Polski

Popsute amigowe gry

Opisujemy tu "duchowne" przeżycia z grami z różnych platform.
Pamiętaj, że istnieją tematyczne podfora, dla zachowania porządku.
ihtius Niestety Shoony gry na Amigę były bardziej wymagające niż współczesne gry na Peceta czy konsole, gdzie wszyscy śmieją się z konsolowców, ze oni wręcz przebiegają swoim padem gry. A może trzeba spojrzeć trochę z innej perspektywy i powiedzieć, że gdyby gry na Amigę były tak proste jak współczesne gry to to ich przejście zajmowało by strasznie mało czasu i dlatego może twórcy celowo zwiekszali poziom rozgrywki, żeby wydłużyć czas grania?? A może w tamtych czasach gry robione były dla elity jakimi niewątpliwie byli gracze komputerowi, którzy nie lubili fuszerki i niez adawalali się miernotą i przeciętnością??. A może gracze byli bardziej dojrzali?? Może zapotrzebowania rynku były inne niż obecne??? A może.... :-) Page 2 of 6 6 https://forum.thecompany.pl/gry/popsute-amigowe-gry-t345.html
2011-03-19T22:36:25+01:00

Re: Popsute amigowe gry

Niestety Shoony gry na Amigę były bardziej wymagające niż współczesne gry na Peceta czy konsole, gdzie wszyscy śmieją się z konsolowców, ze oni wręcz przebiegają swoim padem gry. A może trzeba spojrzeć trochę z innej perspektywy i powiedzieć, że gdyby gry na Amigę były tak proste jak współczesne gry to to ich przejście zajmowało by strasznie mało czasu i dlatego może twórcy celowo zwiekszali poziom rozgrywki, żeby wydłużyć czas grania?? A może w tamtych czasach gry robione były dla elity jakimi niewątpliwie byli gracze komputerowi, którzy nie lubili fuszerki i niez adawalali się miernotą i przeciętnością??. A może gracze byli bardziej dojrzali?? Może zapotrzebowania rynku były inne niż obecne??? A może.... :-)

2011-03-19T22:40:50+01:00

Za wiele filozofii do tego dodajesz.

Gry z definicji zawsze były i nadal są wymagające, po to ludzie zaczęli je tworzyć i grać w nie żeby sprostać jakiemuś wyzwaniu.
Tylko że teraz masz save co 1 piksel/krok/sekundę. I internet. I solucje video na youtube.

Wtedy byliśmy dzieciakami z piratem w ręku, bez instrukcji, i trza było sobie radzić, a przejście pierwszego poziomu Lemmingów było w naszych oczach osiągnięciem na skalę światową.
Poczucie czasu też nieźle się pokiełbasiło, nie wiem jak mogłem w taki Another World grać chyba z miesiąc o ile nie dłużej, przechodząc po jakieś 15-30 minut dziennie coraz dalej i dalej, jak teraz wystarczy mi jakieś 20min.
Kwestia braku save i nadmiaru gier w pudełku z piratami.

Śmieszą mnie ludzie dziś którzy przy całym szaleńczym pędzie szczurów i wiecznym narzekaniu na brak czasu, narzekają jednocześnie że gry są krótkie.
No tak, bo kto to widział grać w jednym kawałku tylko 8h w jakąś grę FPS a po kilkanaście i więcej w jakiegoś RPG czy strategię...

Dziś gry spowszedniały, nareszcie każdy może zagrać, nie tylko samozwańcza "elyta" i to jest dobre.

PS: Nie, nie twierdzę że kiedyś nie było długich gier, wiem o Settlersach czy Ambermoonie i uwielbiałem się w nie zagrywać. Twierdzę że pewne gry zawsze były krótkie, a inne długie. To wszystko. :)

2011-03-19T22:57:45+01:00

Fakt. Wtedy nawet za dużo nie było trainerów w grach jak teraz. Po prostu twardo siedziało się przed monitorem ściskając w garści joya :).
A co do filozofii to lubię sobie trochę pomedrkowac na to i owo :) Ten typ tak ma :haha: . Może to wynik filozofii na studiach.

2011-03-19T23:03:31+01:00

ihtius wrote:A co do filozofii to lubię sobie trochę pomedrkowac na to i owo :) Ten typ tak ma :haha: . Może to wynik filozofii na studiach.
Hihi, ja jak widać też. Fajnie się z Tobą gada :)

2011-03-19T23:10:45+01:00

Spoko, dzięki z tobą również :-)
W sumie zaczynam się przekonywać coraz bardziej do tego forum.

2011-03-20T00:13:30+01:00

ihtius wrote:Spoko, dzięki z tobą również :-)
W sumie zaczynam się przekonywać coraz bardziej do tego forum.

Ty od początku powinieneś mieć taką opinię: :gatorlove:

2011-03-20T08:08:38+01:00

Anthrox wrote:Ty od początku powinieneś mieć taką opinię: :gatorlove:

Hehe ja też pamiętam jak mi Antek na gg pisałeś żebym sie zarejestrował i chyba dopiero grubo miesiąc po rejestracji albo i więcej zajrzałem na forum i zacząłem się udzielać, też nie byłem przekonany :)

2011-03-20T16:00:05+01:00

Shoonay tak samo - co macie na swoje usprawiedliwienie.
Myśleliście, że forum raz dwa padnie, co? :hee:

2011-03-20T16:30:03+01:00

No.

