PancioPage 2 of 33https://forum.thecompany.pl/nowe-wersje-gier/superfrog-t2775-20.htmlhttps://forum.thecompany.pl/nowe-wersje-gier/superfrog-t2775.html
Pograłem trochu no i to co im wyszło to dramat Na filmikach nie było tak źle, w praniu jest lipa przeokrutna.
- Statyczne intro, trudno. Wolałbym stare podbite to HD ale w sumie mi to lotto. Jest bo jest. - Muzyka w grze to faktycznie przeróbka, ale nie tej oryginalnej tylko motywu z Angry Birds (sic!). - Grafika i animacja dla odmiany jest super. Ciężko wyczuć detekcję kolizji ale ogólnie na +. - Fizyka jest całkowicie zmieniona. Nie ma bezwładności, co prawda pojawia się na wstępie przed rozpoczęciem gry ale to tylko podpucha bo w grze jej nie ma. Żaba z jednej strony przytyła, bo podczas biegu natychmiastowo spada z półek, z drugiej schudła bo skacze wyżej, a trampoliny to już w ogóle wybijają ją w ch*j wysoko. Po wybiciu zamiast zaryć o sufit potrafi przelecieć przez bitą ziemię i wylądować na chodniku piętro wyżej - Zielony glut jest teraz bezużyteczny. Przede wszystkim - nie da się go rzucić po skosie, albo coś mam skopane. Walimy w poziomie albo w pionie i to tylko stojąc na ziemi więc jego jedyne zastosowanie jako pocisku ziemia-powietrze szlag trafił. Na dodatek nie ogarnęli fizyki lotu i zamiast luźno fruwać po planszy jak w oryginale potrafi tylko walić po prostej w tę i z powrotem.
Przeszedłem na razie tylko pierwsze 2 mapy i szczerze mówiąc, ni cholery nie chce mi się próbować kolejnych. Na odkrytych klasycznych mapkach wszystko jest po staremu? Czy jedyne różnice to muzyka i licznik monet?
Lądowanie remake na PC podsumuję klasykiem:
UPDATE: Zmęczyłem 3 poziom i odblokowałem jednego klasyka. Tak jak podejrzewałem, jedyne zmiany to muzyka i licznik monet. Najbardziej w tym rimejku liczyłem właśnie na klasyczne mapy, a wygląda na to, że ten tryb będzie się nadawać tylko dla masochistów ze względu na nową mechanikę która ni ch*ja nie pasuje do oryginalnych poziomów.
roni to prywatny tracker,nie dasz rady sciagnac i tak. musisz sie zalogowac. no chyba ze czegos nie wiem na otarcie lez dodam z juz jest na publicznym kickass torrents
adiq22 wrote:Zielony glut jest teraz bezużyteczny. Przede wszystkim - nie da się go rzucić po skosie, albo coś mam skopane.
da rade tylko musisz jednoczesnie wcisnac skos i gluta. ale masz racje, glut jest zjebany i bezuzyteczny. ciezko sie strzela jak cholera. o lataniu nie wspomne. moznaby rzec ze latania nie ma. jest szybowanie. DNO muzyka w sumie do zniesienia. ale gameplay to juz zupelnie co innego
O faktycznie działają te skosy, czyli jednak glut nie jest aż tak bardzo bezużyteczny jak sądziłem. Chociaż i tak próba strącenia robactwa latającego nad kolcami stojąc na krawędzi to tutaj niezły hardcore, ułamek sekundy za późno wciśnięty przycisk i żaba ląduje dupą na kolcach.
Twórcy położyli sprawę po całości. Już po intrze (zbeszczeszczonym zrestą) można zauważyć, że to produkcja bez polotu. Najbardziej razi grafika, która wygląda tak jakby była wzięta żywcem z oryginału i jedynie przepuszczona przez jakiś filtr. Co dziwne, sam Superfrog jest wykonany w zupełnie innym stylu niż reszta grafik. Powinni się zdecydować na jeden styl graficzny i jego się trzymać, a tak to otrzymaliśmy dziwny miszmasz. Muzyka jest nijaka i, jak już wcześniej wspomniał adiq22, przypomina raczej coś z Angry Birds niż oryginalne melodyjki. Rozgrywka została uproszczona, od teraz zadaniem żaby jest jedynie przejście z punktu A do punktu B, a monety stały się nic nieznaczącymi znajdźkami. Sterowanie jest beznajdzejne i psuje calą radość z gry. Superfrog jest tak szybki, że trudno nad nim zapanować. Ogólnie, to radzę omijać grę szerokim łukiem, tak jak każdy tytuł Team17 stworzony po Worms World Party. Jeżeli chcecie pograć w sequela/remaka klasycznej platforowki to polecam Duck Tales Remastered, Castle of Illusion czy Giana Sisters: Twisted Dreams.
Specter wrote:Jeżeli chcecie pograć w sequela/remaka klasycznej platforowki to polecam Duck Tales Remastered, Castle of Illusion czy Giana Sisters: Twisted Dreams.
Duck Tales osobiście nie polecam - spieprzyli tą grę na maksa, która w oryginale jest "dungeon crawlero-platformówko-ekonomo-zręcznościwo-strzelanką", a w wersji z 2013 roku ładnie wyglądającą, na maksa uproszczoną tylko "przejdź z pkt A do B" platformówką. Castle of illusion rzucił mnie na kolana. Giana Sisters: Twisted Dreams - świetny platformem z dobrym pomysłem na zabawę.
Z racji jedno-dolarowej promocji i ja stałem się posiadaczem SuperFroga HD. No i cóż. Mieszane uczucia - intro - w ogóle się nie przyłożyli - brak tańczących kwiatów animacji - tylko coś flaszopodobne - lipa. W samej grze nie lepiej - jak żaba stoi wygląda to fatalnie, ogólne wrażenie flaszówka - egzek wygrywa
A ja ograłem już dość dawno i mi się podobało. Owszem, intro pokpione, brakuje bezwładności, nowa muzyka "to już nie to samo". Niemniej jednak gra się całkiem ciekawie. Są też do odblokowania klasyczne plansze z klasyczną muzyką. No i nikt nie wspomniał o cross-save i cross-play między PS3 i PSVitą. Można grać niczym na Wii U - sterujesz Vitą, na dużym ekranie masz żabcię, a na ekranie Vity mapę całego poziomu odkrywającą się systematycznie. Fajna rzecz.