Polski

Kapitalizm i socjalizm po Polsku . . .

Wszystko, z czego można się pośmiać lub popłakać z ludzkiej głupoty*.
*oraz cieszyć się , że to nie my jesteśmy bohaterami dostarczonego materiału, a jak się dopatrzymy, to popadamy ze śmiechu
bebokus Jakie slumsy człowieku ? :) No chyba że Tychy to slumsy wg ciebie. Tychy to piękne post komunistyczne miasto przeca :tuptup1: Page 2 of 4 4 https://forum.thecompany.pl/humor/kapitalizm-socjalizm-polsku-t1264.html
2011-08-07T14:51:33+01:00

Re: Kapitalizm i socjalizm po Polsku . . .

Jakie slumsy człowieku ? :) No chyba że Tychy to slumsy wg ciebie. Tychy to piękne post komunistyczne miasto przeca :tuptup1:

2011-08-07T15:26:06+01:00

Hihi, nie wiem gdzie mieszkałeś, Ty mi powiedz, cały czas wypowiadasz się na podstawie własnych doświadczeń i jeszcze przed chwilą przedstawiłeś je jako zamieszkane przez największą hołotę nie umywającą się do elokwentnych i wspaniałomyślnych kanadyjczyków. ;)
Stąd prosty wniosek że to musiało być traumatyczne przeżycie, albo zadziałała prosta zasada z podstaw psychologii, tzw. potocznie "sprzężenia zwrotnego" - tych wad najbardziej nienawidzimy u innych jakie sami posiadamy... ]:->

2011-08-09T00:04:15+01:00

Brak mi argumentów stary, wygrałeś :-(

2011-08-09T08:26:30+01:00

W ramach nagrody załatwisz mu wizę? :hee:

2011-08-10T10:39:02+01:00

Ale to do Stanów :-E

2011-08-20T21:54:48+01:00

Ja zauważam podobną sytuację będąc u rodziny w niemczech. Tam siedząc na ogródku niejednokrotnie przyglądam się ludziom i widzę że oni wszyscy tam są jacyś radośni. Starsze Panie chodzą uśmiechnięte, z daleka machają komuś rękami na dzień dobry, widać jakąś radosną przyjazną atmosferę na co dzień, mi też niejednokrotnie nieznana osoba z uśmiechem mówiła "halo, guten tag" itp, i razu nasuwa mi się obraz ludzi w Polsce: Wychodzę z klatki, widzę tych ludzi wszyscy tacy jacyś smutni markotni, powiesz sąsiadowi "dzień dobry" to mruknie pod nosem (oczywiście nie zawsze), spróbuj komuś obcemu "cześć" powiedzieć, zaraz jakieś zaskoczenie i podejrzenie "pedał?", tam to normalne, wystarczy że ktoś Cię raz widział obok ich klatki, na drugi dzień Ci macha i mówi "halo". A u nas? U nas nie widać u takiego życiowego entuzjazmu jak tam, wszyscy jakby smutni. Więc chyba doskonale wiem o co chodzi Bebokusowi i nie chodzi o to żeby znać tych ludzi, wystarczy się im z boku przypatrzeć. Za to w tym roku na wakacjach będąc w Zakopanem miałem okazję naoglądać się "kultury" polskiej. Na szczęście im wyżej w Tatry tym debilstwo się przerzedza. Jeden kabareciarz fajnie przedstawił to w swoim skeczu, chyba Daniec, było coś w stylu: "W niemczech idą dwie grupy ludzi jedna po jednej stronie, druga po drugiej stronie ulicy, i nagle jedna z osób macha ręką do drugiej grupy, z drugiej strony ktoś odmachuje i krzyczy HALO. Polska ta sama sytuacja ktoś macha ręką uśmiecha się, a z drugiej strony słychać CO JEST ku***? NAPIERDALAMY" - mniej więcej tak to zobrazował.
P.S. Tychy to bardzo fajne miasto.

2011-08-20T22:31:16+01:00

I kolejny raz zadziałały tutaj podstawowe zasady o czym już pisałem w przypadku Beboka:
- w Polsce mieszkasz cały czas i znasz lepiej ludzi na codzień.
- w Niemczech nie mieszkasz cały czas i nie masz prawa znać na codzień tych ludzi
Na serio NIGDY, NIKT nie "odpozdrowił" Cię w Polsce? No właśnie. A ile razy odpowiedziano Ci "dzień dobry" za okres całego Twojego życia w Polsce a ile w Niemczech? O ile zakład że więcej razy w Polsce? ;)

