Polski

Synchronizacja pionowa, a FPS w grach

Opisujemy tu "duchowne" przeżycia z grami z różnych platform.
Pamiętaj, że istnieją tematyczne podfora, dla zachowania porządku.
orhom
tauri5 wrote:ja własnie zakupiłem Two Worlds 2 :D

a pro po. czy wiecie jak zmusić gry (tak tą też) by był "wait for vbl"??
two world 2 podgrzewa moją kartę graficzną do czerwoności - a po co mi 300fps, gdy starczy mi 60fps i cisza w kompie i mniej prądu zeżre :mur:
zmiana ustawień w nview (nvidia) nic nie dały.
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/gry/wielkie-obnizki-lub-free-weekend-grami-t2912.html
2013-09-13T20:10:31+01:00

two world 2 podgrzewa moją kartę graficzną do czerwoności - a po co mi 300fps, gdy starczy mi 60fps i cisza w kompie i mniej prądu zeżre :mur:

2013-09-13T20:59:22+01:00

Re: Wielkie obnizki lub free weekend z grami

Fajnie, że są gry, które można kupić taniej i to wcale nie są żadne crapy tylko w miarę porządne. W latach 90-ych na półkach gier było jak na lekarstwo i dodatkowo ceny straszyły.

2013-09-13T21:28:59+01:00

orhom wrote:

niestety tu Ci nie pomogę, nie mam o tym zielonego pojęcia :(
btw. ja mam Radeona i nie mam takich problemów, na 1920x1200 w DX11 i full detal moja karta ma ledwie 58 stopni

2013-09-13T21:44:23+01:00

Natomiast ja jak używam directa2 to nawet mogę wymontować kartę graficzną z komputera wraz z zasilaczem i z płyta główną i do środka wsadzam chomika, który biega w takim śmiesznym kółku. :haha:

-- 13 Wrz 2013, 22:42 --

A tak poważnie chłodzenie nie spełni swojej roli najwyraźniej, jeśli to karta w komputerze stacjonarnym to tym bardziej jest to dziwne. Jak na gwarancji to można ją reklamować. Może wadliwy sterownik, który zmniejszył obroty wiatraków. Kiedyś miałem pewien program dołączony do karty graficznej, który zarządzał jej funkcjami od producenta tej karty i on wyłączał wiatraki jak nie było obciążenia tylko, że nawet podczas dużego obciążenia on ich nie włączał !!! I mało co karta by mi się nie spaliła przez to. W porę zareagowałem jak zobaczyłem artefakty na ekranie podczas grania. :-) To taka ciekawostka i nie zamierzam chwalić się swoim sprzętem. :haha:

2013-09-14T13:36:30+01:00

orhom, to dziwne, u mnie działa.

2013-09-14T13:54:37+01:00

uff, trochę się nie zrozumieliśmy :-E
karta graficzna jest w porządku. chodzi o to, że niektóre gry (również Two World 2) mają jakby domyślnie wyłączoną synchronizację pionową i po prostu robią tyle klatek na sekundę (fps) ile wydoli karta. Jeśli karta graf. jest słaba, to nie przeszkadza, bo i tak nie dojdzie do 60fps (czyli tyle ile ma mój monitor hz w rozdziałce fullhd ). Natomiast przy mocnej karcie (do danej gry) będę miał np. od 67fps do 125fps. I tu nasuwa się pytanie - po co mi tyle FPS-ów? Zupełnie starczyło by mi do płynnej gry 60fps. Co na tym zyskuję? Ano mniejszy pobór prądu (karta graf. jest mniej obciążona) i ciszę (bo ze wzrostem obciążenia karty podnosi się temperatura (np.85 stopni) i wentylatory przyspieszają, a co za tym idzie stają się ku***sko głośne) .

1.Czy ktoś ma/miał taki problem z grą/grami ?
(zwykle włączam synchronizację pionową w opcjach gry, czasami jest też limit wyświetlanych klatek na sekundę bez włączonej synchronizacji pionowej)
2. Czy ktoś wie jak zmusić grę do posłuszeństwa? (wł. synch.pionową lub limit klatek)

p.s. sorry za off top, jeśli uważacie (adm.), że warto to przenieście to do innego tematu ;)

-- 14 Wrz 2013, 14:51 --

ketyow wrote:orhom, to dziwne, u mnie działa.

a dokładniej? możesz włączyć synchronizację wygaszania pionowego?

