Polski

Google kończy ze wsparciem dla Windows 7 i 8 od lutego 2023

Anthrox Przyszedł czas, że Windows 7 coraz mocniej jest traktowany jak Windows XP i spychany na margines.
W dniu dzisiejszym zauważyłem na moim Chrome komunikat:
Przeglądarka internetowa Google Chrome wrote:"Aby w przyszłości otrzymywać aktualizacje Google Chrome, musisz mieć system Windows 10 lub nowszy. Na tym komputerze jest zainstalowany system Windows 7." Dowiedz się więcej.

chrome-windows-7-komunikat_2022-12-06.jpg

Po kliknięciu na: dowiedz się więcej otwiera się link:
https://support.google.com/chrome/threa ... early-2023

Wsparcie Sunsetting dla Windows 7/8/8.1 na początku 2023 roku
Cześć wszystkim,

Chrome 109 to ostatnia wersja Chrome, która będzie obsługiwała Windows 7 i Windows 8/8.1. Chrome 110 (premiera wstępnie zaplanowana na 7 lutego 2023 r.) to pierwsza wersja Chrome, która wymaga systemu Windows 10 lub nowszego. Aby nadal otrzymywać przyszłe wersje Chrome, musisz upewnić się, że na urządzeniu działa system Windows 10 lub nowszy. Jest to zgodne z końcem wsparcia Microsoft dla systemu Windows 7 ESU i rozszerzonej obsługi systemu Windows 8.1 10 stycznia 2023 r.

Starsze wersje Chrome będą nadal działać, ale użytkownicy tych systemów operacyjnych nie będą udostępniać dalszych aktualizacji. Jeśli obecnie korzystasz z systemu Windows 7 i Windows 8/8.1, zachęcamy do przejścia na obsługiwaną wersję systemu Windows, aby mieć pewność, że nadal będziesz otrzymywać najnowsze aktualizacje zabezpieczeń i funkcje Chrome.

Jak zawsze, prosimy o przesłanie nam opinii, korzystając z tych instrukcji .

Uwaga: ten post został zaktualizowany 26 października 2022 r. w celu wyjaśnienia terminów i uwzględnienia systemu Windows 8 oraz ponownie 27 października w celu dokładniejszego wyjaśnienia numerów wydań kamieni milowych.

James, kierownik pomocy Chrome

Do Windows XP mam duży sentyment, a teraz to samo czeka Windows 7.
Serce pęka. ;-(

Pewnie nie jestem osamotniony w tym, skoro zablokowali skomentowanie wiadomości.
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/komputery-software/google-konczy-wsparciem-dla-windows-lutego-2023-t7480.html
2022-12-06T16:37:46+01:00
Przyszedł czas, że Windows 7 coraz mocniej jest traktowany jak Windows XP i spychany na margines.
W dniu dzisiejszym zauważyłem na moim Chrome komunikat:
Przeglądarka internetowa Google Chrome wrote:"Aby w przyszłości otrzymywać aktualizacje Google Chrome, musisz mieć system Windows 10 lub nowszy. Na tym komputerze jest zainstalowany system Windows 7." Dowiedz się więcej.

chrome-windows-7-komunikat_2022-12-06.jpg

Po kliknięciu na: dowiedz się więcej otwiera się link:
https://support.google.com/chrome/threa ... early-2023

Wsparcie Sunsetting dla Windows 7/8/8.1 na początku 2023 roku
Cześć wszystkim,

Chrome 109 to ostatnia wersja Chrome, która będzie obsługiwała Windows 7 i Windows 8/8.1. Chrome 110 (premiera wstępnie zaplanowana na 7 lutego 2023 r.) to pierwsza wersja Chrome, która wymaga systemu Windows 10 lub nowszego. Aby nadal otrzymywać przyszłe wersje Chrome, musisz upewnić się, że na urządzeniu działa system Windows 10 lub nowszy. Jest to zgodne z końcem wsparcia Microsoft dla systemu Windows 7 ESU i rozszerzonej obsługi systemu Windows 8.1 10 stycznia 2023 r.

