Polski

10 najlepszych gier komputerowych (AMIGA)

Opisujemy tu "duchowne" przeżycia z grami z różnych platform.
Pamiętaj, że istnieją tematyczne podfora, dla zachowania porządku.
tauri5 Waszym zdaniem 10 najlepszych gier na Amisię, liczę że i Wy opiszecie swoje tytuły, oczywiście kolejność dowolna, ale mile widziane wyjaśnienie :D

1. LEGION - no tu chyba nie trzeba nic wyjaśniać, chyba najlepsza Polska gra na amigę, i to RPG :D
2. CANNON FODDER - no tu chyba wyjaśnień nie trzeba :) ale jak by ktoś się uparł to tłumaczę - najlepsza strzelanka ubiegłego wieku i to z jakim jajem :D
3. SPACE CRUSADE - jedna z najlepszych gier w świecie 40K, nie będę się sprzeczań ani zastanawiać czy lepsza od SH. Dla mnie numer jeden, a to moja lista :P
4. CODENAME : ICEMAN - przygodówka jakich mało, fabuła na dobry thiler, ciekawa i wciągająca.
5. WING - dla fanów jednopłatów i nie tylko, lekka i przyjemna, fabuła kampanii w formie pamiętnika.
6. SUPER FROG - naprawdę wyjaśnić ?? :D :P
7. CYWILIZACJA - matka wszystkich strategii.
8. DUNE 2 - to dzięki niej zostałem fanem Franka Herberta, matka rts'ów, wspaniała i wciągająca, grywalna do dziś.
9. MORTAL KOMBAT 2 - poza wysławioną brutalnością to naprawdę jedna z lepszych bijatyk na amigę.
10. SYNDICATE - cyberpunk, brutalność, mroczny i bezwzględny klimat jutra.
Page 1 of 2 2 https://forum.thecompany.pl/gry/najlepszych-gier-komputerowych-amiga-t1663.html
2011-12-08T19:42:23+01:00
Waszym zdaniem 10 najlepszych gier na Amisię, liczę że i Wy opiszecie swoje tytuły, oczywiście kolejność dowolna, ale mile widziane wyjaśnienie :D

1. LEGION - no tu chyba nie trzeba nic wyjaśniać, chyba najlepsza Polska gra na amigę, i to RPG :D
2. CANNON FODDER - no tu chyba wyjaśnień nie trzeba :) ale jak by ktoś się uparł to tłumaczę - najlepsza strzelanka ubiegłego wieku i to z jakim jajem :D
3. SPACE CRUSADE - jedna z najlepszych gier w świecie 40K, nie będę się sprzeczań ani zastanawiać czy lepsza od SH. Dla mnie numer jeden, a to moja lista :P
4. CODENAME : ICEMAN - przygodówka jakich mało, fabuła na dobry thiler, ciekawa i wciągająca.
5. WING - dla fanów jednopłatów i nie tylko, lekka i przyjemna, fabuła kampanii w formie pamiętnika.
6. SUPER FROG - naprawdę wyjaśnić ?? :D :P
7. CYWILIZACJA - matka wszystkich strategii.
8. DUNE 2 - to dzięki niej zostałem fanem Franka Herberta, matka rts'ów, wspaniała i wciągająca, grywalna do dziś.
9. MORTAL KOMBAT 2 - poza wysławioną brutalnością to naprawdę jedna z lepszych bijatyk na amigę.
10. SYNDICATE - cyberpunk, brutalność, mroczny i bezwzględny klimat jutra.

2011-12-08T21:13:02+01:00

Re: 10 najlepszych gier komputerowych (AMIGA)

