Wasza pierwsza gra na Amigę w jaką grałeś
Pierwsza grana i kupiona "legalnie" Pit Fighter i Darkman
Re: Wasza pierwsza gra na Amigę w jaką grałeś
Lotus Turbo Challenge II i III 
hmm a ja za bardzo nie pamiętam jaka była pierwsza, bo Amigę siostra dostała na komunię, ja wtedy miałem 5 lat było to w roku 1991. Z tych pierwszych jakie przychodzą mi do głowy to chyba były:
"Battle Squadron", "Magic Pocket", "seven gates of Jambala", "A prehistoric tale", "Lotus II", "prince of persia", "ghost battle", "bomber bob" - Te wszystkie gry jak dobrze pamiętam były jednymi z pierwszych jakie miałem natomiast która była pierwsza już niestety nie pamiętam... Pamiętam jeszcze jak byłem z tatą kupić "wings of fury" to też była jedna z pierwszych.
"Battle Squadron", "Magic Pocket", "seven gates of Jambala", "A prehistoric tale", "Lotus II", "prince of persia", "ghost battle", "bomber bob" - Te wszystkie gry jak dobrze pamiętam były jednymi z pierwszych jakie miałem natomiast która była pierwsza już niestety nie pamiętam... Pamiętam jeszcze jak byłem z tatą kupić "wings of fury" to też była jedna z pierwszych.
Amige dostałem pierwszą od wujka z około setką dyskietek . Ale pierwsze jakie odpalałem były to
Chaos Engine . K240 . SuperFrog
Chaos Engine . K240 . SuperFrog
Pierwsza gra jaką odpaliłem na kupionej A1200 była Dennis. Dość zabawna platformówka, ale z tego co pamiętam nie było zapisu. Ale pamiętam jak dziś, po przejściu początkowych poziomów, skakanie po drzewach i piękne scrollowane tło nieba (szczególnie jak się spadało z samej góry na dół). Podobno było to tak zrobione, żeby pokazać możliwości układu AGA. Mimo, że większość ludzi grę "Dennis" określa jako denną/głupią to ja mam do niej pewien sentyment z uwagi na fakt, że wcześniejsze gry w które grałem były na Atarynce 65XE. A przesiadka z Atari na Amisię można określić jako: "ORGIA ZMYSŁÓW". Druga gierka, którą miałem wraz z komputerem była to Oscar, ale tam było zabezpieczenie, które polegało na wpisaniu litery z określonej strony w instrukcji, ale albo instrukcji nie było, albo nikt nie wiedział o co chodzi i w nią nie pograłem
.

Pierwszy raz miałem kontakt z Amigą 600, kiedy to poszedłem do starszego brata (był to chyba 2000 albo 1999 rok - never mind, nie pamiętam). No i od razu mi się spodobała
a pierwszą moją odpaloną grą był Gods (Bitmap Brothers). Fajna platformówka. Pamiętam, jak wychodząc od niego chciałem od niego tę Amisię odkupić, hehehe
i odkupiłem 
Dwie moje pierwsze gry, miałem je jeszcze przed przybyciem do domu Amigi (co dodatkowo budowało napięcie), to North & South oraz Lotus II. 

sim city
:)

moją ulubioną grę którą grałem jest brian the lion

Amiga Workbench 2.04, .... żartuje
To była jedna z gier, którą kupili mi rodzice wraz z Amigą i była nią Skarabeusz oraz Lemmings - wydanie świąteczne (1994?) i Lotus II. Tylko nie jestem pewien do końca, która z nich była pierwsza, ale na pewno któraś z tych gier.

To była jedna z gier, którą kupili mi rodzice wraz z Amigą i była nią Skarabeusz oraz Lemmings - wydanie świąteczne (1994?) i Lotus II. Tylko nie jestem pewien do końca, która z nich była pierwsza, ale na pewno któraś z tych gier.
Valker i Elfmania
Manchester United 

hmmm. chyba Manchaster United, Prehistoryk, North and South albo Beach Volley ... sam nowosci 

Moją 600-setkę dostałem z kasy uzbieranej z prezentów komunijnych, był to rok 1994, dokładnie to 1 czerwca 
Pamiętam jak kuzyn przywiózł pudełko z grami, pierwszą jaką mi odpalił (przy okazji instruując odnośnie obsługi "komputra") była strzelanina (nie cierpie słowa 'strzelanka', dzisiaj powszechnie stosowanego
) 'WarZone' firmy Core Design. Od razu skojarzenia z grą 'Contra' dostępną na Pegasusie (ekran przesuwał się jednak do góry, nie do boku). Pierwszą ofiarą zastrzeloną był jeniec,którego miało się uwolnić, radość bezcenna....
Oprócz tego były to m.in. 'International Karate +', 'Pool', 'Pacman'92' oraz 'Destroyer' i może coś tam by się jeszcze znalazło.

Pamiętam jak kuzyn przywiózł pudełko z grami, pierwszą jaką mi odpalił (przy okazji instruując odnośnie obsługi "komputra") była strzelanina (nie cierpie słowa 'strzelanka', dzisiaj powszechnie stosowanego

Oprócz tego były to m.in. 'International Karate +', 'Pool', 'Pacman'92' oraz 'Destroyer' i może coś tam by się jeszcze znalazło.
Alien Breed - ostro męczyłem z bratem ciotecznym.
Jim Power (dotarła razem z Alien Breed ale na A1200 nie działała).
Jim Power (dotarła razem z Alien Breed ale na A1200 nie działała).
o kurde... dawno to było... ale z tego co sobie przypominam to pierwszą moją grą na Amigę był zdaje się "Shadow of the Beast" i "Turrican II". W dniu kiedy kupowałem A600 widziałem też w sklepie pewną gierkę - której demo było wyświetlane na sklepowej Amidze. Postałem trochę, popatrzyłem żeby wyłapać nazwę, a był to... "Rodland" 
Jednak nie zaczynałem korzystania z Amigi od grania lecz od... demek

Jednak nie zaczynałem korzystania z Amigi od grania lecz od... demek

Jeżeli dobrze pamiętam to gods i superfrog - później przyszła pora na gs2000 i settlers
, obecnie na mojej A1200 króluje Galaga AGA i Slamtilt ( bilard stołowy )

Z tego co dobrze pamiętam to przygodę z Amigą 500 zacząłem odpalając Prehistorik 

pierwsza gra na nie swojej amidze u kumpla to mk2
a pierwsza gra na swojej amidze james pond 2
a pierwsza gra na swojej amidze james pond 2
Ktoś pamięta Eric
(czy jakoś tak)