Polski

PCSX2 czyli emulator PS2

scorpeus Ktoś używa? Jak tak to może jakaś wymiana informacji na temat ustawień najlepszych pod dane tytuły? Porady konfiguracyjne, samouczki itp.?

http://www.emucr.com/search/label/PS2?&max-results=12 najnowsze rewizje emulatora :)
Page 1 of 2 2 https://forum.thecompany.pl/playstation/pcsx2-czyli-emulator-ps2-t2705.html
2013-06-28T10:51:26+01:00
Ktoś używa? Jak tak to może jakaś wymiana informacji na temat ustawień najlepszych pod dane tytuły? Porady konfiguracyjne, samouczki itp.?

http://www.emucr.com/search/label/PS2?&max-results=12 najnowsze rewizje emulatora :)

2013-06-28T10:59:43+01:00

Re: PCSX2 czyli emulator PS2

Ja używałem do emulacji Kamatari Katamari.
Nie miałem jakiś szczególnych problemów z konfiguracją.
Nie szarpało mi wcale na moim sprzęcie, ale w tamtym czasie miałem x2 GTX 280, a teraz mam tylko jedną sztukę, więc nie wiem jak gra zachowywałaby się w 1920x1080 :-)

2013-06-28T11:44:52+01:00

Chyba Katamari ;> znam giereczkę ale nie emulowałem jej jeszcze. Ogólnie jest problem z kilkoma fajnymi tytułami, a na forach tematycznych nijak nie idzie uzyskać jakiejś konstruktywnej odpowiedzi :/

Problemy odwieczne są z:
X-Men Legends - wieszanie się prawie że na samym początku, gdy wejdziemy do metra, chociaż z każdą nową rewizją emulatora można przekicać metr dalej ^^

Terminator 3: Redemption - tutaj już zwiecha stała w dalszym momencie gry (pościg pickupem za TX w sportowym autku) zwiecha totalna komputera, jedyny ratunek reset button :P

Marvel Nemesis: Rise of the Imperfects - nie da się wejść na pierwszy level z menusa bo zwiecha łapie

Dead or Alive 2 - nieważne czy wersja hardcore, czy japońska, czy euro nie odpala się wogóle płytka z grą

seria Burnout - glitche graficzne

z pamięci tyle, jeśli ktoś ma jakieś pomysły na poprawne użytkowanie tych i innych tytułów na emulatorze to niech zapodaje :)

Sukcesywnie będą zamieszczane screeny i info o najlepszych settingsach pod dany tytuł.

2013-06-28T12:23:51+01:00

Ekspertem tutaj był RoniWorlds - może jak się pojawi opisze co i jak :-)

2013-06-28T17:29:45+01:00

Ja mam problem z Tekken Tag. Co bym nie ustawił, gra chodzi cholernie wolno :huh: Chyba mam za słaby sprzęt.

2013-06-28T22:33:00+01:00

No pewnie o hardware chodzi ale niekoniecznie. Dopiero od niedawna zaczął on płynnie działać, chociaż nadal prędkość działania zależy od planszy na której toczy się walka.

Image

Takie ustawienie zostawiamy w Speedhackach, plugin dźwiękowy dajemy PEOP's i rozdziałka native (wyższe mają pionowe czarne pasy, najmocniej da się podbić do 800x600)

Sekcja VU's w emulation settings zostawiona na zalecanych ustawieniach.

Większość plansz śmiga w 55-60 fps, przy czterordzeniowym procku i przyzwoitej karcie graficznej (Radeon 4850 lub GTX460).

2013-06-30T20:56:39+01:00

Niestety nie zadziałało. Nie wiem co robię nie tak.

2013-07-01T07:27:34+01:00

A co za sprzęt masz? I jakiej rewizji emulatora używasz? Wyżej dałem link do najnowszych i najaktualniejszych wersji.

2013-07-07T11:13:58+01:00

Asus G74S, a wersja PCSX to jakieś r 5418. Cokolwiek to znaczy, ściągnąłem gdyż chyba działa mi najlepiej i mogę zaaplikować shadery.

PCSX to dla mnie czarna magia, nie mam pojęcia co i jak.

2013-07-08T04:22:11+01:00

Na laptopach średnio widzę emulację Playstation ;)

2013-07-08T06:27:02+01:00

Czemu? Jak masz w lapku jakiegoś i5 to daje radę :P A tamta rewizja o której piszesz bebok jest już nieco wiekowa, jednak nie powinno być na niej dropów klatek. Osobiście akurat ją pominąłem. Spróbuj z nowszymi i zobacz, czy też będzie to samo. Co do tego co w danej rewizji zmieniono to ja śledzę na google cały przebieg prac nad SVNami:

http://code.google.com/p/pcsx2/source/list

codziennie coś się tutaj dzieje ^^

2013-07-08T23:42:49+01:00

Anthrox wrote:Na laptopach średnio widzę emulację Playstation ;)

Dowcipnis, z pudlem pozegnalem sie dawno temu. Jest lekko nieporeczne. Scorp masz racje, czas zrobic update Pcsx.

