Polski

PS2 to HDMI - mini recenzja

roki76 Stety i niestety. Zmienilo się u mnie nieco, a zwłaszcza TV, który nie jest wyposażony w złącza component - konkretniej
Philips 50PUS8535/12 (Swoją drogą niezły sprzęt jak za te pieniądze ;) I na Androidzie a nie na Saphi )

Więc musiałem się zaopatrzyć w wyżej wymieniona przystawkę, ale po kolei.
Jeszcze na starym TV, musiałem wybrać opcję wyświetlania na Y Cb/Pb Cr/Pr bo ustawienia RGB przystawka po prostu nie obsłuży, bynajmniej moja wersja.
I tu się zaczyna festiwal piękności, niektóre z gier które posiadam znacznie zyskują na jakości obrazu, obraz jest znacznie czystszy, wyraźniejszy i co ważniejsze bez straty na klatkażu. Polecam obadać np. God Of War - coś pięknego !
No i co ważne, urządzenie nie potrzebuje dodatkowego zasilacza, pobiera zasilanie z portu usb konsoli, oraz posiada złącze mini jack do słuchawek :)

Niestety jest tez spora łyżka dziegciu albowiem utraciłem możliwość grania w gry z PS1, ze względu na to że urządzenie nie obsługuje tak niskiej rozdzialki -testowałem na TV i monitorze z portem HDMI, TV w ogóle nie reaguje -konsola działa normalnie. Za to na monitorze słychać tylko dźwięk.

Ogólnie za te ~25 zł warto ale za pewną cenę utraty możliwości grania gier z psxa.
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/playstation/ps2-hdmi-mini-recenzja-t6144.html
2021-03-05T11:50:41+01:00
Stety i niestety. Zmienilo się u mnie nieco, a zwłaszcza TV, który nie jest wyposażony w złącza component - konkretniej
Philips 50PUS8535/12 (Swoją drogą niezły sprzęt jak za te pieniądze ;) I na Androidzie a nie na Saphi )

Więc musiałem się zaopatrzyć w wyżej wymieniona przystawkę, ale po kolei.
Jeszcze na starym TV, musiałem wybrać opcję wyświetlania na Y Cb/Pb Cr/Pr bo ustawienia RGB przystawka po prostu nie obsłuży, bynajmniej moja wersja.
I tu się zaczyna festiwal piękności, niektóre z gier które posiadam znacznie zyskują na jakości obrazu, obraz jest znacznie czystszy, wyraźniejszy i co ważniejsze bez straty na klatkażu. Polecam obadać np. God Of War - coś pięknego !
No i co ważne, urządzenie nie potrzebuje dodatkowego zasilacza, pobiera zasilanie z portu usb konsoli, oraz posiada złącze mini jack do słuchawek :)

Niestety jest tez spora łyżka dziegciu albowiem utraciłem możliwość grania w gry z PS1, ze względu na to że urządzenie nie obsługuje tak niskiej rozdzialki -testowałem na TV i monitorze z portem HDMI, TV w ogóle nie reaguje -konsola działa normalnie. Za to na monitorze słychać tylko dźwięk.

Ogólnie za te ~25 zł warto ale za pewną cenę utraty możliwości grania gier z psxa.

2021-03-05T12:36:45+01:00

Re: PS2 to HDMI - mini recenzja

Urządzenia właśnie potrzebuje dodatkowego zasilania!!!
Minusem jest to, że nie można postawić konsoli pionowo (FAT}

Nie testowałem jeszcze gier z PS1 bo mimo ich zainstalowania na HDD, nie chciały wystartować.
Masz jakiś pewny tytuł?

A jeśli chodzi o obraz to też mam Philipsa i mnie wkurza, bo nie zawsze go wyświetla (dźwięk jest).
Muszę w ustawieniach (kto wymyślił taki rozwiązanie) w jednym miejscu zmienić ustawienia dotyczące HDMI i obraz wskakuje. Wyświetla się też ilnformacja/okienko że rozdzielczość nie jest obsługiwana. :-)

Przecież są programy które wymuszają pracę PS2 w zadanej rozdzielczości.
Próbowałeś tego ?

2021-03-05T13:00:15+01:00

Norbi - nie doczytałeś napisałem:
roki76 wrote:urządzenie nie potrzebuje dodatkowego zasilacza, pobiera zasilanie z portu usb konsoli,

Sam mam slimkę SCPH 90004 w wersji w której nie da się zainstalować FMCB.
Jeśli chodzi o gry z psxa to mam 3: MoH 1, 2 i Silent Hill.

Co do wyglądu konsoli, fakt nie wygląda to zbyt atrakcyjnie, ale przynajmniej dziala :)
I jeśli chodzi o gry z ps2 to nie ma problemu z ich wyświetlaniem na TV, startuje bez problemu, ale konsola musi być ustawiona w tryb component, a przynajmniej jeśli chodzi o moją wersję tej przystawki.

A jeśli chodzi o resztę, to nie testowałem niczego co pisałeś więc nie wiem czy to w ogóle zadziała :)

2021-03-05T13:20:24+01:00

Ja wiem co przeczytałem.
Urządzenie PS2HDMI potrzebuje dodatkowego zasilania. Bez tego zasilania nie zadziała.
Gdyby zasilanie brało z portu AV, to Twoje stwierdzenie byłoby prawdą.

Potestuj z ustawieniami HDMI w Philipsie

Ps.
A nie słyszałeś o FreeDVDboot ?

2021-03-05T15:28:32+01:00

Tu raczej będzie to wina urządzenia, a nie tv. Musiałbym poszukać gdzies broszurki tam był opis jakich rozdzialek ono używa.
O freedvdboot coś tam słyszałem, ale jeszcze dokładniej się z tym niezapoznywalem

2021-03-05T17:59:57+01:00

Jak już będę w domu, za tydzień, to sprawdzę jakąś płytkę PSX na tym adapterze.
Freedvdboot pozwoli na twojej konsoli korzystać z FMCB

2021-03-05T23:39:49+01:00

Na PS2 gierki z PSX tylko po zwykłym kablu composit na Component będzie czarny ekran i na HDMI.

2021-03-06T00:29:44+01:00

Wystarczy program GS Mode Selector i odpowiednie ustawienia
Działa to z oryginałami jak i backupami.

2021-03-06T12:07:04+01:00

Czyli jak rozumiem ów mod może nieco podbić rozdziałkę tak, by dało się przejść przez barierę zbyt niskiej rozdzialki ?
W takim razie jak wrócisz już na swoje włości, napisz proszę mały tutorial. Lub też podlinkuj, bo w domu teraz mam mały rozpieprz i niezbyt mam czas na to by się tym bawić ;)

Oczywiście nie ma tak że w te opisane gry nie zagram, bo mam ps3, ale jakoś na Dualshocku 2 gra mi się w nie znacznie wygodniej niż na padzie z ps3 ;) A i podbicie do 720p z opcji konsoli strasznie sztucznie wygląda ;)

Return to Playstation