Polski

Nagrywanie gier dla PSX.

ihtius Witam wszystkich czołobitnych amigowców i nie tylko !:)
Chciałbym nabyć konsole PSX, ale jest to w dużej mierze uzależnione od tego czy ściągnięte gry z internetu (w postaci obrazów iso bądź nrg, czy innych) da się po nagraniu na zwykłą płytkę CD odpalić na prawdziwej konsoli Sony Playstation. Jak się da to jakie są do tego potrzebne programy, czy może wystarczy zwykły Nero odpowiednio do tego celu skonfigurowany ? Bo mam już dosyć męczenia się się z emulatorem PSX, ponieważ nie mogę po skonfigurowaniu wszystkich wtyczek odpalić gry, bo albo pojawia się plansza tytułowa gry i później jest czarny ekran, albo jest odrazu czarna plansza po odpaleniu gry.
Pozdrawiam.
Page 1 of 5 5 https://forum.thecompany.pl/playstation/nagrywanie-gier-dla-psx-t1913.html
2012-03-28T19:12:41+01:00
Witam wszystkich czołobitnych amigowców i nie tylko !:)
Chciałbym nabyć konsole PSX, ale jest to w dużej mierze uzależnione od tego czy ściągnięte gry z internetu (w postaci obrazów iso bądź nrg, czy innych) da się po nagraniu na zwykłą płytkę CD odpalić na prawdziwej konsoli Sony Playstation. Jak się da to jakie są do tego potrzebne programy, czy może wystarczy zwykły Nero odpowiednio do tego celu skonfigurowany ? Bo mam już dosyć męczenia się się z emulatorem PSX, ponieważ nie mogę po skonfigurowaniu wszystkich wtyczek odpalić gry, bo albo pojawia się plansza tytułowa gry i później jest czarny ekran, albo jest odrazu czarna plansza po odpaleniu gry.
Pozdrawiam.

2012-03-28T19:58:53+01:00

Re: Nagrywanie gier dla PSX.

Alcohol 120% zawodził mnie najrzadziej jak jeszcze wypalałem masowo gierce na pleja.
Masz profil "Playstation" i klikasz w [burn], gotowe. :)

2012-03-28T21:59:15+01:00

Da się program ImageBurn prędkość nagrywania x 2. Wiem bo sam używam, żądana gra mi się nie oparła.

A stronę do ściągania gier masz jakąś sensowną.?

2012-03-29T12:48:27+01:00

Głównie snesorama do pojedyńczych i underground-gamer do paczek, ale ta pierwsza zdechła a ta druga to torrent na którym trzeba pilnować ratio.

2012-03-29T23:38:27+01:00

Alcoholem 52% się nie da, bo taki mam, zainstalowany ?

2012-03-30T06:34:18+01:00

Nie sprawdzałem 52% niestety.

2012-03-30T09:37:28+01:00

ihtius wrote:Alcoholem 52% się nie da, bo taki mam, zainstalowany ?
Stwierdzasz że się nie da, czy pytasz jaki masz zainstalowany? :-E Bo trochę składnia Ci się posypała... ;)

Poprostu uruchom, jeśli są różne profile zrzucania obrazów/wypalania płytek a wśród nich jest taki o nazwie [Playstation] to bezpieczniejszej metody nie ma.
No chyba że obraz CD okaże się zepsuty...

2012-03-30T13:22:34+01:00

również polecam alcochol 120%, również mnie nie zawiódł, jak dobrze pamiętam to ma nawet domyślny config ustawień do nagrywania płytek na PSX'a

2012-03-31T11:40:01+01:00

Ale musi być koniecznie przerobiona konsola? Mam takową na oku na allegro, ale trochę dużo gość chce fakt dodaje do tego 3 pady tylko, że dwa to jakieś noname. Inny koleś ma konsolę z przerobionym laserem, który ponoć dłużej się zużywa ? (tak piszę) i tez się jest przerobiona, ale żąda już 185 złotych, a za kuriera chce 45 zeta (chyba go pogiełeło a może nie mieszka w Polsce?). Dużo jest gier FPS na ta konsolę, bo mnie głównie te gry interesują.
Z moim padem pod pc jest chyba coś nie tak, bo jak nacisnę mocniej strzałkę do góry to postać od razu się zaczyna obracać. Czy tak ma być, czy to jest po prostu wadliwy pad ? A już tak się cieszyłem, że wreszcie kupiłem rzecz bez wady. Bo do tej pory każda rzecz elektroniczna przeze mnie zakupiona miała jakąś wadę. No może prawie każda :(

