Polski

Popsute amigowe gry

Opisujemy tu "duchowne" przeżycia z grami z różnych platform.
Pamiętaj, że istnieją tematyczne podfora, dla zachowania porządku.
człowiek_pudełko Love it :-E Page 4 of 6 6 https://forum.thecompany.pl/gry/popsute-amigowe-gry-t345.html
2012-08-29T10:50:57+01:00

Re: Popsute amigowe gry

Love it :-E

2012-10-27T12:18:09+01:00

Gra Colorado - na amidze nie można było przejsć , bo jak sie wchodziło do jakiejś jaskini żeby wziac jakis przedmiot potrzebny dalej to prosiło o kod, to było tak dawno temu ze szczegółów nie pamietam, ale gra była fajna niestety nie do przejścia. Był opis do niej w Computer studio ;)

2012-10-27T17:59:54+01:00

Dj.Bzik wrote:Gra Colorado - na amidze nie można było przejsć , bo jak sie wchodziło do jakiejś jaskini żeby wziac jakis przedmiot potrzebny dalej to prosiło o kod, to było tak dawno temu ze szczegółów nie pamietam, ale gra była fajna niestety nie do przejścia. Był opis do niej w Computer studio ;)

Takich gier było dużo, nie tylko na Amidze ,ale trudno to nazwać "popsute" - zwykłe w tamtych czasach zabezpieczenie antypirackie

2012-10-29T07:56:33+01:00

Dj.Bzik wrote:Gra Colorado - na amidze nie można było przejsć , bo jak sie wchodziło do jakiejś jaskini żeby wziac jakis przedmiot potrzebny dalej to prosiło o kod, to było tak dawno temu ze szczegółów nie pamietam, ale gra była fajna niestety nie do przejścia. Był opis do niej w Computer studio ;)

Na amidze miałem to samo ale była to wina źle zcrackowanej gry. Później jeśli mnie pamięć nie myli dostałem na amigę dyskietkę, która działała dobrze. Zawsze możesz pobrać adfy i pograć przez winuae ;)

2012-11-20T14:15:08+01:00

Shadow of the Beast (pierwsza część)

Gra arcytrudna, nawet z trainerem (druga to już w ogóle kosmos...).
Dużo czasu i nerwów kosztowało ukończenie tej gry (najtrudniejsza chyba sekwencja w drzewie, gdzie trzeba było ubić jakieś takie truposzowate wyjeżdżające z ekranu i wtedy uzyskiwało się jakiś klucz).
Image
Image

Gdy nadszedł czas na bossa z miłą chęcią napieprzałem w jego paluch :-E Niech poczuje choć część mojego bólu.
Image

Jakież było moje :mad: :mur: :mad: gdy po zabiciu głównego bossa... gra się zawiesiła.
Wiele lat później próbowałem skończyć na UAE (temat poruszałem na emulacji) ale z tym samym skutkiem, z różnych źródeł.

2012-11-20T14:16:14+01:00

Taka ciekawostka - dużo trainerów może mieć problem w truposzem, bo mimo włączonego trainera ginęliśmy. W exeku zostało to poprawione, ale i tak cyrki są a'la Super Mario Bros z Pegasusa. Mam na myśli moment, gdzie przeskoczyliśmy linę i byliśmy w stanie tylko iść przed siebie, do czasu aż timer nie doszedł do zera :tuptup1:

2012-12-04T00:17:40+01:00

Skarb Templariuszy - pirat zawieszał się przy Wróżbicie

2013-08-12T15:22:11+01:00

Ja nigdy nie umiałem przejść "Klątwy" :(

2013-09-17T09:59:37+01:00

Łysy0800 wrote:Jakież było moje :mad: :mur: :mad: gdy po zabiciu głównego bossa... gra się zawiesiła.

nawet nie próbuje wspominać, gdy gra "Midnight Resistance" się resetowała po pokonaniu ostatniego bossa. Zakończenie obejrzałem kilkanaście lat później na YT.

2014-08-10T08:25:29+01:00

Shadow Of The Beast III - pomimo przejścia 4 plansz nie było zakończenia. Dalej przechodziłem te same poziomy.

