Polski

Więcej gier powinno być tłumaczonych na śląski!

Opisujemy tu "duchowne" przeżycia z grami z różnych platform.
Pamiętaj, że istnieją tematyczne podfora, dla zachowania porządku.

Więcej gier powinno być tłumaczonych na śląski?

Nie.
4
19%
Tak.
3
14%
Być może.
3
14%
Prawdopodobnie.
3
14%
Krzómpek.
3
14%
Farfocle.
5
24%

Total votes: 21

Shoonay Wywiad z autorem śląskiej wersji językowej Euro Truck Simulator 2: http://www.gram.pl/art_9QvrHu1_Gdybysmy ... tor_2.html

Gra po śląsku z perspektywy osoby która nie zna języka:

:-D
Page 1 of 2 2 https://forum.thecompany.pl/gry/wiecej-gier-tlumaczonych-na-slaski-t2228.html
2012-10-24T14:15:43+01:00
Wywiad z autorem śląskiej wersji językowej Euro Truck Simulator 2: http://www.gram.pl/art_9QvrHu1_Gdybysmy ... tor_2.html

Gra po śląsku z perspektywy osoby która nie zna języka:

:-D

2012-10-25T10:40:17+01:00

Re: Więcej gier powinno być tłumaczonych na śląski!

Jako ciekawostkę chętnie bym zobaczył podobne tłumaczenia.
Pytanie tylko, czy jest to komukolwiek potrzebne? Ponieważ, mimo normalnego posługiwania się śląskim na co dzień, ciężko się to czyta.

2012-10-26T10:10:06+01:00

Wytłumaczcie mi na ki hu*, na śląski? Jest po Polsku i wystarczy. A nie jeszcze sobie życie utrudniać, nie ma po Polsku? Jest po Angielsku, co za problem? Śląski, też mi coś. :amen:

2012-10-26T13:34:55+01:00

Popieram przedmówce... I tak już jest od groma języków... A potem marudzenie, że gra/program jest drogi... Jak ma nie być jak dochodzi 20 tłumaczy...

2012-10-26T16:45:34+01:00

Ja nie rozumiem. Śląsk aż tak bardzo nienawidzi Polski, że nawet brzydzi się tym językiem i chce używać swojej zmodyfikowanej tradycyjnej wersji? W czasie wybryków politycznych RASu wcale by mnie to nie dziwiło. Tak samo jak to ile Ślązaków nie poczuwa się do bycia Polakami. Najpierw autonomia Śląska, a teraz nawet gry komputerowe z językiem ślaskim. Albo się jednoczymy i jesteśmy narodem, albo robimy kolejne rozbicie dzielnicowe. Proponuję następny język Kaszubski.

2012-10-26T22:11:14+01:00

A ja gwarę poznańską :hee:

2012-10-27T00:36:51+01:00

a ja grypserkę :lol2:

2012-10-27T01:15:29+01:00

Adept wrote:Ja nie rozumiem. Śląsk aż tak bardzo nienawidzi Polski, że nawet brzydzi się tym językiem i chce używać swojej zmodyfikowanej tradycyjnej wersji? W czasie wybryków politycznych RASu wcale by mnie to nie dziwiło. Tak samo jak to ile Ślązaków nie poczuwa się do bycia Polakami. Najpierw autonomia Śląska, a teraz nawet gry komputerowe z językiem ślaskim. Albo się jednoczymy i jesteśmy narodem, albo robimy kolejne rozbicie dzielnicowe. Proponuję następny język Kaszubski.

Ale ty buc jesteś. Nie podobało ci się jak na czacie się po śląsku pisało ? :-E
Fakt, Ślązacy to bardzo dumny naród, ale wierz mi ( A nie jestem z pochodzenia ślązakiem, a od jakiegoś czasu zapierdzielam pod ziemią w pracy ) ze skubańcami konie można kraść ! Niestety, śląśka gwara zanika i temu ciężko będzie zaradzić. Ale dla mojego ucha i oka miło widzieć i słyszeć śląsk w grach, filmach i programach TV.

2012-10-27T09:56:59+01:00

Patrzę że jak kota nie ma to się tu myszy rozhasały...

