Polski

KĄCIK PYTAŃ - PLAYSTATION

RoniWorlds Czyli masz jakieś pytania co do emulacji to jest odpowiedni temat. Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/playstation/kacik-pytan-playstation-t2438.html
2013-01-22T19:17:39+01:00
Czyli masz jakieś pytania co do emulacji to jest odpowiedni temat.

2013-02-02T11:32:49+01:00

Re: KĄCIK PYTAŃ - PLAYSTATION

Ano mam. Może nie tyle pytania co podpowiedź na początek.
Zacząłem się bawić od dłuższego czasu emulacją Playstation pod Linuxem. Emulatory z jakich korzystam to:
pSX 1.13
PCSX-R

W przypadku pierwszego - czyli pSX 1.13 występuje konflikt z PulseAudio. Aby temu zaradzić, trzeba wymusić korzystanie z ALSA. Odpalamy terminal i wklepujemy:

alsa force-reload

W przypadku, gdy nie jesteśmy zalogowani jako root, a system wyrzuci odmowę wykonania polecenia wpisujemy przed całym poleceniem znane wszystkim użytkownikom Linuxa - sudo :)
Ogólnie emulator, sprawuje się bardzo dobrze, nie wymaga pluginów (jak CVGS albo EmuRayden) - co za tym idzie nic więcej po uruchomieniu nie trzeba ustawiać, poza samymi opcjami dostosowującymi program do użytku.

W przypadku drugiego programu - PCSX-Reloaded może być konieczne zaktualizowanie libgtk. Wykonujemy to poleceniem: apt-get install libgtk1.2 (jeśli trzeba, dopiszcie jak napisałem wyżej sudo).
Program ten działa tak samo jak jego Windowsowy odpowiednik. Nie zauważyłem większych problemów podczas korzystania. Problem mogą stanowić pluginy, których jest mało, w przeciwieństwie do odpowiednika Windowsowego.

Jest jeszcze znany wszystkim ePSXe jednakże jeszcze z niego nie korzystałem, więc nie wiele mogę powiedzieć.
Problem z emulatorami PSX na Linuxa polega na tym, że praktycznie wszystkie zostały zawieszone... podczas gdy na Windows ukazują się co jakiś czas nowsze wersje (głównie ePSXe 1.8.0 oraz PCSX-Reloaded). Ogólnie jednak to co jest dostępne sprawuje się bardzo dobrze. W razie problemów, gdyby ktoś korzystał z emulatorów na Pingwina - służę radą i pomocą :)

2013-02-04T05:47:36+01:00

Re: KĄCIK PYTAŃ - PLAYSTATION

Ja tam emuluję PSX na PSP :P
Ale mam pytanko,czy są jakieś emu na PSP do odpalania gier z Nes,Snes ?

Return to Playstation