Polski

XCOM: Enemy Unknown (2012)

Opisujemy tu "duchowne" przeżycia z grami z różnych platform.
Pamiętaj, że istnieją tematyczne podfora, dla zachowania porządku.
Shoonay AngryJoe już robi w majty...

http://www.blisteredthumbs.net/2012/01/ ... nknown-aj/

Teraz jeszcze Syndicate niech "poprawią" i mamy 2 hity roku.
Page 1 of 3 3 https://forum.thecompany.pl/gry/jednak-wyjdzie-strategia-serii-xcom-t1734.html
2012-01-12T08:00:22+01:00
AngryJoe już robi w majty...

http://www.blisteredthumbs.net/2012/01/ ... nknown-aj/

Teraz jeszcze Syndicate niech "poprawią" i mamy 2 hity roku.

2012-01-12T09:10:43+01:00

Re: A jednak wyjdzie strategia z serii XCom/UFO!

Fajnie, to w takim razie lecę kupić nowego kompa, bo stary na 100% nie pociągnie, znając pomysł programistów będzie to Win7.

2012-01-12T14:07:09+01:00

pewnie tak, więc i ja muszę przeinwestować na nowy sprzęt, ale w końcu ile można grać w UFO Kolejne starcie, Decydujące starcie i Bitwę o Marsa ? :)

2012-01-12T14:28:52+01:00

tauri... dużo razy. :haha:

2012-01-12T14:37:15+01:00

Bez przesady, to tylko strategia a screen prezentuje jakość grafiki na poziomie lat 2000-2005, widać odkurzyli z archiwów stary projekt. ;)
Ten kamień na pierwszym planie jest tak kanciasty że można jego polygony policzyć... :-E

Grunt żeby w grywalność troche wysiłku włożyli... :roll:

2012-01-13T01:52:30+01:00

to fakt, grywalność najważniejsza :)
sam obecnie gram w UFO Extraterrestrials

2012-01-16T11:39:47+01:00

I tak by mi ta gra nie wystartowała :)

2012-01-16T16:07:42+01:00

nekropiotrek wrote:I tak by mi ta gra nie wystartowała :)

Dopóki nie spaliła mi się miesiąc po gwarancji Leadtek WinFast A400 TDH zmodowana do GT - mój komputer łykał każdą grę z tamtego okresu, więc jak może Ci nie działać?

Specyfikacja mojego rozsypanego komputera:

AMD Athlon XP 1700+@~2.5GHz
Ram: 1 GB
Grafika: j/w
Muzyka: Audigy 2 ZS

I żadnej ścinki nie było, a detale na max :-)

2012-01-16T18:44:25+01:00

Ja mam coś podobnego, ale już sie przyzwyczaiłem że nowe giery przewyższają wymaganiami mojego kompa :-E

2012-01-16T18:59:02+01:00

Przesadzacie Panowie, grunt dziś to conajmniej 2 rdzenie na procku, 2GB ramu, jakiś GF 9x albo nowszy z 256MB lub więcej i można śmigać.
Taki stary konfig to dziś równowartość wypalania sobie dziury w płucach fajkami przez miesiąc, może dwa.

U mnie to już prawie 7-letni sprzęt (z technicznego punktu widzenia): Athlon 64 X2 ~4200, grafika GF 8600GTS 256MB (najsłabsze ogniwo) oraz 3.5GB pamięci i łyka praktycznie wszystko co najnowsze: Portal 2, StarCraft, Modern Warfare 3, Skyrim, Batman Arkham City, Trine 2.
Oczywiście że nie na maksymalnych detalach, i często trza pokombinować między średnio-niskimi (szczególnie wyłączenie cieni postaci dużo daje) ale jeśli gra na to zasługuje to przy ewentualnym upgrejdzie w przyszłości znowu się przejdzie. :)

2012-01-16T22:28:52+01:00

sam posiadam :
AMD Athlon 64 X2 Dual 5000+
Ati Radeon HD 4850
4GB ram
Sound Blaster X-Fi
i nawet Crysis 2 łazi mi na średnich detalach, więc myślę że nowe UFO bez problemu ruszy na maszynach nawet 3 letnich

2012-10-15T13:27:29+01:00

Xcom - enemy unknown

Grał kto? Nie mogę się doczekać, aż przypomniałem sobie stare Ufo. Z recenzji wynika, że zapowiada się dobry tytuł, naturalnie nieco uproszczony w stosunku do gry z 1994 roku.

Choć martwi mnie fakt, że tym razem nasz squad liczy max 6 ludzi ( w starym Ufo wysyłanie 6 chłopa gdziekolwiek to niemal samobósjtwo) i czy dalej będe mógł handlować alien alloys by podreperować mój budżet :-)

Poczekamy, zobaczymy.