Starsze wersje Chrome będą nadal działać, ale użytkownicy tych systemów operacyjnych nie będą udostępniać dalszych aktualizacji. Jeśli obecnie korzystasz z systemu Windows 7 i Windows 8/8.1, zachęcamy do przejścia na obsługiwaną wersję systemu Windows, aby mieć pewność, że nadal będziesz otrzymywać najnowsze aktualizacje zabezpieczeń i funkcje Chrome.

Jak zawsze, prosimy o przesłanie nam opinii, korzystając z tych instrukcji .

Uwaga: ten post został zaktualizowany 26 października 2022 r. w celu wyjaśnienia terminów i uwzględnienia systemu Windows 8 oraz ponownie 27 października w celu dokładniejszego wyjaśnienia numerów wydań kamieni milowych.

James, kierownik pomocy Chrome

Do Windows XP mam duży sentyment, a teraz to samo czeka Windows 7.
Serce pęka. ;-(

Pewnie nie jestem osamotniony w tym, skoro zablokowali skomentowanie wiadomości.

2022-12-06T18:11:09+01:00

Re: Google kończy ze wsparciem dla Windows 7 i 8 od lutego 2

Niedobrze. Oj niedobrze. Mam sporo oprogramowania, które nie działa na 8 i dalej...

2022-12-08T20:23:36+01:00

JAK WYŁĄCZYĆ KOMUNIKAT W GOOGLE CHROME o treści:
Aby w przyszłości otrzymywać aktualizacje Google Chrome, musisz mieć system Windows 10 lub nowszy. Na tym komputerze jest zainstalowany system 7.

ROZWIĄZANIE:
Pobierz i 2x kliknij dodając wpis do rejestru (łatka dla systemów Windows 7, Windows 8.x).
wylacz-gowniany-komunikat-od-google-chrome-na-systemach-Windows-7-8.reg

Tak wygląda zawartość pliku .reg:

Code: Select all

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Policies\Google\Chrome]
"SuppressUnsupportedOSWarning"=dword:00000001

2022-12-09T09:19:49+01:00

Zasadniczo to początek końca Windows 7... takiego definitywnego. Brak przeglądarki to brak możliwości przeglądania internetu jako takiego. Z racji tego, że sporo z nich bazuje na Chrome - można założyć, że 90% przestanie funkcjonować pod poczciwą Siódemką... Nieliczne pozostaną, pytanie na jak długo. Firefox pewnie "wyniesie się" jako jeden z ostatnich, albo nawet ostatni. Podobnie było z XP - za niedługo pewnie pojawi się komunikat o tym, że Steam, Epic, GOG itd. też kończą wsparcie z Windows 7 i będzie "po ptokach"...

2022-12-09T21:38:07+01:00

I tak dziwi że chciwe macki kapitalistów tak długo pozwoliły funkcjonować 7-ce. 13 latek to niezły wynik i założę się że teraz długość utrzymywania następców będzie się drastycznie skracał aż do rocznych abonamentów z "dobrowolnym" zrzeczeniu się zarządzania zainstalowanym systemem na rzecz łajzołsa. Póki co grubo smarują dupy odpowiednim władzom dolarami za unikanie miliardowych kar za monopolizację rynku i trzymania z takimi manipulantami jak chromy. W przyszłym roku na święta wesoła nowina, lajzołs 8 już się nie utrzyma. Ale szaleją póki co ile mogą bo tracą rynek na rzecz urządzeń z androidem.
Na pohybel i oby zdechli rychło.

2022-12-09T23:11:20+01:00

Pamiętam jakie wielkie zapowiedzi były, że "Windows 10 to ostatni system - i będzie dożywotnio rozwijany" - a tu zmiana strategii i Windows 11 na horyzoncie...

Przeczytałem w internecie, że program wsparcia możliwe, że zostanie jak dla XP - wydłużony.
Ponoć mowa o wsparciu do 2026 roku.

To jednak nieuchronne, że żegnamy 7demkę - ja bym tam chętnie XP do dzisiaj używał... :(

Return to Software