1. Amberstar/Ambermoon - moje początki w grach rpg, nieprzespane nocki i dość długi czas przechodzenia (amberstara przechodziłem 5 miesięcy bez opisu, a w tamtych czasach internetu nie było zbytnio)
2. Perihelion - super oprawa audio wizualna i świetny cyberpunk rpg
3. Hired Guns - kolejny fajny rpg choć trochę mniej rpg za to więcej strzelania i używania mózgu nie to co dzisiejsze strzelanki, tez świetna oprawa.
4. Chaos Engine - tu mógłbym wymienić gry bitmap brothers które miały i maja to coś
5. Cannon Fodder 1, 2 - strzelanka która trochę się męczyło aż do 19 misji gdzie co tu zrobić? krążył mit z secret service ze 19 misja jest popsuta a wystarczyło aktywować podesty.
6. Elvira 1, 2, Waxworks - horror świetny klimat i grafa z muza, leki będą samemu w domu za gówniarza grając po nocy, symbdrom odwracania się za siebie ;]
7. Wings - "otoczka" symulacji z fajnym nastrojem czasów pierwszej wojny
8. Benefactor - gra przypominała mi trochę flashbacka do tego świetna rozkminka
9. Super Frog - lubię platformówki a ta była świetna i kolorową z piękną grafa i muza
10. Alien Breed'y - klimaty obcego i przetrwania z nikłymi zasobami.

2011-12-08T21:31:31+01:00

post13597.html?hilit=ulubione%20gry#p13597

ZB - czasami jest, bo wtedy odczucia możemy porównać.
Np. jak napiszesz, że w superfrogu urzekła mnie ta pięknie rysowana, odręczna grafika - już daje jakiś obraz ;)
A tak suche statystyki

2011-12-08T21:37:30+01:00

Ok Antek,ale tu mamy ścisłe top ten więc niech już zostanie ;)

2011-12-09T00:12:17+01:00

Kolejność dowolna:

1. Genghis Khan - pierwsza strategia z jaką miałem styczność, Ciekawy pomysł i dobra muzyka.

2. Space Hulk - lubię zarówno komputerową jak i planszową wersję. Wersja PC lepsza, gdyż ma muzę od D-Rok.

3. Sensible World of Soccer - Wszystkie prawdziwe składy z lat '90, spora grywalność.

4. Dune - Książek nigdy nie czytałem, ale grę łykałem od razu (po obejrzeniu filmu)

5. Dungeon Master - Pierwsze rpg z jakim miałem styczność, nadal nie ukończyłem.

6. Flashback - Fajny klimat, trochę strzelania i ciekawa fabuła.

7. Franko - Chyba tylko i wyłącznie z sentymentu.

8. Prince of Persia - Ponieważ była inna niż reszta platformówe w tamtym czasie.

9. Wings - Chyba najdłuższa gra na Amigę; za fabułę łącząca ledwie te 3 zadania, tematykę 1WŚ.

Więcej grzechów nie pamiętam.

2011-12-09T01:09:05+01:00

Anthrox wrote:http://forum.thecompany.pl/post13597.html?hilit=ulubione%20gry#p13597

ZB - czasami jest, bo wtedy odczucia możemy porównać.
Np. jak napiszesz, że w superfrogu urzekła mnie ta pięknie rysowana, odręczna grafika - już daje jakiś obraz ;)
A tak suche statystyki

ZB ???

przejrzałem tamten temat, ale wolałem by każdy wybrał te 10 naj i się wypowiedział :)
odnośnie super froga -- przyjemna platformówka, i dla oka i dla ucha, po za tym mistrzowsko potraktowany motyw księcia żaby i tego magicznego pocałunku i ta magia płynąca z gry. W tę żabę grałem ja, siostra, kuzynka i mama, która to połamała z 6 joystików :P

2011-12-09T09:30:52+01:00

I prawidłowo.
ZB = chodziło mi, że to jest kierowane do zb28

2011-12-09T11:26:13+01:00

Mój TAP TEN :-)

10. LOTUS (cała seria) - pierwsze moje wyścigi na amigę, super miodność i fajna kolorowa grafika
09. THE SETTLERS - znakomita wciągająca strategia z lekką nutką humoru
08. POWER DRIVE - pierwsza gra w której mogłem wybrać sobie cinkola :-) ,ciekawe sterowanie
07. DYNA BLASTER - fajna grafika, niesamowita grywalność szczególnie grając w wiekszym gronie
06. ANOTHER WORLD - demo, przy którym w tamtych czasach wszystkim kopary na dół spadły, niesamowity klimat
05. BENEFACTOR - super grafika, niesamowity dźwięk, zmusiła moje szare komórki do wysilania się :-)
04. MOONSTONE - klimat rycerski, gore, ryczące niczym krowy kaczki z dzidami (albo innymi takimi) ;)
03. SUPERFROG - bajkowa grafika, humor, najlepsza platformówka w jaką miałem przyjemność zagrać
02. ALIEN BREED TOWER ASSAULT - klimat obcego, fajne bronie, fajne plansze i wszystko fajne ;)
01. SENSIBLE WORLD OF SOCCER - zdecydowanie najlepsza piłka na Amigę, niekończąca się miodność po dziś dzień

