Polski

Rejestrowanie paranormalnych aktywności - dyskusja

Parapsychologia, teorie konspiracyjne, tajemnice duchów, ufo i umiejętności lub zjawiska, których istnienie nie zostało potwierdzone eksperymentem naukowym i których istnienie wydaje się sprzeczne z panującymi obecnie teoriami naukowymi.
litsteve Szanowni Orhom oraz Sethurial - dziękuję za Wasze wypowiedzi, szanuję Wasze odrębne zdanie, ale opisałem tylko to co "widziałem" , czy to był wymysł mojej podświadomości, która reaguje tak a nie inaczej na stratę kochanego zwierzaka, nie wiem, jednak wierzę ( a wiara ponoć czyni cuda ) że "duch" ( energia posmiertna coś jak dusza ? ) nadal może się znami ( jej niewolnikami tu na ziemskim padole ) kontaktować. Przy tym zostanę i może kiedyś jeszcze za swojego życia uda mi się uchwycić ten niematerialny byt żyjącej nie tak dawno kocicy. Page 2 of 2 2 https://forum.thecompany.pl/paranormalne/rejestrowanie-paranormalnych-aktywnosci-dyskusja-t7880.html
2023-08-23T11:15:04+01:00

Re: Rejestrowanie paranormalnych aktywności - dyskusja

Szanowni Orhom oraz Sethurial - dziękuję za Wasze wypowiedzi, szanuję Wasze odrębne zdanie, ale opisałem tylko to co "widziałem" , czy to był wymysł mojej podświadomości, która reaguje tak a nie inaczej na stratę kochanego zwierzaka, nie wiem, jednak wierzę ( a wiara ponoć czyni cuda ) że "duch" ( energia posmiertna coś jak dusza ? ) nadal może się znami ( jej niewolnikami tu na ziemskim padole ) kontaktować. Przy tym zostanę i może kiedyś jeszcze za swojego życia uda mi się uchwycić ten niematerialny byt żyjącej nie tak dawno kocicy.

2023-08-23T13:41:17+01:00

Sethurial wrote:Proponuję odpowiedzieć sobie na proste pytanie:

Dlaczego widzimy jakikolwiek obiekt?

Widzenie obiektu polega na tym, że dociera do nas odbite od niego światło, przekazujące do naszych oczu jego obraz (odwrócony i dwuwymiarowy).

Światło odbija się jedynie od obiektów materialnych, następnie wpada do naszych oczu i dlatego widzimy obraz obiektu od którego się ono odbiło.

Jeżeli więc widzimy ducha to musi on być obiektem materialnym (inaczej nie odbiłby światła umożliwiającego przesłanie jego obrazu do oczu obserwatora), wtedy jednak dałoby się go dotnąć i oddziaływałby z przestrzenią wokół niego.

Istoty niematerialne, a więc nie odbijające światła (światło odbija się jedynie od obiektów materialnych) moglibyśmy zobaczyć tylko wówczas, gdyby same były zbudowane ze światła generowanego przez jego źródło, a więc miały w sobie obiekt materialny, który tworzy światło - na takiej zasadzie widzimy np. hologram (obiekt niematerialny będący światłem generowanym przez obiekt materialny - projektor, taki Holocube z Flashbacka).

Światło odbija się jedynie od obiektów materialnych, dlatego nie możemy zobaczyć obiektu niematerialnego, nie zbudowanego ze światła generowanego przez obiekt materialny, bo jego obraz poprostu nie trafi do naszych oczu.

Żadna kamera nie nagra obiektu niematerialnego bo w zakresie rejestracji obrazu działa ona na takiej samej zasadzie jak ludzkie oko i może rejestrować tylko obiekty odbijające światło lub zbudowane ze światła z projektora.

Ja wiem, że można w tym temacie dyskutować i sobie wiele rzeczy udowadniać, ale na obecny stan wiedzy tak właśnie wygląda proces "widzenia" dowolnego obiektu.

Można by napisać, że niemal doskonale opisałeś dualizm korpuskularno- falowy, który dotyczy natury światła.
Zgadzam się i jako inżynier uważam, że coś, czego nie można opisać wzorem lub formułą, a do tego jest niespotykane we wszechświecie, po prostu nie istnieje.
Czy w tzw niebie jest jakiś język urzędowy? Czy może każdy może odczytywać myśli innego? Brrrr... Dzwonię do plebana ;)

2023-08-24T07:06:35+01:00

Tak co do "widzialności" - gdy patrzysz na diodę pilota w którym naciskasz przycisk, żadnej reakcji "nie widzisz" , jednak gdy spoglądasz "okiem" kamery , dioda miga , co może mnie ( poprawcie jeżeli się mylę ) doprowadzić do wniosku że tak zwane widzenie "kątem oka" czyli sekundowe mignięcie obrazu , obiektu musi się dziać na "granicy widzialności" - inaczej tego wytłumaczyć nie umiem .