Ludzie ZAWSZE zwracają się do nowopoznanych osób uprzejmiej niż jak widzą kogoś po raz tysięczny.
Przykład: kumpel zamieszkał w bloku mieszkalnym w Cieszynie, na początku wszystkie babunie "piękny dzionek", "dzień dobry" a za czasem, po ~3 miesiącach już go poznały to pomału się zaczynały narzekania i skargi. :-E

To jakie jest ogólnie społeczeństwo to wiesz, też kwestia jak ty to widzisz i ogół doświadczenia.
Idź do rejonu ogarniętego bezrobociem w niemczech, myślisz że tam też będą się uśmiechać jak debile na prochach? A jeszcze jakie jaja będą jak zobaczą Twoje auto na polskich blachach, hoho! :-E

Nie rozumiem jak można myśleć sobie że było się w 2 miejscach przez parę dni czy choćby tygodni i wie sie już o tym miejscu dokładnie tyle co po spędzeniu CAŁEGO ŻYCIA tutaj.
Pomijając już to że całej Polski też nie zwiedziliście, więc takie generalizowanie świadczy tylko o Was i w jakich kręgach się obracacie. ;)

2011-08-21T02:19:30+01:00

Unia padnie. To kwestia czasu. Zaczęło się od Grecji i będą do niej dołączać kolejne państwa. Polskę tez czeka taki kryzys jak w Grecji bo to tylko kwesta czasu. Więc drodzy forumowicze zabezpieczcie swoją przyszłość i teraz zacznijcie oszczędzać jeśli możecie i macie trochę kasy w zanadrzu. Bo na starość będzie naprawdę cienko w tym kraju i w Europie. Nie chce nic wróżyć ale taka czeka nas rzeczywistość. Mógłbym się więcej na te tematy rozpisywać, ale jakoś mi się nie chce i tylko powiem, że ludzie nie umieją oszczędzać pieniędzy czy inwestować tylko nauczeni są wydawać i to jest najgorsze. Zresztą system szkolnictwa nie zakłada nauki tworzenia własnego biznesu i pomnażania własnej kasy. Tylko po skończeniu szkoły czy uczelni masz iść do roboty, dotrzymać do emerytury, która zresztą dla nas będzie śmiesznie niska. Więc dlatego pisze o tym pomnażania własnego kapitału i wiedzy o biznesie własnym i pomnażaniu kasy.
Politykom i urzędasom tylko zależy na własnym tyłku. Społeczeństwo przez tych pozorantów traci i cierpi najbardziej.
Pozdrawiam wszystkich trzeźwo myślących.

2011-08-21T07:17:58+01:00

Shonay, jasne zgodzę się, ale tak jak pisałem nie opieram to tylko na tym jak Ci ludzie się do mnie odnosili, ale i względem siebie, na mieście wszędzie, ogólnie większa kultura niestety. Zgodzę się z tym że tam gdzie większy dobrobyt tam lepsze nastroje. Shonay a ja nie mówię tylko o kręgach wśród których się obracam, ale i o tym co widzę dookoła w PL, a co tam jak jadę. Jasne u nas też wielu wesołków, ale wydaję mi się że w tej gonitwie o pieniądze u nas w kraju ludzie zapomnieli już co to szczęście, bo coraz mniej czasu niestety mamy na spędzanie go z rodziną i na bycie szczęśliwym bo tylko praca praca praca... Jeszcze ta nasza piękna letnia pogoda, sam odczuwam po sobie że często przez takie coś nie mam ochoty się uśmiechać.

2011-08-21T09:09:48+01:00

@ihtius: ja stawiam raczej na multikulturowość jako powód upadku Unii. Świetnymi przykładami były niemieckie dzieciaki z niemieckich szkół gnębione przez arabskie dzieciaki, czy niedawne zamieszki w Londynie albo manifest Brejvika.

@biegu: no właśnie, o to mi chodzi, i tak jest wszędzie. niewiele się zmieni jak sami się nie uśmiechniemy, w marudzeniu każdy ma złoty medal ale czasem trzeba popatrzeć przez różowe okulary, żeby nie zwariować na tym poj**anym świecie.

2011-08-21T18:57:13+01:00

Zgadzam się z tobą shoonay. Ale demokracja jest systemem który posiada wiele wad i raczej trochę przejściowym i dlatego upadnie a pierwszym objawem będzie bankructwo zusu. Nie muszę mówić co to będzie oznaczać dla społeczeństwa i państwa.

2011-08-21T19:12:27+01:00

Demokracja posiada wady? Absolutnie!

Image

;)

2011-08-29T03:40:52+01:00

Wujek Shoonay i jego dziwaczne odpowiedzi, dobrze wiesz jak jest a piszesz jakieś dziwne bzdety, że niby całej polski nie zwiedziłem/zwiedziliśmy.

