Archiwum Zakładowe

Kultowe DOSowe "Home Alone" nice cracked by olesio :)

Tutaj olesio publikuje efekty swojego modzenia z kodem. Zajrzyj - a może trafisz na jakąś wyjątkową pozycję.
olesio Cześć.

Jako, że święta za pasem, a polszmat męczy nas tysięczną powtórką owego filmu. Dodatkowo Bananowy Janek i NRGeek zapodają recenzje crapa na Kiepskich "plejtejszyn cfaj" - nowej odsłony tej gry w jakiejś chorej wersji. A że ten drugi YouTuber wspomniał o oryginale z czasów DOS'a. Postanowiłem pobrać sobię tę grę, by ją sobie przypomnieć na nowo :)

Także pod adresem: http://olesio.eu/olesiolab/home_alone_c ... olesio.rar - znajdziecie tę grę wraz z DOSBox'em. Wszystko skonfigurowane, wystarczy uruchomić start.exe po rozpakowaniu archiwum. Sterowanie to strzałki kursorów, Z = skok, X = fire, F1 = bierzemy item, F2 = przełączamy item do pozostawienia, a F3 = kładziemy Item w pokazanych miejscach zanim wybije dziewiąta wieczór na zegarze. Itemy kładziemy tam gdzie są dostępne miejsca.

Sama gra oryginalnie pobrana z fileservice'a Oyn'a, na EfNetcie (kanał #oldgames. I połamana była przez jakąś grupę DPS czy jakoś tak. Jednak kiedyś crackerzy często łamali gry na prędce. A tutaj pokazywał się mimo tego brzydki konsolowy doxcheck, zmuszający nas do wpisania dowolnej litery, a następnie wciśnięcia entera. I to Wasz rozpisujący się lama "spasiony bonk" olesio pominął :) Mam nadzieję, że pomimo przekroczenia pięciu zdan na post, doczytacie do końca ;P
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/laboratorium-olesia/kultowe-dosowe-home-alone-nice-cracked-olesio-t3212.html
2013-12-24T21:50:27+01:00
Cześć.

Jako, że święta za pasem, a polszmat męczy nas tysięczną powtórką owego filmu. Dodatkowo Bananowy Janek i NRGeek zapodają recenzje crapa na Kiepskich "plejtejszyn cfaj" - nowej odsłony tej gry w jakiejś chorej wersji. A że ten drugi YouTuber wspomniał o oryginale z czasów DOS'a. Postanowiłem pobrać sobię tę grę, by ją sobie przypomnieć na nowo :)

Także pod adresem: http://olesio.eu/olesiolab/home_alone_c ... olesio.rar - znajdziecie tę grę wraz z DOSBox'em. Wszystko skonfigurowane, wystarczy uruchomić start.exe po rozpakowaniu archiwum. Sterowanie to strzałki kursorów, Z = skok, X = fire, F1 = bierzemy item, F2 = przełączamy item do pozostawienia, a F3 = kładziemy Item w pokazanych miejscach zanim wybije dziewiąta wieczór na zegarze. Itemy kładziemy tam gdzie są dostępne miejsca.

Sama gra oryginalnie pobrana z fileservice'a Oyn'a, na EfNetcie (kanał #oldgames. I połamana była przez jakąś grupę DPS czy jakoś tak. Jednak kiedyś crackerzy często łamali gry na prędce. A tutaj pokazywał się mimo tego brzydki konsolowy doxcheck, zmuszający nas do wpisania dowolnej litery, a następnie wciśnięcia entera. I to Wasz rozpisujący się lama "spasiony bonk" olesio pominął :) Mam nadzieję, że pomimo przekroczenia pięciu zdan na post, doczytacie do końca ;P

2013-12-25T00:05:01+01:00

Re: Kultowe DOSowe "Home Alone" nice cracked by olesio :)

Świetna sprawa, bo ogólnie nie doczekaliśmy się na becie praktycznie żadnej świątecznej wersji gierki, a że Kevin jest wiecznie żywy to się zagra przy okazji. Poza tym piszesz składnie, więc jak to nazywają "ściana tekstu" mnie nie przeraża. Wesołych Świąt i dzięki za giereczkę ;)

2013-12-25T01:46:16+01:00

santa13 wrote:Świetna sprawa, bo ogólnie nie doczekaliśmy się na becie praktycznie żadnej świątecznej wersji gierki

Widzę, że kolega mało uważnie śledził betę. Wypuszczam właśnie santa clausę ;]

2013-12-25T02:41:17+01:00

Jeżeli chcecie mieć tę grę w Amigowej wersji. To tutaj tylko pozostaje pole do popisu dla Antosia. Ponieważ slave do tej gry nie istnieje. Sposób "na chinczyka" jej nie odpali, bo wymagany jest - z tego co testowałem - config jak dla Amig gorszych od 1200. Poza tym gra obsługuje tylko DF0: niestety. Może Antosiowi udało by się ładnie kompletnie ominąc doxchecka na przykład z wersji łamanej przez SkidRow. No i napisać slave'a by bez problemów móc grać z twardego dysku. Bo moja niewielka wiedza na temat Amigi tutaj wysiada :/

2013-12-25T03:51:51+01:00

olesio wrote:Cześć.

Jako, że święta za pasem, a polszmat męczy nas tysięczną powtórką owego filmu.

https://www.facebook.com/kevinsamwdomupolsat

Internetowy prostest z 2010 roku, który poruszył - dosłownie - CAŁĄ POLSKĘ. Telewizja Polsat zrezygnowała ze świątecznej emisji "Kevina samego w domu". Po proteście zmieniła ramówkę!

