Polski

Jaro - Klasyczna polska przygodówka

Opisujemy tu "duchowne" przeżycia z grami z różnych platform.
Pamiętaj, że istnieją tematyczne podfora, dla zachowania porządku.
Rekkimaru Image

Jaro, bo tak nazywa się gra autorstwa Simple Studios, które założyłem wraz ze znajomymi, jest klasyczną przygodówką, utrzymaną w stylu retro lat '90.
Nawiązuje do gier Amigowych, nostalgii dawnych lat, popkultury jak i gdzieniegdzie do samego forum TheCompany.
Jest naszym ukłonem w stronę, starych klasycznych gier i wyrazem uwielbienia dla nich.

Nasz bohater, Jarek, boryka się ze sporym problemem. W portfelu nic nie zostało poza papierkami, w lodówce pustki, a w puszce z kawą, dno już dawno zostało zdrapane do czysta.
Gra zaczyna się w wynajmowanym pokoju Jarka. To stamtąd rozpoczynamy naszą wielką przygodę.

" Żyć się odechciewa, gdy człowiek musi zrywać się z samego rana, czyli... za piętnaście dwunasta. Dramat... ale ciężko spać, gdy głowa boli, a człowiek nie ma nawet na klina" - Jarek

Image
Image
Image
Image
Image

files/Jaro_wersja_z_2013-05-11_15-14.rar
Page 1 of 13 13 https://forum.thecompany.pl/gry/jaro-klasyczna-polska-przygodowka-t2765.html
2013-03-17T17:10:34+01:00
Image

Jaro, bo tak nazywa się gra autorstwa Simple Studios, które założyłem wraz ze znajomymi, jest klasyczną przygodówką, utrzymaną w stylu retro lat '90.
Nawiązuje do gier Amigowych, nostalgii dawnych lat, popkultury jak i gdzieniegdzie do samego forum TheCompany.
Jest naszym ukłonem w stronę, starych klasycznych gier i wyrazem uwielbienia dla nich.

Nasz bohater, Jarek, boryka się ze sporym problemem. W portfelu nic nie zostało poza papierkami, w lodówce pustki, a w puszce z kawą, dno już dawno zostało zdrapane do czysta.
Gra zaczyna się w wynajmowanym pokoju Jarka. To stamtąd rozpoczynamy naszą wielką przygodę.

" Żyć się odechciewa, gdy człowiek musi zrywać się z samego rana, czyli... za piętnaście dwunasta. Dramat... ale ciężko spać, gdy głowa boli, a człowiek nie ma nawet na klina" - Jarek

Image
Image
Image
Image
Image

files/Jaro_wersja_z_2013-05-11_15-14.rar

2013-05-10T19:36:14+01:00

Re: Jaro - Klasyczna polska przygodówka

Hardy wrote:A ja już przeszedłem demo słabeusze. :D

ja też :P :P

@Rekki - jeżeli mogę coś zasugerować - przydałby się klawisz podświetlający wszystkie wyjścia z danej lokacji

2013-05-10T19:43:44+01:00

rekki rewelacja. az nie wiem co powiedziec, nie spodziewalem sie tak zajebistego efektu :D juz nie moge sie doczekac az zobacze swoja brzydka morde gdzies tam w roli drzewa albo smietnika :D

2013-05-10T20:00:56+01:00

Pancio wrote: az nie wiem co powiedziec

Krytykuj, sugeruj, proponuj ;)

tauri5 wrote:@Rekki - jeżeli mogę coś zasugerować - przydałby się klawisz podświetlający wszystkie wyjścia z danej lokacji

Proszę, chyba nie mówisz poważnie :-E
Ale może powiedz czemu miałby służyć?

2013-05-10T20:50:36+01:00

Pancio wrote:juz nie moge sie doczekac az zobacze swoja brzydka morde gdzies tam w roli drzewa albo smietnika :D

Bardziej nadajesz się do roli czołgu

2013-05-10T20:56:05+01:00

@Rekki :)
ułatwiło by to nawigację w grze, oszczędzając "jeżdżenia" myszą po ekranie w celu wyszukania potencjalnych dróg -- ja osobiście bardzo tego nie lubię :) (za pewne nie tylko ja :D) i niezmiernie bym się uciszył gdyby pojawiła się taka możliwość podświetlania np. pod klawiszem shift, czy tab -- oczywiście to tylko sugestia, zrobisz co zechcesz :)

2013-05-11T00:10:53+01:00

Tylko czy tak się stare przygodówki prezentowały? :) Teraz wszystkie gry są do bólu liniowe, uproszczone i mają tutoriale nawet jak spojrzeć w lewo i prawo.A nie tego chcemy, robiąc tą grę.
Naprawdę nie trzeba chyba tutaj daleko "jeździć" by znaleźć drogę ;) Wszystko jest pod nosem i opisane.
Inaczej czułbym się jakbym robił współczesny tytuł ze starą grafiką. Patrz ile gier dziś ma opcję podświetlania typu "patrz głąbie, masz iść tam". To całkiem zabija fun z gry ;)
Jeżeli zrobimy następną przygodówkę w zupełnie innym stylu, wtedy nad tym pomyślimy ;)

Projekt nowego GUI :

Image

2013-05-11T09:34:37+01:00

Rekkimaru wrote:orhom napisał(a):
6. Kilka nielogiczności - np. bohater mówi po użyciu latarki "to nic nie da", a mógł by tam jednak zaglądnąć.

