dzień będziecie mogli zagrać w pełną przygód wyprawę tytułowego Jarka w tej przezabawnej, kultowej przygodówce!

Wstrzymajcie oddech i czekajcie!

Image

2017-04-01T05:48:24+01:00

He he he.... ;p

2017-04-01T10:56:10+01:00

:serious_cat:

2017-04-01T20:25:08+01:00

Nie robiłbym okrutnych żartów gdybym nie miał czegoś w zanadrzu.
Tak więc zacznijmy.

Nad projektem "Jaro" przestałem pracować dawno temu i nie zamierzałem do niego nigdy wracać.
Jednak pewne emocje, można wręcz powiedzieć nostalgia, sprawiały, że coraz więcej myślałem o czasach kiedy nad nim pracowałem.
Patrząc wstecz nie wszystko mi się podobało, od nie do końca przemyślanej fabuły po niedopracowaną grafikę. Myślałem "gdybym dzisiaj robił Jaro zrobiłbym to zupełnie inaczej".
I tak moje myśli krążyły wokół tego tematu aż zacząłem, nawet sam nie wiem w którym momencie, nieświadomie powoli pracować sobie nad czymś nowym.
Od razu wiedziałem, że zacznę zupełnie od podstaw i chcę by było to jak najbardziej dopracowane. Graficznie i tekstowo gra dostaje nowe życie. To był warunek który sobie postawiłem jeśli miałem wrócić do tego tytułu - jeśli mam to zrobić to od nowa i porządnie.
Tak, to nie żart primaaprilisowy (pomimo, że powyższy screen jest żartem), zacząłem pracować nad nowym Jaro i tym razem w kwestii fabularnej wspomaga mnie Olaf.
Poza bYTE i bYTE 2 które mają priorytet obecnie, Jaro po cichu powstaje sobie w tle.
Nie chodzi tu teraz o rzucanie datami i zapowiedziach co do dema, ponieważ tym razem nad całą grą pracuję praktycznie sam, przy wsparciu Olafa.
Pomyślałem, że 1 kwietnia do dobry moment by przełamać milczenie i podzielić się tym z wami.
W demo starego "Jaro" nie zagrało zbyt wiele osób, więc moim i Olafa zadaniem jest zrobienie takiej gry by więcej ludzi naprawdę chciało w nią zagrać.
Będzie następna aktualizacja za jakiś czas, ale wszystko na spokojnie.

Image

2017-04-02T18:56:11+01:00

Bardzo ładna grafa jak na amisię. Poza logo tytułu (okropne przypominające Indianę).
Czy kolega dysponuje rozpisanym scenariuszem? W razie czego mogę pomóc.

2017-04-02T20:13:59+01:00

magg wrote:Czy kolega dysponuje rozpisanym scenariuszem? W razie czego mogę pomóc.

Tak, przydałby się jakiś epicki scenariusz. W sumie i tak gra jak wyjdzie zapadnie mi w pamięci. ;)
Może zbiórka na Kicstarterze na pieniądze dla scenopisarza najlepiej z (B)/(H)ollywood. :haha: (spokojnie to tylko taka niewinna gra słów ,bo ja to uwielbiam to !;))

2017-04-02T21:02:34+01:00

Oli pisze scenariusz więc bez obaw.
P.S. Logo ma przypominać Indianę. Wybrane celowo.

-- 02 Kwi 2017, 22:02 --

2017-04-03T14:57:57+01:00

Screeen mega. Pierwsze wrażenie - starsza wersja gościa z Teenagenta - przynajmniej od pasa w dół - pewnie to przez kolor spodni.
Sowa MEGAAAAAAAA - GRAŁBYM :tuptup1:

2017-04-04T01:28:28+01:00

Rekkimaru wrote:Oli pisze scenariusz więc bez obaw.
P.S. Logo ma przypominać Indianę. Wybrane celowo.

-- 02 Kwi 2017, 22:02 --

Scenariusz można rozbudować i pokusić się o wydanie naprawdę ciekawej przygodówki na poziomie Wyspy Małp czy Indiany. Piszę poważnie. Na niejednej zjadłem zęby stąd propozycja wsparcia. Chodzi o to by nie wiało sztampą jak w komercyjnych point and click z polskiego podwórka (patrz Skaut Kwatermaster czy Teenagent). Można by również przetłumaczyć np na ENG.
Grafa przednia. Nie wiem kto jest autorem ale widać gro pracy i..głębię. A to tylko 64 kolory. Bardzo mi się podoba. Rzekłbym world class.
Pozdrawiam

2017-04-04T07:20:44+01:00

Autor, producent, scenarzysta, itp. ten sam, REKKIMARU ;)

2017-04-04T12:20:58+01:00

Tak jak napisałem powyżej. Stroną graficzną zajmuję się ja, w kwestii programistycznej także, razem ze wsparciem Olafa, a scenariuszem zajmuje się Olaf.

2017-04-05T20:53:37+01:00

ihtius wrote:
magg wrote:Czy kolega dysponuje rozpisanym scenariuszem? W razie czego mogę pomóc.

Tak, przydałby się jakiś epicki scenariusz.

Dlaczego nie?

-- 05 Kwi 2017, 21:52 --

santa13 wrote:Autor, producent, scenarzysta, itp. ten sam, REKKIMARU ;)

Dziękuję za info.

-- 05 Kwi 2017, 21:53 --

Rekkimaru wrote:Tak jak napisałem powyżej. Stroną graficzną zajmuję się ja, w kwestii programistycznej także, razem ze wsparciem Olafa, a scenariuszem zajmuje się Olaf.

Ależ ja proponuję li tylko pomoc. Nic więcej. Co dwie głowy to nie jedna :)

2017-04-06T01:16:43+01:00

Wątpię po prostu, że uderzymy w twoje gusta bo my z Olafem właśnie sobie takie "sztampy" jak Teenagent bardzo cenimy i mocno się nim inspirujemy przy pracy nad Jaro ;)

2017-04-06T16:12:17+01:00

Sz
Rekkimaru wrote:Wątpię po prostu, że uderzymy w twoje gusta bo my z Olafem właśnie sobie takie "sztampy" jak Teenagent bardzo cenimy i mocno się nim inspirujemy przy pracy nad Jaro ;)

Szkoda.

2019-01-28T22:52:10+01:00

Obejrzałem sobie dzisiaj dwugodzinną produkcję opisującą historię dawnych giełd komputerowych. Spotkałem się w dwóch miejscach ze scenkami żywcem podobnymi do tego z Jaro:
1. https://youtu.be/XSb-PPQEU7k?t=4925
2. https://youtu.be/XSb-PPQEU7k?t=5586

2019-01-28T23:06:50+01:00

Może ktoś udostępnić dotychczasowe wersje? Bo stronka offline, a gierka z mojego dysku musiała kiedyś niepostrzeżenie wyparować.

2019-01-29T11:33:42+01:00

Dopiero dziś przejrzałem tego posta, ale pierwsze co to kopia kilko lokalizacji z Tennagenta.
Popękane ściany biurko i łóżko w tych samych miejscach i plakaty też się znalazły na ścianach.

Image

2019-01-30T23:25:16+01:00

Anthrox wrote:http://chiptank.pl

No tak, pod latarnią najciemniej :mur:
Dziękować.

2020-04-14T16:35:43+01:00

Co się stało z wydaniem gry ?? A miało być tak pięknie....

Return to Gry