Polski

PCSX2 czyli emulator PS2

scorpeus To odkręć procka i zobacz jak będzie :P jak błąd nie wystąpi to proc nie wyrobił a jak wystąpi to emulator niedopracowany pod kątem save stat'ów. Ogólnie wątpię żeby to była wina słabego procka prędzej kodu emulatora. Page 2 of 2 2 https://forum.thecompany.pl:443/playstation/pcsx2-czyli-emulator-ps2-t2705.html
2013-11-02T10:47:41+01:00

Re: PCSX2 czyli emulator PS2

To odkręć procka i zobacz jak będzie :P jak błąd nie wystąpi to proc nie wyrobił a jak wystąpi to emulator niedopracowany pod kątem save stat'ów. Ogólnie wątpię żeby to była wina słabego procka prędzej kodu emulatora.

2013-11-02T21:33:36+01:00

Znalazłem takie coś jednak nic nie wyjaśnia odnośnie mojego błędu.
http://wiki.pcsx2.net/index.php/Killzone
Można na zobaczyć czy gra jest grywalna czy nie pod emulatorem i jakich wtyczek używać najlepiej.

2013-11-03T10:32:01+01:00

No to ja na praktycznie takich ustawieniach u siebie odpalałem ale mówię że ze save state nie korzystam i daleko w grze nie zaszedłem bo celowanie padem to dla mnie kalectwo. Nie włączałem tylko tego: INTC Spin detection, Wait Loop Detection, Fast CDVD

2013-11-07T22:28:36+01:00

Ustawiłem procka na default jednak nadal to samo.
Może to tego wina:
Warning: BIOS Version Mismatch, savestate may be unstable!
Current BIOS: USA v02.00(14/06/2004) Console (crc=0xd778db8d)
Savestate BIOS: Europe v02.20(10/02/2006) Console (crc=0xd7edd771)

Jak wyłączę łatki przyspieszające grę to stany gry zapisują się poprawnie, hm hm.

2013-11-09T10:32:12+01:00

No kurde panie :) to mówi samo za siebie :D spróbuj na innym biosie w takim razie. Ja używam USA 2.20 z 2006 roku i póki co problemów takich z niczym nie mam. Mogę ci przesłać go na mejla czy jakoś udostępnić na jakimś serwisie. No chyba że sam znajdziesz w googlach. Ale skoro jest taki komunikat to jest oczywista sprawa że trzeba biosu innego użyć.

2013-11-09T15:47:51+01:00

scorpeus wrote:No kurde panie :) to mówi samo za siebie :D spróbuj na innym biosie w takim razie. Ja używam USA 2.20 z 2006 roku i póki co problemów takich z niczym nie mam. Mogę ci przesłać go na mejla czy jakoś udostępnić na jakimś serwisie. No chyba że sam znajdziesz w googlach. Ale skoro jest taki komunikat to jest oczywista sprawa że trzeba biosu innego użyć.

Dzięki. ;) Ostatnio ściągnąłem jakąś paczkę biosów wiec popróbuje z innymi jego wersjami. :-)

2014-02-22T20:28:21+01:00

http://buildbot.orphis.net/pcsx2/
Nowe źródło do zasysania najnowszych rewizji emulatora. :)

Swoją drogą z ciekawości ściągnąłem Tekken Tag Tournament japońca w wersji 3.0 bo byłem ciekaw o co chodzi z tymi różnymi wersjami, no i..................okazuje się, że na prędkość emulacji nie mają one wpływu za to jeśli chodzi o jakość grafiki to ta japońska w porównaniu do amerykańskiej wygląda jak podrasowana graficznie wersja hd ;o modele postaci ostrzejsze, tekstury aren również no normalnie miodzio! ;o Byłem normalnie w szoku :D Btw. jeśli ktoś ma problemy z działaniem TTT płynnym to polecam skorzystanie z predefiniowanych ustawień emulatora, włączenie presets na balanced daje dobry efekt, jednak już w Soul Calibur 3 wolę po swojemu ustawić. Tak czy siak na prockach AMD nadal nie mogę osiągnąć tego co ludzie na intelach czyli pełnych 60 klatek nonstop w TTT :( Niektóre areny oczywiście działają w 60fps, ale kilka nadal 35-45 ciągnie co denerwuje nadal :/

2014-02-27T09:58:26+01:00

Pozwolę przyłączyć się do dyskusji, otóż od paru dni właśnie próbuje poprawnie wyemulować gry: Fight Night Round 2 i Fight Night Round 3. Niestety w obu przypadkach, pojawiają się błędy: Deski ringu mają kolor czarny (a raczej w ogóle brak tam tekstury), kibice są zapikselowani, i często jakiś dziwny artefakt się trafi. To jeszcze nie jest problem, najgorzej jest gdy przy jakimś ciosie spadają fpsy, wtedy zaczyna się ciąć dźwięk i gra idzie jakby w zwolnionym tempie przez chwile.
Próbowałem na innych tytułach takich jak Metal Gear Solid chyba 3, i tam nie ma żadnych problemów.

Mój komputer to:
i5 2500k
Asrock p67 extreme6
nvidia asus gtx570
8gb ram
tagan 700w

Nie sądzę więc żeby to była wina słabego kompa, ale nie potrafie jakoś tego ustawić. Macie może jakieś konkretne pluginy i ustawienia pod te dwie gry? Bo w zasadzie to chcę grać tylko w nie.

2014-02-27T14:34:28+01:00

Ściągnę obie i zobaczę co jest grane bo oba tytuły mają zielone światło w liście kompatybilności więc powinny śmigać bez problemów.

2014-02-28T11:20:50+01:00

Dzięki, daj znać jak będzie Ci działać. No właśnie powinno nie być problemu bo też widziałem je na tej liście. Próbowałem różnymi pluginami i różnymi ustawieniami, niestety zawsze było słabo albo jeszcze gorzej ;]

2014-03-01T15:05:12+01:00

Ściągnąłem FNR2 i próbowałem odpalić na najnowszym jaki mam buildzie czyli 5885 ale gierka nawet do intra nie chciała dojść i się zawieszała. Na 5350 widziałem, że koleś na YT prezentował i było widać normalnie ring. U siebie testowałem na wcześniejszych wersjach i niektóre całkiem płynnie odpalały tą grę jednak do komfortowego grania daleko :/ Ringu niestety nie było widać (czarny placek). Moja rada jest taka żeby na emucr obserwować rozwój emulatora pod kątem tego tytułu i próbować na coraz to kolejnych wersjach go odpalać. Mi Van Helsing nie działał przez wiele nowych buildów i tylko w tą jedną grę nawalałem na starym aż wreszcie coś zrobili że na nowych działa :P Niestety to jest emulator niezbyt jeszcze doskonały i wciąż rozwijany i często jest tak że w nowszej wersji coś zwalą że nie działa coś co działało wcześniej :/ Na oficjalnym też się wcale nie odpala więc wczesne wersje SVN trzeba tylko czy jest sens w 45-50 klatkach z przycinającym się dźwiękiem grać?

2014-03-02T09:59:14+01:00

Dzięki wielkie za sprawdzenie. No właśnie też na YT widziałem filmik jak chodziło wszystko cacy. Jest widocznie jak mówisz, musieli coś później skopać. No nic chyba sobie poszukam jakiejś używki ps2, albo ps3 bo na trójkę jest FNr4 bo granie przy tej płynnośći i znikających o i psujących się teksturach ma słaby sens. Dzięki.

Return to Playstation