Polski

Gry TSS Twin Spark Soft - zabezpieczenia

Opisujemy tu "duchowne" przeżycia z grami z różnych platform.
Pamiętaj, że istnieją tematyczne podfora, dla zachowania porządku.
Anthrox Proszę o informację / skany zabezpieczeń dla gier TSS.

ABC Chemii
ABC_Chemii.zip

Program edukacyjny musiał zostać zgrany do formatu mfm -- ponieważ sprawdzany jest bit protekcji zaszyty na tracku. Normalnie pod Amigą trzeba dyskietkę kopiować w trybie NIBBLE.
Złamanie u Psygore'a załatwił olesio ;)

Atlantyda
Gra ma dwupoziomowe zabezpieczenie. Pierwsze to track -- gdy zgramy grę do ADF uraczy nas komunikat:
Nie ukończysz gry, podziękuj piratom, a następnie po pewnym czasie giniemy.

Drugie zabezpieczenie zaszyte jest na podełku -- kod 486.
Ja wykonałem skan, onasis wytestował
http://forum.emulacja.net/viewtopic.php?f=1&t=7458
Image
Trzy cyfry odblokowujące dach to 486 -- i tu uwaga -- zabezpieczenie jest upierdliwe. Gdy podamy zły kod lub od razu pójdziemy na górę -- dach będzie zamknięty na amen.

onasis wrote:WIECIE CO?
LOL

Rozgryzłem już o co chodzi, tym samym jakim cudem udało mi się wcześniej z tym kodem a potem już nie.

Jak wiecie, kod brzmi "486". Jak się wejdzie na tą planszę z kodem, to od razu trzeba ustawić 486 i dopiero wtedy iść na górę i dach będzie otwarty.
Jak się pójdzie NAJPIERW na górę a potem zejdzie ustawić kod - nie zadziała, dach się nie otworzy! (sprawdźcie sobie stosując save / load na emulatorkach)

A oto moje przypuszczenie:
"ustaw odpowiednią kombinację" - czyli od razu wklepać kod z pudełka gry -->>bo jak się wejdzie na górę od razu to gra "zapamięta" tą kombinację która jest obecnie, i przejście się już nie otworzy, bez względu na to ile razy się ustawi odpowiedni kod!

Ponadto sprawdziłem też tą pierwotną złamaną wersję - działa tak samo! Czyli gra była poprawnie złamana, tylko nikt nie wpadł na to by ten kod ustawić jeszcze zanim się pójdzie na górę.

czyli jest już OK, tylko przydałaby się jakaś notka żeby gracz wiedział jaki ustawić kod oraz żeby nie szedł najpierw na górę.

POZDRAWIAM WSZYSTKICH !!!

Image
Image

Chińczyk
Tutaj pomógł Wirus
http://forum.emulacja.net/viewtopic.php?f=3&t=3716
Należało najechać kursorem na drzwiczki START i nacisnąć ENTER. W lewym górnym rogu pojawia się uśmiechnięta buźka, a my możemy ustawiać opcje gry.
W innym przypadku działał jedynie tryb demo i komputer grał sam ze sobą.

Karciarz
ADF z grą przesłał @Milas - dziękujemy.
Opis usunięcia zabezpieczenia przesyłam ja - sposób @Milasa był zbyt ogólny.

Jak usunąć zabezpieczenie gry?
Po uruchomieniu gry na ekranie T.S.S. prezentuje należy wcisnąć i przytrzymać lewy i prawy klawisz myszki aż do usłyszenia dźwięku (kto chce może sobie dłużej trzymać):
Image

Co się dzieje, gdy nie wykonamy powyższego kroku:
Po około 1 min 30s od naciśnięcia START gra się wyburaczy:
Image

Karciarz_dms.rar

Kości zostały rzucone
Rozwiązanie tym razem znalazłem JA -- osobiście:
Gra domyślnie startuje w wersji DEMO. Większość osób w tym momencie po paru próbach się poddaje lub daje się nabrać, że to tylko wersja demo.
Image

Poniżej przedstawiam instrukcję, która odblokowuje pełną wersję gry:
1. Uruchamiamy grę. Czekamy aż załaduje się plansza z ustawieniami graczy:
Image

2. Naciskamy... PageDown czyli Amigowy klawisz HELP -- zrobi się magia i pokażą się OCZY TSS:
Image

3. Miłej zabawy ;)
Image

kosci_zostaly_rzucone_tss_amiga_adf_dms.zip

Skarabeusz
???
jestem przekonany, że w instrukcji do Skarabeusza jest podana pewna sekwencja, którą należy wykonać, aby w grze nie pojawiał się nag z pytaniem, czy aby na pewno mamy legalną kopię.

