Polski

Settlers - ciekawostki o których mało kto wie

Opisujemy tu "duchowne" przeżycia z grami z różnych platform.
Pamiętaj, że istnieją tematyczne podfora, dla zachowania porządku.
zdechlak Image - Lady Amalie / Kobieta, która stawia przede wszystkim na spokojny rozwój.

Image Kumpy Jednopalczasty /Bardzo agresywna postać stawiająca sobie bogactwo jako priorytet.

Image Balduin, były mnich /Niezwykle dyskretna osobowość zajmująca się przede wszystkim obroną granic oraz co najważniejszych budynków.

Image Frollin /Nieprzewidywalny, jego zachowania stanowią jedną wielką zagadkę.

Image Kallina /Wojowniczka lubująca się w zatrzymywaniu transportów żywności przeciwnika.

Image Rasparuk, druid / Jego taktyka polega na kontrolowaniu terenów posiadających jak najwięcej złóż podziemnych.

Image Hrabia Aldaba / Strzeż uważnie swych magazynów, gdyż hrabia wie doskonale gdzie uderzyć.

Image Król Rolph VII / Bardzo stała postać bez większych wad. Stara się kontrolować dostawy materiałów swego przeciwnika.

Image Homen Dwurogi / Najbardziej agresywny z przeciwników. Strzeż budowli inaczej zostaniesz zaatakowany z zaskoczenia.

Image Sollok, żartowniś / Będzie starał się zatrzymać dostawy surowców przeciwnika już na samym początku gry.

Image Ten pan dochodzi w przedostatniej misji. Jego zachowania są wielką zagadką. Sam ją musisz odgadnąć.
Page 1 of 2 2 https://forum.thecompany.pl/gry/settlers-ciekawostki-o-ktorych-malo-kto-wie-t1505.html
2011-09-29T15:25:58+01:00
Image - Lady Amalie / Kobieta, która stawia przede wszystkim na spokojny rozwój.

Image Kumpy Jednopalczasty /Bardzo agresywna postać stawiająca sobie bogactwo jako priorytet.

Image Balduin, były mnich /Niezwykle dyskretna osobowość zajmująca się przede wszystkim obroną granic oraz co najważniejszych budynków.

Image Frollin /Nieprzewidywalny, jego zachowania stanowią jedną wielką zagadkę.

Image Kallina /Wojowniczka lubująca się w zatrzymywaniu transportów żywności przeciwnika.

Image Rasparuk, druid / Jego taktyka polega na kontrolowaniu terenów posiadających jak najwięcej złóż podziemnych.

Image Hrabia Aldaba / Strzeż uważnie swych magazynów, gdyż hrabia wie doskonale gdzie uderzyć.

Image Król Rolph VII / Bardzo stała postać bez większych wad. Stara się kontrolować dostawy materiałów swego przeciwnika.

Image Homen Dwurogi / Najbardziej agresywny z przeciwników. Strzeż budowli inaczej zostaniesz zaatakowany z zaskoczenia.

Image Sollok, żartowniś / Będzie starał się zatrzymać dostawy surowców przeciwnika już na samym początku gry.

Image Ten pan dochodzi w przedostatniej misji. Jego zachowania są wielką zagadką. Sam ją musisz odgadnąć.

2011-09-29T16:33:24+01:00

Re: Settlers - ciekawostki o których mało kto wie

Mało kto wie bo mało kto miał w tamtych czasach manual do gry. ;)
A to jest nic innego jak przepisany ogólny opis z oryginalnej instrukcji, który pod przykrywką tajemniczości tak właściwie nic nie mówi, bo wszystko definiują parametry obok portertu, te 3 pionowe belki.

Manual ENG w PDF

Manual ENG na LemonAmiga oraz Hinty ENG na LemonAmiga

Poradnik gracza PL na PPA

2011-09-29T17:23:35+01:00

Settlers było spoko, ale wkurzały mnie walki takie jakieś random były. Muszę w 2 zagrać, ponoć dużo lepsza.

2011-09-29T17:52:21+01:00

niebieski pasek - surowce , zielony - inteligencja - czerwony - przyrost naturalny

2011-09-29T18:05:18+01:00

Settlers 2 jest ładniejsza od "jedynki", ale "jedynka" ma swój niepowtarzalny klimat, no i można pograć nawet na A500. "Dwójka" już wymaga bardziej "zaawansowanego" PieCowego DOS'a. Działa pod DosBox'em w każdym razie bez problemu. Ja tam wolę pierwszych Settlersów i to w wersji Amigowej do tego - lepsze dźwięki i muza - Sound Blaster pod DOS'em ssie w tej grze z muzyką. Jedyny plusik wersji PieCowej - można zagrać w trybie SVGA. W Settlers 2 jest o niebo lepiej z dźwiękami, no ale jest parę lat młodsze od pierwowzoru.

2011-09-29T18:08:59+01:00

Jedynka w piecykowej wersji miała spierdzieloną muzykę i to bardzo, oraz co ciekawe, główny motyw podczas gry był dokładnie o 50% krótszy od wersji amigowej. Czyżby brakło pamięci? ;)
Tutaj wersja którą w tamtych czasach mógł mało który pecetowiec usłyszeć, pod drogą kartą GUS:

Zauważcie nienaturalnie głośno grający główny "bęben".

