Archiwum Zakładowe

Larry 2 - perfect TSR cracked + Larry 2 PL lame cracked ;)

Tutaj olesio publikuje efekty swojego modzenia z kodem. Zajrzyj - a może trafisz na jakąś wyjątkową pozycję.
olesio Cześć. Dawno nic nie wrzucałem, dlatego kolejne pozycje w moim lamerskim laboratorium

Oto gra która nie dawałą mi spokoju, aby ją połamać, mimo że to old crap. Jednak nie umiałem jej zlamać poprzez edycje binarki, to napisałem TSR'a, ktory to robi.

Gra wraz z DosBOXem gotowa po rozpakowaniu do uruchomienia i grania jest na: http://olesio.eu/olesiolab/larry2.rar

Swego czasu zapodaliśmy z Antkiem werjsę PL ze SCUMMVM, ale tam trzeba było lamersko pozmieniać co trzeba, bo TSR pod SSCUMMVM odpada. Jednak Antoś lama wydał to kiedyś z jakimiś jak to w swoim stylu idiotycznymi tekstami i bugiem, który powodował że gra zawsze traktowała nas jako czitertów i nie pokazywała intra, dlatego poprawiłem co trzeba i zapodalem na: http://olesio.eu/olesiolab/larry2_pl.rar - miłego grania :) W sumie jak będzie mi się chciało to spróbuje za jakiś czas zapodać oryginalną wersję PL z DosBOX'em i pod nią zrobić TSR cracka, żeby było perfekcyjniej niczym nietoperkowe modzenie Antosia. A i tak wiem będą niektórzy demotywatorzy qrfowali na apdejty, ale trzeba mieć to w d... jednak ;) Zawsze będzie ktoś marudził zamiast zrobić coś konstruktywnego.
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/laboratorium-olesia/larry-2-perfect-tsr-cracked-larry-2-pl-lame-cracked-t2974.html
2013-10-11T04:30:25+01:00
Cześć. Dawno nic nie wrzucałem, dlatego kolejne pozycje w moim lamerskim laboratorium

Oto gra która nie dawałą mi spokoju, aby ją połamać, mimo że to old crap. Jednak nie umiałem jej zlamać poprzez edycje binarki, to napisałem TSR'a, ktory to robi.

Gra wraz z DosBOXem gotowa po rozpakowaniu do uruchomienia i grania jest na: http://olesio.eu/olesiolab/larry2.rar

Swego czasu zapodaliśmy z Antkiem werjsę PL ze SCUMMVM, ale tam trzeba było lamersko pozmieniać co trzeba, bo TSR pod SSCUMMVM odpada. Jednak Antoś lama wydał to kiedyś z jakimiś jak to w swoim stylu idiotycznymi tekstami i bugiem, który powodował że gra zawsze traktowała nas jako czitertów i nie pokazywała intra, dlatego poprawiłem co trzeba i zapodalem na: http://olesio.eu/olesiolab/larry2_pl.rar - miłego grania :) W sumie jak będzie mi się chciało to spróbuje za jakiś czas zapodać oryginalną wersję PL z DosBOX'em i pod nią zrobić TSR cracka, żeby było perfekcyjniej niczym nietoperkowe modzenie Antosia. A i tak wiem będą niektórzy demotywatorzy qrfowali na apdejty, ale trzeba mieć to w d... jednak ;) Zawsze będzie ktoś marudził zamiast zrobić coś konstruktywnego.

2013-10-11T09:59:24+01:00

Re: Larry 2 - perfect TSR cracked + Larry 2 PL lame cracked

Starasz się, brawo. Rób tak dalej a nagroda cię nie ominie. :mysli:

2013-10-11T19:18:04+01:00

olesio wrote:Swego czasu zapodaliśmy z Antkiem werjsę PL ze SCUMMVM, ale tam trzeba było lamersko pozmieniać co trzeba, bo TSR pod SSCUMMVM odpada. Jednak Antoś lama wydał to kiedyś z jakimiś jak to w swoim stylu idiotycznymi tekstami i bugiem, który powodował że gra zawsze traktowała nas jako czitertów i nie pokazywała intra

To lipton, powinieneś złamać binarkę, aby grę dało odpalić się i pod scummvm.
Nieładnie, że piszesz "[jego] idiotyczne teksty", bo sam wpadłeś na to rozwiązanie, a na mnie zwalasz :-)

2013-10-11T21:11:12+01:00

Binarki nie umiałem złamać co przyznaję. A SCUMMVM i tak by nie załadował exeka. Obsługuje on dane gry po swojemu. Szczególów nie ogarnę, bo źródło jest w c++. A tego języka jak wiecie nie trawie. Co do Twoich tekstów, to wolę jak są takie jak teraz w tej wersji PL, a nie jakieś o ile dobrze pamiętam przyki mnie obśmiewqające. Z mojego głosu jeśli musicie z Mientkim to się możecie nabijać, a później się tego wypierać. Ale w opublikowanej grze nie będę lżył sam siebie. Wiem, lama ze mnie bo nie ogarnąłem binarki do złamania, mimo iż jest ona niespakowana. Ale do tej pory cracków do tej gry nie widziałem na sieci. Lepszy taki TSR plus DosBOX. Niż nieudolnie przygotowany screen nędznej jakości z telefonami. Albo wpis w pliku txt jaki jest jeden z kodów i sobie je wpisuj aż trafisz za którymś razem. Także proszę się Antosiu na mnie nie gniewać, ale jak pamiętam Twoje teksty jakie tam proponowałeś nie były za ciekawe, a i gra była i tak nie do końca prawidłwo złamana.

