Polski

Kilka użytecznych programów dla Windows

macieg Na telefonie możesz sobie zainstalować apkę Blokada. Naprawdę polecam.

Z kolei zamiast trzymać uBlocka i ABP sugerowałbym przejrzeć filtry i przenieść je wszystkie do uBlocka (choć zapewne większość się duplikuje, no i trzeba uważać na wyjątki z ABP, co by nie wprowadzić ich sobie do uBlocka), bo jest on bardziej wydajny, chociaż dla mnie osobiście to zbytni wysiłek, bo ABP nie używam od kiedy ukazał się uBlock.

No i zawsze możesz doinstalować dodatkowe filtry z filterlists.com.
Polecam Polish Annoyance Filters, Polish Anti Adblock Filters i Polish GDPR-Cookies Filters.
Page 2 of 2 2 https://forum.thecompany.pl/komputery-software/kilka-uzytecznych-programow-dla-windows-t5883.html
2020-10-06T10:35:44+01:00

Re: Kilka użytecznych programów dla Windows

Na telefonie możesz sobie zainstalować apkę Blokada. Naprawdę polecam.

Z kolei zamiast trzymać uBlocka i ABP sugerowałbym przejrzeć filtry i przenieść je wszystkie do uBlocka (choć zapewne większość się duplikuje, no i trzeba uważać na wyjątki z ABP, co by nie wprowadzić ich sobie do uBlocka), bo jest on bardziej wydajny, chociaż dla mnie osobiście to zbytni wysiłek, bo ABP nie używam od kiedy ukazał się uBlock.

No i zawsze możesz doinstalować dodatkowe filtry z filterlists.com.
Polecam Polish Annoyance Filters, Polish Anti Adblock Filters i Polish GDPR-Cookies Filters.

2020-10-06T12:27:51+01:00

Ja używam filtrów + blokowanie skryptów z Opery, sprawdzają się bardzo dobrze (i łatwo je wyłączyć na danej stronie na szybko), do tego wtyczki Disable HTML5 autoplay, bo wkurzają mnie samo startujące filmy, nagminnie używane na wszystkich polskich portalach.

x:hero

2020-10-12T11:16:58+01:00

Jak dla mnie na urządzeniach mobilnych tylko 3 przeglądarki nadają sie do przegladania internetu: Firefox, Samsung Internet Browser i Kiwi. Tylko na nich zdaje się można zainstalować dodatki blokujące reklamy. Z kolei tylko Firefox i przegladarka Samsunga praktycznie bezbłędnie blokuje wszelkie filmiki na stronach. O ile SIB ma w sobie wbudowany super mechanizm block-autoplay (chyba najlepszy jaki jest obecnie), to Firefoxa trzeba ustawić, ale jak się już to zrobi to działa równie dobrze ;)

Co do uBlock Origin vs ADBlock - podpinam się do posta maciega i jak pisałem wcześniej - uBlock Origin absolutnie wystarcza. Korzystanie z obu tylko obciąża niepotrzebnie przeglądarkę i zasoby.
Blokada jest OK - szczególnie v5 mi się podoba.

W ogóle to może wydzielić osobny wątek na urządzenia mobilne ??? Nie bedziemy tu spamować ;)

2020-10-12T18:39:38+01:00

macieg wrote:Na telefonie możesz sobie zainstalować apkę Blokada. Naprawdę polecam.

Nie rozumiem tego technobełkotu i jakiekolwiek ustawienie tej aplikacji jest dla mnie niemożliwe. Dzięki jednak za poradę.

2020-10-22T06:58:50+01:00

Kolejny mały i użyteczny programik, RAM Kontroler autorstwa Tomasza Wyderki. Dziś 8GB RAM to już wcale nie jest dużo, a są przecież ludzie, którzy mają 6, lub nawet 4GB w swoich maszynach. Nie czarujmy się, Chrome czy Opera z kilkunastoma kartami potrafi spuchnąć w kilka minut. I tu właśnie z pomocą przychodzi RAM Kontroler.

Image
W moim lapku mam 8GB, oto efekt działania programu przy odpalonym Chrome z 2 kartami (do podglądu na żywo edytowanej strony w Brackets, nie chce działać z innymi przeglądarkami), Operze z 37 otwartymi kartami, Photoshopem z 3 projektami, Illustratorem z 4 projektami, FLStudio z kilkoma ciężkimi wtyczkami, Mass Effect 3, nie wspomnę o mniejszych programach jak komunikator, odtwarzacz muzy itd.

