Polski

Co kupić PS3 czy XBOX 360 mini poradnik.

Dział poświęcony innym platformom, systemom oraz ich emulacji.
RoniWorlds Witam no to ja się wypowiem, posiadam PS3 i Xboxa więc moja sugestia jest taka.

Info dla użytkowników którzy się zastanawiają czy kupić Xboxa czy PS3 może to komuś się przyda, i od razu pisze że nie namawiam do zakupu danego sprzętu to są tylko moje wizje na ten temat.

A więc porównując te dwie konsole, wiadomo są plusy i minusy obydwóch gigantów, zacznijmy od ps3.

PS3:

PLUSY

+ Napęd Blu-Ray

+ Bezpłatne korzystanie z przeglądarki internetowej i możliwość grania z innymi graczami przez internet bez żadnych opłat.

+ Ekskluzywne tytuły na tą konsolę np. God of war , Uncharted trylogia, Gran Turismo 5 i inne

+ Darmowe gry dla posiadaczy konta PSN PLUS+ (ale grać w nie można tylko do momentu opłacania konta PLUS+)

+ Gry wykorzystujące usługę 3D

MINUSY

- Głośna praca konsoli podczas samego grania w gry na płytach Blu-Ray

- Niezbyt wygodne pady

- Brak możliwości instalacji gier na dysk twardy ( ewentualnie tylko częściowo)

- Najnowszy model konsoli PS3 SUPER SLIM ( Bardzo awaryjna konsola i bezpośredni dostęp do lasera, przestroga dla ludzi mających małe dzieci w domu)

- Gry zazwyczaj mają max 720p tytuły z rozdzielczością 1080p to rzadkość na tą konsolę.

- Wolna praca serwerów PS3 (mowa o pobieraniu gier z ze sklepiku PSN) przy łączu 120 MB/s gra np 8 GB potrafi pobierać się ze 3-4 godziny.

XBOX 360

PLUSY

+ Możliwość instalacji gier na dysk twardy całościowo ( Oszczędzamy w ten sposób laser konsoli i płytę gry i gry wczytują się 3x szybciej)

+ Bardzo wygodne pady (dodatkowo kupując nadajnik do PC możemy wykorzystać je do podłączenia i grać nimi na PC)

+ Ekskluzywne tytuły np. GEARS OF WAR , FORZA , WIEDŹMIN i inne.

+ Jeżeli dany tytuł wychodzi na PS3 i na Xboxa, to na xboxa zawsze ta gra wygląda trochę lepiej.

+ Większość tytułów ma 1080p rozdzielczość

+ Szybka praca karty Wi-Fi ( przy łączu 120 MB/s gra np 8 GB pobiera się w 20-30 minut.)

MINUSY

- Opłata za korzystanie usług internetowych w tym granie z ludźmi po sieci.

- Brak napędu Blu-Ray tylko DVD

- Grając w grę z płyty nie ruszać konsoli potrafi zniszczyć nam płytę tzw. Pierścień ( można taką płytę regenerować ale nie zawsze się da )

- Wydasz masę kasy na Akumulatorki do padów lub Baterii ( Rozwiązaniem jest zakup dedykowanego Akumulatorka do padów tzw. "Play and Charge"

- jedyna wadą w padach są twarde krzyżaki ( więc może wkurzyć nie jednego gracza który lubi grać w gry typu Mortal Kombat, Soul Calibur i inne bijatyki).

DODATKI PS3

+ Kamera Eyetoy

+ Move Controler ( wymagany przy grach ruchowych do gier typu Fitness czy np Sport Champion i inne) Jak dla mnie może precyzyjny ale czegoś mu brakuje i za mało tytułów

+ Navigator ( pomocniczy kontroler do gier ruchowych)

+ HeadSet ( Do komunikowania się z graczami grając w gry on-line np. BattleFIeld 3 czy Call Of Duty).

+ Mikrofony Bezprzewodowe ( do śpiewania Karaoke) ( Ale też pasują te przewodowe od konsoli Playstation 2)

+ Buzzery Bezprzewodowe ( Ale też pasują te przewodowe od konsoli Playstation 2. Niestety Firma produkująca Buzzery dla Sony zbankrutowała i Sony zaprzestało wydać gry na te urządzenia.

+ Sharp Shooter ( Karabin do gier typu FPS ale niestety tytułów wykorzystujący ten gadżet można wyliczyć na jednym ręku).

+ Tony Hawk Shred (Deska do jazdy na deskorolka lub na snowboard ) Gadżet współpracuje tylko z tym tytułem.

