Polski

Popsute amigowe gry

Opisujemy tu "duchowne" przeżycia z grami z różnych platform.
Pamiętaj, że istnieją tematyczne podfora, dla zachowania porządku.
adiq22
husar wrote:p. inne gry takie jak: Alien Breed Tower Assault, Trolls, Oscar, Super Stardust, Super Street Fighter II, Super Street Fighter II: The New Challengers, Super Street Fighter II Turbo czy Shadow Fighter i wiele innych gier na AGA tego nie wymagają. Póki co tylko Top Gear AGA/CD32 wyje, że nie ma kicka... jak to wytłumaczyć że pozostałe działają, tylko jedna nie ???

Kurcze, no nie wiem... a próbowałeś po prostu zasugerować się tym wyciem i jednak dorzucić tego kicka który jest potrzebny? :-D
Ze swojej strony dodam tylko - "dziwne, u mnie działa" ©

Jungle Strike CD32 mi też nie udało mi się zmusić do działania, pewnie zbugowany WHDLoad.
Page 5 of 6 6 https://forum.thecompany.pl/gry/popsute-amigowe-gry-t345.html
2022-12-03T01:35:23+01:00

Re: Popsute amigowe gry

husar wrote:p. inne gry takie jak: Alien Breed Tower Assault, Trolls, Oscar, Super Stardust, Super Street Fighter II, Super Street Fighter II: The New Challengers, Super Street Fighter II Turbo czy Shadow Fighter i wiele innych gier na AGA tego nie wymagają. Póki co tylko Top Gear AGA/CD32 wyje, że nie ma kicka... jak to wytłumaczyć że pozostałe działają, tylko jedna nie ???

Kurcze, no nie wiem... a próbowałeś po prostu zasugerować się tym wyciem i jednak dorzucić tego kicka który jest potrzebny? :-D

Jungle Strike CD32 mi też nie udało mi się zmusić do działania, pewnie zbugowany WHDLoad.

2022-12-05T10:16:39+01:00

adiq22 wrote:Kurcze, no nie wiem... a próbowałeś po prostu zasugerować się tym wyciem i jednak dorzucić tego kicka który jest potrzebny?

No właśnie już to "obszedłem" :-) a przy okazji wyszła jeszcze jedna ciekawostka.
Znalazłem też drugą grę z takim samym problemem: Banshee.
Na stronie whdload.com jest ponad dwieście pozycji z AGA, póki co ograłem z 50 może, tylko na tych dwóch (Top Gear 2, Banshee) występuje problem z brakiem kickstartu... dziwne :mysli:

adiq22 wrote:Jungle Strike CD32 mi też nie udało mi się zmusić do działania, pewnie zbugowany WHDLoad.

Dzięki, że chciało Ci się poświęcić chwilę i to sprawdzić, a zarazem potwierdzić. :ok1:

2022-12-06T00:01:10+01:00

Upadłeś się na ten "brak kickstartu"
Chyba nie wiesz jak działa WHDLOAD.
To autor danej instalki do gry decyduje jakie wymagania ma .slave
Czasem jest to więcej pamięci, czasem konkretny kickstart.
Jeśli Ci się to nie podoba, sam napisz .slave który będzie działał tak jak chcesz.

Zgłaszanie że gra jest uszkodzona z powodu tego że nie oryginalna instalka (whdload) ma czasem pewne wymagania lub crackdemo wywala grę "w kosmos" jest bardzo dziwne.

2022-12-08T19:10:09+01:00

Moim zdaniem warto dyskutować - mi też nieraz się nie podobają wymagania co do kickatartu - a sporo slave autorstwa JOTD poszło u mnie do korekty/do kosza.

Do dziś jak dostaję slave autorstwq JOTD to się zastanawiałem, co też dał radę sp***dolić w nim.
Gość typowo w masówkę slave walił i nie wiedział czasem co robi :-)

2023-02-03T13:51:12+01:00

No to trafiłem na kolejną pozycję WHDLoad z uszkodzonym sterowaniem. I znów wersja z Amigi CD32...
W Dark Seed (CD32) nie można sterować czasem. Na początku gry, bohater znajduje zegarek. Jest to kluczowy przedmiot. Za jego pomocą możemy precyzyjnie wyliczyć o której porze powinniśmy znaleźć się w konkretnym miejscu. Problem polega na tym, że nie można tego czasu przyspieszyć :/ Przycisk RWD nie reaguje, podczas gdy na oryginalnej wersji CD-ROM działa bez problemu. Prowadzi to do tego, że możemy być na miejscu wcześniej, ale albo czekamy cierpliwie, aż wybije konkretna godzina, albo szwędamy się po lokacji "zabijając czas" do zdarzenia...
Na przykładowo Amidze 1200 wciskamy klawisz T i czas płynie szybciej :roll:

2023-02-03T16:50:07+01:00

husar wrote:Na przykładowo Amidze 1200 wciskamy klawisz T i czas płynie szybciej

Jeśli uruchomimy tą problematyczną grę pod Winuae , to zawsze możemy przypisać pod klawisz T "Warp mode"
Czas na pewno przyspieszy :haha:

x.webp

To takie małe, obejście problemu ;)

2023-02-04T06:41:44+01:00

@husar jestem zaskoczony, bo otworzyłem na szybko plik slave, aby przeczytać nick JOTD, a tu Dr.Zarkov...

2023-02-06T12:09:23+01:00

@Anthrox
A to nie wiem, możliwe że jakiś "błąd przy pracy"... :roll: się wydarzył.
Na pewno nikt tego nie przetestował (jak Jungle Strike CD32) tylko pewnie wrzucili grę do paczki i tyle zakładając, że wszystko działa.

2023-02-06T15:13:22+01:00

husar wrote:Na pewno nikt tego nie przetestował (jak Jungle Strike CD32) tylko pewnie wrzucili grę do paczki i tyle zakładając, że wszystko działa.

Tak to jest, jak się bawi w masówkę i nie trzyma poziomu jak Firma.
:fjedzia:

2023-02-13T11:19:24+01:00

Telenoweli WHDLoad ciąg dalszy :haha: W roli głównej - ulubiony przez Antka - JOTD ]:->
Ostatnia wersja Desert Strike oznaczona numerkiem 4.0 wnosi pewne zmiany, m.in. zbugowanych NPC :mur:
Uruchomcie grę w normalny sposób, bez aktywowania jakiejkolwiek opcji. Wybierzcie pierwszego z brzegu pilota i start. Gdy misja się załaduje, niczego nie wciskajcie - używajcie TYLKO kierunków do sterowania helikopterem. U mnie jest to co następuje... NIC !!! Kompletnie. NPC się nie ruszają, nie strzelają, Rapiery, AAA czy inne pojazdy wroga nie obracają się w kierunku helikoptera, nic go nie namierza :-| Można sobie latać bezkarnie po całej planszy :haha:
Natomiast: zmiana broni (SPACJA) lub jakikolwiek strzał z dowolnego rodzaju uzbrojenia powoduje, że NPC "się wybudzają" i zaczynają nas atakować, ale tylko do czasu, gdy nie oddalimy się poza zasięg. Gdy to zrobimy i pojawimy się za chwilę ponownie nad ich głowami - znów będą "uśpieni".
Jeśli ktoś znajdzie chwilę, niech sam sprawdzi. U mnie na dwóch maszynach, dwóch różnych emulatorach (Windows/WinUAE - Linux/FS-UAE) występuje ten problem...

Instalator
Gotowa paczka

2023-02-13T11:35:41+01:00

Dlatego właśnie wolę SWIVA tam nie ma problemu ze strzelaniem przez NPCów masowo ginących w nadlatujących z góry śmigłowcach i samolotach, a czasem nawet w nadjeżdżających czołgach i w pociągu ?
Mimo wszystko rzecz warta sprawdzenia wieczorkiem :-)

2023-02-13T13:01:33+01:00

husar wrote:Telenoweli WHDLoad ciąg dalszy :haha: W roli głównej - ulubiony przez Antka - JOTD ]:->
Ostatnia wersja Desert Strike oznaczona numerkiem 4.0 wnosi pewne zmiany, m.in. zbugowanych NPC :mur:
Uruchomcie grę w normalny sposób, bez aktywowania jakiejkolwiek opcji. Wybierzcie pierwszego z brzegu pilota i start. Gdy misja się załaduje, niczego nie wciskajcie - używajcie TYLKO kierunków do sterowania helikopterem. U mnie jest to co następuje... NIC !!! Kompletnie. NPC się nie ruszają, nie strzelają, Rapiery, AAA czy inne pojazdy wroga nie obracają się w kierunku helikoptera, nic go nie namierza :-| Można sobie latać bezkarnie po całej planszy :haha:
Natomiast: zmiana broni (SPACJA) lub jakikolwiek strzał z dowolnego rodzaju uzbrojenia powoduje, że NPC "się wybudzają" i zaczynają nas atakować, ale tylko do czasu, gdy nie oddalimy się poza zasięg. Gdy to zrobimy i pojawimy się za chwilę ponownie nad ich głowami - znów będą "uśpieni".
Jeśli ktoś znajdzie chwilę, niech sam sprawdzi. U mnie na dwóch maszynach, dwóch różnych emulatorach (Windows/WinUAE - Linux/FS-UAE) występuje ten problem...