Do listy dodałbym jeszcze na 2 miejscu razem z alienem grę WARLORDS, w którą byłem w stanie grać godzinami

2011-12-10T01:46:51+01:00

1.Mortal Kombat 2 Grę wcześniej znałem z podróbek na pegasusa, gdy zobaczyłem to w wieku 6 lat w wersji amigowej prawie mi gały wyjebało... i myślę że to wystarczy. ]:->

2.Moonstone Kolejna gra, którą poznałem jako dzieciak siedząc w domu na metodę "wsadzę dysk i zobaczę co to będzie" samo intro już mnie mega zaciekawiło, gdy ujrzałem grę długo nie mogłem się jej oprzeć (tak jak i dziś w nią czasem szpilam).

3.Shadow Fighter Kolejna nawalanka która zrobiła na mnie mega-wrażenie, do dziś uważam ją za najlepszą nawalankę jaka wyszła na amigę obok Mortal Kombat 2.

4.Lost Dutchman Mine Bardzo ciekawiła mnie ta gra od zawsze, łączy w sobie kilka elementów, u mnie zebrała dużo plusów.

5.North & South Choć po zapoznaniu się gra z CPU jest strasznie prosta to gra w swojej prostocie powala na kolana, mamy tu znów elementy strategii,zręczniościówki i parę innych dupereli które czynią tą grę nieśmiertelną.

6.Lotus III Mimo irytujących kilku leveli najlepsze wyścigi na amigę.

7.Franko Tu trzeba coś dodawać? (No może tyle że do końca życia chyba będę ubolewał nad brakiem drugiej części :mur: ).

8.Street Fighter 2 Tu też chyba wiele nie trzeba mówić, ojjjj sporo godzin spędzonych przy tym tytule nie do zapomnienia. :ok1:

9.Centurion Kolejna gra dzięki której dostawało się szlaban na kompa za bijatykę o kolej gry. :hee:

10.Worms Będę nudny na koniec, ale przy tej grze również spędziłem w dzieciństwie niezliczone godziny...

Kolejność przypadkowa, i wiele gier by się tu jeszcze mogło znaleźć, ale jako pierwsze do głowy przyszłe mi te tytuły. :-)

2011-12-11T01:18:59+01:00

widzę że wśród platformówek króluje SUPERFROG, natomiast wśród wyścigów LOTUS ;)

2011-12-11T14:46:05+01:00

tauri5 wrote:widzę że wśród platformówek króluje SUPERFROG, natomiast wśród wyścigów LOTUS ;)

To chyba nic dziwnego :-)

2011-12-13T13:56:06+01:00

1. GENESIA- Bije na glowe civilization pod kazdym wzgedem
2. SUPERFROG :-]
3. TEST DRIVE II- ta adrenalina gdy sciga cie policja
4. CANNON FODDER - w mlodosci gralem tylko w pierwsza czesc teraz mam okazje do nadrobienia zaleglosci
5. AFTER BURNER- (F-14 Tomcat) Arcade Simulator, swietna muza dodawala dynamiki calej grze
6. NORTH & SOUTH- tak zaciete partie z ojcem rozgrywalem. ja gralem na klawiaturze, ojciec na joyu i ten krzyk rozpaczy ojca " szybko przełącz mi na konie" Lolek
7. DYNA BLASTER- super singiel i multiplayer
8. STUNT CAR RACER- ogromnego funa mi dawaly skoki autem
9. DESERT STRIKE- napocilem sie okropnie a i tak jej nieprzeszedlem
10. LEMMINGS-pomyslowa i wciagajaca