+ EA Active 2 ( treningi Fitness UWAGA bardzo awaryjne nadajniki, nie można ich zastąpić z innego zestawu).

+ Kierownice do gier wyścigowych

DODATKI XBOX 360

+ Kinect ( Urządzenie do gier ruchowych, Urządzenie ma wbudowaną już kamerę i mikrofon)

+ Tony Hawk Shred (Deska do jazdy na deskorolce lub na snowboard ) Gadżet współpracuje tylko z tym tytułem.

+ EA Active 2 ( treningi Fitness UWAGA bardzo awaryjne nadajniki, nie można ich zastąpić z innego zestawu).

+ Headset podłączany do pada

+ Mikrofony bezprzewodowe ( ale usługa Karaoke raczkuje na tą konsolę i do tego mała ilość Polskich Wykonawców).

To na razie tyle jak coś pytać w sprawie konsol też i innych np PSP,Wii,WiiU,PSVita i inne
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/inne-platformy/kupic-ps3-czy-xbox-360-mini-poradnik-t2591.html
2013-04-15T10:31:04+01:00
Witam no to ja się wypowiem, posiadam PS3 i Xboxa więc moja sugestia jest taka.

Info dla użytkowników którzy się zastanawiają czy kupić Xboxa czy PS3 może to komuś się przyda, i od razu pisze że nie namawiam do zakupu danego sprzętu to są tylko moje wizje na ten temat.

A więc porównując te dwie konsole, wiadomo są plusy i minusy obydwóch gigantów, zacznijmy od ps3.

PS3:

PLUSY

+ Napęd Blu-Ray

+ Bezpłatne korzystanie z przeglądarki internetowej i możliwość grania z innymi graczami przez internet bez żadnych opłat.

+ Ekskluzywne tytuły na tą konsolę np. God of war , Uncharted trylogia, Gran Turismo 5 i inne

+ Darmowe gry dla posiadaczy konta PSN PLUS+ (ale grać w nie można tylko do momentu opłacania konta PLUS+)

+ Gry wykorzystujące usługę 3D

MINUSY

- Głośna praca konsoli podczas samego grania w gry na płytach Blu-Ray

- Niezbyt wygodne pady

- Brak możliwości instalacji gier na dysk twardy ( ewentualnie tylko częściowo)

- Najnowszy model konsoli PS3 SUPER SLIM ( Bardzo awaryjna konsola i bezpośredni dostęp do lasera, przestroga dla ludzi mających małe dzieci w domu)

- Gry zazwyczaj mają max 720p tytuły z rozdzielczością 1080p to rzadkość na tą konsolę.

- Wolna praca serwerów PS3 (mowa o pobieraniu gier z ze sklepiku PSN) przy łączu 120 MB/s gra np 8 GB potrafi pobierać się ze 3-4 godziny.

XBOX 360

PLUSY

+ Możliwość instalacji gier na dysk twardy całościowo ( Oszczędzamy w ten sposób laser konsoli i płytę gry i gry wczytują się 3x szybciej)

+ Bardzo wygodne pady (dodatkowo kupując nadajnik do PC możemy wykorzystać je do podłączenia i grać nimi na PC)

+ Ekskluzywne tytuły np. GEARS OF WAR , FORZA , WIEDŹMIN i inne.

+ Jeżeli dany tytuł wychodzi na PS3 i na Xboxa, to na xboxa zawsze ta gra wygląda trochę lepiej.

+ Większość tytułów ma 1080p rozdzielczość

+ Szybka praca karty Wi-Fi ( przy łączu 120 MB/s gra np 8 GB pobiera się w 20-30 minut.)

MINUSY

- Opłata za korzystanie usług internetowych w tym granie z ludźmi po sieci.

- Brak napędu Blu-Ray tylko DVD

- Grając w grę z płyty nie ruszać konsoli potrafi zniszczyć nam płytę tzw. Pierścień ( można taką płytę regenerować ale nie zawsze się da )

- Wydasz masę kasy na Akumulatorki do padów lub Baterii ( Rozwiązaniem jest zakup dedykowanego Akumulatorka do padów tzw. "Play and Charge"

- jedyna wadą w padach są twarde krzyżaki ( więc może wkurzyć nie jednego gracza który lubi grać w gry typu Mortal Kombat, Soul Calibur i inne bijatyki).

