Moje pytanie do Państwa jest następujące, czy znane są Wam jakieś ( jeżeli tak to jakie ) filtry zakładane na kamerę i czujniki które pozwolą aktywować zapis w momencie gdy odwiedza nas duch zmarłej ? Coś w rodzaju "leśnej pułapki" jakie można spotkać na wiadomym portalu aukcyjnym . . .
Rejestrowanie paranormalnych aktywności - dyskusja
W miesiącu Lipcu 2022 roku przeszła na drugą stronę nasza kochana kocica i wydawałoby się że sprawa odeszła w zaświaty, jednak jeden z domowników od dłuższego czasu "widzi" jakby delikatny cień, zakłócenie obrazu ( w rożnych miejscach mieszkania ) w którym to rozpoznaje przechodząca Orę , która kieruje się np do kuchni gdzie stała jej miseczka z karmą.
Moje pytanie do Państwa jest następujące, czy znane są Wam jakieś ( jeżeli tak to jakie ) filtry zakładane na kamerę i czujniki które pozwolą aktywować zapis w momencie gdy odwiedza nas duch zmarłej ? Coś w rodzaju "leśnej pułapki" jakie można spotkać na wiadomym portalu aukcyjnym . . .
Re: Ktoś coś może podpowiedzieć ?
W kwestii czujnika ruchu - musi go posiadać kamera w standardzie.
Jaki budżet na kamerę z wbudowanym czujnikiem ruchu?
Jaki budżet na kamerę z wbudowanym czujnikiem ruchu?
Re: Ktoś coś może podpowiedzieć ?
moje max to 500 zł
Re: Rejestrowanie paranormalnych aktywności - dyskusja
Nie ma kamery która nagrywa "paranormalne" aktywności... Ja sam mam taką która jedynie przechodzi w tryb nocny gry robi się ciemno, działa na kabel ale jest tania, na eBay pełno takich:
https://www.ebay.co.uk/itm/144736692383 ... R9zrs7vhYQ
https://www.ebay.co.uk/itm/144736692383 ... R9zrs7vhYQ
To polska wersja może dla kolegi:
https://www.ebay.pl/itm/144736692383?ha ... R9zrs7vhYQ
Zapewne @litsteve, choć nie umie tego profesjonalnie określić - mając na myśli paranormalne aktywności chodzi mu przede wszystkim o tryb nagrywania nocnego, o którym wspomniałeś, czyli nagrywanie w podczerwieni w nocy (obraz rejestrowany jest wtedy w odcieniach szarości):
https://www.ebay.pl/itm/144736692383?ha ... R9zrs7vhYQ
Zapewne @litsteve, choć nie umie tego profesjonalnie określić - mając na myśli paranormalne aktywności chodzi mu przede wszystkim o tryb nagrywania nocnego, o którym wspomniałeś, czyli nagrywanie w podczerwieni w nocy (obraz rejestrowany jest wtedy w odcieniach szarości):
Szanowny Panie Hardy i Adminie ! Dziękuję za podpowiedź, podczerwień ? hmm ? dobry pomysł ale raczej dla istot żywych, wydzielających ciepło, zobaczę czy się sprawdzi w przypadku mojej Ory, moje zapytanie dotyczyło tez filtrów ( światła ) bo sama podczerwień chyba sprawy nie rozwiązuje, jednak jeszcze raz dziękuję za namiary na sprzęt, wprawdzie na eBay nigdy nie kupowałem, ale sprawdzę czy takiego identycznego sprzętu nie uda się przypadkiem zakupić na wiadomym portalu tu w kraju na Wisłą !
Witaj, obawiam się, że nie uda Ci się nagrać zjawisk paranormalnych ale nie z powodu rodzaju użytego do tego sprzętu ale z uwagi na to, że zjawiska te nie istnieją, tak samo jak duchy czy istoty wszechmogące.
Nie daj się naciągnąć na zakup takiego sprzętu bo to strata pieniędzy i czasu.