Rekkimaru wrote:Pytanie tylko, czy jest to komukolwiek potrzebne?
Właśnie, komu potrzebny fun z gry. Gry są dla dzieci.
Rekkimaru wrote:Ponieważ, mimo normalnego posługiwania się śląskim na co dzień, ciężko się to czyta.
Niech zgadnę, bo nigdy nie miałeś styczności z pisanym śląskim?
Ja też pierwszy raz się spotkałem z tym zapisem dopiero w necie, ale wystarczy przeczytać sobie na głos i 99.999% słów jest zrozumiałych.

esial wrote:Ja jestem na nie!
Ty zawsze jesteś na nie, bucu.

Elmek13 wrote:Wytłumaczcie mi na ki hu*, na śląski?
Tobie na nic, przecie go nie znasz :-E

miki1406 wrote:Popieram przedmówce... I tak już jest od groma języków...
Gdzie macie od groma języków i co to zmienia?
miki1406 wrote:A potem marudzenie, że gra/program jest drogi... Jak ma nie być jak dochodzi 20 tłumaczy...
Gdzie słyszałeś takie marudzenie i ile dopłacałeś dodatkowo za każdy do gry?

Adept wrote:Śląsk aż tak bardzo nienawidzi Polski, że nawet brzydzi się tym językiem i chce używać swojej zmodyfikowanej tradycyjnej wersji? W czasie wybryków politycznych RASu wcale by mnie to nie dziwiło. Tak samo jak to ile Ślązaków nie poczuwa się do bycia Polakami. Najpierw autonomia Śląska, a teraz nawet gry komputerowe z językiem ślaskim. Albo się jednoczymy i jesteśmy narodem, albo robimy kolejne rozbicie dzielnicowe. Proponuję następny język Kaszubski.
Jaja, propaganda kACZORA widzę nie poszła na marne. PIS górom!

Anthrox wrote:A ja gwarę poznańską :hee:

ihtius wrote:a ja grypserkę :lol2:

A potraficie chociaż kilka sensownych zdań napisać w tej waszej prymitywnej gwarce? ]:->

I na koniec link http://openbeta.pl/bojkot-euro-truck-si ... ze-polski/

2012-10-27T13:20:55+01:00

Oczywiście że tak!
Mam nawet podręczny słowniczek!
http://regionwielkopolska.pl/kultura-lu ... skiej.html

Ale i tak nie będę pisał, bucu

2012-10-27T13:35:03+01:00

Bo nie potrafisz, bucu.

A wy wszyscy powyżej sami nie szanujecie swojej gwary i nie potraficie jej używać, albo nawet nie macie swojej gwary oprócz stawiania ku*** zamiast przecinków, więc Wam żal dupę ściską że ślązacy nie tylko swoją znają ale i używają na codzień. Bo kto to widział żeby znać dwa języki.
Pospolity syndrom psa ogrodnika. ]:->

2012-10-27T14:06:25+01:00

Jaja, propaganda kACZORA widzę nie poszła na marne. PIS górom!

Nie bardzo rozumiem Shoonay. To, że mam przeciwne zdanie to od razu muszę być za określoną partią polityczną? Nie jestem ich wyborcą. To moje własne zdanie. A o RAŚ można przeczytać w naprawdę wielu publikacjach z różnych stron politycznych.

2012-10-27T14:18:16+01:00

Teraz widzisz czym się różni własne zdanie od bezpodstawnego oskarżenia, dziękuję dobranoc.

2012-10-27T14:39:55+01:00

Nie uważam żeby jedno łączyło się z drugim. Zwłaszcza, że ruch autonomii Śląska istnieje, a Twoje posądzenie mnie o poglądy polityczne już nijak mają się do rzeczywistości. Naród powinien być jednostką ścisłą i skonsolidowaną. O ile regionalizmy to dobra rzecz, tak już roszczenie sobie prawa do autonomii regionu, vide: odłączenia go od narodu matki jest czymś co nie powinno mieć miejsca, no chyba, że bierzemy przykład z Osetii czy Kosovo. Teraz wskaż mi gdzie rzuciłem bezpodstawne oskarżenie i ustosunkuj to do Twojej wypowiedzi o PiSie. Będę wdzięczny.

Tłumaczenia na język śląski jest to kolejna rzecz oddalająca Ślązaków od własnej Ojczyzny. Dlatego ironicznie zaproponowałem inne regionalizmy.

