Re: Re: Wiedźmin 2 wins! and dyskusje o Wiedźmaku
Dla mnie kupno drogiego peceta ma sens jeśli służy do zastosowań profesjonalnych, na których zarabiamy kasę pracując na nim. Nie mówię o wypełnienia tabelek w exelu czy wordzie.
Swój stosunek do pecetów zmieniłem widząc jak ten rynek funkcjonuje. Jaki chłam wypuszczają fabryki w Chinach do sklepów i hurtowni, gdzie karta graficzna za ponad 2 tysiaki potrafi się spalić. Kolejny update do Windowsa czy zły bios, sterownik potrafi "skasznić" kompa. Nvidia z kart dla graczy ma może tylko 5% swoich całych przychodów a tak manipuluje graczami i tym rynkiem. Teraz składanie kompa to istna loteria. Konsole tez się psują jednak w ramach gwarancji nie robią tak jak użytkownikom PC producenci łaski ani nie szukają dziury w całym aby obwinić użytkownika, ze źle się obchodził z komputerem.
Sam uważam, że granie na myszce i klawiaturze jest lepsze. Jednakże omija/ominęło mnie wiele eksluziwów na konsole. I w tej materii chciałbym mieć wiele konsol z lat 80/90-ych czy X360, PS3, PS4, XOne aby moc zagrać w eksluziwy dla tych platform. Bo emulacja stała się dla mnie ułomna, gdyż widzę to na przykładzie chociażby Winaue, które działa gorzej niż emulator PS1.
Myślę, że szybko zmieniłbym swój stosunek do konsol jakbym z nimi po obcował dłużej, gdyż klony są niedorobione i tandetne, gdyż jedynie co maja do zaoferowania to slogany o 4K i włosach na klacie Wiedzmina czy teksturach w rozdzielczości Jowisza. Moim zdaniem w grach nie o to chodzi. W sumie nie chce aby to był tekst o wyższości konsol nad pecteami. Jednak przyszłość rynku gier należy do konsol. Nawet przeszłość, spójrzmy choćby na lata 80 - tę.
W sumie posiadanie jednego nie wyklucza posiadania drugiego. Na konsolach bym grał na Pece bym pracował.
Po za tym gry na konsolach wykorzystują nisko poziome API ? A na pece można o tym zapomnieć. Wystarczy wziąść jako przykład GTA V, które na PS3 działa nie najgorzej, fakt, że są to średnie czy niskie ustawienia porównując do Pece. Jednak, aby złożyć sobie nowy Pece w cenie PS3, który uciągnąłby płynnie tą grę nawet w takich detalach jak na PS3 jest niemożliwe. Tak wiem gry są drogie, jednak używki na PS3 można ponoć "wyhaczyć" dosyć tanio ?
Jakby to powiedzieć w latach 80-ych "elita" grała na ówczesnych komputerach ośmiobitowych a pospólstwo na ówczesnych konsolach. Teraz zadajmy sobie pytanie kto lepiej na tym wyszedł ? Twórcy gier na konsole czy na takie małe Atari bądź commodore

Wydaje mi się, ze rynek gier zawsze napędzała olbrzymia sprzedaż i produkcja gier na konsole ?
Ja jestem za powszechnym dostępem do gier video ! Tylko nie wiem jakby to miało wyglądać bo gry video to dobro kultury.
Teraz mamy telewizor z tunerem i mozemy odbierac telewizje cyfrową naziemną. Więc cos takiego powinno byc z grami jesli chodzi o powszechność dostepu oczywisćie.

Nvidia i INtel oraz AMD za pewne nie dopuszczą do tego aby upowszechniło sie takie cos jak streamowanie gier ?! Dlatego bardzo nie lubię tych firm bo nie dość, że zawrły między sobą jakies tajne porozumienie, w dodatku tego produkuja badziewną i psujacą się elektronikę.
Jak to było kiedyś z ceną konsoli Pegasus w Polsce, ale chyba nie trzeba było wygrac w toto - lotka aby ją nabyć ?
Obecnie wiekszośc pecetów nie nadaje sie do takich gier jak Wiedzmin 3.
Co najwyżej 5 % na świecie komputerów nadaje się do zaawansowanych gier ? Czy może mniej ? Wydaje mi się, że w Japonii i Stanach Zjednoczonych gra sie głównie na konsolach ?

Jakiś czas temu kolega z bloku, który kompletnie nie siedzi w grach gdzieś od 2003 roku stwierdził, że na konsolach grają leniwi ludzie idacy na łatwizne ! W zasadzie nie powiedział tego wprost jednak z jego wypowiedzi tak to wynikało.