C64 emulacja na Amidze
Heja. Z racji tego, że istnieje program Deluxe Paint w wersji exe chciałem Wam zaproponować przedyskutowanie tematu zrobienia exeków dla amigowych emulatorów innych słabszych, starszych systemów operacyjnych. Konkretnie chodzi mi o podrabianie C64. Doczytałem, że istnieje wiele programów na Amigę, ale najważniejsze z nich to Frodo i Vice. Co Wy na to? Dałoby radę znaleźć chęci, czas? Być może podobnie zareagują atarowcy. Tam z kolei powstały Amtari i Medusa, a na nowsze systemy program Hatari. Niech Deluxe Paint nie będzie jedynym programem.
Re: C64 emulacja na Amidze
Tiaaa, najlepiej w formie obrazu dysku z zainstalowanym WinXP dla VirtualPC.
Pod Windowsem 7 emulujemy windowsa XP, na którym odpalamy dosboxa, pod którym uruchamiamy windowsa 3.11, pod którym uruchamiamy WinUAE, pod którym będzie działać emulator C64. INCEPCJAAAA
Pod Windowsem 7 emulujemy windowsa XP, na którym odpalamy dosboxa, pod którym uruchamiamy windowsa 3.11, pod którym uruchamiamy WinUAE, pod którym będzie działać emulator C64. INCEPCJAAAA

Aż tak zagmatwane to nie chciałbym by było. Ale po co używać emulatorów z PC? Fajnie by było grać na normalnej Amidze, w naszym przypadku co prawda też emulowanej.
Hmmmm, byłbym nawet za. Pod warunkiem dania exekowi dostępu do dysku peceta no i żeby była możliwość odpalania programów/gier z obrazów samego c-64 dostępnych powszechnie w necie 

roki76 wrote:Hmmmm, byłbym nawet za. Pod warunkiem dania exekowi dostępu do dysku peceta no i żeby była możliwość odpalania programów/gier z obrazów samego c-64 dostępnych powszechnie w necie
o to właśnie chodzi

Wcale to głupie nie jest,jestem również ZA !
bezsensu
po co uruchamiać emulator na emulatorze, który pewnie już dawno nie jest rozwijany.
na pc natomiast jest vice w ciąż w ruchu - np. dodanie obsługi kartidży typu flash.
Czy vice amigowy to potrafi? I tak aby uruchomić exe-ka musimy uruchomić pc-ta.
Nie widzę w tym sensu. I szkoda na to czasu.
p.s. a najlepiej grać w gry z c64 na vice dla psp (commodore portable - to brzmi dumnie (ja wiem, że istnieje c64 portable fizycznie (nawet na nim grałem
) ale jest wielki jak stodoła, a ekran jest mniejszy niz na psp)). Ostatecznie vice na androida też jest ok.

po co uruchamiać emulator na emulatorze, który pewnie już dawno nie jest rozwijany.
na pc natomiast jest vice w ciąż w ruchu - np. dodanie obsługi kartidży typu flash.
Czy vice amigowy to potrafi? I tak aby uruchomić exe-ka musimy uruchomić pc-ta.
Nie widzę w tym sensu. I szkoda na to czasu.

p.s. a najlepiej grać w gry z c64 na vice dla psp (commodore portable - to brzmi dumnie (ja wiem, że istnieje c64 portable fizycznie (nawet na nim grałem

Heh...spoko ale pewnie bedzie lepiej poswiecic ten czas na nowe exe-eki z grami
a pozatym ja osobiscie wole grac na orginalnym systemie niz na emulatorze;P

Ok, widzę, że pomysł raczej nie przypadł do gustu 

Kiedyś przechodziłem przez coś podobnego.
Na Amidze jest dostępny ScummVM - okazało się, że odpalany na WinUAE idealnie nie działa (płynnie chodził, ale gubił dźwięk, gdy zapisywaliśmy SGF) i doszedłem do wniosku takiego:
Po co odpalać emulator na emulatorze, jak można wziąć port dla Windowsa?
Różnica żadna - serio - tylko CPU nie jest niepotrzebnie obciążany.
Jednak z racji tego, że ScummVM jest dostępny na Amidze ukazały się exeki z flojdem na zmodyfikowanym silniku ScummVM
C-64 chętnie bym się zajął, ale nie wiem jak wygląda sprawa z szybkim odpalaniem pozycji.
Na Amidze mamy WHDLoada - na C64 nie wiem czego powinniśmy użyć, aby gra załadowała się w czasie dwóch pstryknięć palcami.
Na Amidze jest dostępny ScummVM - okazało się, że odpalany na WinUAE idealnie nie działa (płynnie chodził, ale gubił dźwięk, gdy zapisywaliśmy SGF) i doszedłem do wniosku takiego:
Po co odpalać emulator na emulatorze, jak można wziąć port dla Windowsa?
Różnica żadna - serio - tylko CPU nie jest niepotrzebnie obciążany.
Jednak z racji tego, że ScummVM jest dostępny na Amidze ukazały się exeki z flojdem na zmodyfikowanym silniku ScummVM

C-64 chętnie bym się zajął, ale nie wiem jak wygląda sprawa z szybkim odpalaniem pozycji.
Na Amidze mamy WHDLoada - na C64 nie wiem czego powinniśmy użyć, aby gra załadowała się w czasie dwóch pstryknięć palcami.
Najlepiej byłoby użyć wyłącznie wersji dyskietkowych. Tasiemki wgrywały się za długo. Ale tutaj znawcę najlepiej znaleźć. Niestety ja nie znam się.
No i czy to była jedna dyskietka ZAWSZE, czy jednak były wersje, gdzie trzeba było je przekładać?
Bo jak to drugie, to cholerstwo to będzie w kodowaniu. Ja w tej chwili raczkuję na Amidze - nie mogę tracić mocy na rozwijanie kolejnej gałęzi - koniecznie pomoc tutaj potrzebowałbym
Bo jak to drugie, to cholerstwo to będzie w kodowaniu. Ja w tej chwili raczkuję na Amidze - nie mogę tracić mocy na rozwijanie kolejnej gałęzi - koniecznie pomoc tutaj potrzebowałbym

Heh bylo czasem kilka dyskietek... np Caveman ugh-olimpics miala 4 dyskietki lub 2 z danymi na dwoch stronach 
project firestart mial chyba 3...ale tu moge sie mylic bo maly bylem ^^

project firestart mial chyba 3...ale tu moge sie mylic bo maly bylem ^^
ja miałem tylko kilka dyskietek i chyba tylko na jednej była jedna gra, a na reszcie po kilka
ale fakt, nie ma co tracić czasu na C64, lepiej zająć się Amigą