Napisałeś, że ktoś z domowników widzi zjawiska paranormalne, nie jestem pewien czy w takiej sytuacji właściwym działaniem jest próba dokumentowania nieistniejących zjawisk czy nie byłoby właściwiej udzielić pomocy temu domownikowi - nie potraktuj proszę tego jako złośliwość, bo w naszym kraju jest niestety takie przekonanie, że jak ktoś widzi rzeczy, których nie ma i ktoś mu o tym powie to wywołuje to nerwy, złość, groźby i agresję, a nie taki jest cel chęci pomocy.
Nie zrozum też proszę źle tego co napisałem, ale nie zdziwiłbym się gdyby ten sam człowiek, który sprzedaje kamery do nagrywania zjawisk nadprzyrodzonych sprzedawał również specjalny dyktafon do nagrywania głosu bożego kiedy Bóg do niego przemawia i daje mu instrukcje jak żyć.
Nie daj się naciągnąć na zakup takiego sprzętu bo to strata pieniędzy i czasu.
Napisałeś, że ktoś z domowników widzi zjawiska paranormalne, nie jestem pewien czy w takiej sytuacji właściwym działaniem jest próba dokumentowania nieistniejących zjawisk czy nie byłoby właściwiej udzielić pomocy temu domownikowi - nie potraktuj proszę tego jako złośliwość, bo w naszym kraju jest niestety takie przekonanie, że jak ktoś widzi rzeczy, których nie ma i ktoś mu o tym powie to wywołuje to nerwy, złość, groźby i agresję, a nie taki jest cel chęci pomocy.
Nie zrozum też proszę źle tego co napisałem, ale nie zdziwiłbym się gdyby ten sam człowiek, który sprzedaje kamery do nagrywania zjawisk nadprzyrodzonych sprzedawał również specjalny dyktafon do nagrywania głosu bożego kiedy Bóg do niego przemawia i daje mu instrukcje jak żyć.
Piszemy o normalnych kamerach na podczerwień z funkcją wyzwalania w przypadku wykrycia ruchu / zmiany obrazu.
To są jedyne znane mi (i zapewne Wam) urządzenia, które mogą zarejestrować zdarzenie.
Faktycznie nie mają funkcji nagrywania istot duchownych, ale może się zdarzyć, że ta istotna przesunie np. jakiś przedmiot, a to już jak najbardziej może być zarejestrowane.
Co do kwestii zdarzeń paranormalnych - ja nie wykluczam ich istnienia - pomimo, że dotychczas żadnego namacalnego nie zarejestrowałem (i raczej dobrze). Były ciekawe incydenty zarejestrowane przez moich najbliższych i opisy przez nich przedstawiane jak najbardziej mogłyby zostać zweryfikowane dzięki "zwykłej, niedrogiej kamerze" - a tak zostało słowo przeciw słowu.
Oczywiście większość takich przypadków okazuje się przypadkami medycznymi, ale fakt faktem mamy egzorcystów, są "nawiedzone" miejsca:
https://www.morizon.pl/blog/nawiedzone-domy-w-polsce/
Zresztą w tych czasach nawet jakby ktoś zarejestrował paranormalną aktywność, to zostałby wyśmiany i tak - nagranie by zostało potraktowane jako zmanipulowane (Hollywood) albo wygenerowane przez sztuczną inteligencję.

Także @litsteve podsumowując: na dzień dzisiejszy szukaj:
kamera HD1080p, podczerwień, czujnik ruchu lub zmiany obrazu
Nie ma gwarancji, że coś ciekawego się nagra, ale ja jakbym miał wątpliwości takie jak Twoje to bym się pobawił - to nie są drogie rzeczy - "specjalne szkła filtrujące światło" - o takich nie słyszałem.
To są jedyne znane mi (i zapewne Wam) urządzenia, które mogą zarejestrować zdarzenie.
Faktycznie nie mają funkcji nagrywania istot duchownych, ale może się zdarzyć, że ta istotna przesunie np. jakiś przedmiot, a to już jak najbardziej może być zarejestrowane.