Byłem w paru miejscach w każdym był syf czy to Warszawa, Bytom, Bielsko, Wrocław czy nawet moje rodzime miasto (tylko raz zaliczylem w nim wpier... jak miałem 17 lat, nieźle nie?)

W dobrze rozwiniętych krajach jest kultura, w mniej jej nie ma. Pojedź na Filipiny to cię ukradną dla okupu hehe.

2011-08-29T09:28:11+01:00

bebokus wrote:[...] piszesz jakieś dziwne bzdety, że niby całej polski nie zwiedziłem/zwiedziliśmy.
A zwiedziliśmy? Ani ja, ani Ty. W przeciwieństwie do Ciebie natomiast ja najwyraźniej byłem w "nie usyfionych" miejscach.

bebokus wrote:Byłem w paru miejscach w każdym był syf [...]
Potwierdzam, odwiedziłem wszystkie miejsca w których był Bebok i po każdej jego wizycie był tam smród, brud i ubóstwo. :prawytroll:

Ciekawe jak wielkimi literami jeszcz mam to napisać: JAK ODWIEDZASZ MIEJSCA KTÓRYCH JEST SYF TO ZOBACZYSZ TYLKO SYF. Na serio to tak trudno zrozumieć?

To że Ciebie, nigdzie, w żadnej prestiżowej lokacji, cywilizowani ludzie nie chcą wpuścić bo doskonale więdzą że narobisz im syf nie znaczy chyba że tych miejsc nie ma, co nie? :lol2:

Czy jednak wyznajesz zasadę Strusia pędziwiatra który schował głowe w piasek i sądzi że skoro nie widzi cywilizowanych miejsc = one nie istnieją.

bebokus wrote:(tylko raz zaliczylem w nim wpier... jak miałem 17 lat, nieźle nie?)
To wiele wyjaśnia dlaczego tak uwielbiasz polskę. ]:->
Mi się jakoś nigdy nie zdarzyło, ale pociesz się że taki Jean-Claude Van Damme też był małym chłopczykiem do bicia, potem zaczął pakować i wreszcie w filmach grać, jest szansa dla Ciebie żeby się wyrwać z wiecznie otaczającego Cię syfu. :prawytroll:

bebokus wrote:Pojedź na Filipiny to cię ukradną dla okupu hehe.
To też dzielnica w Polsce jak rozumiem? Bo niemożliwe żeby gdziekolwiek na świecie było gorzej niż tutaj, prawda? :-E

2011-08-29T18:17:24+01:00

Pozwolę sobie sięgnąć po słownik:

"nieusyfionych"
"w których"
"syfu"
"Polskę"

:lewytroll:

2011-08-29T18:28:15+01:00

Syfiaty masz ten słownik, pewno polski.

2011-09-11T02:33:41+01:00

Pisząc mam na myśli śmieci na ulicach, czy osławione psie kupy, np w innych krajach ludzie sprzątają po psach (żeby kur.. nie było : nie wszyscy naturalnie), kierowcy którzy są na jakichś rajdach itp

Dobrze wiesz, że nie jest tu za wesoło a dalej upierasz się przy swoim :)

PS : Nie, Filipiny to nie dzielnica Polski, może taka istnieje, ale chodziło mi o państwo; gdzie napisałem, że wszędzie jest lepiej niż w Polsce?

2011-09-12T12:38:08+01:00

bebokus wrote:Dobrze wiesz, że nie jest tu za wesoło a dalej upierasz się przy swoim :)
Dobrze wiem że jest tak samo jak wszędzie - są miejsca dupiate i ładne. Tego mi nigdy nie wmówisz że jest tylko syf. Skończ z tą krótkowzrocznością i klapkami na oczach, to że TY widzisz wszędzie tylko syf to tylko i wyłącznie Twoja osobista tragedia zwiazana z tym że w dupie byłeś i gówno widziałeś.
Nie wnikam w to gdzie żyłeś ale jak narazie dajesz temu miejscu opinię strasznego slamsu, i to właśnie próbuję Ci uświadomić bo najwyraźniej masz straszne problemy ze zrozumieniem tego kim jestes, gdzie się wychowałeś i co to miejsce powinno dla Ciebie znaczyć.

bebokus wrote:gdzie napisałem, że wszędzie jest lepiej niż w Polsce?
A gdzie napisałeś cokolwiek dobrego o Polsce?
Cały czas tylko tutaj u nas w Kanadzie jest tak i tak wspaniale, a w Polsce to zawsze mnie bili i wszyscy źli.

2011-09-13T21:43:23+01:00

No cóż - różowo u nas nieraz nie jest, ale jak nam szczęśliwa gwiazda dopisze można niezłe życie wieść :-)

2011-09-14T14:50:01+01:00

Sie wie

-- 14 Wrz 2011, 06:49 --

Return to Humor