2012-03-31T12:09:36+01:00

ihtius wrote:Ale musi być koniecznie przerobiona konsola?
Nie musi, przecież zawsze można grzecznie kupować oryginały. :mrgreen:
Działa też sposób z taką przystawką z tyłu konsoli (o ile masz model ze złączem rozszerzającym) co się zwie GameShark, wkładasz jakąkolwiek oryginalną płytę, czekasz aż się zbootuje, wkładasz pirata i grasz.
Jest też specjalna płytka bootująca do tego samego celu.

ihtius wrote:Inny koleś ma konsolę z przerobionym laserem, który ponoć dłużej się zużywa ?
Raz - zalezy od modelu konsoli, dwa - laser można kupić.

ihtius wrote:Dużo jest gier FPS na ta konsolę, bo mnie głównie te gry interesują.
Na pierwszego plejaka dużo FPSów? Nie pomyliłeś aby konsol? :-E
Na pewno jest masa plaformerów, gier sportowych różnej maści - od bijatyk po olimpiady i kolejne NHLe/NBAje/FIFAsy a na ogromnej ilości erpegów i strategii turowych kończąc, ale dobre eFPeeSy można policzyć na palcach jednej ręki, a i tak widać że taki Quake 2 musiał zostać nieźle wykastrowany albo sprzęt nie radzi sobie z ilością detali w większości.

ihtius wrote:Z moim padem pod pc jest chyba coś nie tak, bo jak nacisnę mocniej strzałkę do góry to postać od razu się zaczyna obracać. Czy tak ma być, czy to jest po prostu wadliwy pad ?
To też może zależeć od gry, ale skoro jej tytułu nie podałeś... :roll:

ihtius wrote:Bo do tej pory każda rzecz elektroniczna przeze mnie zakupiona miała jakąś wadę.
Zlecaj zakup komuś innemu. :hee:

2012-03-31T12:46:04+01:00

Testowałem kilka gier pod tym padem na przykład: Quake II pod emulatorem PSX i (PSX) Brahma Force NTSC-U_2, Zero Tolerance pod K- Fusion. Wystarczy, ze mocniej nacisnę strzałkę górną lub dolną i postać zaczyna od razu skręcać.
"Dużo jest gier FPS na ta konsolę, bo mnie głównie te gry interesują". Tutaj na końcu zdania powinienem dać znak zapytania, sorry zapomniałem.

-- 31 Mar 2012, 13:46 --

Mam taki pad http://www.video-play.pl/index.php/45,1 ... s3_pc_hama

2012-03-31T13:45:02+01:00

Ten pad ma niepotrzebnie analogowy krzyżak więc może emu źle skonfigurowałeś albo samo wariuje przez to, nie wiem, na odległość nic nie sprawdze.
Zobacz w kontrolerach w panelu sterowania, powinien tam być prosty graficzny tester działania przycisków - jak tam działa to emu źle ustawione.

Z FPSów na plejaka, oprócz oczywistych klonów z pieca (w które juz pewno grałeś skoro mówisz że je lubisz) jak Hexen (porażka), Doom Ultimate (całkiem, całkiem), Descent (dobry, tylko miejscami zwalnia), Quake 2 (wykastrowane mapy ale rajcowny) czy Rainbow Six (słabizna) są jeszcze: Medal of Honor 1 i 2 (świetny, oczywiście nie jest to ten z pieca), Tenka, Exhumed, zdaje się jakiś tam James Bond i może jeszcze garść mniej znanych.
Oczywiście jest też kilkanaście gier TPP które od biedy można pod FPSy podciągnąć, wtedy masz więcej do wyboru, wszelkie Syphon Filtery, jakieś tam Xeny.
Ale nie napalałbym się na PSXa pod kątem eFPeeSów, to konsolka z 1994 roku i w tym gatunku dużo nie da się z niej wyciągnąć.

2012-03-31T14:16:11+01:00

Znalazłem przypadkiem taką stronę gdzie jest lista gier w zależności od gatunku: http://www.absolute-playstation.com/api_rev_shooter.htm dzięki temu będę wiedział bardziej na czym stoję.
"Ale nie napalałbym się na PSXa pod kątem eFPeeSów, to konsolka z 1994 roku i w tym gatunku dużo nie da się z niej wyciągnąć." Fakt, ale kilka fpsów już przetestowałem na emulatorze i powiem, że są to typowi przedstawiciele gatunku z tamtego okresu. Jednak mnie taki styl jaki te gry prezentują nawet mi się podoba, lubię duże piksele w starych fpsach bo mają dla mnie swój klimat, choć wiem ze nie każdemu, to pasuje. Mnie na szczęście to nie przeszkadza. Tylko meczy mnie granie padem, chociaż próbuje się jakoś przestawić.
Co do tych strzałek to w konfiguracji kontrolerów w Windowsie w panelu sterowania też jak mocniej nacisnę to skręcą trochę w dół, więc coś jest z nim nie tak. Chyba napisze do sklepu i się zapytam, czy tak ma być. Ale jak dla mnie to chyba to jest coś z nim nie tak :( Kolejny mój nieudany zakup, chyba popadną z tego powodu w depresje :)
Fakt ostatnio mi spadł ze stołu, może to przyczyna ?