Instalator
Gotowa paczka

Jest dokładnie tak jak piszesz , DesertStrike_v4.0_0112.lha jest zbugowany .
Poprzednia wersja DesertStrike_v3.3_0112.lha nie ma tych problemów..
Dajcie im znać to może poprawią :haha:

2023-02-13T13:10:58+01:00

2Tom wrote:Dajcie im znać to może poprawią

Z pewnością Ty zrobisz to najlepiej :-D

2023-02-13T13:20:05+01:00

norbi wrote:Upadłeś się na ten "brak kickstartu"
Jeśli Ci się to nie podoba, sam napisz .slave który będzie działał tak jak chcesz.

Zgłaszanie że gra jest uszkodzona z powodu tego że nie oryginalna instalka (whdload) ma czasem pewne wymagania lub crackdemo wywala grę "w kosmos" jest bardzo dziwne.

Czyli nie można skomentować np. zbędną potrzebę wymagania kickstarta, tylko od razu trzeba się uczyć i samemu robisz?

Czy jak Twój znajomy skarżyć się zacząłby na internet albo na działanie sieci telefonicznej i stwierdzi, że konkurencja też nie lepsza - też mu zasugerujesz, aby wybudował własne stacje nadawcze, albo ciągnął światłowody w ziemi? :-)

2023-02-13T13:20:37+01:00

A po co używać v4 jeśli v3 działa poprawnie.
Oryginalna gra na dyskietkach nie stwarza żadnych problemów.
Całe zamieszanie to robią zmiany jakie dodaje whdload.

2023-02-13T13:23:36+01:00

Możliwe, że te zmiany WHDLoad to sprawiają, bo odniosłem wrażenie, że w latach 90 JOTD robił o wiele lepiej i precyzyjniej instalacje, a teraz wszystko co wypuszcza to błąd na błędzie.
Jak widzę: "installed by JOTD", to z automatu wiem, że będzie jazda.

2023-02-13T13:37:27+01:00

norbi wrote:

Skoro wydali slave 4.0 , to użytkownik myśli że poprawili wykryte błędy. Po to chyba aktualizuje się do nowej wersji ..

2023-02-13T13:41:39+01:00

Anthrox wrote:
norbi wrote:Upadłeś się na ten "brak kickstartu"

Czyli nie można skomentować np. zbędną potrzebę wymagania kickstarta, tylko od razu trzeba się uczyć i samemu robisz?

Czy jak Twój znajomy skarżyć się zacząłby na internet albo na działanie sieci telefonicznej i stwierdzi, że konkurencja też nie lepsza - też mu zasugerujesz, aby wybudował własne stacje nadawcze, albo ciągnął światłowody w ziemi? :-)

Ale po co komentować coś, jeśli nie przeczytalo się wymagań ?
Są tacy co najpierw "krzyczą" a potem czytają instrukcję, dokumentację

2Tom wrote:
norbi wrote:

Skoro wydali slave 4.0 , to użytkownik myśli że poprawili wykryte błędy. Po to chyba aktualizuje się do nowej wersji ..

Ale gra się nie zmienia !!!
Dodawane są tylko funkcjonalności: obsługa 2 , 3 przycisków, trainery, oto, które mogą wniesc błędy do gry.

2023-02-14T02:47:43+01:00

norbi wrote:Ale po co komentować coś, jeśli nie przeczytalo się wymagań ?
Są tacy co najpierw "krzyczą" a potem czytają instrukcję, dokumentację

Zgadza się. Choć sprawa tutaj poruszona jest mi bliska sercu.
Stare pliki slave nie wymagały kickstartu, nowsze wersje - często w "standardzie" mają to włączone.
Być może rzeczywiście to pewna metoda, że środowisko jest powtarzalne i autor slave nie musi się martwić, że na Amidze 600 plik slave zadziała inaczej niż na Amidze 1200 z kickstartem 3.1.
Trudno mi jednak sobie wyobrazić sytuację, że problem będzie sam kickstart 2.x, 3.x - kod pisany na kicku 2.x powinien śmigać na 3.x.
I tak samo kod pisany dla 3.x - powinien działać elegancko na kicku 2.x, oczywiście o ile w grę nie wchodzą kości AGA.

