Polski

Shadow of the Beast REMAKE

Nowe wersje starych gier
santa13 Kumpel miał coś takiego, to była zwykła A1200 tylko bez klawiatury, myszki, a przede wszystkim stacji dyskietek, którą zastąpiono CD :) Czyli jak dla mnie to konsola. Choć właściwie jeśli na CD były programy i jakoś by dało podłączyć np. drukarkę to można by powiedzieć, że byłby to komputer :) I tak sobie teraz przypominam, że i klawiaturę koleżka chyba miał... :P

a tutaj ktoś podał właściwą odpowiedź:
pogaduszki/amiga-nie-komputer-t2784.html
Page 2 of 4 4 https://forum.thecompany.pl/nowe-wersje-gier/shadow-the-beast-remake-t2851.html
2013-08-23T18:03:31+01:00

Re: Shadow of the Beast REMAKE

Kumpel miał coś takiego, to była zwykła A1200 tylko bez klawiatury, myszki, a przede wszystkim stacji dyskietek, którą zastąpiono CD :) Czyli jak dla mnie to konsola. Choć właściwie jeśli na CD były programy i jakoś by dało podłączyć np. drukarkę to można by powiedzieć, że byłby to komputer :) I tak sobie teraz przypominam, że i klawiaturę koleżka chyba miał... :P

a tutaj ktoś podał właściwą odpowiedź:
pogaduszki/amiga-nie-komputer-t2784.html

2013-08-23T22:37:41+01:00

Do PS2 tez dalo sie podpiac klawiature i myszke, ba nawet do PSXa chyba tez. Nie czynilo to jednak z nich komputerow! Komputer do dzialania potrzebuje systemu operacyjnego a bios raczej ciezko nazwac systemem operacyjnym. To jest glowna i podstawowa roznica miedzy kompem a konsola! Czyli CD32 nie bylo kompem a konsola, co nie zmienia faktu ze nie bylo pierwsze i nie bylo na niego SOTB ;>

2013-08-24T10:48:51+01:00

scorpeus wrote:
CD32 czym było?

Fakt CD32 i CDTV można traktować jak konsole

Chyba coś ci się nieźle porąbało...

Image

Pierwszy raz w życiu bym widział konsolę z monitorem, stacją dyskietek, klawiaturą, myszą i przystawką na płytki...

Poza tym dzisiejszym rynkiem rządzą wpływy i wsparcie finansowe. Im szybciej zdasz sobie z tego sprawę, tym szybciej pozbędziesz się nerwicy :P

2013-08-24T12:10:40+01:00

Zgadza się, CDTV to taka ulepszona Amiga 500.

Co do CD32 - warto przypomnieć, że był dostępny do niej pro-module:
Image

2013-08-24T16:38:10+01:00

Jakieś mutanty tutaj prezentujecie tyle powiem :P

2013-08-24T16:56:33+01:00

Anthrox wrote:Zgadza się, CDTV to taka ulepszona Amiga 500.

Antuś nie zupełnie się zgodzę bo w zasadzie jedynym ulepszeniem było dodanie napędu CD, i to kosztem stacji dyskietek - więc ani to komputer, ani konsola ;)

2013-08-24T20:25:53+01:00

CDTV za pewne miało być centrum domowej i multimedialnej rozrywki. Jednakże jak zwykłe Commodore nie zadbało o ty by na ten sprzęt firmy tworzyły oprogramowanie. Pamiętam w latach 90 - ych w sklepie komputerowym, gdzie kopiowali gry i programy na dyskietki to był plakat tego komputera i aż z kolegą nam ślina leciała kiedy na to cudo techniki patrzyliśmy się. Commodore potrafiło w ładny i luksusowy papierek opakować bardzo przeciętny i słaby sprzęt. Tego przykładem jest właśnie CDTV i dlatego zbankrutowali. Nigdy nie lubiłem tej ułomnej firmy.

2013-08-25T02:35:39+01:00

ihtius wrote:Commodore potrafiło w ładny i luksusowy papierek opakować bardzo przeciętny i słaby sprzęt. Tego przykładem jest właśnie CDTV i dlatego zbankrutowali.

A Apple to niby co robi? :serious_cat:

2013-08-25T05:06:40+01:00

Różnica taka, że Apple osiągnęło sukces :hee:

Co niby można bylo robic na CDTV?

2013-08-25T15:52:40+01:00

Odczepcie się od apple :mad: , iphone 3g który kiedyś miałem to jedyny telefon który nie poleciał w ścianę z powodu ciągłego zawieszania, przez 4 lata nie zawiesił się ani razu no i miał fajne gry a w tamtych czasach robiły wielkie wrażenie.

2013-08-25T16:10:42+01:00

bebokus wrote:Różnica taka, że Apple osiągnęło sukces

Właśnie i nadal istnieją i świetnie prosperują. :-)

-- 25 Sie 2013, 17:10 --

Co tu dużo mówić są gigantami rynku elektronicznego a o Commodore garstka ludzi tylko pamięta.

2013-08-25T16:57:22+01:00

Scorp, o co chodzi z tymi "amigowymi klasykami"? Shadow wyszedł przecież na każdą możliwą plaformę, a amigowa wcale nie jest najlepsza.