Dzięki koledze @BURNaba znamy już rozwiązanie. Należy po załadowaniu menu trzy razy kliknąć myszą trzy razy w górny przycisk SKARABEUSZ.
BURNaba wrote:Instrukcja podaje tak: "tylko trzykrotne kliknięcie LPM na ikonie z napisem SKARABEUSZ - przed rozpoczęciem gry - da Ci pełną satysfakcję z zabawy. Jest to proste zabezpieczenie przed korzystaniem z programu przez ludzi nie szanujących cudzej pracy".

skarabeusz_adf_dms_amiga.zip

Jeżeli byłoby zainteresowanie, to mógłbym przygotowywać złamane wersje i wrzucać je tutaj w postaci spakowanych ADF -- nie każdy żyje exekami :)
Page 1 of 2 2 https://forum.thecompany.pl/gry/tss-twin-spark-soft-zabezpieczenia-t3814.html
2015-01-11T03:46:50+01:00
Proszę o informację / skany zabezpieczeń dla gier TSS.

ABC Chemii
ABC_Chemii.zip

Program edukacyjny musiał zostać zgrany do formatu mfm -- ponieważ sprawdzany jest bit protekcji zaszyty na tracku. Normalnie pod Amigą trzeba dyskietkę kopiować w trybie NIBBLE.
Złamanie u Psygore'a załatwił olesio ;)

Atlantyda
Gra ma dwupoziomowe zabezpieczenie. Pierwsze to track -- gdy zgramy grę do ADF uraczy nas komunikat:
Nie ukończysz gry, podziękuj piratom, a następnie po pewnym czasie giniemy.

Drugie zabezpieczenie zaszyte jest na podełku -- kod 486.
Ja wykonałem skan, onasis wytestował
http://forum.emulacja.net/viewtopic.php?f=1&t=7458
Image
Trzy cyfry odblokowujące dach to 486 -- i tu uwaga -- zabezpieczenie jest upierdliwe. Gdy podamy zły kod lub od razu pójdziemy na górę -- dach będzie zamknięty na amen.

onasis wrote:WIECIE CO?
LOL

Rozgryzłem już o co chodzi, tym samym jakim cudem udało mi się wcześniej z tym kodem a potem już nie.

Jak wiecie, kod brzmi "486". Jak się wejdzie na tą planszę z kodem, to od razu trzeba ustawić 486 i dopiero wtedy iść na górę i dach będzie otwarty.
Jak się pójdzie NAJPIERW na górę a potem zejdzie ustawić kod - nie zadziała, dach się nie otworzy! (sprawdźcie sobie stosując save / load na emulatorkach)

A oto moje przypuszczenie:
"ustaw odpowiednią kombinację" - czyli od razu wklepać kod z pudełka gry -->>bo jak się wejdzie na górę od razu to gra "zapamięta" tą kombinację która jest obecnie, i przejście się już nie otworzy, bez względu na to ile razy się ustawi odpowiedni kod!

Ponadto sprawdziłem też tą pierwotną złamaną wersję - działa tak samo! Czyli gra była poprawnie złamana, tylko nikt nie wpadł na to by ten kod ustawić jeszcze zanim się pójdzie na górę.

czyli jest już OK, tylko przydałaby się jakaś notka żeby gracz wiedział jaki ustawić kod oraz żeby nie szedł najpierw na górę.

POZDRAWIAM WSZYSTKICH !!!

Image
Image

Chińczyk
Tutaj pomógł Wirus
http://forum.emulacja.net/viewtopic.php?f=3&t=3716
Należało najechać kursorem na drzwiczki START i nacisnąć ENTER. W lewym górnym rogu pojawia się uśmiechnięta buźka, a my możemy ustawiać opcje gry.
W innym przypadku działał jedynie tryb demo i komputer grał sam ze sobą.

Karciarz
ADF z grą przesłał @Milas - dziękujemy.
Opis usunięcia zabezpieczenia przesyłam ja - sposób @Milasa był zbyt ogólny.

