Polski

Amiga w serialu "Kości"

Wszystko, z czego można się pośmiać lub popłakać z ludzkiej głupoty*.
*oraz cieszyć się , że to nie my jesteśmy bohaterami dostarczonego materiału, a jak się dopatrzymy, to popadamy ze śmiechu
Shoonay To jest re-post tego z czego użytkownicy na amisiowych forach śmiali się ponad 2 lata temu, więc część z was może już to znać... w każdym razie na TC jeszcze o tym nie było ;)

Dnia 29 Marca 2009 POLSAT uraczył nas pewnym ciekawym odcinkiem serialu kryminalnego o nazwie "Kości" pod tytułem "Chłopiec w kapsule czasu", w którym to w tajemniczych okolicznościach zostaje odnaleziona pewna gra komputerowa z roku 1987, która - jak na czasy w których została napisana - mogła zrewolucjonizować elektroniczny świat i zapewnić majątek jej twórcy. ;)

W roli komputera umożliwiającego odpalić rzeczoną mega produkcję: pomalowana na czarno Amiga 1200 z pożółkniętymi klawiszami jak i ikonami, z podłączonym tylko kablem zasilającym i kablem od myszy, przez co najwyraźniej telepatycznie rzucająca obraz na ekrany aż dwóch monitorów jednocześnie! :)

Pomińmy też to, że Panna Hakierka mianuje ją jako "Commodore Amiga z chipsetem Motorola 6800 i domowej roboty systemem operacyjnym" bo skoro zapewnia nas że sama taki miała to musi być prawda, że wkłada dyskietkę 5,25" poniżej - do stacji dysków wbudowanej w komputer marki IMB XT na którym leży Amiga, że na ekranie natychmiast bez ingerencji użytkownika pojawia się napis [LOADING...], że gra uruchamia się z dziwnym rozpikselowanym efektem w okienku workbencha (posiada kartę graficzną? ;)) bez żadnego menu czy opcji i praktycznie przechodzi się sama (tryb demo? ;)), a przygrywa nam piękna 2-sekundowa jednokanałowa zapętlona plumkająca muzyczka rodem z Atari. ;)
Panna Hakierka raczy także zauważyć że ta gra "to jakiś prymitywny Doom". Nie wiem którą część ma na myśli (trójkę? ;)), ale ultra-płynna (60fps? ;)) bardzo kolorowa (32bit tryb HAM? ;)) prerenderowana animacyjka na ekranie w podwyższonej rozdzielczości z ogromnymi i płynnie animowanymi obiektami 3D, sugeruje coś odrobinę bardziej zaawansowanego niż to co pamiętam z Dooma z 1993 roku. ;)
Jakby ktoś chciał to dzieło ściągnąć, to tytuł gry brzmi: "WarStrike by Roger Dillon", zawsze można poszukać na Google ;)

Oto ten fragment:

Co ciekawsze screeny:
Image

Image
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/humor/amiga-serialu-t823.html
2010-12-28T16:51:06+01:00
To jest re-post tego z czego użytkownicy na amisiowych forach śmiali się ponad 2 lata temu, więc część z was może już to znać... w każdym razie na TC jeszcze o tym nie było ;)

Dnia 29 Marca 2009 POLSAT uraczył nas pewnym ciekawym odcinkiem serialu kryminalnego o nazwie "Kości" pod tytułem "Chłopiec w kapsule czasu", w którym to w tajemniczych okolicznościach zostaje odnaleziona pewna gra komputerowa z roku 1987, która - jak na czasy w których została napisana - mogła zrewolucjonizować elektroniczny świat i zapewnić majątek jej twórcy. ;)

W roli komputera umożliwiającego odpalić rzeczoną mega produkcję: pomalowana na czarno Amiga 1200 z pożółkniętymi klawiszami jak i ikonami, z podłączonym tylko kablem zasilającym i kablem od myszy, przez co najwyraźniej telepatycznie rzucająca obraz na ekrany aż dwóch monitorów jednocześnie! :)

Pomińmy też to, że Panna Hakierka mianuje ją jako "Commodore Amiga z chipsetem Motorola 6800 i domowej roboty systemem operacyjnym" bo skoro zapewnia nas że sama taki miała to musi być prawda, że wkłada dyskietkę 5,25" poniżej - do stacji dysków wbudowanej w komputer marki IMB XT na którym leży Amiga, że na ekranie natychmiast bez ingerencji użytkownika pojawia się napis [LOADING...], że gra uruchamia się z dziwnym rozpikselowanym efektem w okienku workbencha (posiada kartę graficzną? ;)) bez żadnego menu czy opcji i praktycznie przechodzi się sama (tryb demo? ;)), a przygrywa nam piękna 2-sekundowa jednokanałowa zapętlona plumkająca muzyczka rodem z Atari. ;)
Panna Hakierka raczy także zauważyć że ta gra "to jakiś prymitywny Doom". Nie wiem którą część ma na myśli (trójkę? ;)), ale ultra-płynna (60fps? ;)) bardzo kolorowa (32bit tryb HAM? ;)) prerenderowana animacyjka na ekranie w podwyższonej rozdzielczości z ogromnymi i płynnie animowanymi obiektami 3D, sugeruje coś odrobinę bardziej zaawansowanego niż to co pamiętam z Dooma z 1993 roku. ;)
Jakby ktoś chciał to dzieło ściągnąć, to tytuł gry brzmi: "WarStrike by Roger Dillon", zawsze można poszukać na Google ;)