Albo inny przykład:
Odpalam slave na Amidze z kickstartem 3.x.
Plik slave pomimo tego oczekuje, że dołączę obraz kickstarta 3.x.
A zapewniam, że nie ma żadnych technicznych przeciwskazań, żeby WHDLoad nie wymagał dołączenia plików kickstarta w sytuacji, gdy pakiet uruchomiony jest w środowisku z odpowiednią wersją kickstartu - po prostu nie jest to zakodzone.

Absolutnie nic nie mam do gier, które działają poprawnie tylko na kickstarcie 1.3 - wtedy wymóg pliku slave, że potrzebuje obrazu kicka 1.x uważam za w pełni uzasadniony.

To są moje luźne przemyślenia - jakbyś mi w tym momencie napisał:
"To napisz od 0 sobie własnego WHDLoada i rób instalatory takie jak uważasz za stosowne, bez tych dziwactw" - to tylko westchnę i napiszę, że nie licząc tych pierdołek - uważam to za fajne rzeczy i nie chcę tworzyć konkurencji WHDLoad i ekipie - tym bardziej, że mam co robić przy exekach - WHDLoad Team to sprawdzona marka - a jakbym miał wiedzę i zaplecze to zacząłbym produkować joysticki inspirowane najlepszymi QuickJoyami i promował je przy exekach. :)

norbi wrote:Ale gra się nie zmienia
Dodawane są tylko funkcjonalności: obsługa 2 , 3 przycisków, trainery, oto, które mogą wniesc błędy do gry.

Kiedyś było tak, że nowsza wersja slave poprawiała znalezione i zgłoszone błędy na mantisie.
Często pobranie nowszej wersji pliku slave skutkowało lepszym działaniem całości, bo naprawione były znalezione błędy.

To nadal działa, ale nie w przypadku JOTD.
Z całej ekipy uważam, że najlepszy jest StingRay, który dodatkowo dołącza kody źródłowe pliku slave, na następnym miejscu jest Psygore, ale popełnia błędy - a źródłami swoich plików slave się już nie dzieli.

Na równi z Psygore stawiałbym Galahada z Fairlight, ale nie jestem na bieżąco.
Też źródeł nie dawał, mocno zajęty generalnie był - nie wiem jak to obecnie u niego wygląda pod względem czasu i jakości pracy - zdaje się, że to jednak dzięki jego wytężonej pracy mógł powstać edytor map dla Cannon Fodder, i powstało dzięki temu Cannon Fodder New Campaign przygotowane przez naszych rodaków :)

2023-02-14T11:19:43+01:00

norbi wrote:A po co używać v4 jeśli v3 działa poprawnie.

hmm... no niech pomyślę... dla takich rzeczy ??? :
- patched for 32-bit fastmem support, using only 512k chipmem (not trivial),
no need for 2 slaves now. As a bonus, game should be slightly smoother.
- improved blitter fixes

...i tym podobnych. Nowe wersje powstają chyba po to, żeby wprowadzić usprawnienia, poprawić potencjalne błędy... jak widać, nie do końca się to udaje :-P Nikt kto tworzy paczki WHDLoad raczej nie psuje ich specjalnie, a przynajmniej tak można założyć :-)

norbi wrote:Oryginalna gra na dyskietkach nie stwarza żadnych problemów.

Aha, fajnie, tylko że wiesz - co niektórzy tworzą sobie "dyski twarde" i po to instalują na nich WB z grami z WHDLoad, żeby sobie życie ułatwić i nie musieć "wachlować dyskietkami" :mysli:
No a tak na marginesie, powiedz ludziom którzy mają taki sprzęt:
the-a500-mini-recenzja-headline.webp

albo taki:
raspberry-pi-400-klawiatura-i-myszka.webp

żeby sobie kupili paczkę dyskietek, zgrali gry i... przepraszam gdzie je wsadzili :hee:

Nawet jeśli grają używając obrazów przykładowo w formacie ADF, to życzę dużo cierpliwości przy "graniu na dyskietkach" w takie tytuły jak:
Beneath A Steel Sky
Curse of Enchantia
Darkseed
Flight of the Amazon Queen
...czy seria Dragon's Lair, Heimdall, Ishar i wiele innych...

Return to Gry