2012-10-15T15:09:00+01:00

Re: Xcom - enemy unknown

Sam jeszcze nie grałem, ale z recek Wonzia czy Engry Dżo wynika że gra jest zajebiaszcza. A co najważniejsze, godna nazwy XCom.

Tak, są uproszczenia i cięcia. Z jednej strony to jak zwykle przez te durne konsole, ale z drugiej strony... dlaczego niby to miało znaczyć że gra jest gorsza?
W jedynce dużo się trzeba było pierdzielić z niektórymi głupotkami podczas misji a tutaj jest bardziej przejrzyście.

Niestety nie ma używania broni obcych, nie ma akcji we własnej bazie.

Skład drużyny jest mały ale podobno charakterystyka postaci jest bardziej spersonalizowana, przez co gracz czuje z nimi więź a śmierć każdego jest większą stratą niźli jakiegoś pacana z jedynki, jednego z dwudziestu czy ilu tam mogłeś mieć maksymalnie.

Podoba mi się action-cam, świetnie wyglądają akcje - chociaż podobny już mieliśmy w staaaaarej grze o nazwie: Incubation.

Uwaga na spolszczenie, nie przechodzić po zagraniu w oryginalną wersję bo można się rozbuchnąć ze śmiechu miejscami. :-E
Szczególnie spodobały mi się hasła jednej Pani co to w bukkake się lubuje i ciągle głosi że "walą w nią z powietrza", albo takiego Pana co to stał za samochodem który ostrzelali obcy i zgłosił że "wóz mi się pali" ... a może to było "but mi się pali"? Trudno miejscami zrozumieć... :hee:

EDIT: pozwoliłem sobie połączyć mój stary temat z tym ;)

2012-10-16T09:07:09+01:00

Re: XCOM: Enemy Unknown (2012)

Podobno jest problem ze spolszczeniem w filmikach i nie ma audio. Ale już nad tym pracują. A tak gierka mi się podoba.

2012-10-16T11:42:24+01:00

ja się zagrywam od 3 dni, pomijając wprowadzenie w błąd ws. DLC przez cenege - gra jest faktycznie świetna, chociaż to i owo należy lekko poprawić, ale myślę że pierwszy patch załatwi sprawę :)

2012-10-16T13:33:21+01:00

Co znowu Cenędza miesza z DLC?

2012-10-16T16:57:43+01:00

w sumie to taki duperel, trochę zły opis DLC przygotowali tzn.
opis ze sklepu Cenegi (muve.pl)

Zestaw Elite Soldier Pack zawierać będzie opcje personalizacji żołnierzy, w tym:

Klasyczny żołnierz X-COM: wraz z rozpoczęciem gry, w barakach znajdzie się nowy rekrut, inspirowany oryginalnymi żołnierzami z pierwszej części gry.
X-COM: UFO Defence. Kombinezon khaki i fryzura ze spłaszczonymi u góry blond włosami powróci w glorii i chwale, zmodernizowana wraz z resztą uniwersum XCOM.
Zestawy Soldier Deco: gracze mogą personalizować żołnierzy, korzystając z kilku ulepszeń estetycznych dla pancerzy, w tym z nowych zestawów Hyperion i Reaper
Pełna personalizacja barw: wachlarz różnorodnych kolorów i odcieni dla wszystkich zbroi w grze pozwoli graczom w pełni kontrolować wygląd ich oddziału.

------ ]w koszarach nie ma dodatkowego żołnierza, po prostu mamy możliwość dostosowania jednego z posiadanych, tak by wyglądał jak ten klasyczny z pierwszego ufo, tym dodatkowym żołnierzem jest specjalny wykokszony jegomość którego trzeba odblokować, ALE NIKT NIE WIE JAK !

http://forum.muve.pl/thread/xcom

2012-10-16T17:00:18+01:00

Sad but true Tauri :)

2012-10-16T17:13:05+01:00

A, tak, na torrentach też się burzą bo ten opis DLC poszedł od producenta, chociaż raz Cenędza nie zawiniła. :-E

Z tym że to podobno działa dopiero trochę później jak dostaniesz możliwość customizowania fryzur żołnierzy, samo się odblokuje.
EDIT: podobno to DLC daje nie tylko tę fryzurę, ale i umożliwia wkładanie hełmów żołnierzom, dodaje jakieś dekoracje na pancerz i zmiane jego kolorów.

2012-10-16T17:24:49+01:00

bigbadcompany wrote:Sad but true Tauri :)

niestety :)

Shoonay wrote:A, tak, na torrentach też się burzą bo ten opis DLC poszedł od producenta, chociaż raz Cenędza nie zawiniła. :-E
EDIT: podobno to DLC daje nie tylko tę fryzurę, ale i umożliwia wkładanie hełmów żołnierzom, dodaje jakieś dekoracje na pancerz i zmiane jego kolorów.

tak to prawda, masz hełmy, możliwość zmieniania kolorów i troszeczkę inną wersję pancerza

Return to Gry