Chyba nie sądzisz, że na ultra nowe PS4 ktoś wyda Shadow w pierwotnej postaci? Gdzie latasz chłopkiem i okładasz dziwnych wrogów pięściami ginąc co 30 sekund?

Musisz iść z duchem czasu...boo!

:hee:

2013-08-25T17:00:17+01:00

bebokus wrote:Chyba nie sądzisz, że na ultra nowe PS4 ktoś wyda Shadow w pierwotnej postaci?

Buahaha, weź waść nie pisz mi o PS4 - kiepskiej imitacji PC :hee:

2013-08-25T18:33:43+01:00

Anthrox wrote:Buahaha, weź waść nie pisz mi o PS4 - kiepskiej imitacji PC

Za pewne na tej kiepskiej imitacji gry będą lepiej (płynniej) działały niż na średniej klasy pececie.

2013-08-25T18:58:09+01:00

A dlaczego miałyby nie działać? Przecież na konsolę nie wyjdzie tytuł, który nie ma płynności. Wiesz jednak, w czym tkwił sekret? Nie w idealnej optymalizacji pod dany sprzęt, a pogarszaniu jakości textur, upraszczaniu procedur itd.
Więc nie ma się czym podniecać :-)

2013-08-25T19:19:28+01:00

Anthrox wrote:A dlaczego miałyby nie działać? Przecież na konsolę nie wyjdzie tytuł, który nie ma płynności. Wiesz jednak, w czym tkwił sekret? Nie w idealnej optymalizacji pod dany sprzęt, a pogarszaniu jakości textur, upraszczaniu procedur itd.
Więc nie ma się czym podniecać :-)

Wiem o tym świetnie zdaje sobie sprawę. Pogarszają jakość tekstur bo konsole maja mało pamięci wiec muszą się zmieścić w limicie.
Jednak mi chodzi o to, że na przykład mając komputer znacznie mocniejszy od konsoli można mieć problemy z płynnością grając w taką grę z konsoli na nim. A teraz ponad 90% gier to "niedorobione" porty z konsoli.

2013-08-25T19:47:36+01:00

A dlaczego miałyby nie działać? Przecież na konsolę nie wyjdzie tytuł, który nie ma płynności.

Jest pierdyliard tytułów konsolowych, które wyszły i nigdy nie osiągnęły pełni płynności na konsolach na które je wypuszczono więc nie chrzań waść tutaj ;>
Co do CDTV zawsze myślałem, że to coś w rodzaju pegasusa tylko z napędem CD, że to konsola, bo wszędzie stawiano to obok CD32, do którego klawa i mycha to tylko dobudówki takie same jak klawa i mycha do PS2 ;>
No i co z tego, że Shadow of the Beast wyszedł na wiele platform? Ale każda z nich była komputerem!!! Bo wyszedł na: Amiga, Amstrad CPC, Atari ST, Atari Lynx, Commodore 64, ZX Spectrum i nie wmówisz mi, że któraś z tych platform była konsolą ;> Właśnie główny mój aim tej wypowiedzi był taki żeby dobrych komputerowych gier nie zniweczać wpieprzając je na konsole ! Bo tam wszystko się psuje i wszystko obraca się w gówno ! No chyba, że coś jest oryginalnie napisane pod konsole, np. Ninja Gaiden, ale po którejś części zawsze z dobrego tytułu zrobią shit, a na kompach jakoś ten trend odznacza się w mniejszym stopniu, tzn. kolejna część jeśli jest shitem w porównaniu do poprzedniej to w mniejszej skali niż kolejna część względem poprzedniej na konsoli.

2013-08-26T08:10:52+01:00

Atari Lynx jest akurat konsolką. Poza tym gdybyś uważniej poszukał dowiedziałbyś się że grę dostało więcej konsol: SNES, Sega Mega Drive/Genesis, Sega Master System, FM-Towns, PC-Engine TurboCD

http://en.wikipedia.org/wiki/Shadow_of_the_Beast

Image

A swoją drogą, dowiedziałem się że Shadow będzie jakże modnym ostatnio rebootem serii.

2013-08-26T09:48:14+01:00

scorpeus wrote:Jakieś mutanty tutaj prezentujecie tyle powiem :P

czyli skończyły Ci się argumenty :killer:

cdtv nigdy nie była choć przez chwilę konsolą. cd32 owszem jest konsolą, ale dopóki jej nie rozbudujesz. swego czasu miałem cd32 (cena ok 3500000 starych złotych) dokupiłem SX-1 za jakieś 7 milionów, pamięć 4MB i twardy dysk i zewnętrzną stację dyskietek - i jeśli powiesz ,że to nie jest komputer to :haha:

2013-08-26T10:39:14+01:00

O ile dobrze pamiętam CDTV miało być z założenia nowoczesnym odtwarzaczem CD z możliwością odpalania gier, konkurencją dla Matsushity (Technics, Panasonic) co poniekąd się udało, odstraszać mogła tylko cena, która była mocno wysoka. Jeśli dobrze pamiętam było to jakieś 6 ówczesnych milionów zł. (Poprawcie mnie jeśli się mylę)

Return to Remake i porty