Polski

Linux Mint vs Windows na tanim laptopie

xandra
Jeśli masz taniego laptopa i zastanawiałeś się, czy Linux Mint może być dla niego lepszym wyborem niż Windows 10, sprawdź poniższą infografikę. Okazuje się, że Linux Mint jest o ułamek szybszy niż Windows 10, gdy jest uruchomiony na tej samej maszynie low-end, uruchamiając (głównie) te same aplikacje. Zarówno testy prędkości, jak i infografika zostały przeprowadzone przez DXM Tech Support, australijską firmę zajmującą się wsparciem IT, która interesuje się Linuksem.

Image

Nie do końca bym się zgodziła z tym "o ułamek szybszy", ponieważ jak widać sporo rzeczy działa 2, a nawet dużo więcej razy. Mam starego lapka, Compaqa Presario z 2 rdzeniowym procesorem AMD i 3GB ram. Z W7 praktycznie nie dało się z niego korzystać, przeglądarka, komunikator, odtwarzacz muzyki i już mulił. Cud nastąpił po instalacji Minta. Oczywiście też bez szaleństw, ale działają płynnie nawet efekty z Compiza.

Zadziwiające jest jednak, jak bardzo programy stały się zasobożerne.

Źródło: https://www.omgubuntu.co.uk/2019/06/lin ... nfographic
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/komputery-software/linux-mint-windows-tanim-laptopie-t7521.html
2022-12-13T11:27:54+01:00
Jeśli masz taniego laptopa i zastanawiałeś się, czy Linux Mint może być dla niego lepszym wyborem niż Windows 10, sprawdź poniższą infografikę. Okazuje się, że Linux Mint jest o ułamek szybszy niż Windows 10, gdy jest uruchomiony na tej samej maszynie low-end, uruchamiając (głównie) te same aplikacje. Zarówno testy prędkości, jak i infografika zostały przeprowadzone przez DXM Tech Support, australijską firmę zajmującą się wsparciem IT, która interesuje się Linuksem.

Image

Nie do końca bym się zgodziła z tym "o ułamek szybszy", ponieważ jak widać sporo rzeczy działa 2, a nawet dużo więcej razy. Mam starego lapka, Compaqa Presario z 2 rdzeniowym procesorem AMD i 3GB ram. Z W7 praktycznie nie dało się z niego korzystać, przeglądarka, komunikator, odtwarzacz muzyki i już mulił. Cud nastąpił po instalacji Minta. Oczywiście też bez szaleństw, ale działają płynnie nawet efekty z Compiza.

Zadziwiające jest jednak, jak bardzo programy stały się zasobożerne.

Źródło: https://www.omgubuntu.co.uk/2019/06/lin ... nfographic

2022-12-13T11:56:15+01:00

Re: Linux Mint vs Windows na tanim laptopie

xandra wrote:Nie do końca bym się zgodziła z tym "o ułamek szybszy", ponieważ jak widać sporo rzeczy działa 2, a nawet dużo więcej razy. Mam starego lapka, Compaqa Presario z 2 rdzeniowym procesorem AMD i 3GB ram. Z W7 praktycznie nie dało się z niego korzystać, przeglądarka, komunikator, odtwarzacz muzyki i już mulił. Cud nastąpił po instalacji Minta. Oczywiście też bez szaleństw, ale działają płynnie nawet efekty z Compiza.

Masz w zupełności rację. Mam starego laptopa o podobnej do Twojego konfiguracji, ze zintegrowaną kartą graficzna Intela. Pod kontrolą Windowsa nie za bardzo dawał radę. Magia zadziałała w przypadku Minta. Wybralem Cinnamon zamiast Mate bo jestem wygodny :-P . Laptop śmiga aż miło :haha: Mogę używać odtwarzacza muzyki albo słuchać radia, Discord siedzi w tle, do tego odpalonych kilka innych rzeczy w tym przegladarka. Wszystko działa, jest tzw. responsywność i komputer reaguje bez większych opóźnień. Nawet więcej - da sie na nim grać, czy to w starsze gierki czy na emulatorze. Pod Windowsem? Zapomnij.... Dużo zależy od środowiska i dystrybucji, bo np. taki Lubuntu zabiera znacznie mniej zasobów co w przypadku starszych lapków może mieć spore znaczenie.
Takie testy i porownania to można sobie w kieszeń wsadzić, bo życie to weryfikuje ;>

2022-12-13T16:27:59+01:00

Dokładnie, ostatnio zmieniłam Della z i5 3320(2/4)/8GB, na którym Adobe pod w10 mi muliło na HP z Razenem 5 5500U(6/12)/16GB DDR4 i różnica powala.

Image

Ciekawe na ile ten mi starczy...

2022-12-13T16:43:50+01:00

Zintegrowana grafika to jest zawsze kicha. ;)

2022-12-13T17:04:41+01:00

Wiem, ale i tak wszystkie programy widzą Vegę7 jako kartę graficzną i na pewno jest 6-7 razy szybsza od hd4000, z mojego Della. Niestety na lepszy sprzęt mnie nie było stać x:hm

12 lat temu miałam PC z GT 9800...

Image

Return to Software