Polski

Legend of Grimrock, nowy klasyczny "dungeon crawler"

Opisujemy tu "duchowne" przeżycia z grami z różnych platform.
Pamiętaj, że istnieją tematyczne podfora, dla zachowania porządku.
Shoonay http://www.grimrock.net

Image
Image
Image
Page 1 of 5 5 https://forum.thecompany.pl/gry/legend-grimrock-nowy-klasyczny-dungeon-crawler-t1413.html
2011-08-28T21:14:09+01:00

2011-08-28T21:18:00+01:00

Re: Legend of Grimrock, nowy klasyczny "dungeon crawler"

Grafika wydaje się przyjemna dla oka :-)
Ciekawe jak z grywalnością...

2011-08-28T21:34:22+01:00

Trzeci obrazek z fajoskim niebieskim kamykiem wygląda na grywalny jak cholera, na resztę trza poczekać do wydanie dema/pełnej wersji... :-E

2011-08-29T00:06:57+01:00

To taki Dungeon Master po operacji plastycznej :) Heh, że ktoś jeszcze robi takie gry.

2011-08-29T08:03:01+01:00

Dopóki w nie ktoś gra, będzie popyt :-)

2011-08-29T12:24:03+01:00

bebokus wrote:Heh, że ktoś jeszcze robi takie gry.
Witamy w internecie! :prawytroll:

2011-09-01T00:31:52+01:00

Internet? WTF is internet?

2012-04-11T19:04:10+01:00

Gra wyszła, powtarzam, gra wyszła. ;]

2012-04-11T19:51:25+01:00

Legend of Grimrock-RELOADED

http://www.rlslog.net/legend-of-grimrock-reloaded/

2012-04-11T20:05:56+01:00

Shoonay wrote:Gra wyszła, powtarzam, gra wyszła. ;]

grasz już ??
jeżeli tak to się podziel wrażeniami :D

2012-04-11T20:17:50+01:00

Na razie nie na poważnie, od odpaliłem jak mi chodzi, sprawdziłem statsy i porozglądałem się po terenie.
Jedno zrobiło na mnie wrażenie, chociaż aż takim maniakiem rpg nie jestem żeby z tego skorzystać - w bonusach dodali do gry kartulinkę do kreślenia własnych map poziomów którą możesz sobie wydrukować. Cała stylizowana na taki stary zbrązowiały ze starości pergamin, ma ładne logo gry u samej góry, kilka linijek na notatki własne i resztę zakratkowaną żeby łatwo szło kreślić mapkę... a nawet qzwa plamy tłuszczu. :-| :lol2:

2012-04-11T20:34:41+01:00

a gdzie zakupiłeś ??

2012-04-12T01:18:54+01:00

Anthrox wrote:Dopóki w nie ktoś gra, będzie popyt :-)
... i dopóki je ktoś ściąga :haha:

A tak poważnie to lubię gry RPG tego typu z takim widokiem na akcję i dziejące się w lochach i labiryntach. Dlatego uwielbiam Eye Of The Beholder i inne tego typu gry.
Grafika w tej grze podoba mi się bardzo, chyba zakupię tę grę :-)

-- 11 Kwi 2012, 22:16 --

O... nawet spełniam wymagania minimalne :) Chyba zagram :-)

-- 11 Kwi 2012, 22:47 --

Legend of Grimrock - Hardware Test v1.0.4:
http://www.atomicgamer.com/files/95753/legend-of-grimrock-hardware-test-v1-0-4

-- 12 Kwi 2012, 02:18 --

Zagrałem trochę i powiem, ze nie jest źle, ale żeby coś więcej się wypowiadać w tym temacie to trzeba znacznie dłużej pociupać w tą gierkę. Chociaż ja tam wolę old schoolowe klimaty Beholdera. Jest kilka ciekawych zmian na przykład: postać automatycznie po najściu na miejsce, gdzie leżą noże czy kamienie którymi rzucała przed chwilą są ponownie automatycznie umieszczane w dłoniach tej postaci- w sumie taki bajer, ale nie trzeba za dużo klikać. Na razie jestem w pierwszym etapie jak można to tak nazwać i brakuje mi strasznie jakieś klimatycznej muzyczki w tle. Jest w sumie dźwięk lochu tzn. szum powietrza jeśli to tak można nazwać, ale dla mnie jest to za mało. Może przynajmniej powinna być opcja włączania muzyczki.

2012-04-14T10:46:11+01:00

Nu, gierka daje rady. Garściami czerpie z najgenialniejszych przedstawicieli gatunku: Dungeon Mastera i Black Crypt.

Mamy podobne potwory, design naszych postaci, zbieranie pochodni które z czasem się wypalają, trzeba dbać o jedzenie, są przedmioty do rzucania, są naciskowe kamienie, są łańcuchy otwierające kraty, teleporty, zapadnie-pułapki w które można (a nawet trzeba) wpaść, jest mnóstwo ekwipunku do zebrania z ładnie opisanymi statsami, no i automapowanie wymusza zaglądniecie w każdy zakamarek.
Czuję się jak w domu. :mrgreen:
Nie wiem jeszcze na czym polega czarowanie, ale nie chcę sobie psuć radochy z odkrycia czytając manual, no chyba że sama gra mi tego nie powie.
Wyglada zajebiście, jak składanie sylab w Dungeon Master.

Do tego zajebiaszcza współczesna oprawa graficzna + niesamowity klimat opuszczonych lochów w których coś tam w oddali pomrukuje, łazi i na nas czeka, no i dźwięk w 5.1 więc ładnie słychać z której strony otwierają się drzwi czy nadchodzi przeciwnik.

EDIT: Im dłużej gram tym bardziej mi sie gra podoba. :)
Jestem pod koniec (tak mi się zdaje) 3 levelu, zagadki teleportacyjne są coraz trudniejsze, sekretów jest kupka tu i tam do odkrycia a potwory coraz złośliwsze - zatruwają.
Pojawił się motyw z Eye of the Beholder, w śnie ktoś do nas przemawia.
Obsługa na "wsadzie" i mapka na tabie jest super-intuicyjna, tylko musiałem sobie sen z klawisza R na Z przekonfigurować bo po godzinach grania w Skyrim zdaża mi się niepotrzebnie iść spać... ;)
System magii polega na słowach runicznych, jest też alchemia i w specjalnym kociołku możemy robić flaszki, chociaż korzenia do odtrutek już mi brakło.
Levelupowanie pozostawiono całkowicie nam, możemy wybrać ile punktów chcemy wydać na daną zdolność a wszystkie są ładnie opisane.
Miodzio. :mrgreen:

2012-04-14T11:43:43+01:00

faktycznie brzmi ciekawie :)
chociaż osobiście zamiast lochów wolałbym krainy lub miasta, coś a'la Ishar

2012-04-14T12:02:02+01:00

Tylko wtedy to już nie byłby klasyczny dungeon crawler.
IMHO Ishary i po części EoBy za bardzo chciały być przygodówkami, tu masz czystą esencję akcji, zagadek i kontroli swoich postaci.

2012-04-14T23:55:39+01:00

W sumie jednak zostanę nadal fanem EOB'a i żaden Legend of Grimrock tego nie zmieni. :-)

Return to Gry