Program nie jest nowy, ale rozwijany. Jak sama nazwa wskazuje służy do kontrolowana pamięci RAM w systemie. Ale w przeciwieństwie do innych rozwiązań tego typu, zamiast zrzucać zajętą pamięć do swapu, by osiągnąć chwilowy efekt jej zwolnienia, RAM Kontroler tę pamięć kompresuje. Co ciekawe wcale nie powodując spowolnienia w działaniu programów. Tutaj można przeczytać o historii powstawania tego programu: https://tomaszwyderka.pl/2015/05/25/ram ... aj-i-dzis/

Download: https://tomaszwyderka.pl/ramkontroler/

2020-10-23T00:22:55+01:00

Interesujące, wydawało mi się, że Microsoft się z tematem uporał i nie ma już potrzeby stosować tych wynalazków.
Przeczytałem z zainteresowaniem artykuł.
Czy na Windows 10 coś daje? :-E

2020-10-23T14:34:07+01:00

Rzadko mam zajęte więcej niż 60% RAM, no chyba, że nawalę tyle programów ile się da. Przy czym wirtualki nie rusza...

Image

2020-11-09T11:23:00+01:00

K9Darek wrote:
macieg wrote:Na telefonie możesz sobie zainstalować apkę Blokada. Naprawdę polecam.

Nie rozumiem tego technobełkotu i jakiekolwiek ustawienie tej aplikacji jest dla mnie niemożliwe. Dzięki jednak za poradę.

Nie rozumiem do końca, gdzie występuje problem. Trzeba zainstalować apkę Blokada, tak jak się instaluje cokolwiek z Google Play a potem trzeba wcisnąć w apce przycisk z ikonką Image.

Ewentualnie można zainstalować ręcznie bogatszą wersję ze stronki lub F-Droida, ale nie jest to konieczne.

2020-11-09T16:30:09+01:00

Tylko jak ustawić żeby blokowało to, co się chce a nie wszystko, czyli nie wiadomo co?

2020-11-10T10:46:24+01:00

Jak otworzysz manu (podciągając dolną belkę aplikacji do góry) i wybierzesz Blokowanie reklam, a następnie Listy hostów, to możesz zarządzać listami domen, które Blokada wycina z ruchu sieciowego. Za pomocą opcji Zezwolone/blokowane hosty można też samemu dodawać domeny do blokowania i wyjątki.

Ja tam sie nigdy w to ne zagłębiałem i zawsze używałem domyślnych ustawień. Jedyny minus taki, że nie wycina reklam YouTube, ale od tego jest YouTube Vanced.

2020-11-10T18:56:30+01:00

macieg wrote:Ja tam sie nigdy w to ne zagłębiałem i zawsze używałem domyślnych ustawień. Jedyny minus taki, że nie wycina reklam YouTube, ale od tego jest YouTube Vanced.

Dla zainteresowanych:
post70979.html

2020-11-10T19:43:33+01:00

macieg wrote:Jedyny minus taki, że nie wycina reklam YouTube, ale od tego jest YouTube Vanced.

Wycina:
Ustawienia -> Blokowanie reklam -> Listy hostów -> YouTube Ad Blocker by Jerryn70

2020-12-08T05:25:59+01:00

FontBase to bezpłatna i niewielka aplikacja do wyszukiwania i używania fantów BEZ ich instalacji z Google Fonts, który zawiera ponad 3000 pozycji.

Image

Wystarczy kliknąć na wybranego fonta i już można go używać. Fonty przestają być dostępne po wyłączeniu programu. Programy, które zostały uruchomione wcześniej od FontBase mogą nie widzieć tych nowo "doklejonych".

Dostępne są też wersje na Linuxa i MacOS. Download: https://fontba.se/features/googlefonts

2020-12-08T09:50:13+01:00

Problem z takimi stronkami, programami i aplikacjami jest taki, że brak polskich znaków w poważnej większości interesujących czcionek.

2021-01-12T22:11:43+01:00

Jeśli ktoś siedzi dużo i wyszukuje na Alledrogo, mogą mu się przydać dodatki do Firefoxa "Pomocnik Allegro" i "Allegro - sortowanie". Pierwszy pomaga ukryć np oferty śmieciarzy zasypujących portal bzdurnymi ofertami. Można ukryć oferty konkretnego użytkownika. Można też ukryć oferty sponsorowane, promowane lub duplikaty. Drugi pomaga zapamiętać ostatnio używany sposób sortowania zamiast promowanej "trafności". Być może te dodatki występują też w wersji dla innych przeglądarek. Nie sprawdzałem.

2021-01-13T08:58:22+01:00

Ja sobie daję radę bez dodatków do Allegro. :mrgreen:

2021-01-13T21:59:53+01:00

Jest na chrome też ;) Jak ja uwielbiam wejść i szukać np. po słowie Amiga, a tam milion klawiszy do klawiatury i każdy na osobnej aukcji, od sześciu różnych ludzi, z 3 różnych wersji klawiatur :P

Return to Software