Po uruchomieniu gry na ekranie T.S.S. prezentuje należy wcisnąć i przytrzymać lewy i prawy klawisz myszki aż do usłyszenia dźwięku (kto chce może sobie dłużej trzymać):
Image

Co się dzieje, gdy nie wykonamy powyższego kroku:
Po około 1 min 30s od naciśnięcia START gra się wyburaczy:
Image

Karciarz_dms.rar

Kości zostały rzucone
Rozwiązanie tym razem znalazłem JA -- osobiście:
Gra domyślnie startuje w wersji DEMO. Większość osób w tym momencie po paru próbach się poddaje lub daje się nabrać, że to tylko wersja demo.
Image

Image

2. Naciskamy... PageDown czyli Amigowy klawisz HELP -- zrobi się magia i pokażą się OCZY TSS:
Image

3. Miłej zabawy ;)
Image

kosci_zostaly_rzucone_tss_amiga_adf_dms.zip

Skarabeusz
???
jestem przekonany, że w instrukcji do Skarabeusza jest podana pewna sekwencja, którą należy wykonać, aby w grze nie pojawiał się nag z pytaniem, czy aby na pewno mamy legalną kopię.

Dzięki koledze @BURNaba znamy już rozwiązanie. Należy po załadowaniu menu trzy razy kliknąć myszą trzy razy w górny przycisk SKARABEUSZ.
BURNaba wrote:Instrukcja podaje tak: "tylko trzykrotne kliknięcie LPM na ikonie z napisem SKARABEUSZ - przed rozpoczęciem gry - da Ci pełną satysfakcję z zabawy. Jest to proste zabezpieczenie przed korzystaniem z programu przez ludzi nie szanujących cudzej pracy".

skarabeusz_adf_dms_amiga.zip

Jeżeli byłoby zainteresowanie, to mógłbym przygotowywać złamane wersje i wrzucać je tutaj w postaci spakowanych ADF -- nie każdy żyje exekami :)

2015-01-11T13:44:45+01:00

Re: Gry TSS Twin Spark Soft - zabezpieczenia

Anthrox wrote:Jeżeli byłoby zainteresowanie, to mógłbym przygotowywać złamane wersje i wrzucać je tutaj w postaci spakowanych ADF -- nie każdy żyje exekami :)

ja chce polamane adf'y ;) jak siema

2015-01-11T13:49:29+01:00

Chińczyka ode mnie możesz już dostać, ale wyłącznie private, ponieważ podesłałem już mój crack do Wanted Team i dopóki nie odmówią publikacji mają wyłączność. ;)

Mam też ADF z Atlantydą ze zmienioną poradą dla kodu 486, ale można to lepiej rozegrać i ustawić kod zaraz na starcie gry właściwy.

ABC Chemii -- nie mam pod ręką -- trzeba by pobrać z The Zone EAB albo olesio niech wrzuci jako załącznik na forum, to dodam do pierwszego postu.

2015-01-11T17:44:26+01:00

Ok, dołączam zip. Bo z the Zone na EAB nie problem pobrać, tylko że nie wiem czy tam po jakimś czasie plik nie wygasa. Ja i tak mam problem z uruchomieniem tego programu nawet na configach z QuickStart. Także czekam na slave WHDLoad od StingRaya. Będzie on wspierał raczej tego adfa.
ABC_Chemi.zip

2015-01-11T17:46:32+01:00

olesio wrote:Ok, dołączam zip. Bo z the Zone na EAB nie problem pobrać, tylko że nie wiem czy tam po jakimś czasie plik nie wygasa.

Wygasa, dzięki!

PS
Chemii

[edit]
Wrzuciłem do postu #1

2015-01-11T17:50:58+01:00

@Oleś jak pobrałeś z dysku od @Melomana to jest skopany plik.. Weź go z eab.

2015-01-11T19:06:04+01:00

@AdamZeku: pobrałem z TheZone uploadowany tam przez PsyGore. To już nic nie rozumiem. Ten adf jest jednak "skopany"?

2015-01-11T23:56:03+01:00

właśnie sprawdziłem tego adf co Wrzuciłeś.. i u mnie hula..

adf z eab jest ok..

-- 11 Sty 2015, 23:46 --

93604965e084.jpg

uff odnośnie pytania o dodatek do kodu "Atlantyda"..

jest i taki:

cec333cc0b3f.jpg

2015-01-12T17:29:58+01:00

AdamZeku -- takie poważne materiały wrzucaj jako złącznik i wciskaj: umieść w treści wiadomości.
Co do samej instrukcji -- nie miałem czegoś takiego, a jeżeli miałem, to zgubiłem. Mam wrażenie, że były dwie wersje gry i jedna nie miała tak skomplikowanej instrukcji z trzymaniem prawego przycisku myszki i FIRE.

