Przyczyna błędów w grze Syndicate 2012 ?

Opisujemy tu "duchowne" przeżycia z grami z różnych platform.
Pamiętaj, że istnieją tematyczne podfora, dla zachowania porządku.

Moderator: xittam

Przyczyna błędów w grze Syndicate 2012 ?

Post IP: rejestrowane!

Witam
Od jakiegoś czasu pogrywam a raczej rżnę w grę grę Syndicate 2012 (bo tego inaczej nie da się nazwać na granicy płynności:). Mam dziwne problemy z grafiką, których w żaden sposób nie mogę usunąć. Fakt karta graficzna nie spełnia wymagań minimalnych, ale chodzi no poza tymi błędami graficznymi. Bardziej mnie interesuje co je powoduje, bo usunąć się chyba nie da ? Jakieś techniczne spostrzeżenia odnośnie tego, mile widziane :-) Kilka screenów, żeby więcej nie opisywać:

Image

Image

Image

Image

Image

Pozdrawiam.
Image
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2527
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: 29 May 2019, 22:54
Online: 65d 16h 31m 19s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 693
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: Przyczyna błędów w grze Syndicate 2012 ?

Post IP: rejestrowane!

Najnowsze stery do karty pobrał?
Elemelek Mistrz w układaniu butelek.

Image
User avatar
Elmek13 Poland (pl) Male
Dowódca Kasztanów
 
Posts: 2991
Joined: 01 Jun 2010, 11:57
Last Visit: Yesterday, 20:49
Online: 27d 23h 31m 5s
Location: Łódź
Lamps demolished: 1197 (+938)
Reputation point: 846
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: Przyczyna błędów w grze Syndicate 2012 ?

Post IP: rejestrowane!

To jaką kartę masz?
\(-_-)
User avatar
bebokus Poland (pl) Male
User level 8
 
Posts: 1183
Joined: 22 May 2010, 22:57
Last Visit: 19 Aug 2019, 20:36
Online: 54d 19h 12m 12s
Location: Tychy
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 760
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: Przyczyna błędów w grze Syndicate 2012 ?

Post IP: rejestrowane!

Próbowałem na rożnych sterownikach. moja karta graficznych to GeForce 7600 GT AGP, procesor Pentium dual Core 2160 ~ 2.50 ghz, płyta jakiś wynalazek firmy asrock, soundblaster live 5.1, 2 giga DDR2, więcej grzechów nie pamiętam.
Ogólnie problem z grafiką w grach ostatnio się bardzo nasilił. Ponieważ w grze Far Cry było do tej pory dobrze a ostatnio polygony na planszy się kompletnie rozłażą i np. woda wchodzi na trawę, ścian nie ma bądź są w innym miejscu. W najnowszej grze Kingdoms of Amalur: Reckoning po wyjściu z pierwszego etapu na dworze nie ma trawy tylko kwadraty w rożnych kolorach zieleni. Ja bym stawiał na jebnięta kartę grafiki bo przez niemalże 5 lat była podkręcona i może coś się w niej zjebało i dlatego są błędy w obliczeniach, a może to wina tego ze karta nie potrafi przeliczyć pewnych informacji poprawnie i dlatego takie błędy w wyświetlaniu grafiki ?
Image
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2527
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: 29 May 2019, 22:54
Online: 65d 16h 31m 19s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 693
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: Przyczyna błędów w grze Syndicate 2012 ?

