Gra po śląsku z perspektywy osoby która nie zna języka:
Gra po śląsku z perspektywy osoby która nie zna języka:
Adept wrote:Ja nie rozumiem. Śląsk aż tak bardzo nienawidzi Polski, że nawet brzydzi się tym językiem i chce używać swojej zmodyfikowanej tradycyjnej wersji? W czasie wybryków politycznych RASu wcale by mnie to nie dziwiło. Tak samo jak to ile Ślązaków nie poczuwa się do bycia Polakami. Najpierw autonomia Śląska, a teraz nawet gry komputerowe z językiem ślaskim. Albo się jednoczymy i jesteśmy narodem, albo robimy kolejne rozbicie dzielnicowe. Proponuję następny język Kaszubski.
Właśnie, komu potrzebny fun z gry. Gry są dla dzieci.Rekkimaru wrote:Pytanie tylko, czy jest to komukolwiek potrzebne?
Niech zgadnę, bo nigdy nie miałeś styczności z pisanym śląskim?Rekkimaru wrote:Ponieważ, mimo normalnego posługiwania się śląskim na co dzień, ciężko się to czyta.
Ty zawsze jesteś na nie, bucu.esial wrote:Ja jestem na nie!
Tobie na nic, przecie go nie znaszElmek13 wrote:Wytłumaczcie mi na ki hu*, na śląski?
Gdzie macie od groma języków i co to zmienia?miki1406 wrote:Popieram przedmówce... I tak już jest od groma języków...
Gdzie słyszałeś takie marudzenie i ile dopłacałeś dodatkowo za każdy do gry?miki1406 wrote:A potem marudzenie, że gra/program jest drogi... Jak ma nie być jak dochodzi 20 tłumaczy...
Jaja, propaganda kACZORA widzę nie poszła na marne. PIS górom!Adept wrote:Śląsk aż tak bardzo nienawidzi Polski, że nawet brzydzi się tym językiem i chce używać swojej zmodyfikowanej tradycyjnej wersji? W czasie wybryków politycznych RASu wcale by mnie to nie dziwiło. Tak samo jak to ile Ślązaków nie poczuwa się do bycia Polakami. Najpierw autonomia Śląska, a teraz nawet gry komputerowe z językiem ślaskim. Albo się jednoczymy i jesteśmy narodem, albo robimy kolejne rozbicie dzielnicowe. Proponuję następny język Kaszubski.
Anthrox wrote:A ja gwarę poznańską
ihtius wrote:a ja grypserkę
Jaja, propaganda kACZORA widzę nie poszła na marne. PIS górom!
Shoonay wrote:A wy wszyscy powyżej sami nie szanujecie swojej gwary i nie potraficie jej używać, albo nawet nie macie swojej gwary oprócz stawiania ku*** zamiast przecinków
Shoonay wrote:Niech zgadnę, bo nigdy nie miałeś styczności z pisanym śląskim?
Ja też pierwszy raz się spotkałem z tym zapisem dopiero w necie, ale wystarczy przeczytać sobie na głos i 99.999% słów jest zrozumiałych.
Rekkimaru wrote:Tak to jest jak ktoś się z jedyną, słuszną racją Shoonaya nie zgadza.
Już tłumaczę:Rekkimaru wrote:Do kogo to właściwie? Do Rocco? Do mnie?
To do Ciebie ty hejterze ślónskigo!Shoonay wrote:nie szanujecie swojej gwary
To Antek-buc który szpanuje tu gwarom której nie potrafi w zdaniu używać.Shoonay wrote:i nie potraficie jej używać
To do gry-psujących!Shoonay wrote:albo nawet nie macie swojej gwary oprócz stawiania ku*** zamiast przecinków
Więc, ćwicz, ćwicz, ćwicz! A bydzie lepij.Rekkimaru wrote:Ze zrozumieniem nie ma problemu, jednak czyta się, zapisane w ten sposób zdania, wolniej. Mało się z tym człowiek styka na co dzień więc nie ma jak takiego czytania ćwiczyć.
Z tego co mi wiadomo Maciek jest z Ruczaju a teraz mieszka w Krakowie i na serio nie miał wcześniej styczności ze ślónskim.Rekkimaru wrote:P.S. Czy tylko ja dostrzegam, jakby autor filmiku tylko udawał, że nie ma styczności z tą gwarą? Bo zaciąga tak jakby co dzień się nią posługiwał.
Shoonay wrote:Tak to jest jak się nie ma argumentów, to zdanie Shoonaya się traktuje jako najgorszą obelgę.![]()
Shoonay wrote:Z tego co mi wiadomo Maciek jest z Ruczaju a teraz mieszka w Krakowie i na serio nie miał wcześniej styczności ze ślónskim.
Rekkimaru wrote:A postraszyć cię odkurzaczem?