2011-12-13T16:01:16+01:00

1. FURRY OF THE FURRIES (z tym chciałbym bluzę i koszulkę - poproszę :)
2. Crazy Cars III (Lotus przy tym trochę miałko wychodzi)
3. Nick Faldo's championship golf (nigdy wcześniej i później żadna gra pseudosportowa tak mnie nie wciągnęła - najlepszy multi ever)
4. Scorched Tanks (Wormsy wymiękają, oryginał jest naj)
5. GODS (i szok przy intro)
6. Swiv / Deluxe Galaga (czysta przyjemność i odpoczynek od myślenia)
7. Body Blows Galactic (prosty system sterowania umożliwiał rozgrywkę nawet z babcią ;)
8. Wings of fury (muszę pisać dlaczego?)
9. Miecze Valdgira II (sentyment z Atari)
10. Ork (piękna grafika i muzyka tworząca niesamowity klimat)

ZB28 wrote:
ccwrc wrote:3. Nick Faldo's championship golf (nigdy wcześniej i później żadna gra pseudosportowa tak mnie nie wciągnęła - najlepszy multi ever)

byłem tego samego zdania dopóki nie odpalono Neo Turf Masters na neo-geo ;]

Generalnie na Ami skończyła się moja edukacja w temacie gier. Obecne 3D to wg. mnie raczej popłuczyny niż coś w co warto popykać dłużej, no może z wyjątkiem Trine i Crashday.

2011-12-13T16:18:13+01:00

ccwrc wrote:3. Nick Faldo's championship golf (nigdy wcześniej i później żadna gra pseudosportowa tak mnie nie wciągnęła - najlepszy multi ever)
)

byłem tego samego zdania dopóki nie odpalono Neo Turf Masters na neo-geo ;]

2011-12-13T16:19:27+01:00

nie znam ani jednej ani drugiej, ale chętnie poznam :)

2012-01-16T11:48:43+01:00

1. Sensible World of Soccer - lider może być tylko jeden. Gdybym przeznaczył godziny które zarwałem przy tej grze na naukę, to dziś byłbym bardzo oczytanym człowiekiem ;)
2. Flashback - piękna grafika, niesamowita grywalność, niebanalna fabuła - czyli wszystko co już zostało o niej powiedzianie.
3. Dune 2 - jedyna wada to brak możliwości zaznaczenia kilku jednostek jednocześnie.Ale tylko jedyna.
4. Cannon Fodder - nie raz, nie dwa myszka leciała przez pół pokoju po nieudanej misji.Ale godziny zarwane przy tej grze - bezcenne.
5.North & South - rozgrywka na dwie osoby to był kult.
6.Chaos Engine - jak na prostą gre o skromnej fabule to i tak wydawała się ona śmiertelnie poważna :)
7.Another World - jak się wiedziało co i jak to wystarczyło pół godzinki na przejście całości.Gorzej, jak się nie wiedziało :)
8.Golden Axe - a jakie czary fajne :)
9. Motorhead - pamięta ktoś? Możliwość wcielenia się w samego Lemmy'ego i tłuczenia różnych pomyleńców gitarą dawało nie lada zabawę.
10.Dragonstone - kolejny, nieco zapomniany tytuł.Dość trudna gierka, ale jakże miodna i grywalna.

2012-01-16T12:48:22+01:00

Motorhead - pamięta ktoś? Możliwość wcielenia się w samego Lemmy'ego i tłuczenia różnych pomyleńców gitarą dawało nie lada zabawę.

Zawsze mnie zastanawiało dlaczego nie ma tam ani jednego oryginalnego utworu Motorhead. :roll:

2012-02-02T01:05:48+01:00

Hardy wrote:
Motorhead - pamięta ktoś? Możliwość wcielenia się w samego Lemmy'ego i tłuczenia różnych pomyleńców gitarą dawało nie lada zabawę.

Zawsze mnie zastanawiało dlaczego nie ma tam ani jednego oryginalnego utworu Motorhead. :roll:

Może nie wykupili wszystkich praw ?

2012-02-02T23:30:03+01:00

Podobizny,logo to mało? Z resztą nie znam się aż tak na tych prawach autorskich. ;)

2012-02-02T23:36:42+01:00

Dokładnie, prawa autorskie. Muzyk miał prawo udostepnić swoją podobiznę, loga zespołu itp. ale klauzula mafii muzycznej zabraniała mu dysponować swoją muzyką.

Return to Gry