2013-09-14T13:57:59+01:00

Mogę. Tzn. w Two Worlds nie korzystałem, ale zdaje mi się że we wszystkich grach to działa jak należy, jakiś czas temu robiłem testy i nic nie przekraczało 60 FPS. Choć może to i były gry, które to obsługują natywnie?

Wymuszanie czegokolwiek ze sterownika przynosi różne efekty, np. antyaliasing przeważnie też nie działa. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to spróbować na innych sterach, ale może warto najpierw poszukać odpowiedzi w necie, może Two Worlds ma jakąś wadę wrodzoną, która przeciwdziała tej funkcji.

2013-09-14T14:05:04+01:00

może się jeszcze z takimi grami nie spotkałeś, a ja tak - mam ten sam problem w Infernal (również polska gra)

2013-09-14T14:12:03+01:00

Re: Problem z kartą graficzną.

Panowie rozdzieliłem wam temat. Wg sugestii Orhom, ewentualne sugestie co do tytułu piszcie na czacie :)

2013-09-14T16:06:07+01:00

Re: Synchronizacja pionowa, a FPS w grach

Znalazłem takie rozwiązanie na stronie pomocy technicznej producenta :lol2:

I just realized all the graphic options you must scroll down to see, I found vsync and enabled it.

2013-09-14T17:22:40+01:00

pi***olony diament ! kto to wymyślił ?! :mur: - byłem pewny, że to jakaś ozdoba.
a może cza było poczytac instrukcję? :hmm:

dzięki serdeczne ketyow :haha: - two world 2 mamy z głowy :haha:
synchronizacja działa, a i inne ustawienia się znalazły np. filtrowanie anizotropowe.

moja wersja gry to 1.3 - może nowe opcję się pojawiły po pache-owaniu - dlatego nie zauważyłem? nieważne :-E

p.s. przez to wycie moich wentylatorów straciłem apetyt na tę grę, ale dzięki Tobie (ketyow) wrócił (apetyt)
p.s.2 punkty reputacji lecą do Ciebie.

2013-09-14T19:37:13+01:00

Hihi, nie ma sprawy, czasami najlepsze rozwiązania leżą najbliżej ;)

2013-09-17T10:02:39+01:00

tauri5 wrote:btw. ja mam Radeona i nie mam takich problemów

to tak jak ja, mój radeon mało co uciągnie w średnich detalach.

2013-09-17T16:58:46+01:00

To przy okazji chciałbym na przyszłość polecić programik DXtory do ograniczania ilości klatek.

Włączamy v-sync, potem DXtory z limitem 59 fps i cieszymy się czystym nieposzarpanym obrazem bez input laga.
Niestety jest pewien efekt uboczny, mianowicie pojawia się drobny stuttering który w niektórych grach może być zauważalny i upierdliwy, np. w Angry Birds, za to PES czy Unreal śmigają elegancko, a co ciekawe ta metoda leczy upierdliwe zamrażanie loga przy powtórkach :tuptup1:

2013-09-17T19:01:57+01:00

To ustaw 60 klatek. Jeżeli monitor ma 60 Hz, to odświeża obraz 60 razy, a jeżeli karta generuje 59 klatek, to jedną z tych klatek musi wyświetlić 2 razy, do sześćdziesięciu. Więc ta klatka wyświetlana jest dwa razy dłużej od pozostałych i stąd wrażenie przycięcia. Jest to powszechnie znany problem telewizorów, nazywa się to judder - tylko tam jest znacznie bardziej zauważalny, bo film o 24 klatkach trzeba wepchnąć np. w 60.

2013-09-17T20:36:11+01:00

Na tym polega cały myk. Ustawienie 60 klatek nic nie zmienia, najwyżej można to wykorzystać jaki limiter FPS'ów bez zajeżdżania procesora. Ustawienie 59 likwiduje input lag dodany przez v-sync ;) W przypadku visty i nowszych o ile pamiętam musiałem dać mniej, 58 chyba wystarczało.

Return to Gry