Co do kwestii zdarzeń paranormalnych - ja nie wykluczam ich istnienia - pomimo, że dotychczas żadnego namacalnego nie zarejestrowałem (i raczej dobrze). Były ciekawe incydenty zarejestrowane przez moich najbliższych i opisy przez nich przedstawiane jak najbardziej mogłyby zostać zweryfikowane dzięki "zwykłej, niedrogiej kamerze" - a tak zostało słowo przeciw słowu.
Oczywiście większość takich przypadków okazuje się przypadkami medycznymi, ale fakt faktem mamy egzorcystów, są "nawiedzone" miejsca:
https://www.morizon.pl/blog/nawiedzone-domy-w-polsce/
Zresztą w tych czasach nawet jakby ktoś zarejestrował paranormalną aktywność, to zostałby wyśmiany i tak - nagranie by zostało potraktowane jako zmanipulowane (Hollywood) albo wygenerowane przez sztuczną inteligencję.

Także @litsteve podsumowując: na dzień dzisiejszy szukaj:
kamera HD1080p, podczerwień, czujnik ruchu lub zmiany obrazu
Nie ma gwarancji, że coś ciekawego się nagra, ale ja jakbym miał wątpliwości takie jak Twoje to bym się pobawił - to nie są drogie rzeczy - "specjalne szkła filtrujące światło" - o takich nie słyszałem.
Bo zawsze jest słowo przeciw słowu, a "dowody" w postaci jakichś prześcieradeł przenikających przez kadr (albo z tych lepszych to "dokumentacja" tych bzdur z "nawiedzonego domu" w Enfield) to można w toalecie spuścić,wszystko ma swój cel tj. zarobek na naiwnych i skrzywdzonych ludziach, właśnie np utratą kogoś bliskiego/zwierzaka, miejsce "mediumistów" powinno być tam gdzie znachorów czyt. w więzieniu za wyłudzanie pieniędzy.
Szanowny Sethurial - dziękuję twój głos w dyskusji jako osoby realnie stąpającej po ziemi, jednak moja skromna osoba też przeszła w swoim nie tak krótkim życiu przez rzeczy które ciężko jest wytłumaczyć i po których inaczej patrzę na otaczającą nas rzeczywistość.
Są ludzie bardziej i mniej wrażliwi , domownik o którym wspominam należny do tym pierwszych i ufam jego odczuciom w tej sprawie. Pora będzie spróbować zweryfikować technicznie takie zjawisko ( dziękuję za namiary na sprzęt ) , choć wielkich nadziei sobie nie robię. Te zdarzenia trwają sekundy, przy których czas na wyciągniecie kamery czy też komórki z ustawionym aparatem to "całe lata świetlne" bez bardzo drogiej inwestycji.
Są ludzie bardziej i mniej wrażliwi , domownik o którym wspominam należny do tym pierwszych i ufam jego odczuciom w tej sprawie. Pora będzie spróbować zweryfikować technicznie takie zjawisko ( dziękuję za namiary na sprzęt ) , choć wielkich nadziei sobie nie robię. Te zdarzenia trwają sekundy, przy których czas na wyciągniecie kamery czy też komórki z ustawionym aparatem to "całe lata świetlne" bez bardzo drogiej inwestycji.
Gdyby jednak udało Ci się coś zarejestrować, chętnie zobaczymy.
No i współczuję utraty zwierzaka, sam wiem jak to jest.
No i współczuję utraty zwierzaka, sam wiem jak to jest.
Szanowny Hardy - Jeżeli cokolwiek nagram , podrzucę materiał do Anthrox , gdy uzna że gra jest warta świeczki , to na tym forum go upublicznimy.
