Polski

Mało znane gry z amigi

Opisujemy tu "duchowne" przeżycia z grami z różnych platform.
Pamiętaj, że istnieją tematyczne podfora, dla zachowania porządku.
GoliBroda Witam, w tym temacie piszemy gry w które graliśmy na naszej ukochanej a które są mało znane.
Ja wam przedstawiam w sumie jeden z moich faworytów z amigi:
Sherman M4
Youtube
Ukryta treść:

W grze miało się grupę shermanów, można było jeździć nimi w 3D, przełączać się pomiędzy nimi oraz zarządzać nimi na mapie i kazać im jechać w jakieś miejsce podczas kiedy my walczyliśmy w innym.
Teraz mało o tym jest na internecie (nawet longplaya nie ma :() a na TC w ani słowie o tym nikt nie wspomniał.
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/gry/malo-znane-gry-amigi-t2854.html
2013-08-21T14:14:41+01:00
Witam, w tym temacie piszemy gry w które graliśmy na naszej ukochanej a które są mało znane.
Ja wam przedstawiam w sumie jeden z moich faworytów z amigi:
Sherman M4
Youtube
Ukryta treść:

W grze miało się grupę shermanów, można było jeździć nimi w 3D, przełączać się pomiędzy nimi oraz zarządzać nimi na mapie i kazać im jechać w jakieś miejsce podczas kiedy my walczyliśmy w innym.
Teraz mało o tym jest na internecie (nawet longplaya nie ma :() a na TC w ani słowie o tym nikt nie wspomniał.

2013-08-21T18:22:31+01:00

Re: Mało znane gry z amigi

Sherman M4 jest grą świetną, ale na pewno nie jest to gra nieznana :)

2013-08-21T18:27:25+01:00

CROPKY ;)

Ukryta treść:

2013-08-21T18:56:45+01:00

TransWorld: http://www.lemonamiga.com/games/details.php?id=3104

Wydaje mi się że ta gra jest mało znana - głównie z tego powodu, że o ile się nie mylę była tylko w języku niemieckim. Z kolegą mieliśmy takie "parcie" na tą grę, że dorwałem jakiś edytor i nawet przetłumaczyłem ją z niemieckiego na polski. Co nie było takie proste biorąc pod uwagę moją znikomą znajomość niemieckiego oraz tym że tłumaczenie było wykonywane bezpośrednio w plikach gry co powodowało, że polski tekst mógł być krótszy od oryginału ale nie mógł być dłuższy. Co ja się czasami nakombinowałem by w miejsce jednego niemieckiego wyrazu wpisać polskie tłumaczenie składające się z paru wyrazów. Jeśli ktoś ma jakieś pojęcie o j.niemieckim to będzie wiedział o co chodzi.

2013-08-21T21:07:03+01:00

@ArcadioSF - z każdym językiem jest identyczny problem, gdy tłumaczymy coś, a musimy zmieścić się w limicie znaków. A nieraz cholernie łatwo zepsuć grę, bo np. przetłumaczyliśmy "zmienną", której się nie powinno tłumaczyć :)

2013-08-22T01:36:14+01:00

Sherman to dla mnie niezapomniana gra. Fajnie jeździło się i strzelało się. W sumie bardzo prosta grafika wektorowa i podejście zręcznościowe. Na jednej dyskietce autorzy zmieścili tyle fajnej zabawy. :-)

2013-08-25T05:24:44+01:00

Nigdy nie ukończyłem żadnego zadania. Gdy byly bunkry to byl luzik, ale gdy do gry wjezdzaly zlowieszcze Tygrysy to zabawa sie konczyla :-)

2013-09-17T10:14:43+01:00

ja chyba miałem shermana w ludzkim jezyku czyt. angielskim, bo grałem w niego długo, a niemieckiego nie lubię. Bardzo lubiłem tez grać w Fighter Bomber.

2013-09-17T16:21:04+01:00

Cos z polskiego podwórka :hee: dwa ultra crapy - do tego male znane - czyli Project Battlefield oraz Project Intercalaris. Kto je stworzyl niestety nie pamiętam, ale kupiłem drugi z nich. Wielki błąd.
Gry te starają sie udawać Doom, ale to w ogole nie ta liga.

Olo w kazdym normalnym kraju te gry bylyby juz scierwem :killer:

2013-09-18T00:39:55+01:00

bebokus wrote:Gry te starają sie udawać Doom, ale to w ogole nie ta liga.

Te gry nawet nie są w stanie konkurować z Wolfensteinem 3D. :-)

-- 18 Wrz 2013, 01:39 --

Ale fpsów dla Amigi 500/600 było raczej jak na lekarstwo. Fakt powinny być lepiej dopracowane i znacznie płynniejsze. Jednak Amiga wtedy raczkowała w fpsach. Rodzimi procedencji nie mieli dojścia do silnika Dooma więc sami musieli stworzyć swój własny. Często były to niedorobione gry z tego powodu. Dodatkowo robienie takch gier dla Amigi 500 z uwagi nie jej niska wydajność procesora Motorolla 68000 zakrawało na jawny sabotaż i tacy twórcy powinni być rozstrzelani przed plutonem egzekucyjnym. :haha:
Fakt starali się wejść na nowy rynek fpsów na ten komputer i wypełniając tą lukę zarobić na tym. Jednak więcej takich gier nie zrobili bo nikt tego nie kupował.

2013-09-18T05:01:28+01:00

bardzo lubiłem grać w Death Mask z kumplami poprzez split screena. Jako fps był nawet udany.

2013-09-18T05:07:33+01:00

Też miło wspominam siekanie w tę grę. Z tego co pamiętam na Amidze 600 kumpla, działalo to nawet znośnie, bodajże pomimo iż z dyskietek.

2013-09-19T02:27:19+01:00

Gra raczej musiała działać płynnie bo to nie była gra 3D tylko 2D. Mimo takiego bardzo ważnego szczegółu przeszedłem grę całą i wtedy podobało mi się bardzo jako, że takich gier z pierwszej perspektywy było na 500/600 jak na lekarstwo. Jednak moim faworytem wtedy została Cytadela mimo swojej powolności w działaniu i wysokich wymagań do grania na pełnym ekranie. :-)
Z kimś w Death Mask fajnie się grało w split screena ot taka szybka rozwałka. :-)

2013-09-19T10:21:22+01:00

Pamietam Death Mask. Twórcy gry pewnie mysleli ze sa sprytni przerabiajac typowy schemat ówczesnych gier RPG na "FPS" niestety wyszło średnio choc wtedy nawet mnie sie tytul podobał, zresztą lykalem i Cytadele. Kazdy tytuł, ktory byl namiastka Doom"a byl w cenie.

Return to Gry