DODATKI PS3

+ Kamera Eyetoy

+ Move Controler ( wymagany przy grach ruchowych do gier typu Fitness czy np Sport Champion i inne) Jak dla mnie może precyzyjny ale czegoś mu brakuje i za mało tytułów

+ Navigator ( pomocniczy kontroler do gier ruchowych)

+ HeadSet ( Do komunikowania się z graczami grając w gry on-line np. BattleFIeld 3 czy Call Of Duty).

+ Mikrofony Bezprzewodowe ( do śpiewania Karaoke) ( Ale też pasują te przewodowe od konsoli Playstation 2)

+ Buzzery Bezprzewodowe ( Ale też pasują te przewodowe od konsoli Playstation 2. Niestety Firma produkująca Buzzery dla Sony zbankrutowała i Sony zaprzestało wydać gry na te urządzenia.

+ Sharp Shooter ( Karabin do gier typu FPS ale niestety tytułów wykorzystujący ten gadżet można wyliczyć na jednym ręku).

+ Tony Hawk Shred (Deska do jazdy na deskorolka lub na snowboard ) Gadżet współpracuje tylko z tym tytułem.

DODATKI XBOX 360

+ Kinect ( Urządzenie do gier ruchowych, Urządzenie ma wbudowaną już kamerę i mikrofon)

+ Tony Hawk Shred (Deska do jazdy na deskorolce lub na snowboard ) Gadżet współpracuje tylko z tym tytułem.

+ Headset podłączany do pada

+ Mikrofony bezprzewodowe ( ale usługa Karaoke raczkuje na tą konsolę i do tego mała ilość Polskich Wykonawców).

To na razie tyle jak coś pytać w sprawie konsol też i innych np PSP,Wii,WiiU,PSVita i inne

2013-04-15T11:23:31+01:00

Re: Co kupić PS3 czy XBOX 360 mini poradnik.

Roni - jak zwykle świetny poradnik :D Sam niedawno stałem przed podobnym dylematem - ost kupiłem X-klocka :D

Może się wypowiem co do minusa o akumulatorkach -- tu się z tobą nie zgadzam, a dokładnie z tą masą kasy, przecież zestaw 4 akumulatorków z ładowarką w komplecie można kupić za 40 zł - 50 zł, co prawda drogi jest akumulatorek do pada PaC ok 160 zł, ale przecież można kupić przejściówkę i podłączyć pada bezpośrednio do konsoli.

nie mniej Twoje porównanie jak zwykle rzetelne :)

2013-04-15T13:39:08+01:00

No ok ale pamiętaj że akumulatorki nie są wieczne, sam mam akumulatorki mocy 2600 ale w zależności od systematycznego grania wiąże się to z częstym ładowaniem baterii. Ogólnie rzecz biorąc skracamy żywotność takich baterii. Jak ja kupiłem swoje to trzymały około miesiąca a teraz po 2 latach około 1 tygodnia. Więc znów wydatek 50 zł na nowe Akumulatorki. A u mnie są 4 pady i często są 4 używane więc 200 zł jak nic poszło.

2013-04-15T14:26:17+01:00

może trafiłeś na jakieś felerne :) ja używam GP2300 od 3 lat, w zeszłe wakacje po kupnie x-klocka zacząłem używać ich w padzie ( ja mam 2 pady, czyli używam 4 baterii, czyli całego kompletu) i do tej pory nie widzę spadku ich wydajności, wytrzymują ok 10 dni :), nie mniej zakładając że gracz byłby zmuszony do kupna jednego kompletu raz na 2 lata, dalej chyba nie czyni z tego horrendalnego wydatku ;)

a mam do Ciebie Roni pytanie :
X-klocek posiada X-Box Live czyli serwis/platformę dzięki której można zdobywać osiągnięcia w grach, komunikować się ze znajomymi, zarządzać mediami itp. niewątpliwą zaletą tego systemu jest sprzężenie go z systemem GfWL
-- czy PS3 posiada coś podobnego ???

2013-04-15T17:05:42+01:00

Czy jest połączenie Systemu sony z systemem windows ?? o to ci chodzi ??

Bo ogólnie na PS3 też jest ta sama możliwość co na Xboxie Zdobywanie osiągnięć, komunikacja między graczami , zarządzanie mediami itp... Nawet jest bardzo fajna sprawa do komunikacji PS3 z PC za pomocą programu PS3 Media Server, za jego pomocą można kopiować dane na PS3 i odpalać filmy z kompa i to z usługą WI-FI, Program też dobrze sobie radzi z Xboxem ale trzeba pokombinować aby program zobaczył konsolę.

