Polski

Resident Evil

Opisujemy tu "duchowne" przeżycia z grami z różnych platform.
Pamiętaj, że istnieją tematyczne podfora, dla zachowania porządku.
bebokus Czyli temat o sadze Resident Evil. Osobiście przelazem 1, 2, 3, survivor, veronica oraz prawie 5 (który był lame)- na końcu okazało się że nie miałem dostatecznie sporo amunicji i dostałem baty.

Najmilej wspominam 2. Klimat racoon nie do pobicia, masa zombie, ciekawa fabuła no i genialna ścieżka dzwiekowa. Potem ukończyłem 1, która do dziś jest nawet grywalna (intro rulez) choć dialogi kuleja.

Res 3; ostatni na Psx także trzymał w napieciu. Fajny pomysł z scenami gdzie musieliśmy dokonać wyboru co dalej robić, więcej modeli zombie, no i Nemesis. Gdy się pojawiał wiało groza.

Survivor to właściwie eksperyment, jest trochę klimatu, ale Capcom mógł się bardziej postarac. Scenariusz jest płytki jak budżet polski, bohaterowie kiepscy, jedyny plus to trochę strzelania.
Page 1 of 2 2 https://forum.thecompany.pl/gry/resident-evil-t2635.html
2013-05-20T15:53:15+01:00
Czyli temat o sadze Resident Evil. Osobiście przelazem 1, 2, 3, survivor, veronica oraz prawie 5 (który był lame)- na końcu okazało się że nie miałem dostatecznie sporo amunicji i dostałem baty.

Najmilej wspominam 2. Klimat racoon nie do pobicia, masa zombie, ciekawa fabuła no i genialna ścieżka dzwiekowa. Potem ukończyłem 1, która do dziś jest nawet grywalna (intro rulez) choć dialogi kuleja.

Res 3; ostatni na Psx także trzymał w napieciu. Fajny pomysł z scenami gdzie musieliśmy dokonać wyboru co dalej robić, więcej modeli zombie, no i Nemesis. Gdy się pojawiał wiało groza.

Survivor to właściwie eksperyment, jest trochę klimatu, ale Capcom mógł się bardziej postarac. Scenariusz jest płytki jak budżet polski, bohaterowie kiepscy, jedyny plus to trochę strzelania.

2013-05-20T22:50:26+01:00

Re: Resident Evil

W skrócie, bo znam serie z PSX. 1.2,3 da się pograć Seria 3 zajebiste intro !!! Ale reszta jakaś takaś inna, nie sposób dostrzec różnic. Każdy ma swoje zdanie. Skończyłem Re6 na PC... dziwne ale skończyłem, ale to nie to samo gra bardzo przewidywalna, nie jak RE2, i końcowa gry jak spada, licker... brat mało zawału nie dostał w biały dzień. Ale każdy lubi to co ma. pamiętam RE2, Dual Shock edition... mało orgazmu nie dostawałem jak to sie trzęsło... :haha: :haha: :haha: :haha: Qwa ile wibracji przeżyłem. :-P :lol2:

2013-05-20T23:35:40+01:00

Intro z 3 wymiana!

Co do Res Veronica. Spadek formy, akcja gry znowu na wyspie, dobra fabuła ale zrujnowana przez kiepskie dialogi i jednego z bohaterów (Steve - dute dracu!), reszta jak w starych Res.

Obczailem jeszcze Res Zero, ale jakoś źle mi się grało na gamecube. Także chętnie dokończenie i zabiorą się za remake 1.

Kilka słów o 5. Brak klimatu, Chris na sterydach, zero horroru, lepszy był 4.

2013-07-25T12:10:42+01:00

Właśnie się dziwię, że nic o RE4 nie wspominasz, który był bardzo spoko (Krauzer).
W pierwszą trylogię nie grałem tak aby skończyć więc się wiele nie wypowiem, ale mało lubię sztywne sterowanie no i jak mi się zombiaki respawnują (RE1) w kółko a amunicji jak na lekarstwo. Ogólnie damage przeciwników mi się nie podobał, bo ciężko cholerstwo ukartupić z takim sztywnym sterowaniem :/

RE5 oryginalny, ale jakoś odbiegający klimatem od residentów, aczkolwiek spoko się w niego grało (to co że jak w strzelankę ja lubić strzelanki :haha: ).

RE6 nawet kupiłem ;o bo myślałem, że sobie na online popykam wiecie aciawmenty i te sprawy :P Wyszło tak, że nie pykam bo nie ma z kim :P

Myślałem, żę od razu kupię Revelations jak tylko wyjdzie, ale po zetknięciu z wersją demo stwierdziłem, że byłyby to najgorzej wydane pieniądze ever!!! Nie wiem co ludzie w tym widzą, że niby powrót do korzeni serii? You must be joking! Mały ten stateczek, fabuła kiepawa no i to co boli najbardziej: hit area na przeciwnikach no po prostu jakaś żenada totalna względem wszystkich części serii :/ No i jeszcze jakieś gluty zmutowane zamiast normalnych zombiaków, a fabularnie przecież ten cały stateczek miał chyba na wybrzeża Afryki trafić i złączyć się z RE5 ale cosik tego nie widzę ;o

Jeszcze po drodze niedawno był residencik z Raccoon City i tym oddziałem specjalnym Umbrelli. Powiem tak, żeby nie masa bugów to gierka mogłaby być niezła (jak na strzelankę). Zupełnie inny feeling się ma grając w to, jakby nie był to resident. No ale cóż jakaś odmiana może być, żeby tylko nie ten znikający dźwięk pocisków i inne problemy związane z gameplayem.

Code Veronica - grałem na emu Drimka niedużo bo trudny cholernie i kiepsko działał w tych czasach jak odpalałem :P Nie wiem jak go ukończyłeś skoro podobno tej gry przez jakiegoś buga nie da się ukończyć ;> ale może o czymś nie wiem :P

Ogólnie ciekawi mnie co naknocą w RE7 i czy poprawią Revelations z numerkiem 2, ale ogólnie rzecz biorąc ta franczyza powinna się już dawno temu skończyć a nie to ciągną jak modę na sukces.

2013-07-25T17:36:57+01:00

Yo

O Re4 nie zdążyłem napisać. Giera w innym klimacie, ale daje radę; pierwsze spotkanie w wiosce mistrzowsko wykonane. Re5 był średni wg mnie, brak klimatu poprzedników, Chris na sterydach to bardziej strzelanina niż horror.

Veronice ukończyłem na Ps2. Kilka fajnych pomysłów np. reprise z pierwszego Re.

Co do Re1 to skończyłem tylko raz na PS z kodem gamesharkowym na bazookę ;) Gra jest faktycznie trudna, więc polecam wersję Director's Cut.

2013-07-26T01:28:00+01:00

bebokus wrote:Gra jest faktycznie trudna wiec polecam wersje Director's cut.

Czym się różni?

2013-07-26T08:02:56+01:00

Jest tryb easy (czy normal, nie pamiętam), dodano kilka nowych rzeczy, oraz tryb arrange gdzie różne przedmioty są w innych miejscach niż w Re1.

Ogólnie gra się lepiej.

2013-07-26T12:54:25+01:00

w nowego residenta jeszcze nie grałem, ale co do RE4 to powiem krótko - najlepsza z serii według mnie :)

2013-07-29T19:40:20+01:00

Szkoda, że capcom tak zepsuł serie bo to moja ulubiona... Wszystkie ze statycznymi kamerami były świetne, w 4 też da się grać, ma wspaniały klimat i grywalność choć nie nazwałbym jej residentem. a 5 i 6 to totalna porażka.

2013-07-29T21:59:36+01:00

Zgadzam się. W Re 2,1,3 (w takiej koleności) grałem gdy były nowościami (ok, poza 1) więc klimat się mocno zakorzenił. Potem był jeszcze Gun Survivor ale to raczej ciekawostka.

Re4 był naprawdę fajny, zmieniono szatę graficzną, ale klimat survival horroru był i to niemały. Ciekawa jest Veronica, z jednej strony jest solidnie, wszystko po staremu (skrzynie, save) ciekawi bohaterowie (zwłaszcza Ashfordowie - nieźle poryta rodzina). Z drugiej strony jest Steve, który psuje całkowicie grę. Ze wszystkich bohaterów Re nawet Brad wypada lepiej, a Steve jest irytujący i to bardzo. Na szczęście dalsza część gry gdzie zwiedzimy rezydencję Ashfordów po prostu wymiata; zwłaszcza wspomniany już reprise z Resident Evil 1.

2013-07-30T00:34:46+01:00

co do jedynki się zgodzę - świetny klimat, wysokiej klasy gemplej :) Gra wymaga myślenia, jest trudno, klimat osaczenia :)
Ale 2 i 3 jak dla mnie to zwykłe strzelanki - zwłaszcza 3, w której, o ile pamiętam jest nawet nielimitowana amunicja. Dwójeczka się jeszcze broni klimatem, ale trójeczka jak dla mnie to porażka na całej linii.

2013-07-30T03:17:01+01:00

Jak się gra na easy to się ma nielimitowaną amuniję :) Moim zdaniem trójka miała przepiękny klimat, Zmasakrowane miasto, parki, cmentarze no i NEMESIS. Do tego moi ulubieni Bohaterowie. Niestety Zagadki słabsze i nieco krótka.

2013-07-30T06:12:55+01:00

GoliBroda ale co się tak do RE4 czepiasz? Przecież to stary dobry resident ino ze zmienioną perspektywą kamery z rzutu izometrycznego na TPP. Ma wszystko co w residentach było! Od RE5 postawili na akcję co może się fanatykom serii nie podobać. Mi się nawet podoba bo lubię akcję. Bardziej wkurza robienie celowniczków (Umbrella Chronicles) i spin offów (Operation Raccoon City).

2013-07-30T14:39:34+01:00

Fakt, 4 miał super klimat: Lasy, Zamki (uwielbiam zamki) laboratoria ale to niezbyt Residentowe, nie ma zniszczonego miasta, śmieci na ulicach, poniszczonych samochodów a zombie nie mają poodrywanych części ciała, krwi na sobie i pognitej skóry lecz noszą ze sobą siekiery miecze ITD. Resident evil 4 był wspaniały, gameplayowo to cały resident, przeszedłem go wiele razy, zdobyłem 100% i kupiłem wszystko od Strangersa ale boli to, że capcom odszedł od starych starych klimatów tej gry...
Zobaczcie na te screeny, czyż ten Raccon city nie jest lepszy od lokacji z RE4?
Image
Image
Image
Image

2013-07-30T14:50:01+01:00

Nie, nie jest ;> Ogólnie to co mi się w starych trzech residentach nie podobało to właśnie tła! Statyczne wklejone obrazki rodem z point&clicków a miał to być survival horror więc WTF?! Jesteś zbyt wielkim purystą GoliBroda i zamknięty na nowości. Fabularnie to dobre uzasadnienie było dla ganados ganiających z siekierami i piłami spalinowymi. Właśnie takich fanatyków tematu zombie jakoś nie boją się producenci i bardzo dobrze! Właśnie jak oglądałem trailer World War Z zastanawiałem się, czy przypadkiem tacy właśnie fanatycy zombiaków jak ty nie zrobią jakiegoś masowego światowego protestu jako, że w filmie jakieś zombie z kosmosu atakują ziemię, więc jak to tak? Zombie z kosmosu? Bluźnierstwo, zdrada i hańba! :D Zapewne taka jest twoja reakcja na ten film :D W RE4 po prostu chyba był pierwszym residentem gdzie nie czuło się tego papierowego wklejonego tła z kilkoma obiektami 3D, które chamsko odstawały od reszty. Bardzo mnie cieszy fakt, że Capcom poszedł w kierunku pełnego 3D a nie robienia survival horroru wyglądającego jak King's Quest z postaciami w 3D czy inna klikanka :)

2013-07-30T15:00:59+01:00

GoliBroda wrote:Zobaczcie na te screeny, czyż ten Raccon city nie jest lepszy od lokacji z RE4?

nie jest ;)
bo mi nigdy rozwalone RC się nie podobało :)
a tak poważnie - każdy ma prawo do własnych preferencji, może po prostu Ty w RE2 i 3 zobaczyłeś magię której ja nie widziałem :) nie mniej lokacje RE4 są dla mnie bardziej mroczne :)

powiem szczerze - żaden Resident i tak nie zrobił na mnie takiego wrażenia jak Pasasite Eve :)
ale to już kwestia gustu :D

Image

2013-07-30T15:16:11+01:00

No dla mnie po prostu takie klimaty pasują najbardziej jeżeli chodzi o zombie, co do Parasite eve kiedyś zbierałem się i zbierałem aż w końcu nie zagrałem. Ale mam nadzieje, że jeszcze to zrobię.

2013-07-30T17:38:39+01:00

Przyznaję rację Panu GoliBrodzie :tuptup1:

2013-07-31T01:23:28+01:00

Co do renderowanych (pre?) lokacji. Tak to się kiedyś robiło i na swoje czasy robiło to duże wrażenie. Scorp może nie miał styczności z PSX więc nie wie o co chodzi jakby, ale...

Dla mnie te tła wymiatały; zarówno w Re, Parasite Eve (dobry tytuł, dwójka także) czy Final Fantasy 8 & 9. Dopiero na konsolach nowszej generacji vide Ps2 czy Dremcast powoli od nich odchodzono.

2013-07-31T08:48:47+01:00

Kiedyś myślałem o tłach na tej samej zasadzie tylko w postaci filmu z np. ruchomymi drzewami itd...
Nie wiem czy taki pomysł by wypalił ale mogłoby być ciekawie :)

Return to Gry