A tutaj wersja technicznie niemożliwa w tamtych czasach, odgrywana przez Timidity z 200MB bankiem sampli.

2011-09-29T20:10:14+01:00

Settlers 2 zakoncilem 4 dni to jest :D Zagram teraz Settlers II-10th Anniversary :)

2011-09-29T22:58:20+01:00

Settlers 2 było dla mnie częścią optymalną serii. Wzięła wszystko najlepsze z jedynki i rozwinęła to po stokroć.
Od Settlers 3 zaczęło się kombinowanie i grzebanie w tym co nie powinno zostać zmieniane.
Teraz (odnosząc się do tego co napisał kolega adfamiga) od dłuższego czasu wojuję w Settlers 2 - 10th Anniversary.
Takie remake'i cenię najbardziej. Graficznie odnowiona a gameplay nietknięty. Jak za starych dobrych lat.

DziadekUK wrote:Jedyny plusik wersji PieCowej - można zagrać w trybie SVGA

Teraz plusik. A wtedy PC-towcy mieli takie monitory że ludzików musieliby lupami w tym SVGA szukać.
Ja i tak wolę ten klimat z wersji amigowej ,głównie ze względu na muzykę i dźwięk właśnie. Jak i sentyment bo pierwszą styczność z osadnikami miałem na Ami.

2011-09-30T07:32:26+01:00

S2 10- lecie nie podoba mi się. Poza tym te inne settlersy, też jakieś udziwnione. Ale nie powiem pokończyłem wszystkie części. :mrgreen:

2011-10-12T20:49:17+01:00

Oto prawdziwa ciekawostka dotycząca Settlers o której mało kto wie: wygląda na to że fragment motywu muzycznego z głównej tjunki podczas gry zapożyczony został z utworu Laeknishendr grupy Falkenbach.

Brzmi niesamowicie.

2011-10-12T20:54:21+01:00

Lub odwrotnie, muzycy sobie z gry zapożyczyli. W tym czasie Black Metal był w dość mocnej kondycji, co nie przeszkadzało sobie co "lepsze" kawałki zapożyczać ;)

2011-10-12T21:05:38+01:00

Rzeczywiście, pardon, nie doczytałem - było na odwrót.

2012-12-09T11:49:06+01:00

Settlers tylko na Amidze... jedyna przewaga wersji PC to tryb SVGA..

2012-12-10T19:57:19+01:00

Chyba że się miało to cudeńko: Roland MT-32 ;)

2012-12-11T13:08:26+01:00

Cudeńko? :-E Ta wersja brzmi jakby odgrywana z katarynki, szczególnie rozwalające są te piszczałki i rytm "bum-ta-ta, bum-ta-ta" jakby ktoś korbką kręcił. :lol2:

A najlepsze że wersja piecykowa ma o połowę krótszy utwór podczas gry. Brakło pamięci? ;)

2012-12-11T19:22:38+01:00

Widziałem to kiedyś u znajomego i gry brzmiały świetnie, Facet sprowadzał to z Ameryki, nawet nie wiem czy to sprzedawali w Polsce, bo kosztowało fortunę.

Więc nie rozumiem nieco wyśmiewania Roland'a, ale spoks.

2012-12-11T19:30:45+01:00

Śmieszne to jest, że trzeba było wydać fortunę na dodatkowe urządzenie, które mogło jedynie dorównać Amidze :-)

2012-12-13T05:21:57+01:00

djcasey wrote:Settlers tylko na Amidze... jedyna przewaga wersji PC to tryb SVGA..

I nieskromnie dodam, że również mój trainer z poświęceniem rozwijany dla naszego Dowódcy Kasztanó ;) Oczywiście, jeżeli ktoś chce - nie powiem wprost - osz... urozmaicić grę.

2012-12-13T13:50:38+01:00

Anthrox wrote:Śmieszne to jest, że trzeba było wydać fortunę na dodatkowe urządzenie, które mogło jedynie dorównać Amidze :-)

To urządzenie nie było planowane do gier.

2012-12-13T14:13:49+01:00

Szybka lekcja dla Beboka, bo jak zwykle widzę że poziom wiedzy nie wykracza poza "to jest drogie i firmowe więc napewno lepsze" :-E

Amiga może odgrywać sample. DOWOLNE sample.
MT-32 posiada banki instrumentów. Z GÓRY OKREŚLONE banki instrumentów.

W Amigowej wersji Settlersów, muzyk tworzący muzykę mógł zsamplować dowolny dźwięk jaki chciał.
W MIDI wersji, muzyk musiał DOPASOWAĆ daną linię melodyczną do KONKRETNYCH instrumentów z banku instrumentów.

Pytanie na koniec lekcji sprawdzające poziom zrozumienia ucznia: Co dawało większą swobodę i ma większe powodzenie żeby brzmieć naturalnie?

Jedyne co ratuje te urządzenia MIDI to wszystkie dodatkowe bajery w postaci opóźnienia, echa, wzmocnienia basów, itp, itd. ale to miałem i w wersji Amigowej po podłączeniu jej do zestawu Sony. :mrgreen:

Return to Gry