2015-02-06T18:47:38+01:00

Avalon i Fortuna z TSS

Poszukuję złamanych gier TSS Avalon i Fortuna, albo informacji, jak obejść zabezpieczenie. Zapewne trzeba gdzieś kliknąć, jak we wszystkich grach TSS, ale gdzie? Czy posiada ktoś wersje złamaną albo instrukcje do tejże gry? Lub też TSS MegaMix, gdzie w plikach tekstowych jest opisane zabezpieczenie. Sam posiadam Tylko TS Mix, gdzie tych dwóch gier akurat brakuje :/

2015-02-06T20:16:34+01:00

Bez problemu mogę przygotować cracki na podstawie dostarczonych mi instrukcji zdjęcia zabezpieczeń :)

PS
Polecam obejrzeć:
http://thecompany.pl/gra/Fortuna

2015-02-12T17:25:00+01:00

Mam dobrą nowinę.
Pewna dobra dusza, którą odnalazłem, a która posiada oryginał Skarabeusza przepisała mi instrukcję od autorów gry, co należy zrobić, aby gra nie była w trybie "demo".
Jeżeli się zgodzi, to podam tutaj sposób i wymienię go z imienia i nicka. Oczywiście w exeku nic nie będziemy musieli kombinować. :tuptup1:

2018-08-12T21:50:47+01:00

Nawiązując do powyższego. Czas chyba nadszedł :P
A Was chciałbym się zapytać czy macie może kompletny obraz TSS Mega Mix? Zerknąłbym z ciekawości czy uda mi się to odpalić na zwykłej Amidze, ale najpierw na daemonie i winuae ;)

2018-08-12T21:55:44+01:00

santa13 wrote:Nawiązując do powyższego. Czas chyba nadszedł :P

Masz w wiadomości #1 od dawna.

2018-08-13T15:58:56+01:00

Anthrox wrote:
santa13 wrote:Nawiązując do powyższego. Czas chyba nadszedł :P

Masz w wiadomości #1 od dawna.

moje przeoczenie :-E
Znalazłem nawet egzemplarz w sprzedaży sklepu Elboxa :D
http://eu-shop.elbox.com/en_GB/p/TSS-MegaMIX/656

2018-08-13T22:13:24+01:00

Drogo

2018-08-25T18:29:05+01:00

Ok nie znalazłem obrazu TSS Mega Mix... Znalazłem za to grę Kości zostały rzucone, chciałem pograć, no i może w połowie pokazała mi się informacja BRAK HASŁA. Ktoś wie jak ominąć te zabezpieczenie?

2018-08-25T19:16:35+01:00

santa13 wrote:Znalazłem za to grę Kości zostały rzucone, chciałem pograć, no i może w połowie pokazała mi się informacja BRAK HASŁA. Ktoś wie jak ominąć te zabezpieczenie?

Benedykt Dziubałtowski napisał tak:
Moja przygoda z "kośćmi" zaczęła się wieeeeeeeele lat temu, gdy miałem jeszcze Amigę 600. Pamiętam, że pod koniec lat 90-tych oryginalna gra kosztowała mniej niż pusta dyskietka DD. Jednak wraz ze sprzedażą Amigi, nowy nabywca dostał także tytułową grę. Po kilku latach wzięła mnie nostalgia. Po długich poszukiwaniach stałem się szczęśliwym nabywcą legalnej wersji gry (dzięki firmie eFUNZINe). To tyle o moich poszukiwaniach i wspomnieniach, a teraz o samej grze. "Kości zostały rzucone" powstały w roku 1994 i zostały wydane przez firmę Twin Spark Soft. Jest to gra logiczna, jednak typową jej nazwać nie można. Zasady gry są ciekawe. Gra jest odmianą pokera, jednak tutaj zamiast kart mamy kości, którymi, jak się nie trudno domyśleć, rzucamy. Wynik to jednak nie wszystko. Liczy się liczba rzutów oraz gdzie zaklasyfikujemy nasz wynik. Aby to lepiej uzmysłowić zachęcam do obejrzenia obrazków z gry. Mamy trzy tabele, w które wpisujemy nasze wyniki. Sa to kolejno szkoła podstawowa, gimnazjum i liceum. Jeśli mamy jedną parę np. dwójek, wpisujemy ją w "gimnazjum->pary". Dzięki temu otrzymamy najwięcej punktów. Prawdziwa zabawa zaczyna się wtedy, gdy brakuje nam wolnych pól. Musimy wówczas niejako manewrować między uzyskanym wynikiem z rzutów, a jak najkorzystniejszym wpisem w tabelę wyników. Gra wbrew pozorom jest naprawdę emocjonująca, szczególnie z żywym przeciwnikiem, choć i komputer demonstruje przyzwoity poziom. Kilka słów o stronie technicznej gry. "Kości zostały rzucone" powstały w AMOS-ie. Gry nie da się wypromować. Grafika jest właściwie symboliczna, a animacja praktycznie nie istnieje. Natomiast dźwięk pojawiający się w grze ma imitować (tak mi się wydaje) odgłos rzucanych kości. Ja jednak proponuję włączenie muzyki, która zarówno słyszana w czołówce, jak i podczas gry jest naprawdę bardzo fajna i miła dla ucha. Przeglądając pliki z gry dochodzę do wniosku, że 4 obrazki + dwa moduły + DOBRY POMYSŁ = całkiem fajna gra logiczna Szkoda, że gra właściwie przeszła bez echa. "Kości zostały rzucone" pojawiły się w wersji na układy graficzne ECS, na jednej dyskietce oraz na składance CD - TSS Mega Mix. Gra nie daje się w prosty sposób zainstalować na dysku twardym, a z tego co mi wiadomo, nie ma także do niej instalatora WHDLoad. Na uwagę zasługuje zastosowane przez firmę zabezpieczenie przed nielegalnym kopiowanem. Nie będę tu tego dokładnie opisywał, ale jest to dużo mniej uciążliwe niż tabelki z kodami. Szkoda, że inni producenci gier nie powielili tego pomysłu w tamtych czasach.