2012-04-02T01:38:13+01:00

1jeżeli mocno rypnął o glebę -- to tak

2jakiego emulatora używasz ??

3jeżeli chodzi o przerobienie PSX (jedynki) -ja nie bawiłem się w żadne płyty bootowalne, tylko kupiłem konsolę z chipem który pozwala włączać nie oryginalne gry (za wszystko zapłaciłem 50zł --konsolka + przerobienie)

2012-04-02T22:21:18+01:00

Ad1). Przed jak spadał to chyba działał prawidłowo, może nie wciskałem mocno przyciska.
Ad 2). Głównie ePSX 1.7.0 i czasami jak ma problem z działaniem jakieś gry na tym pierwszym to pSX 1.13
Ad3). Na allegro zbyt dużego wyboru nie ma. Kolesie za przerobione konsole chcą powyżej 100 złotych, jakiś koleś pisał, że zamontował wolniej zużywający się laser i chciał za to 185 złotych, niezłe bajki wsadza, chce zarobić jak najwięcej się da za ściemę. Na razie z kupnem się chyba wstrzymam, bo dwustu złotych nie mam zamiaru wydawać za 18 letnią konsolę.

2012-04-03T08:59:32+01:00

Co do emu to póki nie napiszesz jak go ustawiasz, jakich wtyczek i ich wersji używasz oraz jaka gra ci nie działa nikt nie będzie w stanie pomóc.

Real konsole kupuj jakąkolwiek, najtańszą, grunt żeby była przerobiona. Nawet jak Ci laser padnie to sobie kupisz nowy za 20zł i wymienisz.
Z mojego doświadczenia wynika że najbardziej kruchą rzeczą w plejaku jest ten okrągły kawałek plastyku na który nakładasz płytę, jeśli minimalnie niżej go dociśniesz lub podniesiesz już ci plejak nie bedzie czytać gier.

2012-04-03T14:55:05+01:00

Shoonay wrote:
Real konsole kupuj jakąkolwiek, najtańszą, grunt żeby była przerobiona. Nawet jak Ci laser padnie to sobie kupisz nowy za 20zł i wymienisz.
Z mojego doświadczenia wynika że najbardziej kruchą rzeczą w plejaku jest ten okrągły kawałek plastyku na który nakładasz płytę, jeśli minimalnie niżej go dociśniesz lub podniesiesz już ci plejak nie bedzie czytać gier.

dokładnie Shooney,
po za tym--- nie wydawaj za dużo na PSX, po prostu jak już wcześniej ktoś wspominał :haha: - to już są wiekowe konsole, więc prawdopodobieństwo że coś padnie i tak jest duże, i nikt, powtarzam nikt nie da Ci prawdziwej gwarancji z której się wywiąże jak coś się zepsuje

2012-04-04T01:39:21+01:00

Nie wiem co się stało, ale na emulatorze ePSx gry nagle zaczeły działać mimo, że za bardzo nic nie zmieniałem w ustawieniach wtyczek. W sumie to dobrze, ale jak coś nie będzie działać to napisze do was. Obecnie używam takich wtyczek :
1. grafika: Pete's D3D Driver 1.75
2. dźwięk: ePSXe SPU core 1.7.0
3. cdrom: Mooby2 cd disk image driver 2.8
Zauważyłem, że w grach nie mam stałych 60 klatek tylko 30 i to jeszcze w wielu momentach mi zwalnia nawet do kilku klatek na sekundę, mimo, że nic się w danym momencie nie dzieje nadzwyczajnego. Na emulatorze pSX 1.13 jest ciągle stale 60 klatek i nie zauważyłem aby zwalniało kiedy grałem nawet w wymagające gry. Może to wina tych wtyczek, które nie są dobrze dobrane do mojego komputera ? Lecz nie chce kombinować bo znowu przestana gry działać.

2012-04-04T02:12:59+01:00

być może, możliwe też że masz włączony limit klatek na sekundę (o ile taka opcja jest w tym emu)

2012-04-04T12:46:39+01:00

Zaktualizuj sobie wtyczki, masz jakieś archiwalne. Np. stąd: http://www.pbernert.com/html/gpu.htm
Ja używam Pete's D3D 1.77 do grafiki, Eternal SPU 1.50 do dźwięku oraz Pete's CDR ASPI/IOCTL 1.11 do obsługi obrazów dysków wrzucanych w Daemon Tools.

To tyle, nie podałeś żadnego tytułu który Ci źle chodzi, więc...

Return to Playstation