Pozdrawiam
Pora uzupełnić wpis - sprzęt jakim robiłem próby jest za słaby ! @#$%^&* ludzkie oko ( gdy widzisz kontem ) rejestruje coś , czego kamera nie łapie , są to 1 do 2 sekund odczucia obecności kochanego zwierzaka , którego nadal ( mimo że jutro minie już rok czasu ) stratę bólem serca się odczuwa . . .
Pozdrawiam
Pora uzupełnić wpis - sprzęt jakim robiłem próby jest za słaby ! @#$%^&* ludzkie oko ( gdy widzisz kontem ) rejestruje coś , czego kamera nie łapie , są to 1 do 2 sekund odczucia obecności kochanego zwierzaka , którego nadal ( mimo że jutro minie już rok czasu ) stratę bólem serca się odczuwa . . .
Ja to się zastanawiam czy mojej żony nie straszy, bo od czasu do czasu czuje jakieś męskie perfumy. Nawet zimą, a pod nami mieszka samotna raczej kobieta. A to, że dość często w kuchni coś "strzeli" to norma, ale chyba wolę nie wierzyć i nie montować żadnego nagrywania 

Ja natomiast chciałbym uwiecznić naszą Orę - jej pośmiertny byt będący z nami , lecz tak jak napisałem sprzęt jest za cienki , to że nie giniemy po fizycznej śmierci a za naszego życia ktoś nad nami czuwa , odebrałem na "własnej skórze" i opisałem na WBC.
santa13 wrote:Ja to się zastanawiam czy mojej żony nie straszy, bo od czasu do czasu czuje jakieś męskie perfumy. Nawet zimą, a pod nami mieszka samotna raczej kobieta. A to, że dość często w kuchni coś "strzeli" to norma, ale chyba wolę nie wierzyć i nie montować żadnego nagrywania
W tym przypadku sugerowałbym sprawdzić w szafach

Przed wyruszeniem na krucjatę polecam zaopatrzyć się w klasyczny kij

Takie perfumowane duchy potrafią dużo nerwów wywołać, ale co do zasady są niegroźne, bo często tego typu aktywności paranormalne okazuje się, że mają całkiem naturalne, ziemskie wyjaśnienie:
To musiałby być jakiś chuderlak
Szafy, a raczej półki z IKEI tego by nie wytrzymały uwierz mi
Czasem po prostu budynek się pewnie chwieje, ludzie coraz zamożniejsi
A mój budynek ma już swoje lata, bo z 1969r. Pewnie już się komuś tu zmarło wcześniej i chodzi podbierać zapasy z lodówki 

Stasiu, czy coś nowego się pojawiło w sprawie rejestracji aktywności?
Tak, po roku i jednym miesiącu stała się dla mnie rzecz dziwna , gdyż pierwszy raz "kątem oka" dostrzegłem naszą Orę, wracającą od miseczki z wodą ( stoi w jej danym miejscu ) , mało tego , na nodze poczułem jakby się o nią obcierała . Nie potrafię tego wyjaśnić , odczucie i "widok" jakby cienia ( zarysu ) naszej Ory trwało bardzo krótko , jedną do dwóch sekund. Moja żona widuje ją ( Orę ) znacznie częściej i też to są jedno , góra dwu sekundowe przebłyski. Jak by na to nie patrzeć, cieszy mnie w tym smutnym odejściu że energia duchowa nadal istnieje i daje o sobie znać tym co byli jej bliscy.
@litsteve, jeśli można słowo; obraz który widzimy generuje mózg na podstawie czujników (oczy), ale również na podstawie doświadczeń życiowych oraz podświadomości. Tak samo mózg może wygenerować nam uczucie zapachu, dotyku, ogólnie zmysłów, bez faktycznego używania ich. Doświadczyłem tego gdy straciłem węch, a jednak pojawiały się zapachy, które pojawić się nie mogły.
Obawiam się że to, że widzicie swoją kotkę może być wygenerowane przez wasze własne mózgi, spowodowane miłością do niej i żalem po jej stracie - bardzo współczuje. Co za tym idzie żadna, nawet najlepsza kamera, nie nagra waszej kotki.