https://www.ppa.pl/gry/kosci-zostaly-rzucone.html

W tym przypadku można by polemizować z Benedyktem...
Z perspektywy gracza zabezpieczenie jak najbardziej OK, aczkolwiek jego siłą jest wyjątkowość -- im bardziej byłoby powszechne tym słabiej by swoją rolę spełniało...

... widać to po mnie -- znając stajnię T.S.S. i mając już do czynienia z ich zabezpieczeniami przed kopiowaniem --tym razem łatwo rozgryzłem jak włączyć pełną wersję pomimo braku instrukcji obsługi.
Image

Image

Image

3. Miłej zabawy ;)
Image

Na zakończenie nadmienię, że "Kości" są dostępne na płytkach Birda:
https://bird.thecompany.pl/

Bardzo dziwne, że supplier nie zdecydował się załączenie jakiejkolwiek instrukcji/zapisku jak aktywować grę :mysli:

PS
Cieszcie się -- jesteśmy pierwsi w internecie, którzy podali sposób na odblokowanie "Kości zostały rzucone".
Ci co wiedzieli jak zrobić zachowywali się niestety jak psy ogrodnika.

2018-08-25T20:51:30+01:00

PS
Cieszcie się -- jesteśmy pierwsi w internecie, którzy podali sposób na odblokowanie "Kości zostały rzucone".
Ci co wiedzieli jak zrobić zachowywali się niestety jak psy ogrodnika.

Kurcze, szkoda, że przeoczyłem ten wątek - miałem "przerwę" w pobycie na forum. Zarejestrowałem się tutaj w 2011 roku, kilka postów poszło, po czym... zmieniłem PC na nowy i emulacja na pewien czas przestała mnie interesować. Wróciłem natchniony, gdy zakupiłem Amigę 600 na Alledrogo.
Spytacie - "ale co nas to obchodzi" ? Ano, tak się składa, że posiadam oryginał "Kości" (oraz kilkunastu innych polskich produkcji na Amigę z lat 90-tych)

Za tydzień jadę do domu rodzinnego, to mogę chapnąć co nieco (porobić skany):
mam oryginały:
Doman (w tym opowiadanie 'fantasy')
Franko
Lazarus
Mega Blast
Skaut Kwatermaster (w tym opowiadanie fajne-inaczej)
Pechowy Prezent (w tym plakat)
Kości Zostały Rzucone
Wieża Hanoi (też od TSS)
Skoczny Jacuś (tę grę mam tutaj)
Vabank (ciekawe ile osób przeszło tę grę, ja za dzieciaka kilkanaście razy, później na emulatorze odtworzyłem swoją pamięć i nawet gdzieś mam screena z zakończenia)
Vicky
Tag Team Wrestling (wydane przez LK Avalon)
Super Taekwondo Master
Fetris 6 in 1 (tę grę mam tutaj, pod ręką)
Programy do nauki angielskiego (English Tester i Super Dater)
Programy do nauki matematyki

2018-08-25T21:23:59+01:00

Porób skany!

Return to Gry