Polski

Microsoft Windows 10 - temat ogólny

roki76 Nie musi nic ściągać. Samo zdanie że nic nie robił przez x czasu styknie.
Lapek do rozkręcenia, wyczyszczenia i wymiany pasty. A jak dobrze dbał o system to formata robił nie będzie.
Page 2 of 2 2 https://forum.thecompany.pl/komputery-software/microsoft-windows-temat-ogolny-t5212.html
2020-05-23T10:14:47+01:00

Re: Microsoft Windows 10 - temat ogólny

Nie musi nic ściągać. Samo zdanie że nic nie robił przez x czasu styknie.
Lapek do rozkręcenia, wyczyszczenia i wymiany pasty. A jak dobrze dbał o system to formata robił nie będzie.

2020-05-23T11:40:32+01:00

Ja bym najpierw przetestowała prostsze rozwiązanie zamiast się bawić w rozkręcanie, no ale może się mylę? Wcale nie jest powiedziane, że to przyczyna sprzętowa.
x:hrhr

2020-05-23T12:14:09+01:00

3 lata używania ? Nie sądzę. Na tyle kurzy mu się już zapiekło że głowa mala a i pasta/termopady są do wymiany.
Mialem kilka laptopów i żaden nie wytrzymał od świeżości więcej niż dwa....
Klasyczny przykład throttlingu. :)

2020-05-23T12:41:47+01:00

Z mojego doświadczenia, gdy gry które chodziły wcześniej świetnie nagle zaczynają przycinać, to zwykle za sprawą automatycznej aktualizacji sterowników graficznych które często działy się "po cichu" za moimi plecami. Nie zawsze na danej konfiguracji najnowsze sterowniki znaczą "najlepiej". Wtedy zawsze najlepiej było na czysto zainstalować sterowniki które działały optymalnie i wyłączyć wszelkie automatycznie aktualizacje.
Jak mówi Xandra. Pierw eliminacja prostych rozwiązań. Na samym końcu dopiero zabawy w rozkręcanie.

2020-05-23T13:00:16+01:00

Rekki, 3 lata używania i te cienkie kratki na wentylatorze ?
Owszem można użyć narzędzi, tylko po co ? Styknie prosty test. Przyłożyć rękę w okolice wentylatora na obudowie. Nie na wywiew. Jak jest zawalony wentylatorek, to będzie obudowa gorąca i będzie wył nawet po starcie systemu. :)

2020-05-23T13:01:35+01:00

Upieram się przy monitorowaniu temperatur przy testach obciążeniowych, a potem grzebaniu w bebechach.
x:krzyk

2020-05-23T13:05:29+01:00

Może tak. Ja już dwa lata nie robiłem formata, a jedynie wymiana past i czyszczenie i smarowanie wentylatora i mam spokoj. :)
A o monitorowaniu lapka już coś napisalem :)

2020-05-23T16:17:23+01:00

Dobra, po kolei Panie i Panowie...

1.Everest, czy to nadal najlepszy program do monitorowania temperatur? Jaki inny polecacie, jeśli nie ten?

2.Zapomniałem napisać, o tych pastach termochłodzących itp... tak, wziąłem to pod uwagę, jednak, najpierw preferuję rozpocząć od mniej radykalnych metod, format systemu to kwestia może jednego dnia, z rozkręcaniem lapka to bym musiał do serwisu jakiegoś się udać i pewnie poczekać kilka dni, a nie lubię sprzętu komuś oddawać, to ostateczność.

3.Całkowity reset sterowników graficznych? Jest to opcja, tylko żebym Ja pamiętał, które sterowniki były tutaj oryginalnie zainstalowane...

2020-05-23T16:24:18+01:00

Hardy wrote:1.Everest, czy to nadal najlepszy program do monitorowania temperatur? Jaki inny polecacie, jeśli nie ten?

Ja używałem do tego HWMonitor:
Image

+ Prime95 do obciążenia:
https://www.mersenne.org/download/

2020-05-23T23:34:48+01:00

Ok, przeinstalowanie sterowników do grafiki nic nie dało...

Ok, doszedł jeszcze jeden problem, albo po prostu wcześniej go nie zauważyłem, czasami sporadycznie pojawia się w Menadżerze zadań proces "Przerwania systemowe" który zżera 100% przez ok, 20 sekund, jakieś sugestie?

2020-05-23T23:55:21+01:00

Uruchom skanowanie SFC i DISM, aby upewnić się, że pliki systemu są w porządku.

W tym celu:
1) Naciśnij klawiszem Ctrl + x i wybierz Wiersz polecenia (administrator).
2) W wierszu poleceń wpisz kolejno:

Code: Select all

dism /online /cleanup-image /restorehealth 

Code: Select all

sfc /scannow  

3) Uruchom narzędzie do czyszczenia dysku, aby upewnić się, że nie ma żadnych uszkodzeń w folderach instalacyjnych używanych podczas uaktualniania. Możesz to zrobić otwierając Eksplorator plików - kliknij prawym przyciskiem myszy na C: a następnie wybierz Właściwości - na karcie Ogólne wybierz opcję Oczyszczanie dysku - po przeanalizowaniu dostępnej przestrzeni kliknij opcję Oczyszczanie plików systemowych - upewnij się, że wybrano tymczasowe pliki instalacyjne systemu Windows i usunięte.

Niektórym osobom pomaga zaktualizowanie BIOS'u płyty głównej do najnowszej wersji.

Return to Software