Szanowny Łysy0800 - "Zgadzam się i jako inżynier uważam, że coś, czego nie można opisać wzorem lub formułą, a do tego jest niespotykane we wszechświecie, po prostu nie istnieje." - na poziomie "naszej nauki" ale przecież nie jesteśmy alfą i omegą ! Cały czas się rozwijamy i może być tak że wiele się jeszcze zmieni i dopiero przed nami te wzory i formuły .

2023-08-24T08:48:09+01:00

Światło diody na pilocie jest generowane przez obiekt materialny w uproszczeniu nazwany pilotem do telewizora - on jest tak jakby projektorem tego światła.

Sprzęt do rejestrowania obrazu taki jak kamera może nagrać światło, którego nie widzi człowiek ale będzie to nadal światło wygenerowane przez źródło materialne.

Niektóre gatunki krewetek oceanicznych mają tak zbudowane oczy, że widzą polaryzację światła słonecznego niewidoczną dla człowieka - dalej jest to jednak światło słoneczne.

Nie ma to jednak znaczenia dla samego procesu widzenia, bo okiekt aby był dla naszych oczu widoczny musi odbić światło, które wpadnie do oka i pokaże nam obraz tego obiektu.

Trzeba jednak pamiętać, że brak widzenia danego obiektu wcale nie oznacza, że go nie ma - bakterii też nie widzimy a mamy ich przed oczami zapewne miliardy, odległych galaktyk też nie zobaczymy patrząc w niebo nocą.

Kiedy w ciemnym pokoju w nocy zgasimy światło, też nie zobaczymy obiektów materialnych, jakie się w nim znajdują, co wcale nie oznacza, że ich tam nie ma. ;)

2023-08-25T07:47:46+01:00

Szanowny Sethurial , Kwestia pilota i jego światła z diody miała pokazać że my nie widzimy ale to coś jest , nie jestem otrzaskany w pojęciach fizycznych , jednak pewnych spraw współczesnym wzorem nie rozwiążesz ( trzeba je brać na wiarę ) przypuszczam że nasze ciało może odbierać impulsy które mózg ( biologiczny komputer ) odpowiednio interpretuje - przedstawiając nam końcowy wynik - takie impulsy mogą też dotyczyć energii pośmiertnej ( dusza ) , która to próbuje zamanifestować swoją obecność , tak samo jak to robią osoby tragicznie zmarłe , czy też gdy doświadczasz wyższej interwencji , kiedy jeszcze Twój czas nie nadszedł.

Pozostaje też kwestia co dzieje się z energią ( duszą - softem ) gdy odchodzimy my lub ktoś kogo znaliśmy i kochaliśmy - w mojej rodzinie było kilka takich rzeczy i czy też należy je traktować jako "wymysł naszej podświadomości" - jak dla mnie to były realne do bólu wydarzenia , które w podobnej konfiguracji przydarzyły się mojej osobie. Należy przypuszczać że prawda będzie nam "objawiona" gdy tylko już definitywnie skończymy grać naszą rolę w tym ziemskim łez padole.

2023-08-25T11:33:03+01:00

Padają tutaj ciekawe argumenty z każdej strony.
Spodobał mi się zwłaszcza moment, gdy poruszone zostało, że dusza jest niematerialnym bytem, przypomnienie jak generowany jest obraz w ludzkim oku, w tym dyskusja o tym dlaczego próba nagrywania NIEMATERIALNYCH bytów, energii skazana jest raczej na porażkę.
I dyskusja o podczerwieni, którą ludzkie oko nie uwidacznia, a kamera jest w stanie zarejestrować i argumenty dlaczego tak jest.

Na dzień dzisiejszy, przy obecnym stanie technologicznym , wiedzy oraz prób jakie tu się odbywały - wiele wyjaśnią dlaczego tak trudno zarejestrować paranormalne właściwości, aby zaszachowac niedowiarków.

Kamera mogłaby nagrać za to efekty innych, dodatkowych urządzeń - mam na myśli takie połączenia jak:
Kamera + mikroskop = zobaczymy bakterie
Kamera + detektor = zobaczymy ruch wskazówek
Kamera również nie zrobi nam zdjęcia RTG naszego wnętrza - zrobi je za to dedykowana ku temu aparatura.