Post IP: rejestrowane!

na 90% w tym przypadku przyczyną Twoich problemów jest wyeksploatowanie karty, jak sam przyznałeś karta była już podkręcana co pewnie tylko przyspieszyło jej zużycie. Miałem takie same problemy z moją GeForce 6800GS, najpierw zaczęło się od niewielkich błędów graficznych, następnym objawem "zmęczenia" grafiki były tak zwane artefakty.
Spróbuj wyczyścić dokładnie chłodzenie na grafice, o ile nie jest ono pasywne, zmniejszy to temperaturę karty, co za tym idzie nie powinieneś mieć problemów w starszych grach, ale nie ukrywajmy, 100% wydajności już nie uzyskasz.
Image

siedzi kot na pustyni i mówi :
ku***, nie ogarniam tej kuwety ^^
User avatar
tauri5 Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 3511
Joined: 26 Nov 2011, 15:44
Last Visit: 22 Aug 2019, 15:26
Online: 51d 7h 9m 11s
Location: Legnica
Lamps demolished: 1629 (+1238)
Reputation point: 2144
Don CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon Corleone

Re: Przyczyna błędów w grze Syndicate 2012 ?

Post IP: rejestrowane!

Wyeksploatowanie to jedno.
Artefakty jest szansa zlikwidować przez wypalenie/zamrożenie karty, ale nie zawsze to jest długoterminowy efekt ;)
Osobiście bym zdjął radiator, na nowo nałożył pastę po wyskrobaniu starej i tyle.
Ew lepsze chłodzenie założył, gdybym nie planował zakupu nowej.
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 12682
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 19:21
Online: 322d 22h 23m 46s
Highscores: 3
Lamps demolished: 166 (+147)

Re: Przyczyna błędów w grze Syndicate 2012 ?

Post IP: rejestrowane!

Anthrox wrote:Wyeksploatowanie to jedno.
Artefakty jest szansa zlikwidować przez wypalenie/zamrożenie karty, ale nie zawsze to jest długoterminowy efekt ;)
Osobiście bym zdjął radiator, na nowo nałożył pastę po wyskrobaniu starej i tyle.
Ew lepsze chłodzenie założył, gdybym nie planował zakupu nowej.


Wypalenie, zamrożenie ?? w jaki sposób to zrobić ?
Co do wyeksploatowania to jak naliczyłem na niej przeszedłem z kilkadziesiąt tytułów, wiec czas robi swoje. Co do kupna to raczej już nowy komputer bo tego nie da się już rozbudować. Dalsza rozbudowa to pchanie pieniędzy w błoto.
Image
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2527
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: 29 May 2019, 22:54
Online: 65d 16h 31m 19s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 693
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: Przyczyna błędów w grze Syndicate 2012 ?

Post IP: rejestrowane!

też nie wiem co Antek ma na myśli :hmm: , ale faktycznie wyczyszczenie chłodzenia karty, tudzież przyklejenie radiatora na nowej paście powinno przynieść pozytywny efekt :)
ew. zamiast pasty możesz użyć żelu, jest wydajniejszy :tak:
Image

siedzi kot na pustyni i mówi :
ku***, nie ogarniam tej kuwety ^^
User avatar
tauri5 Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 3511
Joined: 26 Nov 2011, 15:44
Last Visit: 22 Aug 2019, 15:26
Online: 51d 7h 9m 11s
Location: Legnica
Lamps demolished: 1629 (+1238)
Reputation point: 2144
Don CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon Corleone

Re: Przyczyna błędów w grze Syndicate 2012 ?

Post IP: rejestrowane!

tauri5 wrote:też nie wiem co Antek ma na myśli :hmm: , ale faktycznie wyczyszczenie chłodzenia karty, tudzież przyklejenie radiatora na nowej paście powinno przynieść pozytywny efekt :)
ew. zamiast pasty możesz użyć żelu, jest wydajniejszy :tak:

Taki jaki ma Cristiano Ronaldo na głowie :haha:
Image
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2527
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: 29 May 2019, 22:54
Online: 65d 16h 31m 19s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 693
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: Przyczyna błędów w grze Syndicate 2012 ?

Post IP: rejestrowane!

hehehe :)
a tak btw. to w ogóle szok że odpaliłeś Syndicate na tak leciwej karcie :)
Image

siedzi kot na pustyni i mówi :
ku***, nie ogarniam tej kuwety ^^
User avatar
tauri5 Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 3511
Joined: 26 Nov 2011, 15:44
Last Visit: 22 Aug 2019, 15:26
Online: 51d 7h 9m 11s
Location: Legnica
Lamps demolished: 1629 (+1238)
Reputation point: 2144
Don CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon Corleone

Re: Przyczyna błędów w grze Syndicate 2012 ?