2012-10-27T14:56:03+01:00

No trudno, skoro już odłączyliśmy się od polski to po ptokach. :-E

2012-10-27T15:20:07+01:00

Tak to jest jak ktoś się z jedyną, słuszną racją Shoonaya nie zgadza.
Niemniej "buców" i inne mniej przyjemne wyskoki można sobie spokojnie w tym temacie podarować.

Shoonay wrote:A wy wszyscy powyżej sami nie szanujecie swojej gwary i nie potraficie jej używać, albo nawet nie macie swojej gwary oprócz stawiania ku*** zamiast przecinków

Do kogo to właściwie? Do Rocco? Do mnie?
Trochę, płytko brzmiące oskarżenia, zwłaszcza gdy wypowiadający się nie wie o czym mówi.

Shoonay wrote:Niech zgadnę, bo nigdy nie miałeś styczności z pisanym śląskim?
Ja też pierwszy raz się spotkałem z tym zapisem dopiero w necie, ale wystarczy przeczytać sobie na głos i 99.999% słów jest zrozumiałych.

Jest to niezaprzeczalny fakt. Bo i gdzie?
Na pewno nie w szkole gdzie spotkałem się z faktem upominania przez nauczycielkę kolegi z klasy za to, że potrafił tylko po śląsku godać.
Ze zrozumieniem nie ma problemu, jednak czyta się, zapisane w ten sposób zdania, wolniej. Mało się z tym człowiek styka na co dzień więc nie ma jak takiego czytania ćwiczyć.

P.S. Czy tylko ja dostrzegam, jakby autor filmiku tylko udawał, że nie ma styczności z tą gwarą? Bo zaciąga tak jakby co dzień się nią posługiwał.

2012-10-27T15:28:19+01:00

Rekkimaru wrote:Tak to jest jak ktoś się z jedyną, słuszną racją Shoonaya nie zgadza.

Tak to jest jak się nie ma argumentów, to zdanie Shoonaya się traktuje jako najgorszą obelgę. :-E

Rekkimaru wrote:Do kogo to właściwie? Do Rocco? Do mnie?
Już tłumaczę:
Shoonay wrote:nie szanujecie swojej gwary
To do Ciebie ty hejterze ślónskigo!
Shoonay wrote:i nie potraficie jej używać
To Antek-buc który szpanuje tu gwarom której nie potrafi w zdaniu używać.
Shoonay wrote:albo nawet nie macie swojej gwary oprócz stawiania ku*** zamiast przecinków
To do gry-psujących!

Rekkimaru wrote:Ze zrozumieniem nie ma problemu, jednak czyta się, zapisane w ten sposób zdania, wolniej. Mało się z tym człowiek styka na co dzień więc nie ma jak takiego czytania ćwiczyć.
Więc, ćwicz, ćwicz, ćwicz! A bydzie lepij.

Rekkimaru wrote:P.S. Czy tylko ja dostrzegam, jakby autor filmiku tylko udawał, że nie ma styczności z tą gwarą? Bo zaciąga tak jakby co dzień się nią posługiwał.
Z tego co mi wiadomo Maciek jest z Ruczaju a teraz mieszka w Krakowie i na serio nie miał wcześniej styczności ze ślónskim.
Tak, podejrzanie brzmi momentami podobnie, ale to tylko potwierdza regułę że wszyscy w polsce jesteśmy tacy sami.
Swoją drogą nie dziwię się ślązakom którzy chcą zrezygnować z polskości jeśli muszą cały czas wysłuchiwać tego typu propagandowy polityczny bełkot: albo myślicie i mówicie jak my albo nie jesteście jesteście polakami! odcięliścię się!
Mało kto by wytrzymał taki durny hejt.

2012-10-27T15:33:48+01:00

Shoonay wrote:Tak to jest jak się nie ma argumentów, to zdanie Shoonaya się traktuje jako najgorszą obelgę. :-E

A postraszyć cię odkurzaczem?

Shoonay wrote:Z tego co mi wiadomo Maciek jest z Ruczaju a teraz mieszka w Krakowie i na serio nie miał wcześniej styczności ze ślónskim.

A głos jakby do niego stworzony.

2012-10-27T15:41:15+01:00

Rekkimaru wrote:A postraszyć cię odkurzaczem?

Spróbuj tylko. Jak ci skocza na gyrbel to mje popamjyntosz.
Image

Return to Gry