Polski

Przyczyna błędów w grze Syndicate 2012 ?

Opisujemy tu "duchowne" przeżycia z grami z różnych platform.
Pamiętaj, że istnieją tematyczne podfora, dla zachowania porządku.
ihtius Witam
Od jakiegoś czasu pogrywam a raczej rżnę w grę grę Syndicate 2012 (bo tego inaczej nie da się nazwać na granicy płynności:). Mam dziwne problemy z grafiką, których w żaden sposób nie mogę usunąć. Fakt karta graficzna nie spełnia wymagań minimalnych, ale chodzi no poza tymi błędami graficznymi. Bardziej mnie interesuje co je powoduje, bo usunąć się chyba nie da ? Jakieś techniczne spostrzeżenia odnośnie tego, mile widziane :-) Kilka screenów, żeby więcej nie opisywać:

Image

Image

Image

Image

Image

Pozdrawiam.
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/gry/przyczyna-bledow-grze-syndicate-2012-t1910.html
2012-03-26T02:28:57+01:00
Witam
Od jakiegoś czasu pogrywam a raczej rżnę w grę grę Syndicate 2012 (bo tego inaczej nie da się nazwać na granicy płynności:). Mam dziwne problemy z grafiką, których w żaden sposób nie mogę usunąć. Fakt karta graficzna nie spełnia wymagań minimalnych, ale chodzi no poza tymi błędami graficznymi. Bardziej mnie interesuje co je powoduje, bo usunąć się chyba nie da ? Jakieś techniczne spostrzeżenia odnośnie tego, mile widziane :-) Kilka screenów, żeby więcej nie opisywać:

Image

Image

Image

Image

Image

Pozdrawiam.

2012-03-26T07:48:43+01:00

Re: Przyczyna błędów w grze Syndicate 2012 ?

Najnowsze stery do karty pobrał?

2012-03-26T20:27:26+01:00

To jaką kartę masz?

2012-03-26T21:01:26+01:00

Próbowałem na rożnych sterownikach. moja karta graficznych to GeForce 7600 GT AGP, procesor Pentium dual Core 2160 ~ 2.50 ghz, płyta jakiś wynalazek firmy asrock, soundblaster live 5.1, 2 giga DDR2, więcej grzechów nie pamiętam.
Ogólnie problem z grafiką w grach ostatnio się bardzo nasilił. Ponieważ w grze Far Cry było do tej pory dobrze a ostatnio polygony na planszy się kompletnie rozłażą i np. woda wchodzi na trawę, ścian nie ma bądź są w innym miejscu. W najnowszej grze Kingdoms of Amalur: Reckoning po wyjściu z pierwszego etapu na dworze nie ma trawy tylko kwadraty w rożnych kolorach zieleni. Ja bym stawiał na jebnięta kartę grafiki bo przez niemalże 5 lat była podkręcona i może coś się w niej zjebało i dlatego są błędy w obliczeniach, a może to wina tego ze karta nie potrafi przeliczyć pewnych informacji poprawnie i dlatego takie błędy w wyświetlaniu grafiki ?

2012-03-26T21:34:35+01:00

na 90% w tym przypadku przyczyną Twoich problemów jest wyeksploatowanie karty, jak sam przyznałeś karta była już podkręcana co pewnie tylko przyspieszyło jej zużycie. Miałem takie same problemy z moją GeForce 6800GS, najpierw zaczęło się od niewielkich błędów graficznych, następnym objawem "zmęczenia" grafiki były tak zwane artefakty.
Spróbuj wyczyścić dokładnie chłodzenie na grafice, o ile nie jest ono pasywne, zmniejszy to temperaturę karty, co za tym idzie nie powinieneś mieć problemów w starszych grach, ale nie ukrywajmy, 100% wydajności już nie uzyskasz.

2012-03-26T22:52:20+01:00

Wyeksploatowanie to jedno.
Artefakty jest szansa zlikwidować przez wypalenie/zamrożenie karty, ale nie zawsze to jest długoterminowy efekt ;)
Osobiście bym zdjął radiator, na nowo nałożył pastę po wyskrobaniu starej i tyle.
Ew lepsze chłodzenie założył, gdybym nie planował zakupu nowej.

2012-03-26T23:02:13+01:00

Anthrox wrote:Wyeksploatowanie to jedno.
Artefakty jest szansa zlikwidować przez wypalenie/zamrożenie karty, ale nie zawsze to jest długoterminowy efekt ;)
Osobiście bym zdjął radiator, na nowo nałożył pastę po wyskrobaniu starej i tyle.
Ew lepsze chłodzenie założył, gdybym nie planował zakupu nowej.

