uff, trochę się nie zrozumieliśmy
karta graficzna jest w porządku. chodzi o to, że niektóre gry (również Two World 2) mają jakby domyślnie wyłączoną synchronizację pionową i po prostu robią tyle klatek na sekundę (fps) ile wydoli karta. Jeśli karta graf. jest słaba, to nie przeszkadza, bo i tak nie dojdzie do 60fps (czyli tyle ile ma mój monitor hz w rozdziałce fullhd ). Natomiast przy mocnej karcie (do danej gry) będę miał np. od 67fps do 125fps. I tu nasuwa się pytanie - po co mi tyle FPS-ów? Zupełnie starczyło by mi do płynnej gry 60fps. Co na tym zyskuję? Ano mniejszy pobór prądu (karta graf. jest mniej obciążona) i ciszę (bo ze wzrostem obciążenia karty podnosi się temperatura (np.85 stopni) i wentylatory przyspieszają, a co za tym idzie stają się ku***sko głośne) .
1.Czy ktoś ma/miał taki problem z grą/grami ?
(zwykle włączam synchronizację pionową w opcjach gry, czasami jest też limit wyświetlanych klatek na sekundę bez włączonej synchronizacji pionowej)
2. Czy ktoś wie jak zmusić grę do posłuszeństwa? (wł. synch.pionową lub limit klatek)
p.s. sorry za off top, jeśli uważacie (adm.), że warto to przenieście to do innego tematu

-- 14 Wrz 2013, 14:51 --
ketyow wrote:orhom, to dziwne, u mnie działa.
a dokładniej? możesz włączyć synchronizację wygaszania pionowego?