Do czasu wynalezienia odpowiedniego urządzenia pozostaje nam dalej nasza intuicja i wiara - do tego nie potrzeba zmiany zdania sceptyków :tuptup1:

Można by jeszcze oprócz podczerwieni wspomnieć było o mikrofalach z mikrofalówki i reakcji atomowej.

2023-08-25T11:55:08+01:00

Pozwólcie Państwo że jeszcze raz wrócę do energii duszy jaka napędza tę powłokę zwaną ciałem - jak będzie tam , po drugiej stronie , każdy z nas się przekona prędzej lub później , ale czy gdy widzimy i czujemy ( przysłowiowym katem oka ) to nie jest znak że nasz zmarły jest w stanie na znikomy czas ( mówię tu o swoim zwierzaku - jeżeli kogoś obraziło użycie słowa zmarły w odniesieniu do kota - przepraszam ) przebić się przez kurtynę oddzielającą nasze światy ?

Nie wiem jak Szanowni Państwo postrzegają Polskiego jasnowidza KJ - ale on gdy przypatrzymy się temu co dokonał , może nawiązać kontakt ze zmarłym ( tragicznie ) i zlokalizować jego ciało ( doczesną powłokę dla duszy )

Na logikę to niemożliwe , a jednak się dzieje i chyba na to jeszcze żadnych równań ani wzorów nie ma.

KJ jest taką kamerą , która to widzi niewidoczny błysk diody pilota ( duszy )

Tak więc ja mimo że jestem raczej skazany na klęskę , będę starał się by ten błysk mojej Ory jeszcze tu na ziemi uchwycić , ale mam nadzieję że kiedyś gdzieś tam - wyjdzie ona mi na spotkanie . . .

2023-08-25T17:49:54+01:00

Nie ma żadnej duszy, byli już różni fantaści którzy próbowali nawet takową zważyć i jak zawsze spaliło na panewce, plus nagroda miliona dolarów dla każdej osoby posiadające rzekome zdolności paranormalne, zgłosiło się wielu, zdesmaskowany został każdy, proponuję skupić się na poważnych sprawach w życiu i pogodzic się ze stratą zwierzaka, bo nic go już nie przywróci.

2023-08-26T03:59:34+01:00

Szanowny Panie Hardy - próba rejestracji bytu ( energii ) nie jest równe jego przywróceniu , sprawy życiowe też ważne ale nie przysłaniają reszty .

Temat założony został dlatego że spotkało mnie to co spotkało i naturalnym odruchem jest próba wyjaśnienia tego , zadanie pytania i dyskusja nie jest czasem straconym .

2023-08-26T08:39:36+01:00

Absolutnie nie jest czasem straconym, chodziło Mi o to, że z pewnymi rzeczami lepiej szybciej się pogodzić, niestety czas nie ma litości dla nikogo, też przeżyłem stratę zwierzaka, takim z którym dorastałem od dziecka aż do wieku nastoletniego.

2023-08-27T15:39:02+01:00

litsteve wrote:jeżeli kogoś obraziło użycie słowa zmarły w odniesieniu do kota - przepraszam

Jeśli kogoś użycie słowa "zmarły" w stosunku do zwierzaka obraziło, to niech się wychędoży :-E .
"Zmarły" jest wyrazem szacunku, "zdechły" jest po prostu obraźliwe i ma pokazać, że człowiek jest "lepszy", "ważniejszy" od zwierząt.

Twoja kotka była dla Ciebie pewnie ważniejsza niż 8 miliardów ludzi, czyż nie?

2023-08-27T20:02:13+01:00

Moja kotka odeszła 1 czerwca tego roku. W domu była traktowana jak członek rodziny więc , wszyscy za nią rozpaczają .. Ale takie jest życie , dzisiaj jesteś jutro ciebie nie ma.

WP_20230416_10_42_02_Pro.jpg

Nigdy żadnych zjawisk paranormalnych nie widziałem , więc zbytnio w nie nie wierzę . Ale chętnie bym chciał jeszcze moją kotkę zobaczyć ..

2023-08-28T19:37:39+01:00

Witaj 2Tom, współczuję z powodu straty kocicy, życzę Tobie abyś doświadczył tego co ja oraz moja żona, jednak proszę byś wiedział że takie spotkanie potrafi zakręcić jak nic co ( przynajmniej ja ) przeszyłem do tej pory w swoim życiu.

Takie przeżycie daje nadzieję że samo zejście z tego łez padołu nie jest oficjalnym końcem , tylko przejściem do innej rzeczywistości z której czasami można dać znać - JESTEM mimo iż mnie nie ma . . .

Return to Paranormalne