Polski

Superfrog HD

Nowe wersje starych gier
GoliBroda Aż się dziwię, że jeszcze nie było o tym tutaj...
Tak tak, wiem że to twoja ulubiona platformówka z amigi i też się cieszę z powodu wersji HD.
Co lepsze wersje HD będzie robić ta sama firma co przed laty. Z wersjami HD i remejkami jest ten problem, że często brak w nich starego klimatu jednak spójrzcie tyko na tego screena:
Image
O ile nie pozmieniają dźwięków klimat będzie piękny.
Premiera gry w sierpniu tego roku a ja odsyłam was do strony na której znajdziecie więcej screenów:
http://gry.wp.pl/galeria/superfrog-hd-g ... 738/1.html

Ok właśnie dowiedziałem się kilku straszych rzeczy o tej produkcji:

Z jednej strony mamy do czynienia z przerysowaniem bardzo klasycznego tytułu do wyższej rozdzielczości, a z drugiej niestety z uproszczeniem rozgrywki.

Marketingowcy Team17 zachwalają zmiany, bo według nich uczynią one zabawę mniej frustrującą, a poza tym kto miałby zauważyć, że w którymś miejscu przykładowo usunięto kolce? Do tego deweloperzy dorzucą jeszcze dynamicznie zachowującą się kamerę, odpowiednio powiększającą i pomniejszającą pole widzenia, aby było widać, jakie niebezpieczeństwa na nas czyhają. Nie trzeba też będzie już zbierać monet, żeby otworzyć przejście do kolejnego etapu — wystarczy dotrzeć do końca bieżącego.

Porażka, jak dla mnie im gra łatwiejsza tym bardziej frustrująca no ale w końcu wychowałem się na amidze :)
Page 1 of 3 3 https://forum.thecompany.pl/nowe-wersje-gier/superfrog-t2775.html
2013-07-30T15:12:51+01:00
Aż się dziwię, że jeszcze nie było o tym tutaj...
Tak tak, wiem że to twoja ulubiona platformówka z amigi i też się cieszę z powodu wersji HD.
Co lepsze wersje HD będzie robić ta sama firma co przed laty. Z wersjami HD i remejkami jest ten problem, że często brak w nich starego klimatu jednak spójrzcie tyko na tego screena:
Image
O ile nie pozmieniają dźwięków klimat będzie piękny.
Premiera gry w sierpniu tego roku a ja odsyłam was do strony na której znajdziecie więcej screenów:
http://gry.wp.pl/galeria/superfrog-hd-g ... 738/1.html

Ok właśnie dowiedziałem się kilku straszych rzeczy o tej produkcji:

Z jednej strony mamy do czynienia z przerysowaniem bardzo klasycznego tytułu do wyższej rozdzielczości, a z drugiej niestety z uproszczeniem rozgrywki.

Marketingowcy Team17 zachwalają zmiany, bo według nich uczynią one zabawę mniej frustrującą, a poza tym kto miałby zauważyć, że w którymś miejscu przykładowo usunięto kolce? Do tego deweloperzy dorzucą jeszcze dynamicznie zachowującą się kamerę, odpowiednio powiększającą i pomniejszającą pole widzenia, aby było widać, jakie niebezpieczeństwa na nas czyhają. Nie trzeba też będzie już zbierać monet, żeby otworzyć przejście do kolejnego etapu — wystarczy dotrzeć do końca bieżącego.

Porażka, jak dla mnie im gra łatwiejsza tym bardziej frustrująca no ale w końcu wychowałem się na amidze :)

2013-07-30T15:54:06+01:00

Re: Superfrog HD

z calym szacunkiem dla team 17, ale mnie nowy superfrog przerazil. to juz nie to samo, wieksze nadzieje pokladam w remaku ducktales.
dla porownania oba gameplaye ;)

2013-07-30T16:18:44+01:00

Koniec z odkrywaniem sekretnych przejść!

2013-07-30T19:02:06+01:00

Może ten odsłonięty sekret był odkryty wcześniej, zanim włączyli kamerę, bo jeśli dobrze pamiętam to za trampoliną było kolejne przejście i na filmiku jest tam jeszcze lita ściana. No chyba że coś zamieszali z layoutem map.

W ogóle remake na tym filmiku wygląda lepiej niż się spodziewałem. Żaba jest fajnie animowana i wydaje się nieźle wpasowana w tło. Czuję, że będzie dobrze.

2013-07-30T19:32:55+01:00

No cóż drugie "Giana Sisters Twisted Dreams" to raczej nie będzie. :nie:

2013-07-30T20:05:32+01:00

A mi akurat nowe Giana Sisters zupełnie nie przypadło do gustu. Tam przegięli w drugą stronę i remake nie ma nic wspólnego z oryginałem, a przede wszystkim to za stary jestem na taki poziom trudności. To ciągłe miganie między światami zabiło mój starczy refleks :mrgreen:

2013-07-30T20:06:42+01:00

@adiq22 - masz filmik w HD?

2013-07-30T20:14:27+01:00

Nie, na razie zgaduję na podstawie ruskiego HD z linka wyżej.

2013-07-30T20:41:47+01:00

Chodziło mi o Giana Sisters :P

2013-07-30T21:02:55+01:00

Chcesz powiedzieć, że nie zetknąłeś się wcześniej z nową Gianą? :o
Youtube jest pełne gameplayów, ale żaden nie oddaje dobrze kur**cy, która momentami bierze przy przechodzeniu gry. Minimum podobieństwa do oryginału, poza tym fajnie zrobiony platformer. No i tylko dla weteranów.

2013-07-30T21:10:26+01:00

Nie zetknąłem, ok poszukam - pracowałem przy pinballach i myślałem, że masz coś pod ręką.