Oto ten fragment:

Co ciekawsze screeny:
Image

Image

2010-12-28T17:25:17+01:00

Re: Amiga w serialu "Kości"

Oj,lubię patrzeć na ten serial,ale ten moment mnie rozłożył na łopatki :mrgreen:

2011-01-28T11:14:36+01:00

wow a ta gierka wyszla wogole? jak tak to ja chce :D

2011-03-17T22:32:53+01:00

Nie no kompletnie mnie to rozwaliło, ja chce więcej :haha: Co za wypasiony sprzęt to zapewne Amiga jutra albo przyszłości.

2011-03-17T23:00:29+01:00

W następnym odcinku już niestety nie o Amidze, ale też będą jaja...

Podobno odkryją zwłoki ostatniego Mohikanina - Geronimo, który kazał się pochować ze swoim AtariST.
Niestety, z kAtarynki wyciekł kwas i wyżarł mu dziurę w klacie niczym Alien, a powstałe w ten sposób ciśnienie i gorące powietrze ze zgnilizny stopiło jego wewnętrzne narządy z plastykiem obudowy Atari. Stacja dysków utknęła w jamie ustnej, kiedy próbowali ją otworzyć wyskoczyła z niej stara dyskietka w nienaruszonym stanie, to dzięki batonowi Mars którego indianer zażył przed śmiercią. Na dyskietce znajdowała się wersja demo Crysisa oraz schematy Playstation2 więc gdyby tylko był w stanie to sprzedać byłby bilionerem a może i więcej...
A na końcu się okazuje że nikt go nie zabił tylko samo przebywanie w jednym pokoju z Atari okazało się zabójcze.

2011-03-17T23:25:34+01:00

...."Podobno odkryją zwłoki ostatniego Mohikanina" ...Dobrze, że nie ostatniego amigowca bo to byłoby straszne jak dla mnie na chwile obecną. :haha:

2011-03-17T23:36:47+01:00

Spoko, jeszcze Amiga nie zginęła i długo potrwa, póki my żyjemy.

PS: Nie, nie będę tego znowu śpiewać! :-E

2011-03-18T02:41:27+01:00

Spokojnie - mamy to na swoich dyskach :-E

2011-04-09T15:34:04+01:00

Właśnie jestem w trakcie oglądania Bones S06E17 i mała niespodziewanka: Aktorzy reklamują Skydrive (w jakims telefonie chyba z win mobile ;) ),Windows Live oraz używają Win7 !! Poszukują dzięki nim jakichś robali :haha:
Kurde,od tylu sezonów pierwszy raz widzę aby Winda była używana w tym serialu :-E
Ciekawym ile kieszonkowego wpakował M$ w tą,jakby nie patrzeć,specyficzną reklamę :mrgreen:

2011-04-10T17:58:53+01:00

Nie wiem czy MS cos wpakowal w reklame Win 7 skoro za rok ma byc Win 8 troche by im sie to nie oplacalo ;>

2011-04-10T18:36:26+01:00

Last Samurai wrote:Nie wiem czy MS cos wpakowal w reklame Win 7 skoro za rok ma byc Win 8 troche by im sie to nie oplacalo ;>

I tu się mylisz.Dopóki Win7 jest na topie,każda reklama jest dobra.A do Win8 jeszcze daleko ;)

2011-04-11T08:55:36+01:00

Nie takie daleko rok minie szybko ;] Poza tym czy Windows 7 wymaga reklamy? ;] Starczy powiedzieć że jest lepszy od Visty ^^

2011-04-11T08:59:24+01:00

Rok do publicznej bety,owszem.Ale M$ chce wyprzeć z rynku wysłużonego XP który jakby nie patrzeć ciągle rządzi na torcie systemów,a nie każdy pragnie przesiadki na 7.Więc każdy sposób jest dobry by przekonać malkontentów :-)

2011-04-11T10:56:19+01:00

Dopóki nie zrzucają bomb na stare PC, które niegodne uciągnąć Win7 niech robią co chcą.
Aczkolwiek dziwię się, że w planach już 8 jest - 7 powinna conajmniej powtórzyć sukces XP, a 8 to już winna być architektura 128-bit :-)

2011-07-13T13:14:05+01:00

Amiga ratuje świat! :mrgreen:

Jakby co to film się nazywa Dzień Apokalipsy / Quantum Apocalypse. ;)

Return to Humor