Polski

Wasze dwie pierwsze amigowe gry, które przeszliście w 100%

Opisujemy tu "duchowne" przeżycia z grami z różnych platform.
Pamiętaj, że istnieją tematyczne podfora, dla zachowania porządku.
Ciastex Jak w temacie - ja pierwszy :-E

Lotus II, oczywiście trochę się nawyklinałem przy ostatnim poziomie :-E
Cannon Fodder, nie było łatwo ale jednak :-E
Page 1 of 4 4 https://forum.thecompany.pl/gry/wasze-dwie-pierwsze-amigowe-gry-ktore-przeszliscie-100-t706.html
2010-11-10T11:09:23+01:00
Jak w temacie - ja pierwszy :-E

Lotus II, oczywiście trochę się nawyklinałem przy ostatnim poziomie :-E
Cannon Fodder, nie było łatwo ale jednak :-E

2010-11-10T13:21:17+01:00

Re: Wasze dwie pierwsze amigowe gry, które przeszliście w 10

Amberstar - 5 miesięcy, bez opisu
Golden Axe - z sentymentu do wersji arcade z salonu, choć w amigowej zupełnie inny gameplay

2010-11-10T13:23:33+01:00

Benefactor. Czasami kombinacji bylo co nie miara :)

2010-11-10T19:07:36+01:00

Hmmm sporo tego było.

Golden Axe
Lotus, Lotus 2, Lotus III
Benetah a Steel Sky
Discworld
Kajko i Kokosz
Goblins I, II, III

No i jeszcze inne których pisać nie będę bo miały być tylko 2 gry. :roll:

2010-11-10T19:49:40+01:00

Crazy Cars III

Deluxe Galaga

bez czitów :)

2010-11-11T08:32:37+01:00

Kto wtedy czity znał? - Dostałeś dyskietkę odpalałeś i myślałeś "O co kur*a chodzi z tym CODE??" No nic, wybierałeś START/PLAY i grałeś, nie wiedziałeś co to CODE dopóki nie ujrzałeś go na końcu każdego poziomu. :-E

2010-11-11T13:32:20+01:00

Ciastex wrote:Kto wtedy czity znał? - Dostałeś dyskietkę odpalałeś i myślałeś "O co kur*a chodzi z tym CODE??" No nic, wybierałeś START/PLAY i grałeś, nie wiedziałeś co to CODE dopóki nie ujrzałeś go na końcu każdego poziomu. :-E

Istniały wtedy takie gazety jak top secret, secret service itp. gdzie był dział tips & tricks oraz kody. Ewentualnie czity czytaj trainer.

2010-11-11T15:48:54+01:00

Mortal Kombat, każdym po kolei. Potem Lotus III z przerwami na odreagowanie nerwów.
Jeszcze Skoczny Jacuś :D (OMG co to było w ogóle =.=) .

Oj z gazet czerpało się dużo. Zwłaszcza Top Secret miało ogromną listę tricków i kodów. No i fakt że wiele gier miało wtedy trainery.

2010-11-19T20:58:57+01:00

Ja przeszedłem jako pierwszą - IMHO najlepszą (czyt. najbardziej grywalną) symulację okrętu podwodnego czyli - Silent Service 2 - chodzi mi oczywiście o kampanię. Później pogrywałem jeszcze dość ostro w Alien Breed, ale hihi ją przeszedłem w całości dopiero po zapoznaniu się z serwisem The Company :) (widać człowiek musiał dorosnąć do pewnych spraw :lol2: )
A tak na marginesie... gry z PC nie umywają się do Ami. Zajmują w ch..., do większości trzeba wymienić pół kompa, a jedyna pozytywna cecha to grafika (ale też nie we wszystkich przypadkach), o grywalności nie wspomnę. Oczywiście na PC jest też parę perełek... ale większość hm... nie bałdzo się nadaje do dłuższego pogrania i wydania pieniędzy. Jednak środek lat 90' to była złota era :)

2010-11-19T21:07:35+01:00

Martin chyba napisał całą prawdę ,która mi w sercu zalega.

2010-11-19T21:20:16+01:00

Z tego co pamiętam (a było to z 20-21 lat temu) na pierwszy ogień poszły 2 części Cannon Fodder.

off@ martin_pl_84: Całkowita racja, z kompami było to samo co z samochodami... kiedy się skapli że można grudo zarabiać na częściach...