Tak w ogóle to grę tą kupiłem po przeczytaniu opisu C&A z 1992 roku. Po około 15 latach tj. w 2007 roku zagrałem ponownie przez WhdLoad i pierwszy raz ujrzałem Intro tej gry. W wersji zakupionej w 1992 roku nie miałem intra.

Co ciekawe autor recenzji z C&A też grał w skopaną wersję :D

W Shadow III nasz bohater rozbija się samolotem co widać w intrze. Autor recenzji wyssał sobie opowieść o uratowaniu świata od zagłady :)

2014-08-10T20:29:44+01:00

Hubix wrote:W wersji zakupionej w 1992 roku nie miałem intra.

Teraz nie spojrzę, ale może zakupiłeś wersję ECS, a te miewały okrojenia w porównaniu do AGA.
Druga ewentualność - nie miałeś rozszerzenia pamięci, a niektóre gry wtedy przechodziły w tryb "lite", czyli brak intra, brak muzyki podczas grania (tylko efekty dźwiękowe) itd. :)

2014-08-10T20:47:24+01:00

Nie potrafię powiedzieć jaka to była wersja. Wtedy miałem Amigę 500 i miała dokupione 512 kb ram. Intro poznałem dopiero 15 lat później. Ale się zdziwiłem, myślałem, że to jakaś inna gra :)

Pozytywnie ;)

2014-08-26T11:25:36+01:00

Intro chyba odpalało się z innej dyskietki :tuptup1:

2022-11-25T18:43:01+01:00

Battle Ships na A1200 - Nie pomagała zmiana KickStartu, zawsze zacinała się na crackowym intrze
Dwudyskietkowe pirackie wersje serii Turrican, przy okazji, dopiero niedawno zauważyłem napis Beta w trainerze :) https://www.youtube.com/watch?v=44j0zfD ... BMRetroFan

2022-11-25T20:18:25+01:00

kamil88 wrote:Battle Ships na A1200 - Nie pomagała zmiana KickStartu, zawsze zacinała się na crackowym intrze
Dwudyskietkowe pirackie wersje serii Turrican, przy okazji, dopiero niedawno zauważyłem napis Beta w trainerze https://www.youtube.com/watch?v=44j0zfD ... BMRetroFan

Od kiedy crackdemo jest czescią gry i ma wpływ na określenie czy gra jest "zepsuta".
Gra działa poprawnie na takiej konfiguracji na jaka została napisana (najczęściej A500 i kick1.3)
A to że da się ją uruchomić na czym lepszym, to tylko bonus.

Czy ta gra źle działa po instalacji na HDD za pomocą whdload ?

2022-11-28T01:22:29+01:00

norbi wrote:
kamil88 wrote:Battle Ships na A1200 - Nie pomagała zmiana KickStartu, zawsze zacinała się na crackowym intrze
Dwudyskietkowe pirackie wersje serii Turrican, przy okazji, dopiero niedawno zauważyłem napis Beta w trainerze https://www.youtube.com/watch?v=44j0zfD ... BMRetroFan

Od kiedy crackdemo jest czescią gry i ma wpływ na określenie czy gra jest "zepsuta".
Gra działa poprawnie na takiej konfiguracji na jaka została napisana (najczęściej A500 i kick1.3)
A to że da się ją uruchomić na czym lepszym, to tylko bonus.

Czy ta gra źle działa po instalacji na HDD za pomocą whdload ?

Owszem, na WHDLoad gry działają prawidłowo, ale na "gołej" A1200 na dyskietkach już nie, a wtedy nie rozumiałem do końca czemu na teoretycznie nowszym/lepszym sprzęcie, nie działa gra, która działała na sześćsetce :)

2022-11-29T10:53:27+01:00

kamil88 wrote:Owszem, na WHDLoad gry działają prawidłowo, [...]