Wypalenie, zamrożenie ?? w jaki sposób to zrobić ?
Co do wyeksploatowania to jak naliczyłem na niej przeszedłem z kilkadziesiąt tytułów, wiec czas robi swoje. Co do kupna to raczej już nowy komputer bo tego nie da się już rozbudować. Dalsza rozbudowa to pchanie pieniędzy w błoto.

2012-03-27T00:44:36+01:00

też nie wiem co Antek ma na myśli :hmm: , ale faktycznie wyczyszczenie chłodzenia karty, tudzież przyklejenie radiatora na nowej paście powinno przynieść pozytywny efekt :)
ew. zamiast pasty możesz użyć żelu, jest wydajniejszy :tak:

2012-03-27T00:47:15+01:00

tauri5 wrote:też nie wiem co Antek ma na myśli :hmm: , ale faktycznie wyczyszczenie chłodzenia karty, tudzież przyklejenie radiatora na nowej paście powinno przynieść pozytywny efekt :)
ew. zamiast pasty możesz użyć żelu, jest wydajniejszy :tak:

Taki jaki ma Cristiano Ronaldo na głowie :haha:

2012-03-27T00:52:17+01:00

hehehe :)
a tak btw. to w ogóle szok że odpaliłeś Syndicate na tak leciwej karcie :)

2012-03-27T01:16:41+01:00

tauri5 wrote:hehehe :)
a tak btw. to w ogóle szok że odpaliłeś Syndicate na tak leciwej karcie :)

Lubie eksperymentować :-) odpaliłem jeszcze inne.

W sumie karta obsługuje sprzętowy direct 9c. Gry trochę zatrzymały się w rozwoju dopóki nie zostaną wydane nowe konsole. Większość gier opiera się na silniku unreal 3, dochodzą tylko nowe efekty graficzne z którymi karta już sobie nie radzi i widocznie te błędy.
Z nowych gier, które mi nie chodzą: Rage (stara wersja opengl'a), Alan Wake (brak multisamplingu), Afterfal Insanity (częściowo chodzi, ale brakuje pamięci videoram podczas grania), Call of Duty Modern warfare 3 (chodzi, ale brakuje klatek, jednak ukończyłem).
Widocznie mój GeForce to rześki staruszek, który wiele może :haha: Śmiem twierdzić, że karta o klasę wyższa, a mianowicie GeForce 8600 Gt wystarczy do grania w większość nowych gier, oczywiście na low/medium.

2012-03-27T14:22:30+01:00

Gra z 2012 roku na grafice pod AGP? Hardcore. :-E

Jak mojemu GF 6600GT (pod PCIE już) sie padało w okolicach chyba 2008 roku to nie stwierdziłem żadnych artefaktów ale pomału zaczęły się pojawiać blue-screeny, raz przy jakiejś dość wymagającej gierce, nie pamiętam już nawet co to było, a na końcu to nawet wczytanie większej strony w Firefoxie mu sie nie podobało aż w końcu nie mogłem poklikać na pulpicie bo po 2 minutach od wczytania miałem BSOD...

Artefakty graficzne jeszcze nie powinny oznaczać jej końca, ot poci sie biedaczka (wiatraczek już nie domaga albo grzejnik zasyfiony?) ale na mniej wymagających grach będzie nadal chodzić.

Potwierdzam natomiast że mój GF 8600GTS śmiga na większości najnowszych gierek. ;]

EDIT: zainstaluj CPUID Hardware Monitor, odpal go, zostaw komputr bezczynnie włączony na jakieś 5 minut (powyłączaj nieważne programy) a potem pograj z 10 minut i sprawdź temperatury min oraz max.

2012-03-28T19:29:39+01:00

Używam programu RealTemp, który pokazuje mi temperaturę rdzeni i samej karty graficznej. W stresie jest ponad 60 stopni. Wiatraczek na karcie już nie domaga więc z boku przyczepiłem większy wiatrak który nadmuchuje chłodne powietrze na radiator i kartę. Może źle to robi, ale wtedy temperatura kartu by była strasznie wysoka i w dodatku tego ustawiłem w tym RealTemp sygnał dźwiękowy, jak zostanie przekroczona granica 80 stopni Celsjusza. Bez tego wiatraczka z boku to po dwóch minutach odzywał się sygnał teraz jest już spokój, chociaż wiem ze lepiej by wymienić chłodzenie na karcie tylko, ze cena tego chłodzenia przewyższała by obecna wartość tej karty, więc nie widzę sensu pchać kasy w tego trupa. :-)

Return to Gry