2013-04-15T18:28:15+01:00

@Roni: A ile wychodzi miesięcznie opłata na Klocku? I czy są za to jakieś dodatkowe profity poza oczywistym czyli możliwością grania online?
Bo taki PSN do Plastucha to wychodzi 20zł miesięcznie i na start dostaje się niezłą biblioteczkę hitów, więc po zakupie konsoli praktycznie nie trzeba żadnych gier kupować jeśli nie ma się parcia na najnowsze mega-hity.

2013-04-15T18:33:35+01:00

Od siebie dodam, że teraz nadchodzi czas bardziej pozbywania się konsoli (PS3/Xbox 360), niż kupowania nowej.

2013-04-15T18:41:18+01:00

Na Xboxa są 3 Abonamenty 1 - 15 zł ,3 - 45 zł i 12 - 129 zł Miesięcy i ogólnie niema żadnych profitów tylko dostajesz to że możesz grać on-line z innymi i możesz pobierać dema dostępne dla użytkowników Gold. Na Xboxa nie dostajemy żadnych darmowych gier tyko ewentualnie upusty, więc użytkownicy PS3 mają lepiej bo wykupując konto Plus dostają darmowe gierki. A przepraszam jest jedna gra RPG Free On-line coś w stylu League of Legends.

-- 15 Kwi 2013, 19:41 --

esial wrote:Od siebie dodam, że teraz nadchodzi czas bardziej pozbywania się konsoli (PS3/Xbox 360), niż kupowania nowej.

Może powiem ci tak sprzedaż konsol spadł nie dla tego bo ludzie nie chcą tylko dlatego bo jest ogólny kryzys w branży bo ludzie nie mają pieniędzy.

2013-04-15T21:51:13+01:00

RoniWorlds wrote:Czy jest połączenie Systemu sony z systemem windows ?? o to ci chodzi ??

Bo ogólnie na PS3 też jest ta sama możliwość co na Xboxie Zdobywanie osiągnięć, komunikacja między graczami , zarządzanie mediami itp... Nawet jest bardzo fajna sprawa do komunikacji PS3 z PC za pomocą programu PS3 Media Server, za jego pomocą można kopiować dane na PS3 i odpalać filmy z kompa i to z usługą WI-FI, Program też dobrze sobie radzi z Xboxem ale trzeba pokombinować aby program zobaczył konsolę.

chodziło mi o możliwości zdobywania osiągnięć itp. ale dobrze wiedzieć że też jest możliwość komunikacji konsoli z PC :)

esial wrote:Od siebie dodam, że teraz nadchodzi czas bardziej pozbywania się konsoli (PS3/Xbox 360), niż kupowania nowej.

czy ja wiem ?? wręcz przeciwnie, przecież nowy (czy to nowy model X-klocka czy Plejstejszona) model konsoli będzie kosztował krocie, wiec moim zdaniem jeżeli ktoś nie ma jeszcze żadnej, a chciałby się zaopatrzyć w jakąś to teraz jest na to dobry moment :) co chwila są promocje na X360 i PS3 :)

Może jeszcze Roni pozwolisz że dodam jedno zdanie od siebie. Pozwolę sobie omówić jeden aspekt X-klocka z perspektywy osoby niepełnosprawnej, poruszającej się na wózku. Mówię tu o kinectcie. Fajna zabawka, wystarczy podłączyć i skalibrować, wszystko gotowe, można grać - tak to wygląda jeżeli jesteś osobą pełnosprawną.
Jeżeli nią nie jesteś to niestety różowo nie jest, kinect nie da się skalibrować w pozycji siedzącej, dlatego że nie widzi siatki postaci, nawet jeżeli zostanie skalibrowany przez osobę stojącą (w moim przypadku siostra) problemu to nie rozwiązuje, bo w grach szybko występuje błąd siatki człowieka, tzn. nagle postać staje się powkręcana jak tornado, albo nogi wędrują jej ponad głowę :D
Niestety problem nie dotyczy tylko kalibracji, ale również gier. Weźmy na początek Dance Central (gdzie używanie nóg jest nawet wskazane:)), tu ok, nie chodzę, nie mogę tańczyć, więc nie zagram, rozumiem wszytko w porządku pretensji nie mam. :-E
Ale takie gry jak FORZA 3 i 4, gdzie tylko się skręca za pomocą kinecta czy Kinect Olimpic, gra w której są konkurencje z wykorzystaniem samych rąk- tenis czy boks, Fable: The Journey i kilka innych rzekomo przyjaznych niepełnosprawnym - niestety tu również osoba musząca grać w pozycji siedzącej jest na spalonej pozycji. ;-(
Mówiąc krótko -- jeżeli z jakiegoś powodu nie możesz stać na dwóch nóżkach to kinect (nawet w produktach w których nie wykorzystuje się nóg) nie jest dla Ciebie.
Powiem szczerze że nie wiem jak ta sytuacja przedstawia się na sprzęcie konkurencji bo niestety nie miałem możliwości użycia kontrolera MUVE, aczkolwiek od znajomego słyszałem ze jest bardziej przyjazny, ale tu zabiorę głos jak sam przetestuje :)