Post IP: rejestrowane!

tauri5 wrote:hehehe :)
a tak btw. to w ogóle szok że odpaliłeś Syndicate na tak leciwej karcie :)


Lubie eksperymentować :-) odpaliłem jeszcze inne.

W sumie karta obsługuje sprzętowy direct 9c. Gry trochę zatrzymały się w rozwoju dopóki nie zostaną wydane nowe konsole. Większość gier opiera się na silniku unreal 3, dochodzą tylko nowe efekty graficzne z którymi karta już sobie nie radzi i widocznie te błędy.
Z nowych gier, które mi nie chodzą: Rage (stara wersja opengl'a), Alan Wake (brak multisamplingu), Afterfal Insanity (częściowo chodzi, ale brakuje pamięci videoram podczas grania), Call of Duty Modern warfare 3 (chodzi, ale brakuje klatek, jednak ukończyłem).
Widocznie mój GeForce to rześki staruszek, który wiele może :haha: Śmiem twierdzić, że karta o klasę wyższa, a mianowicie GeForce 8600 Gt wystarczy do grania w większość nowych gier, oczywiście na low/medium.
Image
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2527
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: 29 May 2019, 22:54
Online: 65d 16h 31m 19s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 693
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: Przyczyna błędów w grze Syndicate 2012 ?

Post IP: rejestrowane!

Gra z 2012 roku na grafice pod AGP? Hardcore. :-E

Jak mojemu GF 6600GT (pod PCIE już) sie padało w okolicach chyba 2008 roku to nie stwierdziłem żadnych artefaktów ale pomału zaczęły się pojawiać blue-screeny, raz przy jakiejś dość wymagającej gierce, nie pamiętam już nawet co to było, a na końcu to nawet wczytanie większej strony w Firefoxie mu sie nie podobało aż w końcu nie mogłem poklikać na pulpicie bo po 2 minutach od wczytania miałem BSOD...

Artefakty graficzne jeszcze nie powinny oznaczać jej końca, ot poci sie biedaczka (wiatraczek już nie domaga albo grzejnik zasyfiony?) ale na mniej wymagających grach będzie nadal chodzić.

Potwierdzam natomiast że mój GF 8600GTS śmiga na większości najnowszych gierek. ;]

EDIT: zainstaluj CPUID Hardware Monitor, odpal go, zostaw komputr bezczynnie włączony na jakieś 5 minut (powyłączaj nieważne programy) a potem pograj z 10 minut i sprawdź temperatury min oraz max.
Amiga trwa i trwa mać!
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6447
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: Przyczyna błędów w grze Syndicate 2012 ?

Post IP: rejestrowane!

Używam programu RealTemp, który pokazuje mi temperaturę rdzeni i samej karty graficznej. W stresie jest ponad 60 stopni. Wiatraczek na karcie już nie domaga więc z boku przyczepiłem większy wiatrak który nadmuchuje chłodne powietrze na radiator i kartę. Może źle to robi, ale wtedy temperatura kartu by była strasznie wysoka i w dodatku tego ustawiłem w tym RealTemp sygnał dźwiękowy, jak zostanie przekroczona granica 80 stopni Celsjusza. Bez tego wiatraczka z boku to po dwóch minutach odzywał się sygnał teraz jest już spokój, chociaż wiem ze lepiej by wymienić chłodzenie na karcie tylko, ze cena tego chłodzenia przewyższała by obecna wartość tej karty, więc nie widzę sensu pchać kasy w tego trupa. :-)
Image
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2527
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: 29 May 2019, 22:54
Online: 65d 16h 31m 19s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 693
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere


  • Similar topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to Gry

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests