Pozytywnie:
Dostaliśmy dużo świetnych nawalanek nie tylko hitów przerabianych z automatów (Street Fighter 2,Mortal Kombat) ale także gry które wyszły tylko i wyłącznie na Ami i niestety przepadły mimo swej grywalności razem z Amigą. :/ Ale na szczęscie mamy emulatory i exeki (bądź egzeki jak kto woli

SHADOW FIGHTER
Tak wiem że prędzej czy później spodziewano się że wymienie ten tytuł
recenzje-gier/shadow-fighter-t1385.html

Co tu można dodać, grywalność, każdy szczegół czymś uatrakcyjniony, nawet ładowanie gry,róznorodność postaci/aren, gra dobra pod każdym względem graficznym/dźwiękowym/grywalnośći które amigowo przebiły nawet MK2 i SF2, to jedna z gier które mimo upływu lat do dziś są warte odpalenia bardziej niż nie jedna nawalanka 3D. Dla mnie to Bijatyka amigowa numer 1 i jedna z najlepszych w ogóle, a ponoć ówcześnie gra została uznana za klon Body Blows (WTF?). Jedyne co średnio przypada mi w niej do gustu to fabuła turnieju...
MORTAL KOMBAT,MORTAL KOMBAT 2,STREET FIGHTER 2

Te gry to totalne klasyki do bólu, myślę że nawet nie ma się co rozpisywać na ich temat, główny atut MK i MK2 to brutalność, fatality wykańczanie przeciwnika które dało sławę tym tytułom

Podsumowując do dziś świetne i grywalne gry, ale dla mnie osobiśćie wersje amigowe są w dzisiejszych czasach niegrywalne ze sterowaniem na FIRE. Wiem ze można się mega długo rozpisywać o atrakcyjności tych gier ale jak już mówiłem, to hity oklepane do bólu które zasługują na oddzielne tematy do recenzji.
BODY BLOWS/BODY BLOWS GALACTIC/ULTIMATE BODY BLOWS
No i mamy tu kolejny tylko amigowy klasyk, grę wyróżnia naprawdę banalne... sterowanie, kombinacje typu wciśnięty fire, fire+góra, fire+tył itp. często spowalnia się tępo (we wszystkich częściach, bo tak na prawdę to sama gra w 3 wersjach.)
_2.png)
Mamy tu standardową walke z Bossem, na koniec mamy statystykę wszystkich walk gdy ukończymy grę, mamy tu także zaletę-wadę jednocześnie,mianowicie świetny tryb Tournament Mode, jednak nie można grać w nim z CPU (czyli twórcy liczyli na to że zawsze znajdzie się chętnych 8 żywych graczy w zaciszach domowych?).
Grafika jest przyzwoita a muzyka bardzo dobra przez co gra posiada swój unikalny klimat. No i najważniejsze jest grywalna mimo prostoty sterowania. Dla dwóch graczy jest coś więćej niż zwykły VS Mode jak już wspominałem, ogółem nie jest to rewelacja ale dobra po dziś dzień amigowa nawalanka w którą lubię czasem szpilać.
Będąc w temacie prostych i nie rozbudowanych gier teraz mamy jedne z najlepszych dowodów że świetna gra nie potrzebuje super-grafiki i innych nowoczesnych bajerów aby zasiąść przy niej na dłuuuugi czas.

INTERNATIONAL KARATE PLUS

No co prawda walczy tu trzech naraz, ale myślę że to raczej nie wyklucza tej gry z gatunku

BARBARIAN

Kolejna prosta a jakże grywalna gra, klimat rodem z Conana w postaci walk barbarzyńców, standardowa fabuła, walczymy z co raz trudniejszymi przeciwnikami aż dochodzimy do Bossa (złego Maga) i ratujemy Księżniczkę

Znów mamy prawie identyczne postacie i wszystkie po za Bossem ten sam system sterowania i ciosy, jednak dynamika gry,wygodne sterowanie i dobrze zrobiony system kolizji dał tej grze wieczną grywalność, nie mówiąc już o bojach na 2 graczy (Olesio coś wie o tym po zlocie nr 1

BRUTAL: PAWS OF FURY
No i dość orygnalna bijatyka zwierzęca

Przejdźmy do samej gry, mamy tu sporo wybujałych postaci typu Królik Kung Fu, Karate Kojot, Bokser Szczur czy Gorąca Lisica

Teraz przejdźmy do najważniejszego czyli grywalności, która jak dla mnie jest średnia, mamy kilka ciosów a ich moc zależy od tego jak długo będzie wciśnięty fire, mnie ta koncepcja średnio się spodobała, mimo to da się w to do dziś pograć, a u mnie niewątpliwym plusem tej gry jest jeszcze sentyment bo to w sumie też jedna z pierwszych nawalanek na Amigę jakie grałem.

PRIMAL RAGE

No przyznam szczerze że w wersji amigowej nie miałem zbyt wiele z tą grą do czynienia, myślę jednak że to dobrze wykonana i oryginalna gra, bowiem jako Jaskiniowiec trenujemy i walczymy własnym Dinozaurem. Jest to konwersja z automatów więc grafika nie zachwyca jak w SF czy Brutal, dźwięk jest ok choć bez fajerwerków no i najważniejsza grywalność stoi na przyzwoitym poziomie, generalnie dobry znany tytuł, ale szczerze mimo ze to dobra nawalanka na amigę to sięgam po ten tytuł w wersji Arcade.

Trochę przeciętności:
Na Amigę wyszły również nawalanki które trudno mi uznać za świetne gry ale również nie są to buble, myślę że nie ma co dużo się tu rozpisywac na ich temat, dla mnie to po prostu gry od tak które z nudów mogę pograć ale nie zachwycają, poszczególnie nie będę opisywał każdej gry z osobna, dam moją skromną listę przeciętniaków z którymi miałem do czynienia i mogę polecić do sprawdzenia jeśli ktoś nie znał, może komuś spodoba się duzo bardziej?
BANGKOK KNIGHTS (napiszę tylko tyle że ja tą gre wolę w wersji C64...)

FULL CONTACT

ELFMANIA
DANGEROUS STREETS
_2.png)
CYBERGAMES

Negatywnie:
A teraz czas na ciemną stronę mocy... niestety nie zabrakło również crapów Polskiej produkcji (co innego bijatyki "chodzone" niestety w nawalankach 1vs1 nie ma nic rodzimego wartego uwagi.)
SUPER STREET FIGHTER 2 TURBO/THE NEW CHALLENGERS
W czasach dzieciństwa podczas przygód z prawdziwą Ami miałem okazję grać jedynie w Street Fighter 2, miałem również którąś z wersji Turbo/The New Challengers ale po intro gra się crushowała, bardzo tego żałowałem i z ciekawości zobaczyłem gdzieś w ok. 2004 roku na WinUae jak wygląda ta gra w wersji amigowej i stwierdzam że miałem szczęście że nie udało mi się tego nigdy na prawdziwym sprzęcie uruchomić...

A zapowiadało się tak pięknie po Street Fighter 2 które miało klimat,grafę,muzykę, skoro to Super SF2 to powinno być to wszystko jeszcze lepsze a tymczasem jest... gorsze

FIST FIGHTER

Miałem oryginał w Polskiej wersji językowej na C64, to było coś wtedy... gdy nie znałem innych gier

PIT FIGHTER

A tu mamy hit,konwersja z automatów... tym razem nie dało się tu zepsuć zbyt wiele bo wersja arcade również ssie

PRAWO KRWI
[img][http://gfx.gaminator.tv/data/screen/30948/24860/97817-2.jpg/img]
A tu taki Polski hit-crap na zgarnianie kasy, do tego reklamowany był jako rodzimy Mortal Kombat

_2.png)
Aaa jak mogłem zapomnieć, mamy tu również akcję FPS! Równie ambitną jak walka uliczna a jak długa... do tego nie banalne wskazówki przed misją typu "twoim celem jest znalezienie wyjścia oznaczonego jako EXIT", mamy tu również włożone pościgi! Wyglądają jak klon Road Fighter z NESa, a jak są realistyczne, wjeżdżamy kilka razy w inne samochody po czym wybuchają... zgroza.
METAL KOMBAT

Nie... daruje sobie opisywanie tego, zagrałem w to tylko raz i myślę iż warto wymienić to w kategorii "NIGDY W TO NIE GRAJ"...
RISE OF THE ROBOTS

Gra która ponoć była graficznym hitem na Amisię, i miała 13 dysków (to dopiero musiała być frajda grać w to na prawdziwej np. A600

ciekawy system sterowania, ogółem grywalność na znikomym poziomie... generalnie klasyczny przykład z którego garściami czerpią dzisiejsze gry "napierdolmy grafiki jak najwięcej, najlepiej 341419x341333 to się sprzeda bez grywalności".
CAPITAL PUNISHMENT

Podobny przykład do Rise Of The Robots, mamy ty ładną grafikę,muzykę i nawet zdawałoby się grywalność,oraz rózne tryby! Gra powinna być dobra ale twórcy na własne życzenie ją zepsuli poziomem trudności który nie pozwala w ogóle nauczyć się w to grać z CPU, nie będę się tu rozpisywać, myślę ze wystarczająco opisał tą grę Rekin pod tym linkiem:
recenzje-gier/capital-punishment-t1117.html
Co do perełek za 2 dolary typu Master Ninja czy Samurai Showdown Classiek to myślę że
istnieje tego typu badziewia mnóstwo więc skupiłem sie na tych bardziej znanych.

Kończąc takie moje luźne podsumowanie najlepszych i najgorszych amigowych nawalanek z jakimi miałem do czynienia rzucę subiektywnym TOP 10
Moje TOP 10 Najlepszych amigowych bijatyk 1vs1:
1.Shadow Fighter
2.Mortal Kombat 2
3.Street Fighter 2
4.Mortal Kombat
5.Ultimate Body Blows
6.Body Blows Galactic
7.Body Blows
8.International Karate Plus
9.Brutal: Paws Of Fury
10.Barbarian
MOje TOP 10 Crap Amigowych nawalanek:
1.Prawo Krwi
2.Metal Kombat
3.Fist Fighter
4.Rise Of The Robots
5.Pit Fighter
6.Super Street Fighter 2 Turbo
7.Super Street Fighter 2 The New Challengers
8.Capital Punishment
9.Master Ninja (musiałem...)
10.Amiga Karate
A jak inni miłośnicy mordobić się do tego odniosą? Czy przeoczyłem coś w co naprawdę
warto zagrać? A może ktoś doda jakiś crap do czarnej listy? Zapraszam do komentowania