No nie do końca... ze strony https://www.whdownload.com/ trafiłem na takie dwie "perełki" :-D

- Top Gear 2 (wersja AGA i CD32) nie odpalają bezpośrednio pod emulatorem. "Wyją" o braku kickstartu. Trzeba mieć podmontowany HDF ze skonfigurowanym WB do uruchamiania WHDLoad. Wszystkie inne gry, które sprawdzałem i ogrywałem (czyli baaardzo dużo) z tej strony działają bez problemu póki co, w tym wersja Top Gear 2 na OCS/ECS...
    - Jungle Strike (wersja CD32) - konia z rzędem temu, kto użyje Hellfire i wywoła mapę oraz status misji. Good Luck ]:->

2022-11-30T20:43:57+01:00

husar wrote:
    - Top Gear 2 (wersja AGA i CD32) nie odpalają bezpośrednio pod emulatorem. "Wyją" o braku kickstartu. Trzeba mieć podmontowany HDF ze skonfigurowanym WB do uruchamiania WHDLoad. Wszystkie inne gry, które sprawdzałem i ogrywałem (czyli baaardzo dużo) z tej strony działają bez problemu póki co, w tym wersja Top Gear 2 na OCS/ECS...
    - Jungle Strike (wersja CD32) - konia z rzędem temu, kto użyje Hellfire i wywoła mapę oraz status misji. Good Luck ]:->

Słaby emulator jeśli nie potrafi odpalić gry.
Piszesz o braku kickstartu.
Czy na pewno masz wszystkie kickstarty jakie wymaga whdload i dany .slave?

Jeśli chodzi o drugą grę, to na pewno winny emulator. Gra na cd32 działa poprawnie

2022-12-01T11:00:18+01:00

norbi wrote:
Słaby emulator jeśli nie potrafi odpalić gry.
Piszesz o braku kickstartu.
Czy na pewno masz wszystkie kickstarty jakie wymaga whdload i dany .slave?

Jeśli chodzi o drugą grę, to na pewno winny emulator. Gra na cd32 działa poprawnie

No faktycznie, słaby ten WinUAE i FS-UAE...
Jakoś np. inne gry takie jak: Alien Breed Tower Assault, Trolls, Oscar, Super Stardust, Super Street Fighter II, Super Street Fighter II: The New Challengers, Super Street Fighter II Turbo czy Shadow Fighter i wiele innych gier na AGA tego nie wymagają. Póki co tylko Top Gear AGA/CD32 wyje, że nie ma kicka... jak to wytłumaczyć że pozostałe działają, tylko jedna nie ???

A co do Jungle Strike - masz na myśli wersję CD32 ze strony whdload.com ??? To napisz mi proszę co robię źle, że gra nie działa jak powinna.
Uruchamiam FS-UAE, montuję grę jako dysk twardy, ustawiam emulator w tryb CD32 oraz kontroler w tryb CD32 PAD, uruchamiam grę:
    - czerwony - Chain - strzela
    - niebieski - Hydra - strzela
    - zielony - Hellfire - brak reakcji
    - żółty - Status Misji - brak reakcji
Wersja gry która została zainstalowana na HD - a nie uruchamiania bezpośrednio z pliku LHA - tak samo.
Co ciekawe - na tych samych ustawieniach emulatora Jungle Strike CD32 wersja oryginalna CD-ROM (z pliku ISO) działa poprawnie :huh:

Emulator WinUAE - ustawiony na emulowanie CD32, kontroler ustawiony na CD32 PAD. Wszystkie przyciski przypisane prawidłowo na kontrolerze (z resztą emulator sam i bez problemu wykrywa pada od X360 i go konfiguruje) - TO SAMO - nie można strzelać z Hellfire ani wywołać Statusu Misji... tak jakby gra kompletnie ignorowała przyciski: zielony i żółty.

Żeby nie było - sprawdzałem inne gry CD32 które korzystają z więcej niż jednego przycisku pada :-P I np. taki przerobiony Desert Strike z whdload.com bez problemu korzysta ze wszystkich przycisków pada CD32.
Sprawdziłem też Street Fightery w wersjach AGA - które natywnie mają wbudowaną obsługę CD32 pad - wszystkie poprawnie działają - mamy 3x ręka oraz 3x noga.
Alien Breed Tower Assault AGA - posiada wbudowaną obsługę pada. Również, wszystkie przyciski zachowują się poprawnie po ich naciśnięciu.

2022-12-01T15:37:58+01:00

Pamiętam jeszcze Magiczną Księgę, w wersji pirackiej brakowało jednego z przedmiotów w pierwszym etapie :)

Return to Gry