To nie jest nielogiczność Bohater nie musi tam zaglądać skoro wie, że z samą latarką nic nie wskóra. Po prostu, takie połączenie nie da efektu, więc i nie ma potrzeby tam zaglądać. Nie przewidziano tego w scenariuszu z resztą

A jednak wybiło mnie to z atmosfery gry. :hmm:

2013-05-11T11:31:39+01:00

@ Rekki
to że stare przygodówki nie miały takiej możliwości, nie oznacza przecież że nie byłaby ona przydatna ;)
Moim zdaniem troszeczkę żeś to z demonizował - nie jest to ułatwienie rozgrywki, lecz takie "uwygodnienie", które ni jak wpływa na fun z niej. Tak na marginesie - prawdą jest że pomyślałem o takiej opcji/możliwości gdyż u mnie wyjście z lokacji (pokój) nie znajduje się przy krawędzi ekranu. Oczywiście Twoja gra - Twoja decyzja :)

-- 11 Maj 2013, 12:31 --

P.S wygląd i umieszczenie nowego GUI jest bardziej funkcjonalne :gatorclap:

2013-05-11T20:10:36+01:00

Aktualny postęp prac:

- Dodane zostają dodatkowe dźwięki.
- Dodanie polskiej czcionki.
- Nowe GUI ekwipunku

Witaj polska mowo
Image

2013-05-11T20:55:55+01:00

Re: Jaro - Klasyczna polska przygodówkaty

ha, jeszcze dzis pisales mi ze masz problem z polska czcionka. widze ze simple studios jedzie pelna para :D
dobra robota, od razu lepij sie czyta. no nie moge sie doczkac na kolejna bete ;)

2013-05-11T21:16:33+01:00

Aktualizowane Beta-Demo w pierwszym poście.

2013-05-11T21:25:39+01:00

Rekkimaru wrote:Image

Kolorystyka jak w "Far Cry 3 Blood Dragon" a może na odwrót. :-)

-- 11 Maj 2013, 22:25 --

No i skarało mnie za to co powyżej napisałem bo mój komputer nie potrafi pod xp odpalić tej gierki i mam taki komunikat:
Image

2013-05-11T21:29:20+01:00

Otwórz winsetup i zmień Tryb na Direct3D .

2013-05-11T22:56:23+01:00

Rekkimaru wrote:Otwórz winsetup i zmień Tryb na Direct3D .

Mam tryb D3D, ale za cholerę nie może uruchomić na pełnym ekranie tej rozdzielczości. Może dlatego, że nie mam monitora 4:3 ? Mam podłączony telewizor.

-- 11 Maj 2013, 23:36 --

I przy drugim uruchomieniu znikł mi save.

-- 11 Maj 2013, 23:53 --

Zauważyłem, że jak wpierw znajdę baterię i znajdę później latarkę to postać oznajmia, że muszę mieć jeszcze baterie.
Kiedy się rozmyślę i nakieruje postać na przykład do łazienki i zmienię swoją decyzje wskazując jej pokój to ona i tak idzie do tej łazienki.

-- 11 Maj 2013, 23:56 --

Muzyczka rzeczywiście podkreśla olskulowy klimat. :ok1:

2013-05-11T23:08:22+01:00

ihtius wrote:Mam tryb D3D, ale za cholerę nie może uruchomić na pełnym ekranie tej rozdzielczości. Może dlatego, że nie mam monitora 4:3 ? Mam podłączony telewizor.

U mnie na XP , jak i u Hardego nie było żadnych problemów. Gra musi chodzić na którymś z trybów, Direct3D lub Direct Draw , nie ma wyjścia, gdyż nawet robiona jest na Xp ;) Poza tym optymalizowałem ją pod monitory wide-screen.
Jedynie faktycznie nie wiem jak z telewizorami będzie niestety.

ihtius wrote:Kiedy się rozmyślę i nakieruje postać na przykład do łazienki i zmienię swoją decyzje wskazując jej pokój to ona i tak idzie do tej łazienki.

Nie można zmienić decyzji jeśli wybierze się jakiś "hotspot".

2013-05-11T23:12:48+01:00

Rekkimaru wrote:U mnie na XP , jak i u Hardego nie było żadnych problemów. Gra musi chodzić na którymś z trybów, Direct3D lub Direct Draw , nie ma wyjścia, gdyż nawet robiona jest na Xp ;) Poza tym optymalizowałem ją pod monitory wide-screen.
Jedynie faktycznie nie wiem jak z telewizorami będzie niestety.

W trybie okienkowym gra śmiga jak należy, będę musiał sprawdzić pod 7-ką.

2013-05-11T23:18:54+01:00

Rekkimaru wrote:Zauważyłem, że jak wpierw znajdę baterię i znajdę później latarkę to postać oznajmia, że muszę mieć jeszcze baterie.

No właśnie..czemu..hmm. Jakiś chochlik się wkradł kuźwagościu :hee:

ihtius wrote:W trybie okienkowym gra śmiga jak należy, będę musiał sprawdzić pod 7-ką.

Pod siódemką i nawet ósemką, działa na pełnych ekranach ;)
Miejmy nadzieję, że u Ciebie nie będzie znowu inaczej.

2013-05-11T23:23:56+01:00

Rekkimaru wrote:
Rekkimaru wrote:Zauważyłem, że jak wpierw znajdę baterię i znajdę później latarkę to postać oznajmia, że muszę mieć jeszcze baterie.

No właśnie..czemu..hmm. Jakiś chochlik się wkradł kuźwagościu :hee:

Nie wiem co w tym takiego dziwnego. Po prostu zwróciłem uwagę na to. Wiem, że to beta. Mam nadziej, że w pełnej wersji tego nie będzie. :-)

2013-05-11T23:26:40+01:00

Pan nie załapał żartu ;)

Return to Gry