Polski

Słuch do muzyki

roki76 Temat założyłem, bo w sumie skłoniła mnie do tego mała dyskusja na pw z Xandrą oraz jej ostatnia kompozycja.

Co sądzicie o tym że dziś nie da już się wymyślić nic oryginalnego.
Nie macie wrażenia że gdzieś, coś tam słyszeliście wcześniej ?
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/kacik-muzyczny/sluch-muzyki-t5598.html
2020-05-14T08:29:17+01:00
Temat założyłem, bo w sumie skłoniła mnie do tego mała dyskusja na pw z Xandrą oraz jej ostatnia kompozycja.

Co sądzicie o tym że dziś nie da już się wymyślić nic oryginalnego.
Nie macie wrażenia że gdzieś, coś tam słyszeliście wcześniej ?

2020-05-14T08:58:50+01:00

Re: Słuch do muzyki

Jak pisałam na PW wszelkiego rodzaju zapożyczenia odnośnie progresji akordów lub melodii zdarzają się dość często. Nie jest to niczym dziwnym w świecie muzyki i nazywa się nieświadomym plagiatem. Kiedyś istniała taka strona thecopycats.com bodajrze, obecnie już nie aktywna (domena została wykupiona przez inną firmę). Była tam cała masa przykładów takich zapożyczeń, mniej lub bardziej świadomych.

Jeden z ciekawszych przypadków to dzieciak w filmie z lat 50 tych nucący motyw z Rydwanów ognia Vangelisa, który powstał dużo później. Albo motyw główny z Conquest of paradise, który jest... kolendą.

Z naszego podwórka: weźmy Steczkowską i słynny utwór Dziewczyna szamana, który dziwnie przypomina tę piosenkę:

Rynkowski Wypijmy za błędy i The Police

czy Various Manx, Orła cień i Pink Floyd

Polecam ten cykl

Mnie się to też zdarzyło, lata temu. To współczesna wersja mojego kawałka pisanego jeszcze na DigiBoosterze Pro.
https://clyp.it/i2kws2ws

I co?

Shit happens
x:hrhr

2020-05-14T09:16:11+01:00

Ja się dołożę z tym, ciekawe ilu z Was rozpozna pewien motyw :)

A nie miałaś nigdy tak, że gdzieś tam komponując coś swego nie sugerowałas się czym innym zamiast tego "Shit Happens" ? Ot wpadło Ci coś do głowy, nie mogło wyjść, zrobiłaś swoją muze a tu zonk ? Oprócz tego co napisałas wyżej ? I miałas jednak wrażenie że gdzieś coś kiedyś ?

2020-05-14T09:44:06+01:00

Nie wiem do czego ten kawałek jest podobny...

Miałam tak kilka razy. Ostatnio udało mi się niechcący "skowerować" Book of Love Petera Gabriela, mam w pamięci moją wersję, niestety instaud.io gdzie go trzymałam padło jakiś czas temu i nie mogę znaleźć swojego kawałka. W folderze z kawałkami go nie mam, a takich zaczętych i nieskończonych bez nazwy plików źródłowych mam setki (serio), więc ciężko mi teraz to pokazać.

Jeden (!) z folderów.
Image

Ogólnie jestem w stanie wyłapać, że coś mi się dziwnie znajomo melodia układa. Oczywiście nie zawsze i z pewnością ktoś w moich kawałkach wyszpera jakieś znajome elementy.

2020-05-14T13:19:01+01:00

Xandra wrote:Nie wiem do czego ten kawałek jest podobny...

Np. Safri Duo

Szkoda że nie masz bo ogólnie lubię słuchać Gabriela. Aż bym posłuchał :)

2020-05-14T15:24:51+01:00

Takich "zapożyczeń" nie da się uniknąć, między innymi dlatego, że muzyka różnego typu, towarzyszy nam we współczesnych czasach prawie wszędzie i nawet jeśli nie lubimy danego utworu, to zdarza się, że "gra nam w głowie", przy tworzeniu muzyki, świadomie lub nie, mamy pewne schematy już zakodowane.

Najbardziej znane przykłady, to oczywiście muzyka pop (choć tutaj, często są świadome plagiaty), rap opiera się na bitach z innych utworów, muzyka elektroniczna tak samo.

W muzyce metalowej też dużo jest, takich zapożyczeń, a to gitarowe solo zapożyczone z innego utworu, a to riff skopiowany itd. dobrym przykładem może być tutaj, kultowy w Polskim światku metalowym, album Kata - Oddech Wymarłych Światów, który brzmi "Metallikowo", po latach gitarzysta i kompozytor utworów, Piotr Luczyk, przyznał, że był wtedy pod ogromnym wpływem Metalliki i nie potrafił wyrzucić z głowy ich partii gitarowych, podczas komponowania muzyki.