2010-11-30T20:42:41+01:00

Jako Pierwszy był Turrican, i Chaos Engine z Bratem :-D ,

a w 100% przęsło się Setlersow (ostania misja zaledwie 18h i 20 prob lekko :-D )
Turrican I,II,III (najtrudniejsza jak dla mnie 2 cześć, później 1, 3 najprostsza ze wszystkich),
SuperFrog (naprawdę dużo spędzonego czasu, gra super, i denerwujące kolce przed końcem ost. lvl na księżycu do ostatniej potyczki ),
AlienBreed :Tower Assult ( Super gra, Dająca możliwość wyboru drogi, którą prowadzimy naszego bohatera na szczyt głównej wierzy i małe rozczarowanie bo tylko wersia CD32 posiadała Film jak się ucieka z całego kompleksu)
Ruff & Trubble ( Przeszedłem dopiero po wymianie z kolega na dyskietki, mój wieszał się na początku 3 świata),
Dune II ( nic nie trzeba mówić trzeba po prostu przejść ta potyczkę )
BoloMrówkojad PL (śmieszna platformówka PL , Fajna muzyka)
AnotherWold ( Super gra, piękne chodź smutne zakończenie)
FlashBack ( zajęło mi naprane sporo czasu na przejcie go w całości bez kodów)
Goblins cześć 1 i 3 ( pełne humoru, zabawne przygody niesfornych goblinów)
Lotus II ( dużo spędzonego czasu, miło wspominam bo grało się razem z braćmi )
Mortal Kombat I,II ( Zabójca Joystikow )
Shadow of the Beast cześć 1 i 3 ( Rewelacyjna muzyka, gra trudna , polecam)
Franko ( bijatyka jakiej mało, na pewno można się wyżyć)
Doman ( jak wyżej tylko ze się lata z mieczem bądź toporkiem )
Cytadela ( gra naprawdę trudna, super Intro, niestety zak. gry posiadam uszkodzone)
i wiele innych .....

2011-03-28T21:03:59+01:00

Hmm. Jak dobrze pamiętam to pierwszą grą był Another World. Pamiętam to był bodajże środek lata i straszny upał a ja twardo dzierżyłem joystick w swoich spoconych łapskach i grałem aż do bólu aby skończyć tę grę bo tak mnie wciągnęła, ze nie mogłem się opanować. Chociaż bólu nie było, to raczej była niesamowita przyjemność z tego, że się zagrało i ukończyło grę.
Druga bodajże był Gunship 2000, w którym się zakochałem. Przeszedłem mnóstwo misji oraz bodajże 5 czy 6 razy kampanie. Od tego momentu zacząłem lubić symulatory. Niestety na klasyczną Amigę nie było ich tak sporo jak gier typu platformowego, za którymi nie przepadałem, no może poza paroma wyjątkami, jak wcześniej przeze mnie wspomniany Another World czy Benefactor, seria Turrican, Seria Shadow of The Beast, Ruff n Tumble, Toki, Flashback, hmm więcej grzechów nie pamiętam, ale... :-)

2011-04-30T18:49:24+01:00

goblins 3

super frog

2011-05-01T09:22:15+01:00

1. Shadow of the Beast 2 (kumpel dyktował mi solucję, co i jak robić, a ja pisałem na lekcji religii - pamiętam, że to była siódma lekcja w poniedziałek)
2. Elvira - Mistress of the Dark (rozmawiałem sobie z kumplem - pozdrawiam Jaras - że fajnie by było grać w grę z widokiem "z oczu", w jednym ręku miecz, w drugim tarcza itp. Za czas jakiś kumpel z newsem leci, że jest coś takiego! Tylko trzeba mieć 1MB RAM-u! Co za szczęście! Sprawa prosta - sklep, zakup takiej "skrzynki" z 512kb i dawaj zarzynać gierę. Taka ciekawostka - nie wiedzieliśmy, co oznaczają tajemnicze "save" i "restore", ale wprawę zdobyliśmy taką, że przechodziliśmy Panią Ciemności od początku do końca od "jednego machu". Kto może sobie dziś coś takiego wyobrazić? Dziecko Neo, które w grach ma jedyną słuszną drogę i ZERO myślenia, gra w tego typu gry? Dodam jeszcze, że mieliśmy tylko wymiętolony świstek, na którym była tabela ze składnikami czarów i to po niemiecku! :-E

2011-05-01T10:21:25+01:00

Ciekawa historia, ja miałem wymiętoloną kartkę z ciosami z MK2 i cenami towarów z 1863:D

2011-05-01T11:29:03+01:00

z 1869 ?

2011-05-01T11:45:21+01:00

Może chodzi o archiwalny cennik z supermarketu praprapradziadka z 1863 roku :haha:

2011-05-01T12:38:52+01:00

Dziadek miał szczęki na bazarze w księstwie warszawskim. Sprzedawał pruskie gacie i chińskie wiertarki na baterie z ziemniaka.

Return to Gry