Obawiam się że to, że widzicie swoją kotkę może być wygenerowane przez wasze własne mózgi, spowodowane miłością do niej i żalem po jej stracie - bardzo współczuje. Co za tym idzie żadna, nawet najlepsza kamera, nie nagra waszej kotki.
Proponuję odpowiedzieć sobie na proste pytanie:
Dlaczego widzimy jakikolwiek obiekt?
Widzenie obiektu polega na tym, że dociera do nas odbite od niego światło, przekazujące do naszych oczu jego obraz (odwrócony i dwuwymiarowy).
Światło odbija się jedynie od obiektów materialnych, następnie wpada do naszych oczu i dlatego widzimy obraz obiektu od którego się ono odbiło.
Jeżeli więc widzimy ducha to musi on być obiektem materialnym (inaczej nie odbiłby światła umożliwiającego przesłanie jego obrazu do oczu obserwatora), wtedy jednak dałoby się go dotnąć i oddziaływałby z przestrzenią wokół niego.
Istoty niematerialne, a więc nie odbijające światła (światło odbija się jedynie od obiektów materialnych) moglibyśmy zobaczyć tylko wówczas, gdyby same były zbudowane ze światła generowanego przez jego źródło, a więc miały w sobie obiekt materialny, który tworzy światło - na takiej zasadzie widzimy np. hologram (obiekt niematerialny będący światłem generowanym przez obiekt materialny - projektor, taki Holocube z Flashbacka).
Światło odbija się jedynie od obiektów materialnych, dlatego nie możemy zobaczyć obiektu niematerialnego, nie zbudowanego ze światła generowanego przez obiekt materialny, bo jego obraz poprostu nie trafi do naszych oczu.
Żadna kamera nie nagra obiektu niematerialnego bo w zakresie rejestracji obrazu działa ona na takiej samej zasadzie jak ludzkie oko i może rejestrować tylko obiekty odbijające światło lub zbudowane ze światła z projektora.
Ja wiem, że można w tym temacie dyskutować i sobie wiele rzeczy udowadniać, ale na obecny stan wiedzy tak właśnie wygląda proces "widzenia" dowolnego obiektu.
Dlaczego widzimy jakikolwiek obiekt?
Widzenie obiektu polega na tym, że dociera do nas odbite od niego światło, przekazujące do naszych oczu jego obraz (odwrócony i dwuwymiarowy).
Światło odbija się jedynie od obiektów materialnych, następnie wpada do naszych oczu i dlatego widzimy obraz obiektu od którego się ono odbiło.
Jeżeli więc widzimy ducha to musi on być obiektem materialnym (inaczej nie odbiłby światła umożliwiającego przesłanie jego obrazu do oczu obserwatora), wtedy jednak dałoby się go dotnąć i oddziaływałby z przestrzenią wokół niego.
Istoty niematerialne, a więc nie odbijające światła (światło odbija się jedynie od obiektów materialnych) moglibyśmy zobaczyć tylko wówczas, gdyby same były zbudowane ze światła generowanego przez jego źródło, a więc miały w sobie obiekt materialny, który tworzy światło - na takiej zasadzie widzimy np. hologram (obiekt niematerialny będący światłem generowanym przez obiekt materialny - projektor, taki Holocube z Flashbacka).
Światło odbija się jedynie od obiektów materialnych, dlatego nie możemy zobaczyć obiektu niematerialnego, nie zbudowanego ze światła generowanego przez obiekt materialny, bo jego obraz poprostu nie trafi do naszych oczu.
Żadna kamera nie nagra obiektu niematerialnego bo w zakresie rejestracji obrazu działa ona na takiej samej zasadzie jak ludzkie oko i może rejestrować tylko obiekty odbijające światło lub zbudowane ze światła z projektora.
Ja wiem, że można w tym temacie dyskutować i sobie wiele rzeczy udowadniać, ale na obecny stan wiedzy tak właśnie wygląda proces "widzenia" dowolnego obiektu.