I dużo by jeszcze wymieniać, takich przykładów z każdego gatunku, z drugiej strony... większość filmów i gier komputerowych, to też przecież od lat powielane, te same schematy. :uznanie:

2020-05-14T16:04:40+01:00

Zgadzam się, swojego czasu miałem krotki okres gdzie plumkałem sobie na gitarze, a wtedy ogromne wrażenie zrobil na mnie album Mike'a Oldfielda "Songs Of Distant Earth" i do jednego z utworów zawsze sobie coś tam w tle gralem, nie było to granie tego samego ale taka moja fantazja na temat tego utworu, szkoda że nie nagrywałem tego gdzieś na taśmach.
I nie wiedziałem o tym że Oddech był inspirowany muzą Metalliki, choć pewnie były to inspiracje albumami Kill'em All, Ride the lightning albo Master of Puppets. Rzecz jasna uwielbiam te albumy :) "Oddech" Kata zresztą też :)

2020-05-15T19:44:12+01:00

Sam "Oddech Wymarłych Światów" nie brzmi, jak kopia Metalliki, pomijając już PRL-owskie warunki i jakość sprzętu, jaki mieli do dyspozycji, przez co, nawet gdyby chcieli, nie uzyskali by identycznego brzmienia co np. na "Kill'em All", jeśli jednak skupisz się, wyłącznie na gitarze rytmicznej i porównasz do riff'ów na wymienionych przez Ciebie albumach Metalliki, to szybko usłyszysz, czym inspirował się Luczyk. ]:->

2020-05-15T19:50:42+01:00

Oddech jeszcze brzmi dosyć dobrze, jak na tamte warunki. Metallica i jego Kill'em all też brzeniem nie powalały, za to kultowe Ride i Master to już troszkę inna liga. A kat i jego wcześmiejsze "666" i jego odpowiednik "Metal and hell" brzeniem nie powalało, choć było nagrywane zagranicą jak pewnie wiesz. :)

2020-05-15T20:20:42+01:00

"Metal and hell" nie pamiętam szczerze, za to "666" jeśli mnie pamięć nie myli, było nagrane w jakimś Śląskim teatrze.

2020-05-15T20:25:42+01:00

"Metal and Hell" to to samo co "666" tylko po angielsku ;)
Dokładnej historii nagrania albumów nie znam, ale zdaje się że nie był w polsce nagrywany. Choć moge się mylić.

2020-05-15T20:39:44+01:00

Co do brzmienia Kata "Metal & Hell" bądz "666" powiem że z perspektywy czasu zawiera ono jakąś dziwną moc.Koło się kręci, moda powraca i nieraz nowe kapele próbują brzmieć retro, ale brzmienia 1wszego Kata nikt nie podrobił.Osobiście 666 cenię o wiele bardziej niż bardzo dobry Kill em all.

2020-05-15T23:39:26+01:00

roki76 wrote:"Metal and Hell" to to samo co "666" tylko po angielsku ;)
Dokładnej historii nagrania albumów nie znam, ale zdaje się że nie był w polsce nagrywany. Choć moge się mylić.

Wiem, ale nie były nagrywane w tym samym miejscu, jak mnie pamięć nie myli, to "666" nagrali jakieś 2 miesiące później.

croon wrote:Co do brzmienia Kata "Metal & Hell" bądz "666" powiem że z perspektywy czasu zawiera ono jakąś dziwną moc.Koło się kręci, moda powraca i nieraz nowe kapele próbują brzmieć retro, ale brzmienia 1wszego Kata nikt nie podrobił.Osobiście 666 cenię o wiele bardziej niż bardzo dobry Kill em all.

To fakt, osobiście nie lubię nowego brzmienia, jest zbyt syntetyczne i plastikowe, wolę oldschoolowe kapele, które mają brzmienie wzorowane na lata 80 i 90, ale "666" Kata to prawdziwa perełka (nowa wersja to gówno, za przeproszeniem, ale inaczej tego gniota nie da się nazwać), warunki mieli jakie mieli w tym teatrze, ale dzięki temu, ten materiał ma niepowtarzalny klimat, brzmienie typowe, jak z krypty albo jaskini.
b:@

2020-05-16T04:52:58+01:00

To fakt, tamto brzmienie ma swój urok, zresztą Kat po "Bastardzie" to już nie to samo. Może jeszcze "Ballady" dają radę, ale ta reszta to szajs. Przynajmniej dla mnie. jakaś taka chaotyczna stała się ich muza, brzmienie też mi nie pasuje.

Znalazłem coś takiego:
http://www.kat-rk.pl/historia

2020-05-22T15:25:03+01:00

Znalazłam ten kawałek podobny do Book of Love. Chociaż tak po zastanowieniu...
x:hm
https://clyp.it/w0hhjr11

2020-05-23T08:14:59+01:00

Nawet podobne, a to co skomponowałaś przypomina mi jeszcze coś, tylko muszę sobie przypomnieć co to było i też to były lata 80 albo 90....
Jak sobie przypomnę to dodam link do YT...

Edit:
Mam. Wiedziałem że gdzieś dzwoni.

To są niuanse, ale jednak ;)

2020-06-21T21:42:15+01:00

Co do "inspiracji" to znalazłam fajny film o inspiracjach Johna Williamsa :-D

2020-07-05T12:23:26+01:00

Ja np stosunkowo niedawno zacząłem dostrzegać, że część utworów Slayera ma bardzo podobne riffy (nawet z ich najlepszych czasów)
np. pierwsze z brzegu, moje ulubione "Read Between The Lies" jest to przerobione "Criminally Insane",
Sporo materiału z South of Heaven jest inspirowane z wcześniejszych albumów...

Return to Kącik muzyczny