2013-07-30T21:44:05+01:00

jak dla mnie Giana Sisters Twisted Dream's na najlepsza platforómówka na PC :-)
co do nowego Superfroga -- zgadzam się z Panciem i tyle :D

2013-07-30T21:51:12+01:00

Temat ponownie został otwarty ze względu na nowy dział. //roki76

2013-08-04T19:19:52+01:00

Gram na Vicie w tego Super Żabolca HD już parę dni i przyznam, że nieźle chopy z TickTock Games sobie poradzili, ale od początku...

Grę zakupiłem w PlayStation Store za 25,80 PLN (PSN PLUS), normalnie kosztuje 31 PLN na dzień dzisiejszy.
Po ściągnięciu gry (~ 130MB - PS VIta / ~ 72 MB - PS3 ) i odpaleniu ukazało się Intro... od razu się rzucają w oczy statyczne obrazy, "qzwa wtf?!" sobie myślę, bieda w cholerę i jeszcze tylko połowa tego intra co było Amidze, już złe myśli mnie zaczęły nachodzić co do reszty gry...

Menu, w tle żabobot szleje przechodząc level, muzyczka na wzór oryginału, bez większego wnikania w opcje "frog trials" czy "level editor", wciskam play i pokazuje się ekran wyboru światów (w tym własnych stworzonych w edytorze) i poszczególnych poziomów, wciskam start i jazda. Żaba spada, zawrót głowy i ... ku*** ładnie to wygląda, lecz po chwili słyszę muzyka inna ale na wzór oryginalnej i widzę pierwsze ułatwienia, 5 kwadracików energii żabola (w oryginale było 4 jak by kto nie pamiętał) i brak licznika pozostałych monet do zebrania, co jak wiadomo było potrzebne żeby otworzyć exit. Ruszam więc żabą na łowy monetek, jabłuszek, kryształków i innych pierdółek, zdobywam "jajo zagłady"! dosłownie i w przenośni kolejne ułatwienie, bo można wszystko co się rusza i chce nam krzywdę, zabić! (biedne jeże, gluciki, i te ku*** małpy nawet). Po przejściu pierwszego poziomu stwierdziłem, że jest to wzorowana na oryginalnej planszy, wersja rozszerzona i dość zmieniona. Jest system oceniania, trzy gwiazdkowy, jeśli nie zginie się ani razu, do tego prawie wszystkie sekrety się odkryje, monetki pozbiera i znajdzie się lilie wodną, dostaje się w nagrodę 3/3 gwiazdki, całkiem gratis dostaniemy kopa w łeb do następnej planszy, co tłumaczy ten dziwny zawrót głowy co poziom.

Maszyneria losująca Jednorękiej Żaby, tutaj (chyba tylko) wygrywa się pi***ołki do edytora plansz dodatkowe śmieciuchy etc. To by było na tyle ułatwień.. w następnej planszy na dzień dobry, ktoś (na pewno ta zielona piłka z oczami) zajebał mi skrzydełka i jajo zagłady! Wiadomo gram w Polsce więc się nie dziwie z takiej sytuacji, na zakończenie W1L4 (i każdej ostatniej planszy danego świata, poza odblokowaniem Poziomów Klasycznych) czeka na nas niespodzianka, walka z wiedźmą która po paru "szczałach" jajem, spiernicza, jak już się ktoś domyślił, nie było tego na Amidze.

Klasyczne plansze można rzec są kopią 1:1 i nawet jest oryginalny soundtrack! Mokre marzenia numizmatyka się spełniają i licznik monetek się pojawia, czuć od razu powiew oryginalnej wersji. Jak przelazłem wszystkie światy, odpaliłem "frog trails" i tu nic nadzwyczajnego, na dzień dobry 18 sekund do końca gry w zegarku i rura zbieramy, owoce, kryształki i oczywiście monetki, sposobem na przetrwanie jest zbieranie zegarków dodających 2 sekundy czasu i tak zapierniczamy na "z cyklu: kto więcej nazbiera punktów".

Edytor plansz, tutaj żadnych niespodzianek, (poza tą, że jest :hee: ) dość łatwe budowanie poziomów nawet jak na brak myszki i klawiatury.

Moje odczucia co do Super Froga HD są pozytywne, gra się miło i przyjemnie jak na starej "przyjaciółce", także zachęcam do zakupu :-)

Pluszy(+):
- Oprawa Audio-Wizualna
- Większe rozszerzone poziomy w porównaniu z wersją klasyczną
- Edytor plansz
- Cross-controller
- Cross-buy
- ch*j wie co jeszcze...

Minuszy(-):
- Intro
- Póki co tylko na PS3 i PS Vite

2013-08-07T18:31:57+01:00

2013-08-07T21:23:10+01:00

Jak gość śmie pokazywać na początku Super Froga w wersji DOS i później mówić o wersji na Amidze? :-E

2013-08-09T11:43:20+01:00

esial wrote:Jak gość śmie pokazywać na początku Super Froga w wersji DOS i później mówić o wersji na Amidze? :-E

Idź go zlinczuj :hee:
Jak będzie na Steamie to na bank kupuję :tak:

2013-08-09T20:02:12+01:00

husar wrote:Idź go zlinczuj :hee:

esial, pożyczę Ci czołg na tę zacną krucjatę:
:czolg:

2013-09-12T12:54:48+01:00

Gra super żaba jest już na Steam . Teraz czekam aż się pojawią wpisy na torrentach . Dzisiaj jest premiera na PC :-D

2013-09-12T15:48:25+01:00

Pisz na torrentach o TheCompany.pl !

Return to Remake i porty