2013-04-16T16:43:17+01:00

tauri5 wrote:czy ja wiem wręcz przeciwnie, przecież nowy (czy to nowy model X-klocka czy Plejstejszona) model konsoli będzie kosztował krocie, wiec moim zdaniem jeżeli ktoś nie ma jeszcze żadnej, a chciałby się zaopatrzyć w jakąś to teraz jest na to dobry moment co chwila są promocje na X360 i PS3

Moje zdanie jest takie, że jak bym wybierał pomiędzy PS3 a Xboxem, wybrał bym PS3 bo się opłaca, parę exclusivów wyjdzie godnych uwagi. Poza tym przerobiona konsola pozwala zagrać w większość tytułów z PSX/PS2. XBox360 jak dla mnie teraz jest nie opłacalny (no chyba, że ktoś lubi jak "maupa" skakać przed TV) .

2013-04-16T17:46:09+01:00

tauri5 wrote:czy ja wiem ?? wręcz przeciwnie, przecież nowy (czy to nowy model X-klocka czy Plejstejszona) model konsoli będzie kosztował krocie, wiec moim zdaniem jeżeli ktoś nie ma jeszcze żadnej, a chciałby się zaopatrzyć w jakąś to teraz jest na to dobry moment :) co chwila są promocje na X360 i PS3 :)

PS4 - 2200 - 2900PLN na chwilę obecną czyli porównywalnie z ceną xbx 2 i ps3 w dniu premiery.
Osobiście posiadam xbx i ps2 na stałe wpięte do tv, xbx360 leży odpięty, a ps3 pożyczam dla exclusivów ;]

2013-04-16T20:53:29+01:00

@esial
z tego co się orientuję to nie trzeba przerabiać PS3 by działały gry spod PS2 :)
- ale lepiej zaczekajmy na wypowiedź Roniego :D

@xittam
święte słowa :)

2013-04-16T21:30:40+01:00

tauri5 wrote:@esial
z tego co się orientuję to nie trzeba przerabiać PS3 by działały gry spod PS2 :)

Roni nie jest jedyną osobą co się "zna" na konsolach. Jedynie stare modele(FAT 20/60/80) konsol z regionu US/JAP mają emu PS2 "wbudowany", czyli i tak przerobiona konsola daje dużo więcej bajerów.

2013-04-16T21:54:23+01:00

esial wrote:
tauri5 wrote:@esial

Roni nie jest jedyną osobą co się "zna" na konsolach. Jedynie stare modele(FAT 20/60/80) konsol z regionu US/JAP mają emu PS2 "wbudowany", czyli i tak przerobiona konsola daje dużo więcej bajerów.

Model który tylko odpala gry z PS2 to tylko i wyłącznie PS3 FAT 60 GB modele 20 i 80 GB nie miały tej usługi.

A resztę odpala gry z PS2 tylko wersje elektroniczne ze PSN-STORE.

2013-04-17T09:30:26+01:00

RoniWorlds wrote:Model który tylko odpala gry z PS2 to tylko i wyłącznie PS3 FAT 60 GB modele 20 i 80 GB nie miały tej usługi.
Piszesz o wersji Europejskiej która cierpiała na mniejszą kompatybilność z grami dla PS2. Wersja US/JAP FAT 80GB miała to samo. Wcześniejsze modele miały EE i GS odpowiedzialnymi za emulację gier dla PS2.

2013-04-17T14:26:18+01:00

dobrze wiedzieć Panowie :)
powiem szczerze że do tego momentu byłem przekonany że każdy PS3 ma taką możliwość :)

@Esial -- nie twierdzę że się nie znasz na konsolach, po prostu Roni wielokrotnie udowodnił swoją wiedzę :) nie mniej mam nadzieję że nie poczułeś się urażony :D :glaszcze: :glaszcze:

2013-04-17T16:13:37+01:00

Off-Top
Ukryta treść:

Return to Inne platformy