2013-07-09T06:15:52+01:00

Bebok jeśli masz lapka tego którego tutaj testują http://pclab.pl/art46549-2.html to ja na serio pojęcia nie mam czemu u ciebie jakieś zgrzyty są ;o Bo w pcsx2 najważniejsze jest mieć mocny procesor, przeciętną grafikę i minimum 4gb ramu żeby płynnie wszystko chodziło. Jak coś nie działa jak należy to wina niedopracowania emulatora. Jeśli Tekken 5 tobie zwalnia to coś masz z ustawieniami Windowsa albo emulatora skaszanione ale jak jakaś inna gierka która jeszcze niepewnie działa to ma prawo. Tekken Tag o którym pisałeś zwalnia zależnie od areny spróbuj Tekkena 5 odpalić. Akurat każdy Tekken na tych samych ustawieniach działa najlepiej, zależność od kodu którego Namco użyło.

2013-07-11T13:49:17+01:00

scorpeus wrote:Bo w pcsx2 najważniejsze jest mieć mocny procesor, przeciętną grafikę i minimum 4gb ramu żeby płynnie wszystko chodziło.

Błąd, gdy mamy mocną grafikę i użyjemy D3D grafika mocno odciąża procesor :-)

2013-07-11T14:14:57+01:00

Ale do takiego D3D jakiego użyto w PS2 wystarczy Radzio 4850 czyli przeciętna już karta graficzna ;>

2013-10-30T02:11:24+01:00

Po pozbyciu się problemów z pionowymi paskami w grze Killzone zasiadłem zadowolony do giercowania jednak moja radość trwała może z 15 minut. :killer: :mur: Niestety pojawiły się inne problemy emulacji. Po 15 minutach grania nie mogę zapisać ponownie save'a a później wywala mi błąd c++ runtime error. Uruchamiam ponownie grę, ale się okazuje, że savy są puste !!!!
Używam wersji r5751 i wtyczek:

Image

Image

Image

Image

Komunikat w emulatorze przy próbie zapisu, nie rozumiem, zabrakło pamięci, to jakaś bzdura !
Image

"microVU1: Program cache limit reached"
Ktoś wie co jest przyczyną takiego stanu rzeczy ?
W sumie nie chce grać z wyłączonymi łatkami bo słabiej działa gra.

2013-10-31T18:37:52+01:00

Kurde nie mam Killzone'a bo uważam że w FPSy nie gra się padem :P Pasków pozbyłeś się ustawiając skipdraw na 3? Czy po prostu w natywnej rozdziałce grasz?
Suwaki bym dał lewy na środek a prawy na 1 w prawo. Z tego loga błędu wynika że masz gdzieś wyciek pamięci ;> zaraz może ściągnę i sam zobaczę ale save robiłeś save statem czy normalnie w grze jakąś opcją do sejwowania? Bo może po prostu save state jest zrypany we współpracy z tą grą.

-- 31 Paź 2013, 18:37 --

Ok odpaliłem tego killshita. Suwak prawy na 3 lewy suwak na 0 i działa ok na SVN r5754. Napisz dokładnie gdzie i jak robisz ten sejw to będę w stanie zweryfikować (jak dojdę do tego moementu w grze).

2013-10-31T20:06:26+01:00

scorpeus wrote:Kurde nie mam Killzone'a bo uważam że w FPSy nie gra się padem :P Pasków pozbyłeś się ustawiając skipdraw na 3? Czy po prostu w natywnej rozdziałce grasz?
Suwaki bym dał lewy na środek a prawy na 1 w prawo. Z tego loga błędu wynika że masz gdzieś wyciek pamięci ;> zaraz może ściągnę i sam zobaczę ale save robiłeś save statem czy normalnie w grze jakąś opcją do sejwowania? Bo może po prostu save state jest zrypany we współpracy z tą grą.

-- 31 Paź 2013, 18:37 --

Ok odpaliłem tego killshita. Suwak prawy na 3 lewy suwak na 0 i działa ok na SVN r5754. Napisz dokładnie gdzie i jak robisz ten sejw to będę w stanie zweryfikować (jak dojdę do tego moementu w grze).

Skipdraw na 2 i włączyłem Alpha. Robiłem savestaty na 0 i 1. Grałem w rozdzielczości 1280 na 720 i MSAA na 16. Co to znaczy wyciek pamięci ?

2013-11-01T09:14:26+01:00

No ja tylko skipdraw na 4 ustawiłem i się pozbyłem pasków :P To nie rób save state'ami tylko normalnie jak tam gra po misji sobie na profilu zapisuje czy coś ;> Niestety to nie pc że można save w każdym momencie zrobić a save state nie działa z każdą grą idealnie.

Wyciek pamięci, czyli opcje są następujące:
1 masz za mało ramu i emulator się zgubił podczas robienia save state'a
2 opcja save state przy tej grze się wykrzacza bo w kodzie emulatora jest ZŁO które powoduje że zarządzanie pamięcią przy robieniu takiego sejwa daje dupy i się emulator wykrzacza
3 instrukcje procesora nie nadążają z wykonaniem tak skomplikowanej czynności jaką jest zrobienie tego sejwa i gleba, więc za słaby proc

Pozostaje więc albo robić save tak jak to konsola przykazała, czyli nie w każdym momencie i zapomnieć o opcji save state. Albo czekać na nowszą wersję emulatora gdzie wreszcie nie będzie z tym problemów. Bo wymiana sprzętu mija się z celem moim zdaniem, gdyż zapewne masz proca minimum 3GHz i 4GB ramu ;>

2013-11-01T23:20:50+01:00

scorpeus wrote:Bo wymiana sprzętu mija się z celem moim zdaniem, gdyż zapewne masz proca minimum 3GHz i 4GB ramu

Procka podkręciłem i to może być problem z błędnym działaniem emulacji a pamięci mam 8GB. :-)

Return to Playstation