2011-03-20T16:34:21+01:00

Yes. :-E

2011-03-20T16:41:26+01:00

Napisałem po polsku ;]

2011-03-20T17:15:25+01:00

zbanować Was to mało :hee:

2011-04-28T16:54:45+01:00

Mam takie uczucie jakby mnie troszkę dyskusja ominęła. Ponadto... Fajny offtopic panowie :-E

2011-04-29T01:46:40+01:00

Chociaż Ty wierzyłeś w forum? :hee:

2011-04-29T06:50:33+01:00

"Wierzyłeś" ? :-E
To forum jednak umiera ? :haha:

2011-04-29T17:27:14+01:00

Póki co koksujemy do pieca :hee:

2011-05-17T20:08:41+01:00

Bugi które wypisujecie to często wasze walnięte dyski a nie walnięte dystrybucje czy złe cracki.

Przykłady:

Alien Breed SE'92 (walnięty jeden plik przez co gra działała tylko na konfigach 0,5 fast; 0,5 chip - wersja Fairlight była ok)
Sword of Honour (grupa wypuściła walnięty dysk przez co po wejściu na mur lądowałeś znowu na początku gry albo zwiecha)
Deep Core (cracker wypuścił zły dysk więc po 3 levelu (jeśli dobrze pamiętam) zwiecha. Później jednak wypuścili poprawioną wersję.
Leander (niemożliwość wskoczenia na platformę - ZB28 już o tym pisał).
Settlers (źle złamana gra przez co częste zwiechy przy paleniu czy zapisywaniu stanu gry). JOTD o tym wspominał bo własny slave musiał poprawiać.)
Mortal Kombat (piraci źle podzielili dane z 2 dysków na 3 przez co gra źle ładowała się na amigach tylko z 1 Mb, na A1200 o dziwo grało się bez bugów)
Cannon Fodder (bodajże 19 misja była zwalona, wypuszczono save disk który omijał tą misję)
Alien Breed Tower Assault (wersja AGA była ok poza końcówką - czarny ekran. wersja ECS miała złe kolory potworków)
Turrican 3 (wypuszczono wersję prezentacyjną więc nie dziwne że krótka)
Shadow of the Beast III (głupi trainer wymagał wyłączenia cache w 1200, oryginał działał)
Naughty Ones ECS (pirat źle wyświetlał sprite'y. Oryginał jest ok)

Generalnie wiele gier pirackich nie działało na A1200 podczas gdy oryginały działały.

Benefactor, Ruff'n'Tumble, Second Samurai (AGA) - pewno mieliście złe dyski które po drodze do was uległy uszkodzeniu. Ja gry skończyłem.

2011-08-22T19:12:31+01:00

U mnie jeszcze gra Robocop 3 się zawieszała po przejściu pierwszego etapu kiedy wyświetlił się filmik jak jechaliśmy do kościoła. Ale to raczej była wina Amigi 600 bo na 500 gra się nie zawieszała. Po za tym pojedyncze misje się także zawieszały. Oczywiście na 500 u kumpla wszystko chodziło cacy.
B-17 gra tak zawieszała się, że powodowało to freeza podczas wykonywania misji. Objawem który zwiastował były migające dwie żółte kreski bodajże w rogu ekranu, które jak przestały migać to następowała stop klatka. Dźwięk był tylko nic nie można było zrobić. Zapewne na 500 było wszystko w porządku.
Mam 600 z niemiecką klawiaturą może to jest problemem. Ruff n Tumble w trzecim świecie także się zacinał. Było jeszcze kilka gier które dziwnie zawieszały się na przykład podczas wczytywania gry, ale już nie pamiętam i oczywiście u kumpla na starej 500 chodziły bez zarzutu.

2011-10-21T23:21:41+01:00

Stawik wrote:Miałem niestety wiele gier, które dochodząc do pewnego momentu odmawiały posłuszeństwa,

Ruff & truble (uszkodzony 3 świat)
Cytadela (uszkodzony ostatni chyba lvl)
Arabian Nights ( uszkodzona wersja po zatopieniu statku :-( )
Trolls ( uszkodzony pewien świat nie pam. który)
Benefaktor ( uszkodzony Świat 3 )
JIM POWER ( Uszkodzona 2 dyskietka )

Nie pamiętam dokładnie jeszcze jakie się zawieszały, zbawieniem okazały się adf-ki, minus ze musiałem je najpierw pod winuae na workbenchu na DMS zrobić ponownie i później na amidze rozpakować na dyskietkę

U mnie tez 3- ci świat w Ruff 'n' Tumble był uszkodzony a szkoda bo gra była przednia.

2012-01-13T15:06:16+01:00

Często miewałem tak, że gra zawieszała mi się w określonym momencie i dalej nic.Chociażby w Curse of Enchantia (w lodowym pałacu), albo w SWOS (tutaj gra zawieszała się, kiedy chciałem wybrać rozgrywki w WORLD CUP.
Szlak też trafiał jak się okazało, że gra w rzeczywistości jest na 4 dyskietkach, a całe osiedle miało tylko 3, choć to już problem nieco innej kwesti :)

Return to Gry