2013-10-13T00:32:35+01:00

olesio wrote:Z mojego głosu jeśli musicie z Mientkim to się możecie nabijać, a później się tego wypierać.

Bzdura. :-)

Co do scummvm - nie rozumiesz, że gra załaduje binarkę, ale nie sprawdza jej CRC? :-)
ScummVM przypomina trochę WHDLoad, dlatego jak zmodyfikujesz binarkę, to pod ScummVM będzie wsio działać.

2013-10-13T18:02:07+01:00

Rozumiem, ale przez to że ładuje binarkę, to nawet patchowanie exeke/coma nic by nie dało. A pod TSR'em mogę sobie zmodyfikować pamięć dosowej gry/programu w oparciu o przerwanie IRQ, pod które się "podczepię". W tym przypadku 16h, bo takie jest używane do obslugi klawiatury. Żeby podmienić tekst musiał bym raczej spróbować zrobić jednocześnie albo osobno TSR, ale lepiej dwa w jednym - jeszcze na przerwanie 21h, bo przy takim IRQ i rejestrze ah=3D najczęściej dochodzi do otwierania wszelkich plików. Wtedy też można podczepić się i zmienić tekst zapytania o kod na własny. Ale nie próbowałem.

DosBOX ma też jeszcze jeden plus, w razie czego można z niego wygodniej zgrywać letsplay bez dżwięku mikrofonu lub posłużyć się FRAPS'em. Ponieważ mozna ustawić layer jako DX i nagrywanie z pelnoekranowego okna jest wtedy możliwe. A pewnie pos Scummem się trzeba więcej nagimnastykowac. I dobrze, że odpisałeś, bo już pomyślałem żeś się na mnie obraził. Ja jestem pamiętliwy, nie ukrywam. Ale do Twoich czasami przytyków czy nabijania się ze mnie, przyzwyczaiłem się i jako że się znamy jakiś czas ze współtworzenia thecompany, to czasami i zdarza się Tobie mnie pochwalić, jak coś tam ze swoim lame skillem wymodze. Także mniej to mnie razi, niż demotywujące qrfy za częste update'y i autorów takich wpisów sobie zapisuję w pamięci i takiego podcinania nam skrzydeł nic niewnoszącymi komentarzami nie zapomnę raczej długo. Taki jestem, coż poradzić - nie zmienię się w tej kwestii ;P

Anyway, w razie jakby ktoś chciał ladniej złamaną przeze mnie wersję Larryego 2, działającą pod DOSBoxem z moim TSR Crackiem to jest na: http://olesio.eu/olesiolab/larry2_pl_dosbox.rar - niestety zarówno ta wersja jak i angielską mają buga, ktory pozwala wpisać kod na przykład 555-11111, czyli aż 5 dodatkowych cyfr. Wtedy gra mimo złamania i tak go nie przyjmnie. A jedyne co mogłem zrobić to zablokowac wpis do maksimum siedmiu znaków, a nie ośmu. Co sprawia że trzeba było by wpisywać niepełen kod dla ewentualnego cheatu, na przykład "555-072" zamiast dodatkowego jeszcze "4" na końcu. Także zostawiłem jak jest. Najlepiej po porstu nic nie modzić tylko nacisnąc enter lub Escape i grać :)

2013-10-13T18:07:56+01:00

olesio wrote:Rozumiem, ale przez to że ładuje binarkę, to nawet patchowanie exeke/coma nic by nie dało.

Nie sprawdziłeś tego, ale już rozumiem, że widzisz przyszłość w DosBox, więc rozwijaj - być może pomyślimy kiedyś o specjalnych exekach bazujących na dosboxie - np. żeby ludzie mogli zagrać w polską wersję Larry, której nie ma na amidze.

olesio wrote:Ja jestem pamiętliwy, nie ukrywam. Ale do Twoich czasami przytyków czy nabijania się ze mnie, przyzwyczaiłem się i jako że się znamy jakiś czas ze współtworzenia thecompany, to czasami i zdarza się Tobie mnie pochwalić, jak coś tam ze swoim lame skillem wymodze.

Staram się przyzwyczaić, że czasami sobie uzbdurasz, że się z Ciebie nabijam - ale nieraz mam wrażenie, że bierzesz to do siebie i wtedy już ubolewam, bo tak naprawdę się z Ciebie nie nabijam.
No ale cóż. Człowiek zazwyczaj to co złe (nawet ubzdurane) pamięta do bólu w przeciwieństwie do rzeczy dobrych.

Return to Laboratorium olesia