Możesz się śmiać, ale ludzie tak przywykli do Kevina, że mimo, że nuży nie wyobrażają sobie świąt bez niego ;)

-- 25 Gru 2013, 03:43 --

olesio wrote:Sposób "na chinczyka" jej nie odpali, bo wymagany jest - z tego co testowałem - config jak dla Amig gorszych od 1200. Poza tym gra obsługuje tylko DF0: niestety. Może Antosiowi udało by się ładnie kompletnie ominąc doxchecka na przykład z wersji łamanej przez SkidRow.

Akurat z pominięciem całkowitym planszy wolałbym się do kogoś zwrócić, bo jeszcze nie mam opracowanego uniwersalnego patentu jaki ma np. StingRay.
Co do DF0: czasami mi się uda - czasami nie. Zależy od gry - jak trzeba kombinować, to wtedy zwracam się do bardziej doświadczonych kolegów.
Np. gra MIKI też nie miała slave, a po zainstalowaniu na HD nadal wymagała dyskietki 2 w DF0:
Udało mi się z tym uporać jak możesz sam zobaczyć w beta ;)
Oczywiście jako bonus mamy też profesjonalny trainer, który wykorzystuje m.in. Twój moduł. Gra jednak jest tak prosta, że w sumie trainera nie potrzebuje zbytnio.

Home Alone to nie jest czysty NONDOS więc jest duża nadzieja, że coś mogę z tym zrobić.
Póki co jednak gra mnie nie kupiła - co innego jakby miała polski język, a tak...

Wolę najpierw odświeżyć kompilację world software games, żeby Bober nie pi***olił, że widzi dysk dupa na zlocie :-)

[EDIT2]
Tak mnie zaciekawiłeś, że rzuciłem okiem.
Z DF0: od razu udało mi się uporać ale wszystko robiłem już pod kątem slave - więc wierzę Ci na słowo, że potrzebny jest Kickstart 1.3 (a co się działo jak był wyższy?)
W pominięcie doxchecka całkowicie jeszcze się nie bawiłem, bo jak wyżej pisałem - średnio nad tym panuję.
Czasami mi wychodzi (jak np. pominięcie niepotrzebnego menu w niebieskim konfiguratorze gry Genesia), ale nie zawsze mi się udaje ;)

Całkiem możliwe jednak, że mógłbym poprosić jednego ze znajomych o usunięcie.
I widzicie - tutaj przydałby się dodatkowy grzebacz do ekipy TC, który ogarnia takie tematy.
Z tego co wiem andygroo umiałby spełnić Twoją prośbę, ale póki co kończy się tylko na jego wielkich słowach.
Temat mu podsuwam i zapytam czy łaskawie zrobi pominięcie :mrgreen:

2013-12-25T21:09:43+01:00

Anthrox wrote:
santa13 wrote:Świetna sprawa, bo ogólnie nie doczekaliśmy się na becie praktycznie żadnej świątecznej wersji gierki

Widzę, że kolega mało uważnie śledził betę. Wypuszczam właśnie santa clausę ;]

Widziałem Santa Xmas Caper, zagrałem nawet, choć jakoś nie porwała mnie ta platformówka, ale fakt było coś ;)

2013-12-25T22:00:58+01:00

No ja umiałem ogarnąć temat tylko pod Dosem. Także to zrobiłem. A i widzę, że to skreśliłeś, ale pewnie nie mogłeś się przebić przez ścianę tekstu w moim wykonaniu. Ale pomyśl czy jeśli wersją łamana przez SkidRow była by NonDOS, to czy marnował bym czas z metodą "na Chińczyka".

A przy odpaleniu z emulowanej stacji był po prostu czarny ekran na configu A1200. Co do pomagania nam w grzebaniu to jak sam wiesz każdy by tylko qrfował, że update,y, wyzywał od spasionych bonków, bo sam chce robić exeki, a na konkretną pimoc to można liczyć tylko od StingRay'a. Chociaż on ostatnio zajęty.

2013-12-25T23:15:18+01:00

ja się na programowaniu wogóle nie znam i nie zamierzam robić exeków, więc co najwyżej mogę puszczać "ogniste bąki" :lol2: ewentualnie pomóc sprawdzać czy już zrobione są ok, więc w razie czego aby nie robić off topu czekam na wersję amigową ;)

2013-12-26T01:49:53+01:00

olesio wrote:Ale pomyśl czy jeśli wersją łamana przez SkidRow była by NonDOS, to czy marnował bym czas z metodą "na Chińczyka".

Mój błąd, miałem wrażenie, że Chińczyk przynajmniej częściowo jest NONDOSówką - uświadomiłeś mi, że jestem w błędzie :tuptup1:

2013-12-26T17:54:50+01:00

Nie wiem jak może być częściowo. Z tego co wiem, to obraz dysku albo jest NonDOSowy albo nie jest. A przecież doskonale powinieneś pamiętać jak kombinowałem z "Chińczykiem", bo o ile nie usunąłeś hdfa ode mnie to masz wzór. Także dlatego żeby nie przedłużać użyłem skrótu, który powinien Tobie wszystko wyjaśnić. NonDOS'a jak wiemy niczym poza slave'm WHDload się raczej z twardego dysku nie ogarnie. Anyway, może uda się Tobie zrobić slave'a do Home Alone. Bo nie wiem czy ktoś z ekipy WHDLoad się podjął by robienia czegoś do zcrackowanej wersji.

2013-12-26T22:56:24+01:00

olesio wrote:Anyway, może uda się Tobie zrobić slave'a do Home Alone. Bo nie wiem czy ktoś z ekipy WHDLoad się podjął by robienia czegoś do zcrackowanej wersji.

Już Ci pisałem, że zrobiłem slave.
Jedynie teraz bawię się z pominięciem doxchecka.
Póki co automatycznie przechodzi dalej, ale plansza nadal na chwile sie pojawia.

Return to Laboratorium olesia