Polski

Polskie top ten (Amiga)

Opisujemy tu "duchowne" przeżycia z grami z różnych platform.
Pamiętaj, że istnieją tematyczne podfora, dla zachowania porządku.
bebokus Zainspirowany tematem top ten, zakładam podobny. Tym razem tylko z polskimi tytułami, ciekawe czy w ogóle uzbiera się 10 dobrych polskich amigowych gier, bo jak każdy wie, produkty te często powodowały reakcję "powiedz kto cię storzył to cię pomszczę".

1. Doman: Grzechy Ardana. Miło wspominam do dziś (miałem oryginała), giera całkiem grywalna, mimo, że niektóre fragmenty śmieszą.

2. Franko: The Crazy Revenge. Podobnie jak w przypadku Domana, albo dlatego, że umiem ją ukończyć. Inaczej pewnie bym psioczył.

3. Alfabet Śmierci. Znowu sentyment bo patrząc na trzeźwo to do Alfabetu trzeba podchodzić na nietrzeźwo. Wesołe teksty, śmieszne zdjęcia, całkiem niezła fabuła. Plus za moduł muzyczny (wersja ECS) któy ryje beret.

4. Pole Walki. Gra prosta niczym Natalia Siwiec, ale ile przy tym zabawy! W sumie to mała zrzynka ze Scorhed Tanks, ale w klimatach XXX wieku.

5. Cytadela. Gdy grałem poraz pierwszy pomyślałem "prawie jak Doom!". Fajne intro, klimat zaszczucia w bazie pełnej potworów. Minus za brak spluw na ekranie, ale wtedy by musieliby pewnie z 3 dodatkowe dyski dołożyć.

6. Metal Kombat. Na zasadzie tak zły, że aż dobry. Intro robiło nawet kiedyś wrażenie (plus ta muza). Grafika mizerna, system walki nie istnieje, jedziemy na Jana; byle do przodu. Plus dla grafika za design robotów! Tzn dobry żart.

7. Za Żelazną Bramą. Kolejny Doom klon. Zimne i chłodne lokacje, najbardziej pipowaty android świata (gdy biega to mu energii ubywa) walczy z innymi robotami. Plusy za różne bronie i obrazki ze Szninkla na ścianach.

I to by było na tyle.
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/gry/polskie-top-ten-amiga-t2781.html
2013-07-31T01:43:37+01:00
Zainspirowany tematem top ten, zakładam podobny. Tym razem tylko z polskimi tytułami, ciekawe czy w ogóle uzbiera się 10 dobrych polskich amigowych gier, bo jak każdy wie, produkty te często powodowały reakcję "powiedz kto cię storzył to cię pomszczę".

1. Doman: Grzechy Ardana. Miło wspominam do dziś (miałem oryginała), giera całkiem grywalna, mimo, że niektóre fragmenty śmieszą.

2. Franko: The Crazy Revenge. Podobnie jak w przypadku Domana, albo dlatego, że umiem ją ukończyć. Inaczej pewnie bym psioczył.

3. Alfabet Śmierci. Znowu sentyment bo patrząc na trzeźwo to do Alfabetu trzeba podchodzić na nietrzeźwo. Wesołe teksty, śmieszne zdjęcia, całkiem niezła fabuła. Plus za moduł muzyczny (wersja ECS) któy ryje beret.

4. Pole Walki. Gra prosta niczym Natalia Siwiec, ale ile przy tym zabawy! W sumie to mała zrzynka ze Scorhed Tanks, ale w klimatach XXX wieku.

5. Cytadela. Gdy grałem poraz pierwszy pomyślałem "prawie jak Doom!". Fajne intro, klimat zaszczucia w bazie pełnej potworów. Minus za brak spluw na ekranie, ale wtedy by musieliby pewnie z 3 dodatkowe dyski dołożyć.

6. Metal Kombat. Na zasadzie tak zły, że aż dobry. Intro robiło nawet kiedyś wrażenie (plus ta muza). Grafika mizerna, system walki nie istnieje, jedziemy na Jana; byle do przodu. Plus dla grafika za design robotów! Tzn dobry żart.

7. Za Żelazną Bramą. Kolejny Doom klon. Zimne i chłodne lokacje, najbardziej pipowaty android świata (gdy biega to mu energii ubywa) walczy z innymi robotami. Plusy za różne bronie i obrazki ze Szninkla na ścianach.

I to by było na tyle.

2013-07-31T04:00:17+01:00

Re: Polskie top ten (Amiga)

A Legion? ;)

2013-07-31T08:00:37+01:00

Mialem okazje zagrac niedawno, ale na początku ch... wiadomo o co biega wiec gre wylaczylem dosc szybko. Jak rozgryze o co biega to dam znac ;)

2013-07-31T22:11:33+01:00

bebokus wrote:6. Metal Kombat. Na zasadzie tak zły, że aż dobry. Intro robiło nawet kiedyś wrażenie (plus ta muza). Grafika mizerna, system walki nie istnieje, jedziemy na Jana; byle do przodu. Plus dla grafika za design robotów! Tzn dobry żart.

Urzekło mnie w tej grze, że możemy wsiadać do pojazdów. Taka namiastka GTA. Poza tym "Edziu" sporo się napracował, aby było tyle dostępnych kolorów w grze, ponieważ wykorzystał Amiga HAM (Amiga Hold-and-Modify):
http://pl.wikipedia.org/wiki/Amiga_HAM

Ta gra jest po prostu rodzynkiem.

Moje typy (kolejność losowa)

1. Seria gier przygodowych od ART4 (Misja Harolda była najbardziej rozbudowana, Mentor średni, Eksperyment Delfin krótki)
2. Teenagent (TOP1 w przygodówkach)
3. Ciemna Strona (dobrze zrobiona)
4. Fortuna (klimaaaaaaaaaaaaaaaaaat!)
5. Wisielec (niby prosta, ale dobrze zrobiona gra o zabarwieniu edukacyjnym)
6. Doman Grzechy Ardana
7. Franko: The Crazy Revenge (Uncensored)
8. Skaut Kwatermaster (dobrze zrobiona przygodówka)
9. Lost in Mine (ŚWIETNA!!!)
10. Metal Kombat (RODZYNEK!!!)

I widzisz, bez problemu zrobiłem TOP10 dobrych, polskich gier :tuptup1:

PS
Polecam posiłkować się pełnym spisem polskich gier, przygotowany przez Don Adana z Wanted Team, który udostępnił go na stronie WT:
http://wt.exotica.org.uk/polish.html

2013-08-01T00:27:15+01:00

Wywiad z autorami gry Metal Kombat, jakby ktoś nie widział. :-)
http://www.ppa.pl/gry/rozmowa-z-pawlem- ... ombat.html

2013-08-01T08:08:37+01:00

No ja nie mam 10. Ciemna Strona jest spoks, fajny klimat zaszczucia ale I za duzo lazenia. Teenagent jest zdecydowanie najlepsza polska przygodowka (co akurat nie jest trudne he) ake jakos mnie nie wciagnal.

Return to Gry